100 000 a soutěž o řízek

28. dubna 2012 v 21:57 | Madla |  Zajímavosti
A je to tady! Magická hranice byla překonána. Kostky jsou vrženy. Haniball překonal Alpy. A počitadlo na mém blogu ohlásilo sto tisíc návštěv. A díky za to patří vám náhodným, občasným a hlavně mým pravidelným čtenářům, kteří mě nevědomky posilujete v tvořivé a kulinární části mého Já, která tu na volné scéně internetu docela svobodně exhibuje výsledky svých kuchyňských experimentů.
Takže ještě jednou díky všem! (Nastává malá děkovačka jako při Oscarech, akorát že tady se nemusím bát, že mé emocionální výlevy přehluší hudba :-)) Hlavně teda děkuju těm, kteří píší pod články své komentáře, protože jen tak se můžu posunout dál a někdy se v komentářích dozvím o nějaké dobré obměně prezentovaného jídla. Dál děkuju samozřejmě svým strávníkům, kteří ochotně (někdy méně, někdy více) konzumují mé výtvory, manželovi za jeho trpělivost s jeho občas zarputilou (například při hledání té dokonale vypečené bagety) chotí, manželově mamince za její vždy konstruktivní kritiku, která mě sice občas shodí dolů z obláčku, o to víc si pak ale vážím její pochvaly. Ale největší dík patří vám, čtenářům, ke kterým však nepatří členové mé rodiny (malé povzdechnutí). Díky a ještě jednou díky.

A do třetice díky osobě, která možná ani neví, ale vlastně za všechno tak trošku může. Paní Šárka Škachová a její bábovková soutěž u mě zažehly plamínek zvědavosti, jestli to zvládnu taky ... psát si blog o svých kuchařských pokusech a nejen o nich, fotit jídlo a tak má kulinární vášeň nabrala plných otáček. Začala jsem navštěvovat různé foodblogy a teď mám opačný problém než mé kamarádky, které řeší, co zase uvařit, když já nevím, co dřív vyzkoušet :-)

Chtělo by to na oslavu buď bouchnout nějaké bublinky (ty já vzhledem k doslovné roli živitelky však nemůžu) nebo si ukrojit alespoň pořádný kus dortu. Nic, žádná taková klišé nebudou. Jednak jsem po proběhlých Velikonocích uberánkovaná, uperníčkovaná a umazancovaná k smrti, jednak jsem během dvou velikonočních týdnů pekla čtyři dorty a nepočítaně koláčů a buchet pro své blízké, takže sladké nechci pár dní ani vidět. (Dobře kecám, můžu ho kdykoliv, ale svatosvatě slibuju, že žádný dort v následujících dvou týdnech už dělat nebudu :-))

Takže o důstojné zakončení děkovného proslovu se postará soutěž. A ne ledajaká. Jsme Češi a v naší kulinární tradici je řízek zakotven stejně nevyhnutelně jako upnuté kalhoty na zadku rokentrolového Elvise.
A tak vám nabízím malou soutěž o řízkovou kuchařku. Napište mi do komentářů svůj nejoblíbenější recept na řízek (klidně to nemusí být klasika, může to být řízek z mletého masa, ze zeleniny, vajec nebo sýra, nemusí být nutně jen smažený, klidně může být pečený či dušený), a já pak vylosuji šťastného výherce, jemuž pošlu tuto kuchařku.


A vylosovaný recept samozřejmě uvařím a zde na blogu vystavím.

Takže co? Zúčastníte se? Vy, vy a vy? A vy taky, vidím vám to na očích ...

Já ve svém oku zamačkávám malou slzu dojetí a moc vám děkuju, že mi tu tolerujete můj kulinářský nudismus.

A na úplný závěr malé odhalení ... tramtarará ... tak tohle jsem já ...



Zklamání? (Moc mladá, moc malá, málo hezká, málo blonďatá ...- nic, trhněte si pantoflem a já jdu něco uvařit :-))
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 molie molie | E-mail | 28. dubna 2012 v 22:33 | Reagovat

Gratuluji!!!!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 29. dubna 2012 v 1:54 | Reagovat

molie: Děkuju :-)

3 toffo toffo | Web | 29. dubna 2012 v 10:59 | Reagovat

Má řízková hitparáda: na prvním místě řízek houbový a nejraději z celých kloboučků babek, ty mi voní nejvíc, na druhém místě ryba v trojobalu, vede sumec, nebahňatý kapr, ani nešizené rybí filé z tresky mně neurazí. Na třetím místě řízky naruby, pamatuji si matně z dětství, bývaly módním hitem kuchyní: vepřová kýta, naklepaná, nejdříve obalená ve strouhance, vajíčku, osmažená a následné zapékaná se zelenou čerstvou paprikou, a možná i cibulí. Gratuluji k takovému číslu Madlo a těším se na tvé další precizně vypilované kulinární příspěvky.

4 Jana Jana | 29. dubna 2012 v 11:07 | Reagovat

Vypadáte úplně přesně tak, jak jsem si Vás představovala, akorát jsem nemyslela, že jste blondýna. :)

5 Imro Imro | E-mail | 29. dubna 2012 v 16:47 | Reagovat

Tak moj najoblubenejsi recept na rezne je tento http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=17415 Je trosku komplikovany, tak ho robievame len park krat do roka, ale je vynikajuci. Recept som na tu stranku pridaval ja, a je to tradicne Presproske (Bratislavske) jedlo.
A ozaj, toto je naozaj skvely blog, chodim sem pravidelne. :-)

6 Terezka Terezka | E-mail | Web | 29. dubna 2012 v 20:37 | Reagovat

Madlo, gratuluji a přeji hodně invence do budoucnosti, já to teď flákám, nějak je ta zlatá doba ta tam, tak uvidíme, jestli se k blogu ještě vrátím

7 Madla Madla | E-mail | Web | 29. dubna 2012 v 20:50 | Reagovat

toffo: Všechny tebou vyjmenované řízky voní poctivě až sem, ten houbový by byl i mou jedničkou. Děkuju moc za krásné přání aslova chvály, která si snad ani nezasloužím a doufám, že se mi bude v blogování dařit i nadále. :-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 29. dubna 2012 v 21:03 | Reagovat

Jana: Jsem ráda, že jsem Vaši představu nezklamala :-) Blondýna jsem přirozená, vymírající toť druh :-D

9 Madla Madla | E-mail | Web | 29. dubna 2012 v 21:05 | Reagovat

Imro: Děkuju moc za chválu a jsem velice ráda za vaše pravidelné návštěvy. Budu se snažit neusnout na vavřínech.
Bratislavské řízečky jsou opravdová delikatesa, při nějaké slavnostní příležitosti je dozajista připravím, takový recept nelze minout bez povšimnutí.

10 Madla Madla | E-mail | Web | 29. dubna 2012 v 21:15 | Reagovat

Terezka: Děkuju moc za krásné přání. S invencí a kreativitou je to zatím dobré (spíš se musím krotit :-)), ale s časem je to horší ...
S krásným malým Maxíkem máš teď úplně jiné starosti než blogování, spokojenost tvá a tvé rodiny je nade vše. Všechno má svůj čas :-)

11 Maryna Maryna | Web | 30. dubna 2012 v 22:15 | Reagovat

Přeji mnoho elánu do dalšího vaření a hlavně blogování :-)

12 Oli Oli | 1. května 2012 v 10:16 | Reagovat

Blahopřeju k počtu návštěvníků, já patřím mezi ty pravidelné. Kromě "obyčejných" řízků a výše zmíněných houbových mám ráda i cibulové dijonské řízky - naklepané vepřové maso se z jedné strany potře směsí z dijonské hořčice,česneku, soli a pepře, na hořčici se dá cibule na kolečka a k masu se přitlačí. Maso se nechá asi hodinku uležet a před smažením se obalí v hladké mouce. Dobrou chuť:)

13 farfalla farfalla | 1. května 2012 v 16:28 | Reagovat

Gratuluju, Madlo, jsi fakt šikovná! Přeju ti, ať tě to pořád baví, zlepšuješ se ve vaření, focení, neúspěchy ať tě moc neodradí (před týdnem jsem vylila obří kotel polévky, haha, týden jsem pak polívku nevařila) a líp se ti shání ty nedostupné suroviny, jak si občas povzdychneš:)
A mimo soutěž, protože žádný spešl recept nemám a řízky nedělám až tak ráda:) Nejvíc mi chutná obyčejný řízek v trojobalu, může být vepřový, telecí nebo i kuřecí, podle toho, jaký je zdroj masa, nemůžu se rozhodnout. A měla jsem dnes na to strašnou chuť, ale nechtělo se mi patlat s obalováním, tak jsem koupila kuře celé, vypreparovala prsa a udělala je takhle http://www.food4fun.sk/?food=1&id=252/. Rychlejší to sice nebylo, ale skvělé jo.
A ještě jsem se chtěla zeptat, ta kniha je schválně naležato, nebo je chyba na mojí straně či Blogu, který to otočil?

14 HaF HaF | Web | 1. května 2012 v 22:54 | Reagovat

Milá Madlo - velká gratulace k tak krásnému číslu! Přeji spoustu kulinárních nápadů, mě právě nějak opouštějí. Vařím ve velkém pro dva puberťáky a tak vítězí rychlé vaření. ;-)
Jinak řízky jsou u nás vcelku v oblibě, je jedno zda kuřecí, vepřové či krůtí. Houby moc nevedou, ale mně nevadí, stejně jako obalovaná ryba. :-)

15 p. p. | E-mail | 2. května 2012 v 14:13 | Reagovat

ja jsem teda taky cekala nekoho starsiho :-)

jinak rizek = obalovana krkovicka v trojobalu, nic jineho neuznavam :-D

mozna jeste obalene kousky hub, k televizi idealni, misto popkornu

16 Madla Madla | E-mail | Web | 2. května 2012 v 16:38 | Reagovat

Maryna: Děkuju moc! Elánu k vaření i blogování je zatím fůra, jen času bych potřebovala dvojnásobek :-)

17 Madla Madla | E-mail | Web | 2. května 2012 v 16:40 | Reagovat

Oli: Děkuju moc a zdravím pravidelnou návštěvnici :-)
Cibulové dijonské řízky zní skvěle - cibule i dijonská giřčice dodají masu pořádný říz, díky moc za recept!

18 Madla Madla | E-mail | Web | 2. května 2012 v 16:49 | Reagovat

farfalla: Děkuju moc za poklonu, tou krásnou chválou rudnu jako zadek paviána v říji :-) Neúspěchy mě zatím spíš postrkují dál, jen s tím časem (a občas i surovinami) je to bída :-(
Já taky řízková moc nejsem, proto mě zajímaly řízky ostatních a teď mám skoro na všechny zmíněné velkou chuť. ta prsa vypadají skvěle, moc teda kuřecí prsa nekupuju, ale tohle by stálo za hřích!
S tou knížkou je chyba na mém přijímači, blbě jsem ji vyfotila a pak byla líná foto upravit, no ehm, možná to upravím, ale vzhledem k tomu, že poslední dobou mám čas tak akorát odpovědět na komentáře tomu nedávám moc velkou šanci ... ;-)

19 Madla Madla | E-mail | Web | 2. května 2012 v 16:54 | Reagovat

HaF: Děkuju moc, Haničko!
Vaření pro dva puberťáky je namáhavé, já se naopak těším, až mláďata dorostou do pomáhacího věku :-)

20 Madla Madla | E-mail | Web | 2. května 2012 v 16:55 | Reagovat

p.: A to je ještě velmi decentní fotka, ve skutečnosti - nenamalovaná a s culíkem - vypadám jako dítko školou povinné :-D
Krkovička v trojobalu je klasika, kterou nelze pokazit :-)

21 Meg Meg | Web | 4. května 2012 v 21:31 | Reagovat

Madlo, bezva fotky! je pekny, ze si ted muzeme predstavit toho, kdo nas nechava slintat nad svyma vytvorama :) A abych nemluvila mimo rizky - takovy klasicky teleci je snad basta nejvetsi, ale taky zboznujeme holandske mlete rizky a mlete rizecky ze smesi na vinne klobasky. Oboje delava muj deda a vsichni se muzeme proste uzrat, zvlast kdyz je k tomu jeste salat...
Tak jsem jeste byla v rychlosti zjistit recepisy - na oboje jemne pomele bucek, aby byly rizky krasne stavnate. Na holandske smicha cca 20 dkg syra s trictvrte kilem masa, prida sul, pepr, a trochu mleka a necha 2 hodinky stat, pak tvorit rizecky a obalit v trojobalu. A na vinne strouhanku zalije bilym vinem, pomele maso, vse smicha a ochuti soli, peprem a citronovou kurou, a pak placicky a do trojobalu :)

22 Pipi Pipi | Web | 5. května 2012 v 14:57 | Reagovat

Dodatečně gratuluji, Madlo! :-D

23 Madla Madla | E-mail | Web | 6. května 2012 v 6:37 | Reagovat

Meg: Jé, díky moc, Meg. Ale trvalo docela dlouho, než jsem našla nějakou normální fotku, všude jsem buď těhotná, nebo po mě lezou děti :-)
Ty vaše holandské a vínové řízečky zní prostě božsky, jak smažené nemusím, tak jsem na ně dostala úplnou chuť! Tak až bude venku zase hnusně, kvaltuju pro bůček a vrhnu se na ně :-) Děláš mi chutě a to pořádně!

24 Madla Madla | E-mail | Web | 6. května 2012 v 6:38 | Reagovat

Pipi: Děkuju moc!

25 Avent Avent | 7. května 2012 v 19:19 | Reagovat

Gratulace!:-)
Šnicle zas tak neprožívám, párkrát za rok si je vymrčí manžel, zásadně pak vepřové nebo telecí s bramborovou kaší.
Se slzou v oku vzpomínám na řízky, co dělala babička. Smažila zásadně na sádle na peci a pak je naskládala do hrnce, pokladla kousky másla a šupla ještě do trouby, aby to "došlo" :-D Dietní záležitost, ale tak dobré řízky už asi nikdy jíst nebudu, nevím, jestli je to tou pecí a nebo kvantem různých tuků, pač sádlem ani máslem babička zásadně nešetřila ;-)
Jo a k fotce, máte mladý kukuč, jsem vlastníkem něčeho podobného, sice jeden vypadá nenamalovaný furt jako mladý zobák, ale pevně věřím, že v 50 to oceníme :-D

26 Madla Madla | E-mail | Web | 9. května 2012 v 10:52 | Reagovat

Avent: U nás je situace podobná, já totiž děsně nerada smažím :-)
Babiččiny řízky na sádle a s máslovým nášupem navrch musely být úžasné! Holt babičky věděly, jak se na maso musí, aby dobře chutnalo (a jistě v tom nějakou roli sehrála i ta kamna :-)).

Jojo, se svým mladým kukučem občas zažívám vtipné situace, ale jsem za něj ráda a zásadně se maluju jen jednou dvakrát za rok :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama