Jednoduše úžasná dušená jablka s ořechy

2. března 2012 v 13:49 | Madla |  Sladké vábničky
Těm červenožlutým potvorám ve sklepě už pomalu dotikává čas, lesklé tvářičky se jim začínají pomalu krabatět jako hladovému kojenci při srdceryvném křiku, takže v kuchyni nastává doba jablečná. Naštěstí máme doma k jablkům vztah ryze pozitivní. Pokud včak nepatříte k jablečným nadšencům, určitě tenhle recept vyzkoušejte a na sladké, kulaté a rudolící plody jistě změníte názor.

Recept na jablečnou marmeládu jsem převzala z on-line verze Apetitu, jen malinko upravila a je fakt dokonalý! Málokdy mě z Apetitu něco oslovilo tak, že bych to musela hned vyzkoušet, a a dokonce že bychdaný recept opakovala, ale tahle šťavnatá jablečná dobrota je vážně skvělá a navíc má mnoho způsobů servírování (s těmi vás taky seznámím). Ten název je však docela zavádějící, protože se v žádném případě o marmeládu nejedná, jsou to spíše jen dušená jablka. Ale ta chuť, dámy a pánové, nikdy bych nevěřila, že spojení jablek, cukru, másla, whisky a bobkového listu může být tak moc dobré.

Tak jedeme z kopce přímo na recept:

900 g jablek
100 g másla
160 g třtinového cukru (použila jsem hnědý)
šťávu ze 2 citronů
2 polévkové lžíce sušené citronové kůry
2 bobkové listy (ideálně čerstvé)
2 lžíce whisky
200 g vlašských ořechů, nahrubo posekaných

Jablka zbavíme jádřinců, nemusíme je loupat. Rozkrájíme je na čtvrtky a ty pak ještě rozpůlíme napříč. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme jablka, cukr, citronovou kůru a šťávu a bobkové listy. Zlehka promícháme a přiklopené zvolna dusíme asi deset minut, až jablka změknou.
Sejmeme pokličku a zesílíme oheň. Vaříme dalších pět minut tak, aby se šťáva odpařila na sirup. Vyjmeme bobkové listy, přilijeme whisky a necháme mírně zchladnout. Potom vmícháme nahrubo nasekané vlašské ořechy.

Jsou fakt skvělá. Sladká a šťavnatá jablka krásně zkaramelizují se třtinovým curkem, máslo jim dodá na hebkosti a bobkový list je decentně ochutí. Jestli jste si až dosud mysleli, že se bobkový list hodí tak maximálně do polévky nebo k masu, nemohli jste se mýlit víc :-) K těmhle jablíčkům opravdu pasuje a dodá jim tu příslovečnou tečku. Rozhodně ho nevynechávejte. Já si pěstuju svůj malý vavřínový keřík, takže jsem měla k dispozici čerstvé bobkové listy, ale pokud máte jen ty sušené, vůbec to nevadí.

Já tato voňavá dušená jablíčka podávala ještě za tepla s domácí karamelovou zmrzlinou jako sladkou tečku za sobotním obědem.


Recept (nejen) na domácí karamelovou zrmzlinu najdete tady.


Další den jsem voňavá a už v lednici přebývající dušená jablíčka podávala s báječnými a decentně sladkými ořechovými lívanečky.


Tyhle lívanečky jsem pekla také podle Apetitu, a velmi příjemně mě překvapily. Vše fungovalo tak jak mělo, lívanečky byly nadýchané, jemné, jen decentně sladké a navíc jsem zabila dvě mouchy jednou ranou, spotřebovala jsem skoro všechny sušenky, které zabíraly zbytečné místo ve skříni a už je nikdo nechtěl jíst a ořechy, kterých máme ještě z předvánoční doby půlku velké tašky.


100 g hladké mouky
150 g rozdrcených sušenek (použila jsem Bebe do jogurtu s ořechy a medem)
1 lžička kypřicího prášku
1/4 lžičky soli
1 vejce, prošlehané
250 ml mléka
40 g másla, rozpuštěného
50 g vlašských ořechů, nahrubo posekaných

Ve vyšší misce smícháme mouku, rozdrcené či rozmixované sušenky, kypřicí prášek a sůl. Přidáme rozšlehané vejce, mléko, máslo a ořechy. Promícháme. Na pánvi si rozpálíme olej a smažíme na něm lívanečky.


Lívanečky jsou pěkně kypré, nejsou vůbec nasáklé tukem, já je na trošce oleje smažial jen ze začátku, pak už jsem je smažila bez oleje a vůbec jim to nevadilo. Jsou sladké jen decentně, takže sněhobílý poprašek z cukru jim vadit vůbec nebude.


A do třetice to nejlepší nakonec. V mrazák jsem měla po skleničkách nasyslené velké množství bílků, a abych je pomalu zredukovala upekla jsem lehké a nadýchané skořicové sněhové oválky. Původně jsem chtěla dělat skořicovou Pavlovu, ale Pavlov jsem díky jejich velké oblíbenosti mezi naším příbuzenstvem docela přemlsaná, takže jsem si vymyslela své vlastní obří pusinky se skořicovou vůní.

Na asi 20 velkých kusů skořicových sněhových oválků si nachystejte:

4 bílky
200 g třtinového cukru

Bílky ušlehejte téměř do tuha. Až se jim budou tvořit pevné špičky, po částech ke sněhu přisypejte třtinový cukr. Sníh vyšlehejte úplně do tuha a pak velkou lžící klaďte na plech pokrytý pečícím papírem oválky, které pečte 1 hodinu v troubě vyhřáté na 120 stupňů. Po upečení nechte mírně vychládnout (jsou velmi křehké) a pak přemístěte na mřížku k dokonalému vychladnutí.


Oválky jsou jednoduše skvělé samy o sobě. Na povrchu křupavé, uvnitř vláčné, s jemnou vůní skořice.


Plánovala jsem je jako víkendovou dobrotu, ale nevydržely déle než pár hodin. Náš dvouletý syn pořád chodil po kuchyni a žadonil: "Maminko dej mi ještě tu křupavou dobrůtku". Kdo by takovým slovům odolal, že ...


Tak jesli vám přebývají bílky, pusťte se do nich.

Dobrou nejen jablečnou chuť vám přeje Madla!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 miro-smajda-daily miro-smajda-daily | Web | 2. března 2012 v 13:51 | Reagovat

na zmrzlině? :D

2 *.* Lucc *.* *.* Lucc *.* | Web | 2. března 2012 v 13:53 | Reagovat

super

3 toffo toffo | 2. března 2012 v 15:22 | Reagovat

Opět jsi se do toho zhusta obula a líbí se mi tvá charakteristická věta:"Tak jedeme z kopce přímo na recept!" Také vařím - jablečná povidla, do nich dávám podle receptury nové koření.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 2. března 2012 v 15:58 | Reagovat

miro-smajda-daily: Díky za upozornění. Překlep se vludí, psala jsem rychle, dokud obě děti spaly. Již je opraveno.

5 Madla Madla | E-mail | Web | 2. března 2012 v 16:01 | Reagovat

*.* Lucc *.* : Díky, určitě vyzkoušejte!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 2. března 2012 v 16:05 | Reagovat

toffo: toffo: Díky moc za krásný komentář, který mi vyvolal úsměv na tváři.
Jablečná povidla s novým kořením musí úžasně provonět celý dům, to bych si dala, mňam. Nad povidly jsem též uvažovala, ale těch jablek zase až tak moc není (a navíc zásoba skleniček z mého letního marmeládovitého šílenství je pořád ještě celkem hojná).

7 Pavla Pavla | Web | 3. března 2012 v 9:35 | Reagovat

Jablka musí být báječná. Jenže jelikož jsem to jenom já, kdo má rád v naší rodině "teplá" jablka tak bych asi s tímto receptem neuspěla. Ale co, proč bych neudělala radost aspoň sobě, no ne? :-) Díky za skvělý recept (opět)!

8 Madla Madla | E-mail | Web | 3. března 2012 v 19:21 | Reagovat

Pavla: Pavli, i u nás jsem jediná, která holduje jablkům i za tepla, ale takhle upravená chutnala kupodiv i jejich odpůrcům. Ostatně jsou skvělá a voňavá, i když vychladnou, takže odpůrci můžou počkat pár hodin a pak si taky pochutnávat podle své chuti :-)

9 Vanda Vanda | Web | 4. března 2012 v 9:41 | Reagovat

Šla jsem se původně mrknout na to těsto na Tarte Tatin. Zůstala jsem tu jak opařená a očichávám obrazovku počítače. Jablka, skořice, ořechy karamel! Voní to až sem. Krása.

10 Markéta Markéta | 4. března 2012 v 10:53 | Reagovat

Dobrý den Madlo, nejdřív bych vám chtěla pochválit blog,je velkou inspirací a už jsem toho zkoušela hromady a téměř vždycky se všechno povedlo. Když se něco nepovedlo, bylo to pokaždé moji nezkušeností nebo netrpělivostí:D Chtěla jsem se vás zeptat, jak jste přišla k tomu vavřínovému keříčku na okně, velmi mě to nadchlo:D Vypěstovala jste si jej sama ze semínka nebo se to dá koupit v květinářstí? Děkuji za odpověď

11 Janah Janah | Web | 4. března 2012 v 13:14 | Reagovat

Povidla z jablek dělala babička, občas se taky vybičuji, miluju je k bramborovým plackám, tohle bude dobrá alternativa. ;-)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 4. března 2012 v 20:14 | Reagovat

Vanda: Děkuju moc za tak krásný komentář, ohromně si toho vážím. Není nad sladké vůně linoucí se domovem :-) Ještě jednou díky.

13 Madla Madla | E-mail | Web | 4. března 2012 v 20:18 | Reagovat

Markéta: Děkuju moc za takovou chválu a jsem velice ráda, že se vám tu líbí a že podle mých receptů vaříte. Občasné nepodarky se jednou za čas nevyhnou ani zkušené kuchařce, jen to chce se nebát a vytrvat :-)
Vavřínový keřík jsem koupila v květinářství jako úplně maličkatý stromeček. Roste sice pomalu, ale je mnohem aromatičtější než jeho sušený kolega v sáčku :-)

14 Madla Madla | E-mail | Web | 4. března 2012 v 20:27 | Reagovat

Janah: Jablková povidla jsem ještě nedělala, ale těším se, že je někdy vyzkouším. Kombinace jablečných povidel a bramborových placek je krásně starosvětská, to bych chtěla ochutnat. Tahle dušená jablíčka určitě vyzkoušej, jsou opravdu skvělá a věřím, že budou chutnat.

15 L+P<3 L+P<3 | Web | 5. března 2012 v 12:50 | Reagovat

Vypadá to zajímavě :)

16 Vilemína Vilemína | Web | 5. března 2012 v 22:50 | Reagovat

Láká to, láká - skořicové oválky bych též mohla zkusit, bílky už jsou v lednici.
Pečená jablka mám ráda na všechny způsoby, ale ta teď kupovaná se moc nehodí...dokonce mám stolní zapékač jablek od Vánoc a ještě jsem ho ani nevyzkoušela - bobkový list je zajímavý nápad!

17 Madla Madla | E-mail | Web | 6. března 2012 v 8:26 | Reagovat

L+P<3: Určitě vyzkoušejte, je to voňavé, jednoduché a moc dobré.

18 Madla Madla | E-mail | Web | 6. března 2012 v 8:27 | Reagovat

Vilemína: Skořicové oválky jsou opravdu rychlovka a vděčná.
Stolní zapékač jablek? Vůbec jsem netušila, že něco takového existuje, díky za rozšíření obzorů :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama