Reportáž z tříkrálové oslavy a odhalení novoroční hádanky

16. ledna 2012 v 18:58 | Madla |  Zajímavosti

Jsem zpátky. Jsem zpátky a v kondici. Pryč je novoroční vzdychání a já se opět v kuchyni oháním vařečkou a dalším příslušenstvím a nic mě nemůže zastavit. Bořím jednu svou kuchařskou metu za druhou a děsně si to užívám. Jsem dobrá, dobrá a dobrá a předurčená k vítězství :-)
Já vím, sebechvála smrdí, ale já dokázala i s jedním batoletem a jedním novorozencem za zády (a jinými částmi těla) skvěle zorganizovat a na oslavě manželovcýh narozenin pohostit 17 lidí, kteří se kupodivu vecpali do našeho malého obýváku (asi ho máme nafukovací, jinak si to nedovedu představit).

A co se podávalo?


Předpokládala jsem, že všichni jsou po uběhlých Vánocích tak trošku přeslazeni a tak jsem při přípravě pohoštění sázela spíše na slané tóny.

Díky mé báječné švagrové máme doma dosti vlašáků a když jsem při jedné z dopoledních procházek s dětmi uviděla nádherně vláčnou a vyzrálou Nivu, v hlavě se mi zrodil ďábelský nápad ... a vznikly výtečné nivové kuličky v ořechovém obalu.
k těm se skvěle hodily slané krekry (ty jsem však nevyfotila, anžto nebyly domácí :-))



Dále se servírovalo domácí uzené (ze strýcova prasete, uzené ve vlastní udírně za pomoci tchánova bukového dřeva).


K výtečnému uzenému nesměl chybět chleba. Ale ne ledajaký - domácí pšenično-žitný kváskový.


A k uzenému nesmí chybět malé kyselé okurčičky (od maminky).


Jaká by to byla oslava bez nezbytných chipsů či tyčinek? U nás kupované nenajdete (dobře, výjimečně jo, ale na slavnostní stůl tyhle tovary podle mě nepatří), jejich zástupcem na hřišti domácích výrobků byly Grisinni tyčinky s mákem a solí.


A zlatým hřebem menu byla jemná domácí paštika z telecích jater namazaná na (jak jinak než) vlastnoručně vyrobených křupavých bagetkách. Zdobeno olivami a sušenými brusinkami.


Báječně křupavá bagetka, jemná a delikátní paštika, to byla kombinace naprosto skvělá. I když jeden zlý jazyk před oslavou tvrdil, že je toho strašně moc a nikdy s to nesní, první talíř (opravdu velký talíř) s paštikami zmizel během rekordní půlhodiny a nakonec padly za vlast všechny tři velké bagety, které jsem tím pádem ani nestihla vyfotit v celku.

Na sladkou notu zahrály čokoládové lanýžky - celkem čtyři druhy - bíločokoládové s vínem, kávové s kardamonem, mandlové s hořkou čokoládou a bíločokoládové se zeleným čajem.


A nesměly chybět oblíbené mini Pavlovy. Tentokrát v kakaové verzi,


podávané s kopcem lehce oslazené dotuha vyšlehané šlehačky


a borůvkovou omáčkou se sirupem z dobromysli.


A takhle to vypadalo kompletně


Přiznám se však bez mučení, že na fotce kompeltní Pavlovy není pod borůvkovou omáčkou dotuha vyšlehaná šlehačka, ale světe div se, hustý bílý jogurt. A přitom je to úžasně dobré a navíc nemáte při konzumaci špatné svědomí :-) Podařilo se mi totiž zachránit jen poslední Pavlovu (kterou jsem prozíravě dala před oslavou stranou) a už se mi nechtělo šlehat šlehačku, měla jsem chuť na něco sladkého a navíc jsem si říkala, že by to chtělo pořídit zbylou fotodokumentaci, takže jsem na křehkou a sladkou Pavlovu kydla hustý bílý Jogurt (značky Hollandia) a přelila výše zmíněnou omáčkou. A musím říct, že to bylo úžasné a já asi dám příště strávníkům na výběr mezi šlehačkou a jogurtem a už teď vím, že disciplína nedisciplína, já půjdu do jogurtu, protože to chutnalo bohově a mnohem lehčeji.

Tak co, jak by se vám takhle prostřený stůl líbil? Co byste dali nejradši? A chtěli byste recept ...?

A na samý konec prozrazení novoroční hádanky.

tenle divný plastikový krám je ...


tvořítko na ledové panáky a pravdu měl hned první komentář od Terezky (http://tege.blog.cz/). Do červené části tvořítek se nalije voda, zašroubuje se (nejlépe nad dřezem) modrými uzávěry a šoupne do mrazáku. A pak se jen pořádnou ranou vyklepnou panáky a může se vesele popíjet :-)

A tady ledový panák v akci.


Na fotce je to teda fakt blbě vidět, ale ledový panák ukrývá whisku (fotila jsem teda za denního světla, ale fakt jsem tu whisku nepila, ihned po vyfocení se stala nedílnou součástí telecí paštiky).

Tak na zdraví!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Olinka Olinka | Web | 16. ledna 2012 v 22:19 | Reagovat

Ach, já bych snědla všechno a moc Vás obdivuju, že s dvěma malými dětmi tohle zvládnete - já děti nemám a nezvládám nic:-)) A jen se chvalte, protože "když se nepochválím sám, nikdo jiný to za mě neudělá" (praktikuju dost často). S domácím chlebem bojuju už jak dlouho, jíst se většinou dá, ale není to ono (nedělám ale kváskový, jen s droždím), doma mám rozmarýn původně zamýšlený na focacciu, ale možná změním úmysly:-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 17. ledna 2012 v 10:22 | Reagovat

Olinka: Díky moc za váš komentář a za pochvalná slova :-) Já jsem v bezdětné době taky pořád tak nějak nestíhala, ale děti mi asi předaly část své hyperaktivity, tělo si navíc zvykne na nedostatek spánku a neustálou činnost, člověk začne mnohem lépe a efektivněji organizovat a tak se občas zadaří. Ale někdy si zase připadám jako tidíc let stará mumie a nejradši bych zalezla někam pod gauč a tam minimálně na tři roky usnula :-D
Domácí chleba je skvělý, moc doporučuju si vypiplat vlastní kvásek (je to fakt hračka), protože ten kváskový je minimálně o třídu lepší než klasický s droždím. Rozmarýnový chleba miluju, ale jestli můžu, přimlouvám se za tu focacciu, tu bych si totiž chtěla střihnout, tak ať mám kde čerpat inspiraci :-)

3 Terezka Terezka | Web | 17. ledna 2012 v 19:40 | Reagovat

Jé, tak to jsem ráda, že jsem to trefila, byla to rána od boku, ale evidentně přesně mířená :)
souhlasím s tím, že při dětech, když se chce, jde stíhat spousta věcí. Já také začala psát blog až s dvojčaty a třeba se za měsíc, s dalším dítkem, mé příspěvky na blog zase rozmnoží... :)))

4 Madla Madla | E-mail | Web | 18. ledna 2012 v 13:27 | Reagovat

Terezka: Nemohla bych to říct přesněji :-) S dětma se šlověk tak nějak naučí vážit si svého času a prostě si ho musí umět zorganizovat.  Já tě obdivuju, mě se při představě dvou stejně starých dětí (zvlášť miminek) naráz ježí chlupy strachem i tam, kde je nemám :-)
Přeju ti rychlý a bezproblémový porod a hlavně hodně zdraví a elánu tobě i drobečkovi a těším se příapdné pokračování tvého skvělého blogu.

5 Pipi Pipi | Web | 18. ledna 2012 v 16:56 | Reagovat

Jaká samochvála? To jsou prostě fakta. Madlo, ty nejsi dobrá, ty jsi totiž úžasná. Doufám, že to manžel ví a oslovuje tě "milostpaní"! :-D

6 Madla Madla | E-mail | Web | 18. ledna 2012 v 17:12 | Reagovat

Pipi: Hi hi, díky moc za takovou chválu :-) Doufám, že mě manžekl milostpaní oslovovat nikdy nebude, to bych si pak připadala jako Magdalena Dobromila Rettigová a na tu doufám mít nikdy nebudu (myslím rozměrově :-D ). Ale díky moc za chválu, ohromně hezky se to "poslouchá".

7 Olinka Olinka | 18. ledna 2012 v 19:10 | Reagovat

Madla: tak jsem tu focacciu spáchala. Tož nejsem zas tak gramlavá, i když na ní myslím není co pokazit. Nebojte se a zkuste to:http://zranice.blog.cz/1201/rozmarynova-focaccia
No a ten chleba bude muset počkat. Stejně mám dojem, že mi došla žitná mouka:-)

8 toffo toffo | Web | 18. ledna 2012 v 19:40 | Reagovat

Jdu propátrat tvůj blog, jestli narazím na kávovokardamomový recept na lanýže. Krutě strestej ten zlý jazyk, nejlépe nějakou asketickou dietkou :-). Ráda bych se nechala pozvat na ochutnávku.

9 Terezka Terezka | Web | 18. ledna 2012 v 21:12 | Reagovat

4: Madla,
v dubnu bude dětem 5let, takže doufám, že budou pomáhat :)))
Díky moc, snad to bude,jak píšeš...

10 Katka Katka | E-mail | 19. ledna 2012 v 7:40 | Reagovat

Teda milá Madlo, já žasnu. Vy jste naprosto úžasná. Objevila jsem Vaše stránky nedávno,ale vždy u nich slintám. Pokaždé mi zlepšíte náladu a pokaždé mě inspirujete, protože vaření je moje vášeň a láska. I když Vy se mu věnujete rozhodně častěji než já. Máte úžasné nápady a fotky, fantazii!!!Opravdu. Jak to všechno stíháte? Máte můj obdiv:-) Děkuju!!!!! Z Vaší tříkrálové oslavy bych určitě ochutnala domácí uzené, to je naprostá lahůdka taková věc (občas udí kamarád, ale není to moc často) potom mě nadchly pralinky (to bych MOC prosila recept na všechny 4-jestli byste byla tak laskavá a dala je na web nebo mě do mailu,ale určitě by recept potěšil i ostatní-ty bych 100% vyzkoušela) a také bych uvítala recept pro inspiraci a srovnání na Vaši jemnou telecí paštiku-já jí dělám z králičích nebo kuřecích jater. A co chci už tak 2 roky zkusit a mám pořád strach z výsledku je Pavlova. Ráda bych se do ní někdy pustila. Jste´prostě báječná a díky za to, že jste!!!
Katka

11 Madla Madla | E-mail | Web | 19. ledna 2012 v 11:10 | Reagovat

Olinka: Super, vypadá dokonale, určitě se na ni brzo vrhnu!

12 Madla Madla | E-mail | Web | 19. ledna 2012 v 11:12 | Reagovat

toffo: Tak recept (i s dalšími lanýžkovými lákadly) je přidán, jsem holt hodná holka :-)
Hi, žádnou aketickou dietou se trápit ani nemůžu kvůli kojení, takže nechávám svému mlsnému jazyku volnost, jen se snažím trošku krotit množství a spoléhám na spíše na kvalitu :-)

13 Madla Madla | E-mail | Web | 19. ledna 2012 v 11:16 | Reagovat

Katka: Díky moc za váš nádherný komentář, tolik chvály si ani nezasloužím, ještě pořád je co zlepšovat :-) Recepty na lanýžky jsem už přidaa, ostatní budou pomalu (jak děti dovolí) následovat. Pavlovy se vůbec nebojte, je velice jednoduchá na přípravu, na ozdobu stačí šlehačka a ovoce a výseldek je přitom úchvatný. U mých bližních je Pavlova asi nejoblíbenějším dezertem a nesmí chybět na žádném slavnostním stole :-)
Ještě jednou díky moc za tak nádherný komentář, udělal mi nesmírnou radost a budu se dál snažit, aby jste tu mohla nacházet inspiraci.

14 Katka Katka | E-mail | 24. ledna 2012 v 19:53 | Reagovat

[13]:
Tak to jsem ráda, že jsem Vás potěšila. Mám ze sebe vždycky tááák dobrý pocit, když jsem udělala někomu radost :-) Asi mi rozumíte...Ale opravdu Vás mám moc ráda. Je mi s Vaším webem úžasně. Pohladí mě po duši a srdci. Je z něj cítit láska, taková ta všeobjímající a bezelstná...opravdu je mi "u Vás" krásně. Moc Vám za to děkuju, za to jaká jste. A přeju Vám a Vaší rodině z celého srdce jen to NEJlepší! Pavlovu určitě vyzkouším až bude mít tchyně letos v červnu "60". Po Vašem komentáři a podpoře jsem našla odvahu :-)Část ozdobím šlehačkou a část zakysanou smetanou! A díky za recept na lanýžky už se na ně chystám!krásný den
Katka :-)  :-P
...a ty nivové kuličky určitě vyzkouším, to je úžasný recept, že mě to nenapdalo dřív! :-)

15 Madla Madla | E-mail | Web | 28. ledna 2012 v 10:14 | Reagovat

Katka: ještě díky moc za nádherná slova, která mě zahřála u srdce. budu se i nadále snažit, aby se Vám "u mně" pořád tak líbilo :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama