Jemná telecí paštika k namazání

18. února 2012 v 11:03 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
Po svém prvím paštikovém pokusu, který se fakt povedl, zněl úkol jasně - vyrobit paštiku, která se dá mazat. Moc se mi do toho, přiznám se bez mučení, nechtělo. Paštiky jsem totiž jako dítko nepolíbené jejich domácí verzí nesnášela a dostat ke svačině gumovou housku z konzumu a krabičku Májky pro mě bylo větším peklem než třeba dělení beze zbytku :-) A taky nemám ráda játra - taky od dětství po jednom hororovém obědě ve školní jídelně, kdy se mě přísná a všemi neoblíbená paní učitelka snažila donutit sníst snad dušená játra v játrové omáčce, či jak tomu říkaly. Já si jen pamatuju na šílený smrad linoucí se z talíře a na následnou ostudu, když jsem po polknutí sousta, které mi učitelka natlačila do pusy, zareagovala tak, jak nikdo zřejmě nečekal (pro slabší povahy raději nepopisuju :-))

Ale protože můj drahý má paštiky rád a ta první paštika s brusinkami a pistáciemi chutnala dokonce i mě, obula jsem se do toho a vyzkoušela jsem paštiku podle alberťáckého magazínu, který se ke mně náhodou před Vánoci dostal. Provedla jsem pár malých změn a výsledek byl natolik úžasný, že jsem se stala obhájkyní a milovnicí paštik v jednom :-) v originále jsou použita játra kuřecí, já vyzkoušela obě varianty, abych se vrátila ke své původní, s telecími játry. Zdá se mi jemnější a chuntější.

Na dvě mističky o obsahu 250 ml budet potřebovat:

20 g másla
1 malou cibuli, nasekanou
2 stroužky česneku, nasekané
300 g telecích jater, čištěných a nakájených na kusy
60 ml whisky (v originále brandy)
125 g studeného másla, nakrájeého na kousky
60 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě mletýpepř

1) Na pánvi rozpustíme 20 g másla, přidáme najemno nasekanou cibuli a na střednímplameni asi dvě mintuy smažíme. Přidáme česnek a smažíme ještě asi minutu. Nakonec přidáme játra a smažíme další minutu. Přilijeme whisky a necháme pět minut povařit.

2) Játrovou směs, studené máslo pokrájené na kostičky, smetau ke šlehání, sůl a pepř rozmixujemem dohladka.

3) Vzniklou směs přepasírujee přes jemné sítko a přendáme do dvou misek o objemu 250 ml.

4) Paštiku dáme minimálně na vě hodiny vychladit do lednice a poté ji můžeme ještě polít přepuštěným máslem a dát opět chladit. Podáváme nejlépe s domácí bagetou (recept bude záhy, až zdrvotní stav můj a staršího synka dovolí), kyselými okurkami, sušenými brusinkami neo olivami.


Pašika je nádherně jemná a hutná a já se vždycky divím, jak rychle zmizí. Moc dobrá je ve spojení se sušenými brusinkami a navíc v lednici po přelití přepuštěným máslem dost dlouho vydrží. Ideální spojenecv boji s dlouhou a nepříjemnou zimou.


Tak hajdy pro játra!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 aneta aneta | E-mail | Web | 18. února 2012 v 13:07 | Reagovat

pastika sa ti podarila uzasne a verim, ze aj skvelo chutila!

a rovnaku prihodu, teda skor nehodu:-D, zo skolskej jedalne mam aj ja, akurat ze to neboli jatra ale granadiersky pochod:-DDD

2 Pavla Pavla | Web | 18. února 2012 v 14:26 | Reagovat

Na rozdíl od tebe to mám trochu naopak. Jako dítě jsem na svačiny milovala rohlík s májkou, to byla pro mě největší odměna!  Ale teď paštiky nejím vůbec. Možná to bude tím, že nejím ty z obchodu, protože se mi nelíbí jejich složení. Proto si myslím, že by mi ta tvoje domácí asi chutnala :-). Vypadá moc pěkně!!

3 toffo toffo | Web | 18. února 2012 v 20:38 | Reagovat

Na těch kvalitních paštikách není nic špatného, jen to množství tuku. Dopřejem si přes zimu trochu toho sádla, másla. Těmi kupovanými jsem také odkrmená přes svoje dětství, tenkrát to nemohl být tak velký "hnůj," jako dnes. Náš prázdninový hamburger v r.1985? Rohlík namazaný Májkou nebo taveňákem, proložený zelenou paprikou ze skleníku. Věřím tomu, že podávané chutě z dětství nás vedou v závisloti na stravování dál v životě. Já na těch citovaných rohlíkách ujíždím dodnes.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 18. února 2012 v 21:27 | Reagovat

aneta: Byla opravdu skvělá a ačkoli se opradu nerada s jídlem opakuju, tuhle paštiku budu servírovat asi hodně často :)
Grenadýrský pochod zní jako strašný název pro jídlo, ani se nediím, že na něj máš stejnou nepříjemnou vzpomínku :-!

5 Madla Madla | E-mail | Web | 18. února 2012 v 21:29 | Reagovat

Pavla: Přesně tak, ty levné paštiky jsou na tom sožením opravdu hrozné a přitom vyrobit báječnou domácí paštiku je tak jednoduché. Taková hvála (zvlášť od vegetariánky) mě moc a moc těší!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 18. února 2012 v 21:31 | Reagovat

toffo: To je asi pravda, ale já prostě kupovaným paštikám n chuť nikdy nepišla, stejně jako bych teď do pusy nestrčila taveňák, který jsem naopak jako dítě zbožňovala. Ale máš úplnou pravdu v tom, že strvovací návyky z dětství hodně ovlivňují naše chutě a náš postoj k vaření/pečení i v dospělosti.

7 HaF HaF | E-mail | Web | 18. února 2012 v 23:01 | Reagovat

Určitě musela chutnat. Podobnou jsem dělala asi před rokem a byla výborná.
Obdivuji jak to vše zvládáš se dvěma malými dětmi! ;-) Já tak nějak vlaju po kuchyni a něco uvařím, ale ještě to nafotit, to už mi nějak nejde! :-D
U domácích paštik je výhoda, že člověk ví, co tam je a nemusí se bát vlastních představ, jak u těch kupovaných. Ale jako dítě jsem taky měla ráda poctivou Májku, ale nesnášela jsem bůčkovou a ještě byla jedna s vejci, tu jsem taky nesnášela. :-!

8 Madla Madla | E-mail | Web | 19. února 2012 v 8:20 | Reagovat

HaF: Byla fakt úžasná a vysloužila si pravidelný přístup do naší kuchyně. Naprosto s tebou souhlasím ohledně výhod domácích paštik, je ale smutné, že jde jen těžko sehnat kvalitní potraviny, takže to u nás dost často vypadá, že si nejen paštiky a chleba či bagetu musím udělat sama ... Ale to je asi i tím, že jsem děsně rozmlsaná a ty z obchodu už mi nejsou dost dobré :-D

9 Meg Meg | Web | 22. února 2012 v 16:08 | Reagovat

Pani, ja tleskam :D Diky tobe se k tomu snad taky jednou odhodlam... Jako mala jsem pastiky rozhodne rada nemela, ale ted obcas narazim v reznictvi i na takovou, kterou si dam rada. A to ani vnitrnosti nejsou nic moc pro me. A tesim se na ty bagety :)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 22. února 2012 v 17:39 | Reagovat

Meg: Tak tojsme na tom stejně, to jsem moc ráda :-) Určitě ji vyzkoušej, je jednoduchá a vážně skvělá!

11 Bety Bety | 5. října 2012 v 18:29 | Reagovat

Madlo, moc Vám děkuji, že jste se podělila o tak výborný recept. Včera jsem ho zkoušela, měl úspěch.

12 Madla Madla | E-mail | Web | 6. října 2012 v 19:08 | Reagovat

Bety: Tak to jsem ohromně ráda! U nás má opravdu velký úspěch, takže ji dělám poměrně hodně často. Dnes jsem dělala variantu s třešňovicí a hřebíčkem se skořicí a byla snad ještě lepší :-)

13 Klára Klára | 17. dubna 2013 v 23:03 | Reagovat

Dnes jsem také paštiku vyzkoušela a můžu vám říct, že jsem v šoku, co a jaká chuť se dá vytvořit z tak specifické chuti, jako jsou játra.. Recept je jednoduchý, rychlý a vynikající :-) Moc děkuji za recept :-)

14 Madla Madla | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 10:32 | Reagovat

Klára: Jé a já moc děkuju za tak krásný komentář! Já játra skoro nemusím, ale ta telecí jsou opravdu výborná. Tak jsem moc ráda, že vám paštika tak chutná!

15 Jirka Jirka | 18. prosince 2016 v 20:22 | Reagovat

Whisky nebo brandy? Dost rozdíl!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama