S barvou do jara - rajčatová polévka s mandlemi a olivami

24. března 2012 v 15:43 | Madla |  Z polévkové mísy
Jaro už se snaživě prsí, a ikdyž jsou sluneční paprsky ještě takové zubaté, mysl se už nemůže jarního rozpuku nabažit. A protože se jedná o mysl značně unavenou, jejíž majitelka se v noci příliš nevyspí díky malé hladové příšeře se dvěma ostrými tesáky, jež ráda používá vůči mým jistým intimním partiím.
Starší batolecí Příšera zase vstává v nekřesťanských pět hodin ráno a tak si dovedete představit, jak to asi s nevyspalou a rozbolavělou ženou vypadá nejen v kuchyni. Žena, jež by ráda byla zase ženou, ale občas chtě nechtě připomíná bájnou Harpyji, pak k nasycení kručících žaludků vyhledává recepty rychlé a snadné a právě tohle jsou přednosti v nadpisu zmíněné polévky. Já i starší Příšerák jsme polévkoví a bez plného talíře polévky se neobjedeme, takže každý druhý den vařím pořádný kotel polévky. A tahle je opravdu rychlá, jednoduchá a moc dobrá.

Děti spí, takže psst a přejdeme rovnou k receptu, který je opět z mé oblíbené Olivové kuchařky. Jen jsem v něm změnila množství oliv a mandlí, bujón jsem nahradila domácím vývarem a vyřadila jsem toustový chléb. A místo plechovky loupaných rajčat jsem použila kvalitní rajčatovou passatu. A černé olivy, ke kterým naše chuťové pohárky ještě dost nedospěly, jsem nahradila olivami zelenými. Takže jsem v podstatě udělala dost jiný recept, každopádně velice lahodný.


1 balení (500 ml) rajčatové passaty (rajčatové šťávy)
500 ml kuřecího vývaru (kdo je pro domácí, já!)
50 g (1/2 balíčku) mandlových plátků
1/2 balíčku zelených oliv, nakrájených na plátky
3 stroužky rozetřeného česneku
sůl, pepř

Do hrnce nalijeme rajčatovou passatu, přidáme kuřecí (či jiný) bujón a tři minuty povaříme. Olivy nakrájíme na plátky. Mandlové plátky nasucho opražíme na pánvi. Polévku dochutíme rozetřeným česnekem, případně ji dosolíme a opepříme. Přidáme opražené mandle a olivy. Nalijeme, hodujeme.



Polévka je lehoučká, s výraznou rajčatovou chutí, a ty křehké opražené mandle v ní fakt nemají chybu. už se těším, až ji budu dělat v létě, z rajčat vysluněných na zahradě.


I když je jednoduše perfektní, můj drahý v ní zalíbení nenašel. Nevadí, alespoň zbylo víc pro další členy naší rodiny, kterým tahle jednoduchá polévka chutnala moc a moc a proto se nebojím ji doporučit i vám.


Tak dobrou chuť a vzhůru do jara!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 24. března 2012 v 21:51 | Reagovat

Takovou podobnou polévku jsme jedli v Řecku, nebyly v ní mandle a olivy, ale na jemné plátky nakrájená čerstvá syrová cibulka s paprikou. Neměla chybu!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 25. března 2012 v 8:09 | Reagovat

toffo: Čerstvá syrová cibulka a paprika dodá polévce zase takový příjemný letní nádech, díky za tip, určitě vyzkouším!

3 Meg Meg | Web | 27. března 2012 v 13:46 | Reagovat

Mnam, tuhle zkusim, az bude svitit slunicko jak o zivot a budu mit spoustu cerstvych vonavych rajcat :)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 27. března 2012 v 20:43 | Reagovat

Meg: Přesně tak, s krásně čerstvými rajčaty, ještě horkými od slunce, bude nepřekonatelná!

5 HaF HaF | Web | 28. března 2012 v 22:46 | Reagovat

Taky jsem si vzpomněla na domácí čerstvá, nepodtržená rajčata. Polévka vypadá zajímavě, zrovna onehdá dcerka rajskou polévku vzpomínala. ;-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 29. března 2012 v 7:27 | Reagovat

HaF: Zrovna včera jsme ji měli zase  :-)
Když se použije kvalitní passata, je dobrá i bez čerstvých rajčat. Ale už se nemůžu dočkat, až ji vyzkouším v létě z báječných tchánových rajčat :-)

7 Sasamed Sasamed | Web | 30. března 2012 v 23:41 | Reagovat

Dobrý den, ráda bych si s vámi vyměnila odkazy mezi blogy - má kuchařka je zde http://vareniapeceni.blogspot.com/ a odkaz na Vás jsem již umístila.
Zdravím
Saša

8 Madla Madla | E-mail | Web | 1. dubna 2012 v 8:01 | Reagovat

Sasamed: Sašo, moc vám děkuji. Vaše stránka vypadá moc dobře, určitě brzy něco vyzkouším (lákají mě vaše medové jidášky) a pak si vás přidám do odkazů.

9 Sasamed Sasamed | Web | 1. dubna 2012 v 18:13 | Reagovat

z jarně-velikonočních věcí doporučuju vyzkoušet špagety s kopřivami co jsem tam právě dala. Možná to zní hrozně, ale je to opravdu dobré, o zdravosti mladých kopřiv ani nemluvě. :-D

10 Madla Madla | E-mail | Web | 1. dubna 2012 v 20:11 | Reagovat

sasamed: Naopak, špagety s kopřivami zní skvlěe, ty určitě vyzkouším. jen co se trošku vyčasí, beru si rukavice, jedno dítě, druhé do kočárku a vyrážím směr les :-) Už se těším, loni jsem si na nic kopřivového netroufla, letos už opravdu chci a váš recept je takové prima jarní nakopnutí :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama