Jaro už má zelenou, tak ho vítám hráškovou

6. března 2012 v 10:54 | Madla |  Z polévkové mísy
Svět už se pomalu probouzí k životu, nesměle raší první zelené lístky, avšak zima je pořád jako když praští. A tak je nejlepší se na slunce a pomalu se probouzející jaro koukat z vyhřátého domova a posilnit se k tomu talířem husté věže zelené hráškové polévky.


Tuhle polévku jsem uvařila podle letošního únorového F.O.O.D.u, na který jsem sice v tomto příspěvku nadávala, ale pár receptů mě v něm zaujalo a hlavně, je v něm celkem dost plévkových receptů, což já, jako polévkový fanda, velice ocením. Polévka je u nás doma každý den a tahle je navíc stylově vyjarněná, lehká, svěží, ale díky přidanému uzenému i pěkně zasytí.


V originálním receptu používali u nás na malém městě těžko dostupný pršut, který jsem bezbolestně nahradila naším domácím uzeným.

Na 4-6 porcí si nachystejte:

20 g másla
1 menší pórek
1,2 l kuřecího vývaru
2 brambory
3 šálky mraženého hrášku
sůl a pepř na doladění chuti

na ozdobu:

6 plátků pršutu nebo kvalitního uzeného

V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme k němu na kolečka nakrájený pórek a za stálého míchání pět minut opékáme. Poté přilijeme vývar. (Já rozmrazila domácí kuřecí vývar). Zvyšíme teplotu na maximum a polévku přivedeme k varu. Oloupané a na kostičky nakrájené brambory přisypeme do polévky, snížíme teplotu a vaříme deset minut. Přdáme mražený hrášek a znovu vaříme deset minut. Část polévky i se zeleninou odebereme a zbytek rozmixujeme. Vše vrátíme do hrnce a prohřejeme.
Podáváme s opečeným pršutem nebo uzeným.


Pokud máte rádi zcela hladký krém, nemusíte nic oddělovat a polévku umixujte zcela. U nás ovšem hlava rodiny odmítá jíst úplně rozmixované polévky (prý mu evokují kojeneckou stravu), takže já jsem polévku jen zlehka promixovala ponorným mixérem tak, aby v ní zůstaly i kousky pórku, brambor a hrášku. A myslím, že to i lépe vypadá.


Tak vzhůru do jara!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 farfalla farfalla | Web | 6. března 2012 v 17:10 | Reagovat

Mňam. Mám hrášek moc ráda:) Taky fajn, ale oproti celkem lehké a jemnější hráškové víc zimní je hrachovo-hrášková, http://www.albert.cz/radce-zakaznika/recepty/hrachovo-hraskova-polevka-suzenym.html
Já mám tyhle hutný záležitosti, co vydají i za hlavní jídlo moc ráda. Akorát naopak nemám domácí uzené, takže jsem vařila s telecím (nebo slepičím? už nevím) vývarem a navrch dala trochu pršutu:) každopádně moc fajn, překvapila mě a doporučuju:)

2 Ditta Ditta | Web | 6. března 2012 v 18:24 | Reagovat

Madlo, tak tuhle polévku si nechám líbit, tedy chutnat :-) My ještě dáváme krutony z housek nebo chleba. Jo, ty pečená jablka mi způsobují hotová muka, že je nemám :-(

3 toffo toffo | Web | 6. března 2012 v 18:26 | Reagovat

Tak bych si na takovém krému pochutnala! To si ho ale budu muset uvařit. To musí být pohlazení do žaludku!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 6. března 2012 v 20:21 | Reagovat

farfalla: ta Hrachovo-hrášková vypadá fantasticky, ale zatím se kvůli malému snažím luštěniny zařazovat jen opatrně (zatím jen červenou čočku), ale dala bych si, vypadá nádherně!

5 Madla Madla | E-mail | Web | 6. března 2012 v 20:23 | Reagovat

Ditta: Je opravdu bezvadná, určitě ji vyzkoušej. Krutonky jsou moc fajn, ty mám v krémových polévkách taky ohromně ráda.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 6. března 2012 v 20:24 | Reagovat

toffo: Tak kup hrášek, ostatní už doma určitě máš a pusť se do ní :-) Je fakt rychlá a skvělá.

7 Janah Janah | Web | 7. března 2012 v 11:15 | Reagovat

:-P Mňam, mňam, určitě zkusím.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 7. března 2012 v 12:38 | Reagovat

Janah: To jsem moc ráda, je fakt skvělá a rychlá :-)

9 DolceVita DolceVita | Web | 7. března 2012 v 20:18 | Reagovat

Jaro vítat v zeleném je stylové :-) Já ještě vymetám ze spíže hutné zimní zbytky, ale už se mi tam krčí mladý špenát a domácnost zvolna odívám do zelené. Dnes jsem sázela řeřichu, než vyraší jarní mladé kopřivy, bude se hodit :-)

10 Meg Meg | Web | 7. března 2012 v 20:42 | Reagovat

Mnam, hraskovou jsme dlouho nemeli, asi se taky brzo pridam :) Ja bych asi pokracovala v mixovani dohladoucka, mam tak tyhle polevky radsi :)

11 Madla Madla | E-mail | Web | 8. března 2012 v 14:43 | Reagovat

DolceVita: I u nás i v zhledem k počasí zatím převládají hutnější zimní chutě, ale touhle svěže zelenou polévkou jsem akorát strefila do chvilkového oteplení.
Teď, když se tak dívám na bělající sněhovou pokrývku za okny, bych měla spíše chuť na tvou lepenici s jitrnicí :-)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 8. března 2012 v 14:44 | Reagovat

Meg: I já bych normálně zapojila mixér pořádně do díla, jenže to bych tu polévku pak musela jíst sama :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama