Jde ti všechno do háje? Zakousni se do páje

20. února 2012 v 11:37 | Madla |  Sladké vábničky
Já vim, že jsem v minulém příspěvku slibovala recept na domácí bagety, ten bude, ale momentální psychická a fyzická nepohoda si žádá náplast ve formě něčeho jemného a sladkého, nejlépe s příchutí léta, abych zapomněla na tu hnusnou a otravnou zimu, která mi už leze na mozek.

Člověku stačí ke štěstí málo, ale stejně tak stačí jeden angažovaný pablb a kýbl bacilů, kteří se usadili na vás a malém Příšerákovi a moje nálada je stejná jako nálada u lumíka v chronické depresi. A zatímco jsem před časem po baráku poletovala jako endorfiny nadopovaná světluška, teď se jen ploužím bez energie a šťávy a připadám si jako atomová elektrárna ve Fukušimě. Takže beru do rukou sušenky, limetky a kondenzované slazené mlíko a začínám slastně vrnět při představě, že se za chvíli zakousnu do šťavnaté dobroty jménem Key lime pie.

Tuhle dobrotu jsem poprvé pekla už před notným časem jako narozeninový dárek pro švagrovou a tak omluvte technickou kvalitu fotek, současný limetkový páj si užívá své horké chvilky v mé poděděné třicet let staré Moře a tak vám budou muset stačit fotky tehdejšího posledního kousku. Kažpdopádně, nedejte se odradit nekvalitními fotkami (závada není na aše přijímači), je to fakt dobrota, sice od Amíků, ale jednoduchá jak facka, lehká a šťavnatá, tak se podívejte doma do zásob nebo vyrazte do nejbližší sámošky a kupte následující:

na sušenkový kropus:

125 g máslových sušenek (já použila kakaové Bebe)
tři až čtyři lžíce mléka (podle nasákavosti sušene)

na náplň:

tři žloutky
konzervu Salka (397 g)
šťávu vymačkanou z čtyř limet
dvě lžičky strouhané limetkové kůry (lze vynechat, protože bio limety asi jen tak neseženete)

Nejdřív si musíte podrtit nebo rozmixovat sušenky. Podle origoš receptu se k sušenkové drti přidává ještě cukr (třtinový nebo bílý) a máslo, mě však přijde sušenkový korpus dost sladký a mastný i bez dalšího přidaného cukru a tuku, takže k podrceným sušenkám přidám jen tři až čtyři lžíce mléka a prsty udělám drobenku. Tu natlačím do dortové rozevírací formy o průměru 20 cm, kterou jsem předtím vystlala kolečkem papíru na pečení. já mám ráda, když je sušenkový korpus pěkně křupavý, takže ho srčím na čtvrt hodinky až dvacet minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pak ho vyndám, nechám vychladnout při pokojové teplotě a strčím do mrazáku nebo do lednice (do mrazáku ho dávám, když spěchám :-)).

Zatím si udělám náplň - žloutky vyšlehám do pěny a postupně k nim přidávám po lžích Salko a limetkovou šťávu. Náplň bude hodně řídká, ale nbojte se, ono to ztuhne. Z mrazáku (nebo lednice) vytáhnu předpečený korpus, naliju na něj limetkový krém a šoupu do trouby vyhřáté na 180 stupňů tak na čtvrt hodinky až dvacet minut, záleží na tom, jak velkou máte formu. Pokud máte formu větší, pečte míň, náplň by neměla změnit brvu, měla by pořád zůstat světlá a ještě se pěkně třást. Ona pak vychladnutím ztuhne, nebojte se.



tenhle šťavnatý koláček je bomba, křupavý akorát tak sladký sušenkový podklad a krémová kyselkavá náplň báječně kontrastují. Miluju ho a asi brzo upeču podobně chuťově laděný cheesecake.


Key lime pie se klasicky podává ozdobený fůrou šlehačky, mě ale moc chutná jen tahle minimalistická verze.

Dejte zimě vale koláčkem s chutí léta!

A co se zbylými bílky? Strčte je do skleničky do mrazáku, pak si k nim nasyslete daší a upečte si třeba Pavlovu.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 20. února 2012 v 16:50 | Reagovat

Zrovna jsem si chystala článek na apple pie, ale ten je jinačí.

Ten tvůj jistě skvěle dodá energii, vypadá opravdu hříšně chutně!

2 Janah Janah | Web | 20. února 2012 v 17:24 | Reagovat

Tak to mám smůlu, Salko tu neseženu :-?

3 Madla Madla | E-mail | Web | 20. února 2012 v 19:31 | Reagovat

Vilemína: Apple pie je hodně jiný, ale jistě na něj dojde řada i u nás doma, prtože jablek máme ve sklepě stále dosti.
Tenhle limetkový je opravdu bezvaný, krémový a svěží, už se těším, až porovnám chuťově stejný cheesecake.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 20. února 2012 v 19:32 | Reagovat

Janha: Jak můžou žít Švédové bez Salka :-? Já bych bez něj (a jeho zkaramelizované verze) nepřežila :-) Tak třeba ti jej někdo z Čech pošle ...

5 aneta aneta | E-mail | Web | 20. února 2012 v 22:20 | Reagovat

jeeej key lime pie je uuuuzasny!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 21. února 2012 v 9:57 | Reagovat

aneta: Přesně tak, já bych ho nejradši snědla clý! :-)

7 Meg Meg | Web | 22. února 2012 v 16:03 | Reagovat

Jeee, no to je uzasny, at zije Salko :D to  fakt budu muset zkusit :) My nejradsi na korpusy ted pouzivame karamelove Lotusky... ta predstava je dost niciva :D

8 Madla Madla | E-mail | Web | 22. února 2012 v 17:41 | Reagovat

Meg: Jé, díky za připomenutí karamelových Lotusek, tyjsem milovala za mých studentských let :-) Určitě Key lime pie vyzkoušej, nebudeš litovat. A s Lotuskami bude nepřekonatelný!

9 Damicka Damicka | 23. února 2012 v 17:55 | Reagovat

Strašně ráda bych to zkusila a zkusím!  Jen mám dotaz, myslíš, že by to šlo z už zkaramelizovaného Salka? Válí se mi ve skříni 3 kousky... Jestli ne, holt naklušu pro to modrý :-)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 23. února 2012 v 19:51 | Reagovat

damicka: Jé, já zkaramelizované Salko miluju, to by u mě nevydrželo nikdy :_(
Ale do tohoto receptu patří jen to základní Salko.
Salko karamel mám doma taky, takže brzy přidám nějaké sladké dobroty k jeho zužikování. Ale Salko karamel je skvělé samo o sobě přidané např. do tvarohu zjemnělého troškou šlehačky nebo do panna cotty :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama