Tvarohové koláčky-bochánky plněné jablky a sypané mákem

12. února 2012 v 8:59 | Madla |  Sladké vábničky
Nedávno jsem si chtěla udělat radost a tak jsem poprosila svého drahého muže, aby mi v třeskutých mrazech koupil časopis FOOD. Těšila jsem se na teplé a sytivé recepty na zimu, jenže jsem si neuvědomila, že bude brzy 14. února a všechny časopisy tak monotematicky pojedou na sladké nechutně růžové vlně jménem Valetnýn. A taky že ano, únorový FOOD má tu nejrůžovější, nejsrdíčkovatější a nejkýčovitější obálku, že mi až naskočila husí kůže (já totiž růžovou fakt nemám ráda, ještěže mám dva kluky a nemusím řešit růžové dětské hadříky). A recepty? Celkem fajn, ale musím říct, že mi dost vadila neustálá snaha o odlehčení a "dietnost" jídla. Co to je probůh za blbost, odlehčovat v únoru, navíc tak šíleně ledovém, recepty, aby snad byly in v honbě za nějakým neustále hubnoucím ideálem. Je děsná zima a já chci jíst husté polévky, mám chuť na krémové smetanové omáčky, hutné paštiky a trošku tučnější maso a na dezerty tak čokoládové, že si až myslíte, že ukusujete temnou noc.

No, tak jsem se trošku vykecala, a teď zpátky k tématu. Valetnýn sice mnoha lidem připadá jako importovaný americký kýč podobný nafouklému plastovému Santa Clausovi, jen v růžovém a srdíčkovém napodobení. Říkám si, že to bychom mohli už rovnou slavit i Haloween, Den nezávislosti nebo zrušení otroctví, anebo do toho slavení hupnout opravdu zostra a slavit třeba i narozeniny Fidela Castra ... Jenže on je v tom Valentýn tak trošku nevinně, ačkoli z něj Amíci udělali děsný kýč a prodejní artikl numero uno, jedná se o záležitost křesťanskou, spjatou se starým Římem.

Podle legendy byl za časů císaře Cladudia II. pronásledován křesťanský kněz Valentýn stejně tak, jako ostatní křesťané. Jelikož ale šlo o učeného a váženého muže urozeného původu, tvrdí se, že jej vyslechl sám císař, a dokonce jej přemlouval, ať se zřekne své víry a zachrání si tak život. Valentýn však přesvědčoval císaře o opaku a vzdát se své víry odmítl. Existuje několik legend a v podstatě se ani neví přesný důvod zatčení a ani rok smrti svatého Valetnýna, jenž byl nakonec zřejmě sťat mečem a pře svou smrtí vykonal pár zázraků, každopdáně to byla zajímavá historická postava, která by se asi hodně divila, jaké růžové šíleství kolem své osoby rozpoutala.

Ale ať už svátek zamilovaných uznáváte a slavíte, nebo vás nechává zcela chladným, důvod k malé sladké oslavě lásky, ať vaší soukromé, nebo vašich bližních, nebo vás samotných, je přece každý den a není nic lepšího než svou lásku vyjádřit něčím malým a moc dobrým. Láska přeci prochází žaludkem. Takže valentýn nevalentýn, kýč nekýč, upečte si tyhle výtečné tvarohové koláčky-bochánky se šťavnatou náplní z jablek, sypané křupavým mákem a uděláte radost nejen tomu, komu tuhle dobrotu naservírujete (třeba romanticky ráno do postele :-)), ale i sobě.


Recept jsem převzala ze své snad nejoblíbenější kuchařky Chléb v hlavní roli, a aby fungoval, trošku jsem si jej upravila, změnila náplň a místo dvou velkých bochanů jsem dělal malé bochánky a tady vám ho předkládám v naprosto funkční verzi:

Na asi 12 kousků si připravte:

300 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
100 g měkkého tvarohu ve vaničce
50 g másla
12 g cukru (použila jsem třtinový)
8 lžic smetany ke šlehání

Na jablkovou náplň:

dvě jablka, oloupaná a nakrájená na kousky
lžička skořice
lžíce citronové šťávy
dvě lžíce třtinového cukru

Na potření a posyp:

1 rozšlehané vejce
nemletý mák na posypání

Troubu si přdehřejte na 180 stupňů.
V míse utřete tvaroh, máslo, smetanu a cukr, přidejte mouku s prdopečem a vytvořte hladké nelepivé těsto.
Tsto vyválejte na lehce pomoučeném válu na placku tlustou tak tři milimetry a pomocí např. skleničky vypichujte kolečka. Jejich okraje potřete studenou vodou a do jejich středu dejte malou lžičku jablkové náplně. Přikryjte kolečkem z těsta, spojte prsty a dejte na plech, vyložený papríem na pečení.

Náplň uděláte velice jednoduše - oloupaná a odjádřincovaná jablka nakrájíte na malé kousky, zakápnete lžící citronové šťávy, přisypeme skořici a třtinový cukr a zamícháte.

Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Pečte čtvrt hodinky až dvacet minut do zezlátnutí povrchu.


Tyhle koláčky-bochánky jsou fakt božské - nadýchané tvarohové těsto s velice jemným náznakem sladkosti se šťavnatým jablečným středem voňavým skořicí a na povrchu křupavý mák. Nádhera.


Vždy, když něco upeču, dám pár kousků své skvělé tchyni jako malé poděkování za hlídání našeho takřka tříletého zbojníka a u těchle koláčků-bochánků se mi stala věc nevídaná, asi pět minut po podarování zvoní telefona v něm mi manželova maminka nadšeně sdělovala, jak jí tyhle bochánky strašivě chutnají :-) A to musím říct, že mě manželova maminka nikdy nechválí naplano, naopak je mým největším kritikem, a když jí něco moc nechutná, vůbec se neostýchá mi to říct. Ale tychle koláčky-bochánky byly fakt zatraceně dobré. Nejlepší byly ještě vlažné, ale moc dobré byly i druhý den (aby ale přežily do druhého dne, musela jsem jeden kousek tajně schovat) :-)


Náplň se dá samozřejmě různě obměňovat, v originál receptu je náplň višnová, ale teď je prostě čas na zpracování jablek a ty mi navíc do receptu s tvarohovým těstem prostě nejvíc sedí. Ale určitě by byla jako náplň skvělá i nějaká dobrá marmeláda, napadá mě třeba domácí rynglová s rozmarýnem a pomerančovou šťávou. Mňam, rozhodně je brzy zase udělám.

Pokud se bojíte, že se vám budou bochánky při pečení odchlipovat, potřete je po okrajích vodou a až pak přitiskněte druhé kolečko z těsta. voda krásně spojí svár a náplň vám vůbec nevyteče.

Srdíčko z máku jsem udělala tak, že jsem na každý bochánek přiložila malou vykrajovačku srdíčka a do ní jsem rovnou ze sáčku opatrně nasypala mák. Inteligentněji by to šlo pomocí šablony, mě se však nechtělo hrát si s nůžakmi a papírem, tak jsem an to šla takhle. A dopadlo to i tak pořád dost pěkně.

Tak co, dáte si?

Dobrou chuť a sladké dny vám přeje Madla.

A zakončíme to stylově, co vy na to?:

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Ditta Ditta | Web | 12. února 2012 v 12:57 | Reagovat

Škoda, že nemám tvaroh. Koláče (připomínají mi koblihy)vypadají velmi jedle. Co se týče růžové, tak tu bytostně nesnáším, ale holčičky a některé odrostlé "holčičky" si na ni potrpí. Hezkou mrazivou neděli přeje Ditta.

2 toffo toffo | Web | 12. února 2012 v 19:17 | Reagovat

Pochvalu té nejvyšší úrovně jsi už dostala, makový Valentýn je mnohem opravdovější, než ten růžový. Budu  na tvoje bochánky myslet, až budu chtít vyzkoušet něco nového. Mě by se dovnitř líbily meruňky, nebo višně.

3 Madla Madla | E-mail | Web | 13. února 2012 v 13:15 | Reagovat

Ditta: Koláčky jsou jedlé až moc, na to, jak jsou jdnoduché na přípravu jsou opravdu svělé na chuť. Na koblihy pomalu sbírám odvahu, nemám totiž vůbec ráda smažení (raději dělám své osvědčené oblihy v troubě), tak snad dojde i na ně :-)
PS: Už aby bylo po mrazech.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 13. února 2012 v 13:17 | Reagovat

toffo: Sdílím přesně tvůj názor. tyhle bochánky vypadají sice trošku starosvětsky, ale na nic si nehrají a jejich chuť je vážně perfektn a, krásně vyvážená. Meruňky v náplni zní dokonale, škoda, že nemám nějaké zvařené, hned bych to vyzkoušela! Moc se těším na tvou případnou realizaci, určitě bude úžasná!

5 Amelie Amelie | Web | 13. února 2012 v 19:17 | Reagovat

Vypadají luxusně:-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 14. února 2012 v 10:27 | Reagovat

Amelie: Děkuju moc :-) Jsou opravdu skvělé a navíc i rychle připravené.

7 Catalina Catalina | E-mail | Web | 17. února 2012 v 18:17 | Reagovat

Teda, ty jsi hotový umělec! Maková sdríčka se ti podařila dokonale! Kéž bych mohla cítit tu vůni jablek a čerstvě upečeného těsta :) Mimochodem souhlasím s tebou u té obálky. Asi si řekli, že když už růžovou, tak pořádně :D

8 Madla Madla | E-mail | Web | 18. února 2012 v 10:42 | Reagovat

Catalina: Taková poklona, děkuj moc .-) Do mělce mám ještě teda co dohánt, ale snažím se :-) Včera jsem tyhle báječné bochánky pekla s brusinkovým džemem a byly taky moc dobré (i když u mě pořád vyhrává variantas jablky) a snědly se ještě týž den, takže aby bylo nějaké sladké, ještě jsem k večeru upekla čokoládový tvarožník s kokosem ...

9 Pavla Pavla | E-mail | Web | 18. února 2012 v 14:13 | Reagovat

Tak tyhle bochánky rozhodně musím upéct! Určitě použiju jablkovou náplň, protože už delší dobu mám chuť na štrůdl. Možná přidám ještě vlašské ořechy. A to makové srdíčko je moc roztomilé :-)!

10 Madla Madla | E-mail | Web | 18. února 2012 v 21:16 | Reagovat

Pavla: Jednoznačně je upeč, jsou skvělé a s jablečnou náplní mi chunají opravdu nejvíc :-) Nápad s makovými srdíčky byl jen momentální, ale maková posypka pozdvihne každé pečivo, ať sladké či slané :-) Už se moc těším na tvou realizaci!

11 Meg Meg | Web | 22. února 2012 v 16:12 | Reagovat

Nalakala jsi me docela dost :) Mam takovy pocit, ze sem uz neco podobneho ochutnala, jen misto maku byly sypane kokosem, a to je pro me snad jeste lepsi varianta jak mak :)) takze to budu muset zkusit :)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 22. února 2012 v 17:38 | Reagovat

Meg: Tak to jsem moc ráda, protože lákání je v tom případě oboustranné.
Volba posypu je samozřejmě volná, ale k těm jablkům mi prostě nejvíc sedí mák :-) Ale určitě by byla výtečná kombinace kokos + čokoláda (tak a zase jsem na ně dostala chuť   ;-) )

13 Kája Kája | E-mail | 2. března 2012 v 9:05 | Reagovat

Milá Madlo, jaký tvaroh jsi použila? Tučný nebo polotučný? Děkuju za výborné recepty :-)

14 Madla Madla | E-mail | Web | 2. března 2012 v 13:03 | Reagovat

Kája: Použila jsem polotučný ve vaničce, ale myslím, že nebude problém ani s odtučnělým. Děkuju moc za chválu, budu se snažit i do budoucna!

15 Lenka K. Lenka K. | Web | 13. března 2012 v 21:45 | Reagovat

Madlo, recept vypadá jednoduše a chutně, tak se do něj pustím:) mám tu vlastnoruční kdoulovcový džem, šlo by to i s ním?

16 Madla Madla | E-mail | Web | 14. března 2012 v 16:07 | Reagovat

Lenka K.: S kdolovcovým džemem budou koláčky určitě výtečné! Já zatímdělala variantu jabkovou, tvarohhovou a plnila jsem ještě brusinkovým džeme aposlední varianta byla s domácím rynglovým džemem s pomerančem a rozmarýnem.
Takže fantazii se meze nkladou a přeju, ať chutná!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama