Vepřové v mléce podle Šárky Škachové

11. března 2012 v 10:57 | Madla |  Maso hraje prim
Tak trošku obžerná doba masopustu je za námi a podle křesťanského kalendáře bychom teď měli držet půst. Já jsem letos postní dobu vzala dost vážně a opravdu se snažím přes týden vařit převážně jídla bezmasá. A ono to jde, dámy a pánové, jen to chce trošku fantazie a nebát se. Ale protože manžel i dítě jsou masomilci, alespoň o víkendu je odměním nějakou dobrou masitou baštou. A protože dvě děti jsou holt dvě děti a spánková deprivace trvající bezmála tři roky je pěkná potvora, chci si odpočinout alespoň trochu o víkendu. Takže sázím na bezpracné recepty. Co může být jednoduššího, než maso večer naložit a dát ho druhý den jen do trouby. Jenže to chtělo změnu. A počasí si bez ohledu na kalendář zatím říká o nešizené a pořádné domácí jídlo, pěkně syté a kldině trošku tučnější.

Vepřové v mléce splňuje všechna kritéria, je téměř bezpracné, chuťově úžasné, jemné a delikátní maso se dlouhým dušením v mléce rozpadá na jednotlivá vlákénka a a mléčná máslová omáčka s jemně oříškovým aroma vás vtáhne do nebe.

Tento recept jsem našla na skvělých stránkách Šárky Škachové. Tato labužnice, úžasná kuchařka a elegantní dáma v jednom v podstatě může za to, že jsem se i já pustila do blogování a já na její stránky nedám dopustit. Takže recept ani nepřidávám, pěkně si ho přečtěte na stránkách dolcevita.blog.cz.

Já jen neměla plnotučné mléko, takže jsem použila mléko polotučné a přidala k němu kelímek smetany ke šlehání.


Mlékem naducané šťavnaté maso, mléčná omáčka s máslem, ovoněná česnekem a rozmarýnem, k tomu nešizená bramborová kaše - takhle si představuju jídlo do nevlídných dnů. Maso dušené v mléce se tak stane mým oblíbeným podzimním a zimním pokrmem.
(Já vím, že podle kalendáře je už dávno jaro, ale neříkejte mi, že takhle jaro vypadá ...)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 12. března 2012 v 11:57 | Reagovat

Taky jsem to jednou zkoušela uvařit, a nebylo to špatné - masíčko se jen rozsýpalo... ;-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 14. března 2012 v 15:53 | Reagovat

Janah: Pomalu dušené maso v čemkoli je prostě úžasné! Já tedy nedám dopustit na pomalu dušené maso ve víně, ale tahle mléčná varianta má také něco do sebe :-)

3 Meg Meg | Web | 15. března 2012 v 21:30 | Reagovat

Super, dalsi pomalu dusene :) Taky uz jsem na nej koukala, a rikala si, ze vyzkousim, takze diky za pozitivni ohlas :)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 16. března 2012 v 7:37 | Reagovat

Meg: Je zase úplně jiné, ae fakt skvělé! Já se těším, až vyzkouším tvůj bůček a hlavně ta žebírka, úplně se mina ně sbíhají sliny!

5 DolceVita DolceVita | Web | 21. dubna 2012 v 21:34 | Reagovat

Milá Madlo, díky za přípomínku receptu :-) Dokud nebude sluníčko hřát, na jaro neuvěřím a nechám se svádět všemi do bezvědomí dušenými dobrotami. Před pár dny to byl coq au vin, ale i přes nepřízeň počasí jsem jaro uvedla do kuchyně prvním chřestovým koláčem a zasela do záhonů bylinky. Myslím, že jaro na sebe už nenechá dlouho čekat :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 22. dubna 2012 v 7:07 | Reagovat

DolceVita: Pomalu dušená masa (ať na víně, pivu či v mléce) mají své neodbytné kouzlo, které se znásbuje při klesající venkovní teplotě). Kuře na víně bych si hned dala a ten tvůj chřestový koláč je neskutečně svůdný. Moc ráda bych patřila ke tvým strávníkům. Tak ať máme jaro už nejen v kuchyni :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama