Perníkový crumble s karamelizovanými jablky a perníkovo-fíkovými kuličkami navíc

21. ledna 2012 v 11:48 | Madla |  Sladké vábničky
Vánoce už jsou dávno za dveřmi, ale možná vám ještě jako mě zbylo pár perníčků, které v jejich původní podobě už nikdo nechce jíst a je vám líto je jen tak vyhodit nebo rozdobit nějaké divé zvěři. Mě zbylo pár poměrně velkých kusů Speculaas, k tomu se připojila má neustálá chuť na sladké a tak jsem se vrhla do rychlého experimentu, který mě překvapil svou skvělou chutí.

Na perníkový krabl s karamelizovanými jablky si připravte:

100 g perníčků (či jako v mém případě Speculaas)
100 g vlašských ořechů
50 g jemných ovesných vloček
50 g třtinového cukru
80 g másla

Na karamelizovaná jablka:

tři větší jablka
50 g třtinového cukru
30 g másla

Vlašské ořechy dáme na čtvrt hodinky do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Poté je vyjmeme, necháme vychldanout a rozmixujeme . Předpečení ořechů fakt nevynechávejte, díky němu se ořechy nádherně rozvoní a plně rozvinou svou chuť.
Pomelte či umixujte také perníčky, vsypte do mísy, přidejte rozmixované ořechy, vločky a třtinový cukr. Vše promíchejte.
Máslo nakrájejte na malé kousky a dejte třeba do mirkovlnky rozpustit. Poté jej vlijte do mísy k předchozím ingrediencíma pomocí prstů udělejte krásně voňavou drobenku.

Vemte si plochý kastrůlek nebo rendlík nebo zapékací misku kulatého tvaru, prostě cokoli kulatého o průměru 20 cm co můžete šoupnout do trouby. Kastrolek vytřete máslem a posypte třtinovým cukrem. Jablka oloupejte a nakrájejte na asi centimetr tlusté měsíčky. poklaďte jimi pocukrované dno formy. Na jbalka nasypte drobenku a rovnoměrně uhlaďte. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupnů tak na půl hodiny. Poté vyjměte z trouby, nechte chviličku vychladnout a můžete servírovat.


Křupavá voňavá drobenka skrývající šťavnatá sladká jablka je božská sama o sobě, ale ve spojení s domácí karamelovou zmrzlinou je ještě úžasnější.

A jak na karamelovou zmrzlinu? Nejprve si uvařte smetanový kramel a to tak, že hrnek curku (250 ml) vsypete na pánev, přilijete tři lžíce vody ana mírném plameni necháte curk rozpustit. nemíchat, jen staočí občas lehce protřást. Až se začne cukr rozpuštět, zbystřete a v žádném případě od pánve neodcházejte. Cukr přestane být cukrem, začne se tavit a bude z něj karamel, zprvu slabě zlatavý a pak bude jeho barva intenzivnější a medová. Až se vám bude karamel zdát hnědý tak akorát (nesmí být moc, to by byl hořký), odstavte jej ze zdroje tepla a rychle do něj přilijte kelímek (215 ml) smetany ke šlehání. Nelekejte se, bude to prskat a bude to vypadat, že ty šílené hroudy nikdy nerozmícháte. Plamen snižte na minimum a hrudkovatý karamel se smetanou na něj vraťte. Usilovně míchete metličkou do úplného rozpuštění. Vznikne vám hladký polotekutý karamel, který můžete skladovat v lednici a používat do sladkých náplní, jako polevu na moučníky či právě do domácí zmrzliny. při přípravě zmrzliny můžete samozřejmě použít i kupované Salko karamel, ale s domácím smetanovým karamelem je fakt o dost lepší.

Takže si navíc nachystejte:

5 lžic domácího karamelu (nebo kupovaného Salko karamel)
215 ml smetany ke šlehání
100 ml hustého bílého jogurtu (např. Hollandia)

Šlehačku vyšleháme do tuha, přimícháme k ní jogurt a karamel, nalijeme do plastové misky a šoupneme do mrazáku na minimálně čtyři hodiny. Nelekněte se, když se vám výsledná směs před zmražením bude zdát sladká jako cecek, zmražením se sladkost sníží a zmrzlina pak bude sladká tak akorát.


Pokud vám ještě nějaké perníčky zbyly, můžete si z nich ušoulat výtečné fíkové kuličky.


Těmi jsem se inspirovala na stránkách Chica Loca Kim a krom toho, že jsou hned udělané, velmi dobré, tak jsou vlastně i docela zdravé. Budete na ně potřebovat jen:

100 g sušených fíků
50 g perníčků
50 g vlašských ořechů
lžíce whisky

Opět doporučuju předem upražit ořechy, ten rozdíl je vážně cítit. Všechny suroviny po malých dávkách rozmixujeme (nevadí, když to nebude úplně najemno) a ke směsi pak přidáme lžíci whisky. Pokud se směs příliš drobí, přilijeme ještě trošku whisky, pokud se naopak matlá, přidáme např. rozemleté ořechy. Ze směsi pak šouláme kuličky, které můžeme nechat jen tak (jako já), nebo je obalit v drcených oříškách či třeba v kakau.


Dobrou nejen perníčkovou chuť vám přeje Madla!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 21. ledna 2012 v 13:17 | Reagovat

Madlo, to je nadhera! Ta karamelova zmrzlina - normalne zmrzlinu moc nemusim, ale uz jsem ji dost dlouho nemela, a ta kombinace s crumblem... Hned bych si dala :)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 21. ledna 2012 v 13:51 | Reagovat

Meg: Díky moc! Vážně to byla moc vydařená kombinace, ani jsem nečekala, že to bude tak dobré. Esteticky sice crubmle není nic moc, ale ta chuť byla opravdu báječná!

3 aneta aneta | Web | 21. ledna 2012 v 14:44 | Reagovat

tak toto  je fantázia, ja milujem všetko perníkové! prvotriedny dezert!

...a tie guličky! ja milujem figy!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 21. ledna 2012 v 16:09 | Reagovat

aneta: Díky moc, i já mám moc ráda perníkové chutě :-)

5 Ditta Ditta | Web | 22. ledna 2012 v 19:27 | Reagovat

Madlo, tenhle typ koláčů považuji asi za nejlepší na světě. Mají jen jednu nevýhodu - nedají se vzít do ruky, ale to mi vůbec nevadí. Perníčky už nemáme, ale určitě by se dal použít perník na strouhání.
Ještě malá poznámka k minulému článku. Domácí lanýže jsou o dost lepší než většina kupovaných. Já jsem zatím dělala hořkou čokoládu a rozdrcené sušené čili papričky, a až trochu opadne ten přeslazený pocit po vánočním období, budu muset vyzkoušet ty tvoje lanýžové variace. Nejvíc mě lákají ty s kardamonem. :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 23. ledna 2012 v 14:50 | Reagovat

Ditta: I já mám pro crumble slabost :-) je neuvěřitelně variabilní a jednoduchý a v tom je jeho krása. Perník na strouhání by se určitě dal použít, ten by byl perfektní.
Ty lanýže s kardamonem jsou i moje nejoblíbenější, kardamon totiž miluju :-) Lanýže s chilli už jsem také dělala a byly moc a mco dobré, s kupovanými (a navíc předraženými) se to nedá srovnat. A přitom je to tak jednoduché :-)

7 Chica Loca Kim Chica Loca Kim | E-mail | Web | 26. října 2012 v 15:30 | Reagovat

Jééé, moc krásně si se inspirovala, Madlo! Supr čupr! Díky.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 28. října 2012 v 6:10 | Reagovat

Chica Loca Kim: Díky moc! Když je taková inspirace, tak se dílo prostě musí povést :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama