Hovězí po burgundsku i pro starou troubu :-)

6. února 2012 v 15:09 | Madla |  Maso hraje prim
Poslední dny je taková zima, že se jezevčíci lámou v zatáčkách a tak jediné, co mě donutí vystrčit nos z tepla domova, je představa pomalu dušeného hovězího, vydatně podlitého vínem, neboli notoricky známé boeuf Bourguignon. Tento tradiční francouzský pokrm jsem vždy dělávala podle výtečného receptu Šárky Škachové a jejího blogu, ale protože jsem nedávno narazila na tyto bezvadné stránky, kde byl mimo jiné uveden recept na hovězí po burgundsku pečené v troubě, musela jsem jej vyzkoušet, a protože to bylo úžasné, nedá mi to a musím se s receptem podělit. Udělala jsem malé úpravy jak v postupu, tak v surovinách (náhrada bujónu v kostce za domácí vývar - práškuju opravdu jen chodník před barákem a ne jídlo), přidala jsem na mrkvi a na cibulkách a před samotnou kuchyňskou úpravou jsem nezapomněla naložit maso do vína.

Každopádně, recept je to vynikající a takto pomalu dušené maso se opravdu do nynějšího počasí hodí nejvíce. Originál receptu najdete zde, můj upravený recept je tady:

800 g předního hovězího masa (mělo by být trošku lepší než na guláš)
3 pěkné mrkve
1 cibuli
3 bobkové listy (pokud máte čerstvé jako já, je to nesporná výhra)
3 snítky čerstvého tymiánu (v nouzi poslouží lžíce sušeného)
5 kuliček celého černého pepře
2 hřebíčky
1 lžíci mouky (používám celozrnnou)
1/2 l burgundského vína (když není, používám Merlot)
1/2 litru silného domácího vývaru (použila jsem vepřový)
sůl, pepř
6 velkých stroužků česneku


150 g slaniny (já použila domácí uzené)
150 g malých žampionů
150 g malých cibulek
3 lžíce olivového olje


Maso nakrájíme na silnější kostky, nakrájíme i mrkve a cibuli. Do velké mísy dáme maso s cibulí a mrkví, přidáme bobkový list, celý pepř, hřebíček a snítky tymiánu.

Přelijeme vínem a necháme minimálně tři hodiny a maximálně dvanáct hodin v chladu marinovat. Poté scedíme maso (víno nevyléváme!), mrkve a cibuli. Do velkého hrnce (který můžeme dát do trouby) nalijeme tři lžíce olivového olje, nasypeme maso a necháme zatáhnout. Přidáme mrkev a cibuli zcezenou z vína a necháme čtvrt hodinky podusit. Zaprášíme lžící mouky (použila jsem celozrnnou pšeničnou). Zalijeme vínem a bujónem a přidáme celé oloupané stroužky česneku. Uvedeme do varu a pak dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů, kde pečeme dvě hodiny.
Po dvou hodinách je maso nádherně měkké a z trouby se line nevídaná vůně, která srocuje pod vašimi okny hladové a mlsné davy.
Ale ještě nekončíme. K ruce si vezmeme pánev, na ní vyškvaříme společně s malými cibulkami a půkami žampionů slaninu nebo kvalitní uzené. Já použila naše úžasné domácí uzené, v němž hrál hlavní roli strýcův pašík, tchánovo bukové dřevo a naše již více než půlstoletí fungující udírna.


Cibulky, slaninu a žampiony můžeme přimíchat rovnou do hrnce k masu, nebo je přidáme k masu až na talíři a můžeme se pustit do jídla. Odměnou vám bude měkké, na nitky se rozpadající masíčko, plovoucí v husté šťávě z červeného vína pro kterou byste zabíjeli. podléváme se nejlépe stejným jídlem, kterým jsme podlévali i maso a přikusujeme křupavou bagetku, nebo můžeme výsledný porkm jíst netradičně s bramborovou kaší. tak to nejlépe chutná nám doma.


Tohle je jedno z nejúžasnějších a nejvoňavějších jídel jaké znám. Výtečné je samozřejmě hned po uvaření, ale ještě báječnější je ohřáté další den (a podle mě je vůbec nejlepší třetí den, takže si ho udělejte pořádnou kopu, protože nám do třetího dne zpravdila nevydrží :-))


Já u tohoto jídla využívám šetrný proud, o půl jedné odpoledne šoupnu vše do trouby a o půl třetí vytáhnu báječně voňavý skvost. Tak se do něj pusťte taky!

Jaké jídlo vám udělá v těchle mrazech největší radost? (A neříkejte, že to, které si nemusíte sami uvařit :-))

Poskytněte dobrému masu koupel v dobrém víně, krásně se vám za vaši péči odmění. Pokud máte rádi víno, vyzkoušejte třeba lehce ovíněná kuřecí stehna s pečeným česnekem, jednoduchého králíka na víně a dobromysli nebo červeným vínem opilou kýtu špikovanou česnekem.

Tak dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 L+P<3 L+P<3 | Web | 6. února 2012 v 15:16 | Reagovat

Možná vyzkouším :)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 6. února 2012 v 19:36 | Reagovat

L+P<3: Určitě vyzkoušejte, je to jednoduché a skvělé!

3 Vilemína Vilemína | 7. února 2012 v 17:02 | Reagovat

Taková jídla se k mrazům výborně hodí...tuhle někde byl i guláš v troubě.
O víkendu jsme nepekla na víně, jen jsem dal k masu hodně cibule a diplnila jablky, je to jednoduché a výborné.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 7. února 2012 v 20:39 | Reagovat

Vilemína: Já když nemůžu víno normálně, dávám ho aspoň pod maso :-D
Maso, cibule a jablka, to je podařená kombinace, určitě to bylo výtečné, jako všechna jídla ve tvé režii.

5 1234 1234 | 8. února 2012 v 10:00 | Reagovat

Ty talire jsou strasny

6 Madla Madla | E-mail | Web | 10. února 2012 v 9:44 | Reagovat

1234: Díkx zs konstruktivní kritiku, jsme maladá domácnost a tyhle talíře jsme dostali jako svatební dar, časem snad přibudou klasické bílé.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama