Lanýžkové koulení

19. ledna 2012 v 11:07 | Madla |  Dorty a dezerty čokoládové, pralinky
Tak první ze série receptů z Tříkrálové oslavy je tu. A naservíruju vám lanýžky, jsou jednoduché na přípravu, ale v podstatě je to čokoláda v jiném skupenství, zjemnělá troškou másla smetany a při jejich přípravě se fantazii meze nekladou. Já miluju zejména lanýžky z hořké čokolády - tu jejich sametovou hebkost a jemnost s jemně hořkým podtónem. Ach. (Musím si jít vzít pár fíkovo-perníkových kuliček, aby se u mě nespustil vzpomínkový Pavlovův reflex).

Na základ lanýžků z hořké čokolády si nachystáme:

200 g kvalitní hořké čokolády (nejlépe se 70 % kakaa a výše)
60 ml smetany ke šlehání (nevyšlehané)
20 g másla

Na kávové lanýžky s kardamonem si navíc nachystáme:

tři lžíce uvařené velmi silné hořké kávy
lžíci medu (použila jsem úžasný akátový)
lžičku mletého kardamonu

Na obalení:

kakao
nebo práškový cukr

Na mandlové lanýžky navíc potřebujeme:

tři lžíce jmeně mletých či strouhaných mandlí
lžíci medu
dvě lžíce likéru Carolans (či jiného podobného)

Na obalení:
kakao

Postup je jednoduchý jako facka. Čokoládu si rozlámeme na kousky a spolu se smetanou a máslem dáme do ohnivdorné mísy nad hrnec s horkou (ne vařící) vodou a necháme páru dokonat své dílo. Rozpouštějící se čokoládovou směs občas promícháme vařečkou. Pokud chceme dělat kávové lanýžky, přimícháme do čokoládové směsi tři lžíce uvařené silné hořké kávy, tekutý med a lžičku kardamonu. A mícháme do rozpuštění.
Pokud cheme dělat mandlové lanýžky, vmícháme do rozpuštěné čokoládové směsi taktéž lžíci medu, dvě lžíce Carolans (či podobného likéru) a tři lžíce jemně mletých mandlí. Stále tekutou směs nalijeme do umělohnotné nádobky a minimálně na tři hodiny ji umístíme do lednice, kde pěkně zatuhne.

Poté ze ztuhnuté směsi vykrajuejeme pomocí dvou malých lžiček kuličky (v mém případě šišoidy a jiné patvary), které v dlaních ušouláme do požadovaného tvaru a obalíme třeba v kakau, práškovém cukru, mletých mandlích a pdoobně. Ty kávové s kardamonem jsem obalovala v práškovém cukru, který srazí jejich mírnou hořkost a lanýžky tak budou chutnat i těm, kteří hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa moc nemusí (což byly v našem případě vlastně všichni účastníci oslavy až na mě, manžela a našeho skoro tříletého synka). Mandlové lanýžky jsem obalovala v kvalitním kakau.


Ale protože mám ve svém blízkém okolí i jednu osobu, která čokoládě vbec neholduje a má ráda pouze čokoládu bílou (která pro mě není vlastně čokoládou), udělala jsem i dva druhy lanýžků z bílé čokolády - jeden osvědčený druh s bílým vínem, recept je zde a druhé bíločokoládové lanýžky byly se zeleným čajem.

Jelikož současný sortiment bílých čokolád na českém trhu je více než mizerný, doporučuju použít na lanýžky či pralinky bílou čokoládu značky Milka či Schogetten. A na rodzíl od lanýžků z hořké čokolády je dobré množství bílé čokošky v receptu mírně navýšit, protože jen tak se vám pak nestane, že se vám bude zatuhnutá hmota lepit při šoulání na dlaně. Takže popojedem, na bíločokoládové lanýžky se zeleným čajem si nachystejte:

250 g bílé čokolády
60 ml smetany ke šlehání (nevylšhané)
20 g másla

lžíce kvalitního sypaného zeleného čaje (já použila Mate Green)

na obalení:

kokos nebo drcené mandle či jiné ořechy

Postup je shodný s postupem předcházejícím. Do rozpuštěné směsi pak přisypeme v hmoždíři utlučený zelený čaj, zamícháme a dáme ztuhnout do lednice klidně i přes noc. Poté ztuhlou směs opět vykrajujeme lžičkami, šouláme a obalujeme třeba v kokosu nebo drcených oříšcích.


Takto ochucené směsi na lanýžky můžeme použít i jako náplň do luxusních domácích pralinek, pak je však nedáváme zatuhnout do lenice, ale plníme jimi pralinky ještě v jejich tekuté podobě.

Já lanýžky miluju. Protože jsem se ale zamilovala i do přípravy pralinek, vždycky mi zbyde spousta různých čokoládovcýh náplní. A tak není nic jednoduššího, než je dát do chladu zatuhnout, pak ušoulat kuličky, ty obalit a obalené kuličky šoupnout pěkně do krabičky do ... mrazáku. A pak podle libosti či mlsného jazyka stačí vytáhnout potřebný počet kuliček a jste vždy připraveni na nenadálé návštěvy či honění mlsné :-) V tom je velká výhoda lanýžků, že se narozdíl od pralinek dají v klidu zamrazit a na jejich kvalitě se to vůbec neprojeví.

Tak čokoládě zdar, je v podstatě strašně zdravá :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 19. ledna 2012 v 19:36 | Reagovat

Vielen Dank,thank you very much,большое спасибо,merci beaucoup. Jdu drtit kardamom.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 20. ledna 2012 v 17:42 | Reagovat

toffo: :-D

3 Meg Meg | Web | 20. ledna 2012 v 18:50 | Reagovat

No krasa! jeste ze nejsem cokoladovy zavislak, jinak bych tu ted asi jen priblbe slintala :)) Ale diky za inspiraci, az bude v planu nejaka navsteva, vim, co udelat :)

4 farfalla farfalla | Web | 20. ledna 2012 v 23:53 | Reagovat

Krásné jsou, lanýže už jsme šoulala i já (ty ovocné):)
Ale ač to sem nepatří, chtěla jsem se zeptat, jak skončila ta tvoje bagetová odyssea-hledání uideální bagety? Bude recept, nebo byl propásla jsem ho? Byly v tom minulém příspěvku a vypadaly fajn i namazané:)
Já se konečně dokopala dopsat svůj bagetový článek, jsou skvělé a doporučuju je, kdybys ještě pořád hledala:) už jen sehnat pekařský řezák a je to v suchu:)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 21. ledna 2012 v 8:30 | Reagovat

Meg: Díky moc :-) Lanýžky jsou ideálním adeptem k pohoštění jakékoli návštěvy. Já čokoládový maniak jsem, takže přiblbé slintání je u mě na pořadu dne dost často :-D

6 Madla Madla | E-mail | Web | 21. ledna 2012 v 8:34 | Reagovat

farfalla: Bagetová odyssea byla zdárně ukončena, našla jsem ideální bagetu, ale nestihla jsem ji vyfotit celou, protože všechny padly za vlast na tříkrálové oslavě. Takže recept rozhodně bude, jen si je ještě musím zopáknout a vyfotit je v celku :-)
Každopdáně na ty tvé se moc těším a určitě je vyzkouším (včera mi ale tvé stránky vůbec nešly načíst, neustále to hlásilo chybu :-()

7 yannka yannka | 21. ledna 2012 v 18:02 | Reagovat

No teda, lanýžky jsou fakt lákavé a postup na rozdíl od plněných pralinek snad i pro nás normální smrtelníky!:) Mám zásobu čokoládových pecek, mletých mandlí a kardamomu, tak se tentokrát asi odvážím i na pole cukrařiny, které obvykle zbaběle obcházím... Bílá čokoláda s vínem zní taky skvěle a jestli jsou ty zmíněné značky fakt použitelné, asi to taky zkusím.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 21. ledna 2012 v 19:42 | Reagovat

yannka: Určitě vyzkoušejte, není se vůbec čeho bát, lanýžky jsou fakt jednoduché, nejvíc času zabere šoulání kuliček :-)
Tak pak dejte vědět, jak chutnalo!

9 yannka yannka | 30. ledna 2012 v 10:20 | Reagovat

Zdravím a po prvním pokusu se hlásím se dvěma dotazy:
1. po jaké době pobytu v ledničce se dá konstatovat, že víc už to neztuhne?:)
2. dá se to znova rozpustit a přidat víc čokolády?
Hotová hmota mi moc chutnala - kombinace kávy, medu a kardamomu je super - ale prostě to nějak nechce ztuhnout do tvarovatelného stavu. Možná měla ta čokoláda o pár procent míň, možná jsem dala trochu víc kávy, nevím...
Jo a ty hotové obalené lanýžky se pak nechávají v lednici, nebo by měly zůstat dostatečně pevné i v pokojové teplotě?
Předem moc díky za rady.

10 Madla Madla | E-mail | Web | 30. ledna 2012 v 13:20 | Reagovat

yannka: K vašim dotazům:
1) už za tři hodiny pobytu v lednici by hmota měla jít pěkně vykrajovat lžičkou
2) pokud je stále ještě netvarovatelná, lze hmotu samozřejmě znovu rozpustit a přidat k ní další čokoládu (co možná nejkvalitnější - 70 % kakaa), klidně půl tabulky :-)
Jinak hotové lanýžky doporučuju pro delší uchovávání nechat v lednici (nebo dokonce v mrazáku :-)), pro okamžitou konzumaci se můžou nechat při pokojové teplotě a díky dostatku kvalitní čokolády by měly zůstat dost pevné i tak :-)
Tak přeju, ať se podaří a dejte pak vědět!

11 yannka yannka | 30. ledna 2012 v 16:15 | Reagovat

Díky moc za rychlé rady, po příchodu z práce do toho zamíchám tu nejvysokoprocentnější čokoládu, co mám právě doma (tuším, že 86%:), pak zkusím předpůlnoční koulení a dám tomu ještě jednu šanci, než zkonstatuju, že cukrářka ze mě prostě nebude:)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 30. ledna 2012 v 17:26 | Reagovat

yannka: Určitě se podaří, držím palce!

13 yannka yannka | 30. ledna 2012 v 23:24 | Reagovat

HURÁÁÁÁ, UŽ KOULÍM!!! :))

14 Madla Madla | E-mail | Web | 31. ledna 2012 v 10:05 | Reagovat

yannka: Super! Tak ať chutná!

15 AdélaZuzu AdélaZuzu | Web | 12. srpna 2012 v 20:03 | Reagovat

To nemá chybu, krásný blog.

16 Madla Madla | E-mail | Web | 12. srpna 2012 v 21:13 | Reagovat

AdélaZuzu: Děkuju moc za chválu, určitě něco vyzkoušejte!

17 Anička Anička | Web | 25. ledna 2014 v 14:16 | Reagovat

Bezva blog.

18 Madla Madla | E-mail | Web | 27. ledna 2014 v 21:01 | Reagovat

Anička: Moc děkuju!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama