Dáte si Pikachu a nebo Focacciu?

10. dubna 2012 v 11:13 | Madla |  Slané potěšení
Po sladkých Velikonocích, které jsem strávila ve snaze ukrýt před dítěčí pozorností množství nekvalitních čokoládových a hlavně pseudočokoládových figurek roztodivných tvarů a velikostí, je načase spavit si chuť něčím slaným, jednoduchým a skvělým.


Focaccia splňuje všechna tato kritéria a je tak snadná, že ji zvládne skoro samo i tříleté dítko. Nevěříte? Recept, postup i fotografie jsou toho důkazem.


Na dvě velké placky nebo na zhruba osm placek ve velikosti malé ženské dlaně (já mám dlaně malé jako šimpanzí mládě, takže pokud vám příroda nadělila velké lopaty, budete mít placek přirozeně míň) budete potřebovat:

500 g hladké bílé mouky
0,5 lžičky cukru
25 g čerstvého droždí
300 ml vlažné vody
1,5 lžičky soli
0,5 lžičky cukru

Na potření:

olivový olej

Na pokladení a posypání:

olivy
rozmarýn (nejlíp čerstvý, ale když bude sušený nebude to žádná trága)

Do většího hrnku nebo menší misky (tady už na dlaních nezáleží, je to čistě otázka volby) rozdrobte droždí, přilijte trošku vlažné vody, přisypte 0,5 lžičky cukru a lžíci hladké mouky. promíchejte, aby vám vznikla jemná kašička. Kašičku-kvásek dejte na teplé místo na čtvrt hodinky. Pokud máte čerstvé droždí, měl by kvásek pěkně vzejít a nabobtnat. Pokud nemáte čerstvé droždí, máte smůlu, zanadávejte si a jděte do obchodu pro další. A postup opakujte.
Do velké mísy si prosijte zbytek mouky, přilijte vodu a nakynutý kvásek. Vše pořádně vařečkou (a pak třeba rukama - tuhle část hnětení si užívám) propracujte, až vám vznikne hladké těsto, které se nelepí na dno a boky nádoby. Pokud těsto lepí, přisypte trošku mouky.

Propracované těsto (pokud jej hnětete spolu s dítětem předpředškolního věku), dejte mísu s těstem na zem, ať se vám pak líp zametá binec) přikryjte čistou utěrkou nebo igelitovou fólií a dejte na hodinku kynout na teplé místo. Při kynutí zabraňujte dítěti, aby do těsta neustále dloubalo prstíkem ...

Z vykynutého těsta vypracujte buď dva velké bochánky, nebo si ušoulejte tlustého hada a nožem odkrajujte kousky, které dáte na plech pokrytý pečícícm papírem. A pak instruujte prácelačné dítko, aby placku těsto zploštilo (prostě, aby do něj pláclo rukou). Dítko, užírající olivy, dále poproste, aby vtlačilo do vzniklého plackoidu olivy. Poté tyto podivné tvary poklaďte rozmraýnem a pokapejte olivovým olejem.
Předehřejte troubu na 220 stupňů a frkněte je do trouby. Z bezpečné vzdálenosti pak se zatajeným dechem sledujte, jak se placky krásně nafukují a olivy z nich vyskakují jako malí námořníci z potápějící se lodi.


Nechte aspoň trošku vychladnout apusťte se do nich.


Odměnou vám bude sice ušpiněné, leč šťastné dítě a hlavně křupavá a vláčná dobrota se spoustou vzduchových bublin.


Tak dobrou chuť a pamatujte, že kdo si hraje, nezlobí ...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vanda Vanda | Web | 10. dubna 2012 v 13:36 | Reagovat

:-D Já bych si prosila spíš tu focacciu, dělám tuto, vypadají podobně a ten rozmarýn na té tvé, mmmm
: http://www.crustycorner.blogspot.com/search/label/olivy

máme ji moc rádi, už se těším na letní grilování, k tomu je totiž výborná!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 10. dubna 2012 v 19:00 | Reagovat

Vanda: Focaccia je vysoce návykový chlebík :-)
Ta tvoje s olivami a sušenými rajčaty je opravdu letní, tu musím brzy vyzkoušet!
Focaccia a grilování,to patří neodmyslitelně k sobě. Tvoje (nejen) olivové laskominy jsou neuvěřitelně sexy!

3 Meg Meg | Web | 12. dubna 2012 v 20:21 | Reagovat

Madlo, ty mi delas chute :)) Uz strasne dlouho se na ni chystam, a nejak porad se nedostalo... Beru to jako postouchnuti :))

4 Madla Madla | E-mail | Web | 12. dubna 2012 v 20:39 | Reagovat

Meg: To jsem moc ráda, konečně jsem ti to trošku oplatila, protože nad tvými dobrotami se vždycky uslintám do bezvědomí :-)
určitě ji udělej, je rychlá a bezvadná.

5 Alisa Alisa | E-mail | Web | 13. dubna 2012 v 19:35 | Reagovat

Dík za recept. Vypadá to moc lákavě

6 Madla Madla | E-mail | Web | 14. dubna 2012 v 13:59 | Reagovat

Alisa: Děkuju, určitě ji vyzkoušejte, je perfektní.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama