Pravý a nefalšovaný houskový knedlík

31. března 2012 v 21:46 | Madla |  Přílohy a omáčky všelijaké
Nevím jak vy, ale já nemám ráda knedlíky. Což je v Čechcách asi průšvih, protože knedlíky považujeme za svůj kulinářský poklad a kdo nám chce sáhnout na knédl, musí počítat s tím, že se rozzlobíme a budeme zlí. Ale já, i přesto, že jsem knedlíky nikdy v lásce neměla, jsem asi divná, protože jsem si chtěla vyrobit svůj vlastní, domácí kynutý houskový knedlík.
A proč, ptáte se a zajisté se ptáte správně. Abych zjistila, jestli mi i domácí verze knedlíku bude chutnat, nebo jestli mám těm břichatým kynutým potvorám bez chuti a bez zápachu zavřít kuchyň na petlici. Nikdo mě nenutil se střelnou zbraní u spánku (manžel též nerad knedlíky), bylo to mé svobodné rozhodnutí a já ho nakonec vůbec nelituju.

Za časů našich babiček (pro nastupující foodgeneraci už možná spíš prababiček) platilo, že se dívka nemá vdát dřív, než umí uvařit knedlíky. No tak tohle pravidlo jsem teda porušila a pod čepec se dostala knedlíkem nepolíbená. A bylo na čase to změnit.

Jako svůj úhelný kámen jsem si zvolila recept na kynuté houskové knedlíky podle Šárky Škachové z její kuchařky Rande s gurmánkou v české kuchyni.

na dvě opravdu veliké šišky knedlíků budete potřebovat:

750 g hrubé mouky
1 kostku (42 g) čerstvého droždí
1 žloutek
350 ml vlžaného mléka
2 den staré housky (já použila polovinu velké domácí bagety)
1 lžičku soli

Nejdříve si připravíme kvásek (né ten žitný na chleba :-)) smícháním droždí, lžičky cukru, dvou lžiček vlažného mléka a lžičkou hladké mouky. Necháme vzejít na teplém místě. Chvíli se nebude nic dít, ale pokud máme čerstvé droždí, začne zprvu hladce umíchaná kašička pěnit a poté vyběhne. Odvážíme si mouku, osolíme ji lžičou soli, dáme ji do mísy, vlijeme polovinu množství vlažného mléka (tedy 125 ml) , přiáme kvásekm, žloutek a těsto pěkně propracujeme. po chvilce přilijeme zbytek mléka. Vařečkou (nebo rukama, já jsem pro ruční práci) zpracováváme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu ani na vařečku. když je těsto propracované, přidáme k němu nakrájené pečivo. Já tam hrkla polovinu domácí bagety, protože když jsem konečně našla svou ideální slečnu bagetu, byla jsem z ní v tak euforickém stavu, že u nás doma bylo pár týdnů doslova přebagetováno :-)
Zpracované těsto an knedlík přikryjeme potravinářskou fólií a necháme jednu hodinu kynout na teplém místě.
z těsta poté ušouláme ušouláme na pomoučené pracovní ploše dvě šišky a necháme je ještě půl hodiny dokynout.
Těsta je opravdu dosti, takže já bych příště možná udělala šišky raději tři menší než dvě obrovité. Ony totiž za tu půlhodinku opravdu ještě slušně nabydou.
Do velkého hrnce napustíme vodu do výšky 3 cm, vložíme do ní pařák na knedlíky, na pařák položíme složený plátěný ubrousek (mě posloužila látková plena - v tomto případě mimořádně čistá) a na něj dáme knedlík. Vodu v hrnci přivedeme k prudkému varu, přiklopíme poklicí a v páře vaříme třicet minut. Poté hrnec odstavíme,knedlík opatrně vyjmeme (bacha, fakt klouže a je těžkej), vidličkou na několika místech propíchneme a necháme uniknout páru. Aby byl knedlík hezky voňavý, potřeme ho vodu, ve které jsme rozpustili plátek másla.

A výsledek? Byla to bobma! odměnou mi byl nádherně kyprý a správně nadýchaný knedlík a protože jsem ho vydatně potřela omáslovanou vodou (spíš teda to bylo máslo s troškou vody :-)) nádherně voněl a chutnal fakt skvěle. A to prosím nemám ráda knedle!


Samozřejmě, že nevypadal tak uhlazeně jako jeho průmyslově vyráběný kolega, jako malé sopečné vyvřeliny z něj čněly kousky pečiva, ale byl tak doobrý, že na něj mám zase chuť. (Jo, jinak ten talíř je jen zamaštěný od vody s máslem na potírání knedlíku, tenhle poslední bod opravdu nevynechejte, jinak to nebude ono).


Byl opravdu skvělej a tak, když je teď zase taková hnusná zima a pořád prší (a možná někde i sněží), tak si honem udělejte nějakou dobrou omáčku nebo gulášek a k tomu poctivý domácí houskáč.

Stojí za to!


A komu dělal knedlík garde na talíři? Skvělé a voňavé rajské, ale o té až někdy příště, jo?


Tak dobrou poctivou chuť a nohy v teple a v suchu vám přeje Madla!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ditta Ditta | Web | 1. dubna 2012 v 8:10 | Reagovat

Hezkou neděli, Madlo. Proti knedlíkům ani nic nemám, moc často je nejím a některá jídla si bez nich nedovedu představit. U nás doma se nikdy kynutý knedlík nevařil, ale dělal se se špetkou kypřícího prášku a byl konzistence tužší a takový nám i chutnal. Já dělávám knedlíky hrnkové a ty jsou asi vůbec nejlepší, co jsem kdy jedla. U těch kynutých mi nějak vadí taková ta až houbovitost, prostě jsou moc měkké. Jinak, máš můj obdiv, že jsi se do toho pustila, a že se ti nepřevařily. Zdraví Ditta

2 Madla Madla | E-mail | Web | 1. dubna 2012 v 20:34 | Reagovat

Ditta. Hrnkové knedlíky jsou moc prima, hlavně když se vaří jen pro pár lidí. Kynutý knedlík byl pro mě ohromná výzva a jsme ráda, že jsem ji překonala. Houbovitý nebyl vůbec, byl tak akorát hutný, ale zároveň i nadýchaný, prostě tak akorát. A ta chuť, ta byla prostě skvělá. Ale možná to bylo jen štěstí začátečníka, měla bych si je asi brzy zopakovat :-)

3 Meg Meg | Web | 4. dubna 2012 v 19:33 | Reagovat

Knedliky ja rada :) A tenhle teda vazne vypada skvele :) Az bude potreba, urcite ho zkusim.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 5. dubna 2012 v 13:52 | Reagovat

Meg: Díky moc za chválu! Já teda na knedlíky nikdy nebyla, ale teď, po objevu toho domácího, je ze mně knedlíkový fanda :-)
Určitě ho vyzkoušej, moc se pak těším na tvůj knedlíkový report :-)

5 MirekČ MirekČ | Web | 12. dubna 2012 v 2:41 | Reagovat

Určtitě vyzkouším. Nedáváš náhodou své recepty na TOPRECEPTY.CZ?

6 Madla Madla | E-mail | Web | 12. dubna 2012 v 10:14 | Reagovat

MirekČ.: Určitě vyzkoušejte, knedlíky jsou skvělé!
Své recepty uveřejňuji pouze zde.

7 iv iv | E-mail | 16. dubna 2012 v 14:30 | Reagovat

Milá Madlo,
poslední dobou jsem posedlá si vytvářet vše vlastníma rukama a tak došlo i na knedlík,do loňského roku jsem ho vždy kupovala.
Po několika nezdařených pokusech a zoufalství, že jsem to málem už vzdala, jsem zkusila ten Tvůj a musím říct, že je krásný, úžasný, prostě fenomenální. Akorát jsem měla těsto hodně tuhé, že nešlo hnětat vařečkou,ale rukou ano. Díky moc, určitě vyzkouším i další recepty.Ivča :-D

8 Madla Madla | E-mail | Web | 16. dubna 2012 v 20:32 | Reagovat

iv: Milá Ivčo, svým komentářem jste mi udělala neskutečnou radost. To mě vždycky ohromně potěší. Jste moc šikovná a je dobře, že jste nad domácí výrobou knedlíků nezlomila hůl. Voňavý domácí knedlík je prostě neja ten kupovaný mu nesahá ani po paty.
Ta krásnou posedlost vytvářet si vše vlastníma rukama nás spojuje a já jsem za to moc ráda. Ať se vám tu líbí a chutnají i další recepty.

9 David David | Web | 29. listopadu 2012 v 15:13 | Reagovat

Vynikající návod i fotky. Už dlouho mám nutkání si začít dělat domácí knedlíky a ty kupované z obchodu. Naprosto miluju vzhled i chuť těch rozličných mozajkovaných knedlíků a ještě když je v nich zamíchaná třeba petrželka nebo jiné bylinky, to je teprve něco :)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 1. prosince 2012 v 9:01 | Reagovat

David: Děkuju moc za tak milý komentář a omlouvám se za pozdní odpověď. Domácí knedlíky jsou sice trošku pracnější, ale ta chuť oproti kupovaným je opravdu skvělá. A navíc se člověk může vyřádit i s jejich vzhledem, stačí přimíchat pár bylinek nebo na jemno nastrouhanou mrkev a mozaika knedlíku hned vypadá jako malé mistrovské dílo.

11 Jaroslav Jaroslav | 23. listopadu 2013 v 16:27 | Reagovat

[2]:Tak nevím jestli tento knedlík nazvat knedlíkem,ale rozhodně to není na focení!!Knedlík nedá ani tak moc práce ikdyž se ho dost lidí "bojí".Nejvíce záleží na jeho řádném zpracování,aby byl celistvý. Oči jedí!

12 Madla Madla | E-mail | Web | 29. listopadu 2013 v 15:54 | Reagovat

Jaroslav: Ano, vím, že vzhledově vypadá fakt hrozně (asi jako tulák vedle krále) ale povahově je to dobrej kousek :-)
Teď už knedlíky kvůli přechodu na bezlepkovou dietu vařit nemůžu, takže se asi neukáže, jestli by i další pokus byl fotogeničtější. Každopádně vám přeji spoustu výstavních knedlíků.

13 Medvedice Medvedice | 23. srpna 2014 v 8:19 | Reagovat

Nezlobte se  , ale už  se o knedlík nepokoušejte...

14 marmota marmota | Web | 8. září 2016 v 13:25 | Reagovat

online pujcky ihned strakonice :-x

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama