Úžasně jednoduchý a hlavně dobrý jogurtovo-mandlový cheesecake

15. března 2012 v 7:31 | Madla |  Cheesecaky, tvarohové dorty a nepečené dorty
Tak. V troubě se sice peče elegantní tvarohová zebra, kterou jsem už dělala mnohokrát, ale vždycky jsem ji zapomněla vyfotit, ale tady na blogu vám "upeču" recept na svůj oblíbený cheesecake. Na různé variace na téma cheesecake mě užije, prostě miluju tu křupavou spodní vrstu, na které je pořádná krémová nálož, ale ruku na srdce, klasický cheesecake nepatří mezi nejlevnější a nejdietnější dezerty, takže pokud chcete trošku ubrat v pase a přece si sladce zahřešit, vyzkoušejte cheesecake jogurtový. První variantu jsem dělala s medem a kardamonem a byla úžasná. Lehká, jemná, voňavá a ryze podzimní záležitost.

Tenhle mandlový je extrémně jednoduchý a vážně dokonalý. Inspirací mi byl opět jogurtový cheesecake z Pavliných Drobečků. Pekla jsem ho mámě k svátku (dostala ještě dobré víno, zase takový škrťoun nejsem, abych své blízké obdarovávala výhradně svými výtvory) a máma mi druhý den volala, jak je strašně dobrej a že si pořád chodí s tátou ukrajovat a že už skoro není (za dva dny snědli ve dvou celej dort :-)) a chtěla po mně recept. Chápete? Moje máma po mně chtěla recept!!!

Mamce jsem ho sice po telefonu nadiktovala z hlavy, ale jen proto, že máma moje internetové výlevy fakt nečte (vlastně internet vůbec nepoužívá), ale vy snad jo, takže tady to máte:


Na křupavou krustu si nachystejte:

100 g oblíbených sušenek (použila jsem Bebe-mini do jogurtu)
100 g mandlí
3-4 lžíce mléka

Na krémovou náplň:

300 g bílého jgurtu (použila jsem Hollandiu)
200 g měkkého tvarohu ve vaničce (použila jsem polotučný)
100 g práškového cukru
40 g vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
špetku soli
2 vejce
2 lžíce mandlového aroma
1 vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu

Sušenky podrťte nebo rozšmelcujte v mixéru. Rozmixujte také mandle. Obě sypké přísady nasypte do misky, přiljte tři až čtyři lžíce mléka a utvořte drobenku. Tu namačkejte na dno a strany dortové formy o průměru 20 cm a dejte na čtvrt hodinky zapéct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Zapečený "korpus" nechte vychladnout při pokojové teplotě a pak jej vrzněte i s formou do mrazáku nebo do lednice.

Na krémovou náplň jednoduše smíchejte bílý jogurt, tvaroh, oba cukry, sůl, vajíčka a dvě lžíce mandlového aroma. Poté do krémové směsi přesijte vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu a pořádně zamíchejte.

Nalijte na vychlazený korpus a dejte péct čtvrt hodiny do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte buď ve vodní lázni, nebo si dejte na spodní mřížku (tj. na mřížku, nad kterou je mřížka s cheeseakem) vhodnou plochou nádobu (používám koláčovou formu) naplněnou horkou vodou. Správný cheesecake se má péct ve vodní lázni a díky tmuto "triku" se vytvoří podmínky tzv. bain maire bez nepříjemného rozmáčení křupavé krustičky.

Po čtvrt hodině snižte teplotu trouby na 130 stupňů a chesecake dopečte ještě hodinu. Správně uečený cheesecak má zůstat pěkně světlý a když se bude uprostřed ještě mírně sulcózně třást, nevadí, on ztuhne, nebojte se. Po upečení ho opatrně vyjmeme a necháme cheesecake vychladnout při pokojové teplotě a poté jej přesuneme do lednice či na jiné studené místo.


Je fakt dobej, tak nebuďte hamouni a rozdělte se :-) (Já z toho původního neochutnala ani ždibíček a abych věděla, jestli je opravdu tak dobrý, musela jsem si ho upéct znovu o týden později:-)

Jo a ještě prosba na závěr - nevíte, jak vyrobit domácí mandlovou esenci?

Voňavé a lehké jaro nejen na talíři vám přeje Madla!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 15. března 2012 v 21:27 | Reagovat

Madlo to je super! Klasicky cheesecake je bomba, i co se tyce ceny, ale tohle fakt budu muset vyzkouset :)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 16. března 2012 v 7:40 | Reagovat

Meg: Já teda zbožňuju i klascký cheesecake, ale právě kvůli ceně surovin ho nedělám tak často, jak bych chtěla (byla bych schopná ho dělat klidně každotýdenně). Ale tenhle jogurtový je bezvadný. V sobotu se chystám na další - tymiánovo-citrónový :-)

3 toffo toffo | Web | 17. března 2012 v 21:43 | Reagovat

Neochutnat! Vydržet další týden! Tomu se říká postit se?! Jsi kádr.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 18. března 2012 v 7:21 | Reagovat

toffo: Díky moc za prima komentář, zase jsem neudržela koutky na uzdě :-)
Tenhle cheesecake je opožděný, ještě z doby masopustní. Ale je tak lehký, že i v době postní by uritě nepředstavoval tak velký problém. Rozhodně ne tak velký jako cupcakes, na kterých momentálně děsně ujíždím ...

5 farfalla farfalla | Web | 22. března 2012 v 15:59 | Reagovat

Díky za pochvalu, Madlo!
A k preclíkům - Já sice lobbuju za hydroxid, ale v případě mrňavých dětí kolem bych se taky bála, takže ve tvém případě bych možná povolila tu sodu z vodou:)... A roztržitá jsme až až, mám pořád nutkání si protírat oči, i proto je fajn na to mít brýle!
Litr vody se dá vařit na sporák, až začne bublat, přisypat 50g pytlík sody a dvěma podběračkama dávej preclík až dva preclíky (jestli máš nějakou širší hlubokou pánev, vejdou se), nech cca 10 s probublat a šup na plech.. To by šlo, ne? Dál stejný, posypat, naříznout, upéct a je to. Tady je srovnání https://lh3.googleusercontent.com/-qvbXFKhgy7I/T2s8JZ-aLAI/AAAAAAAAGQI/58P9V8amm0c/s512/IMG_0955.JPG ten tmavější a popraskaný je se sodou (taky se pekl o moment déle, jsou trochu navlhlejší, rosit teda netřeba), povrch je trochu jiný, ale je to celkem fajn a bezpečnější (pokud ti nevadí vyndavání knedlíku z horké vody apod.). :-) To by prošlo?

6 Madla Madla | E-mail | Web | 23. března 2012 v 10:52 | Reagovat

farfalla: Tak to je úplně super! Díky moc za báječný a navíc bezpečný preclíkový návod. Soda doma je, kvasnice dokoupím a až bude trošku klidu, budu preclíkovat do alelujá :-)
Díky moc, jsi skvělá!

7 Catalina Catalina | Web | 23. března 2012 v 23:10 | Reagovat

Jedním slovem mňam! Musí být velmi osvěžující už kvůli tomu jogurtu a tvarohu. Kdyby kousek zbyl, dám ti adresu kam ho poslat :D

8 Madla Madla | E-mail | Web | 24. března 2012 v 8:43 | Reagovat

Catalina: Díky moc, byl přesně takový, jako píšeš, navíc s plnou mandlovou chutí a příjemným náznakem hořkosti.
Nezbyl ani kousíček, je opravdu návykový, zmizl nevídanou rychlostí :-)

9 Vilemína Vilemína | Web | 1. dubna 2012 v 20:40 | Reagovat

Ad zebry - taky jsem se do nich na jaře pustila a pořád jsem neměla článek hotový - je to náhoda!

10 Madla Madla | E-mail | Web | 1. dubna 2012 v 20:51 | Reagovat

Vilemína: Zebry jsou úžasné, zrovna dneska jsem za jednu sklidila velkou chválu. Jsou to dobré náhody, já svou první pekla také na jaře :-)
Třeba se s články o tvarohové zebrované krásce strefíme také :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama