Nešlapejte na zebru

16. dubna 2012 v 8:18 | Madla |  Cheesecaky, tvarohové dorty a nepečené dorty
Ne na tu, namalovanou na silnici, nebo na oblíbeného lichokopytníka v pruhovaném pyžamu, ale na výtečnou a pěkně hutnou zebru tvarohovou. Tvarohová zebra je skvělá chuťově a navíc je velice elegantní. Je to vyloženě slavnostní moučník, už jsem ho pekla několikrát a vždy měl veliký úspěch. Zebra vypadá nenápadně, ale jakmile do ní zakrojíte a zebra ukáže svá bílohnědá žebra, malí i velcí udělají obdivné "Jé!" a vy budete za mistra kuchyně.

Jelikož nejmladší dítko raději místo spánku pimpá pracičkama do hraček zavěšených na hrazdičce, nebudu pokoušet jeho dobrou náladu, budu šetřit řečmi a hned vám zebru představím.


Inspiraci jsem čerpala tady, ale jak už to u mě chodí, zebru jsem si "ozdravila" přidáním celozrnné špaldové mouky do těsta, místo Hery jsem dala voňavé české máslo a také suroviny na tvarohovou náplň jsem si přizpůsobila. A výsledek je opravdu báječný. Tady je:

na křehké těsto:

100 g másla (ne Heru fakt ne, jen máslo dodá těstu správnou voňavou chuť)
100 g moučkového cukru
1 vejce
100 g celozrnné špaldové mouky (nebo celozrnné pšeničné)
150 g hladké bílé mouky

na tvarohovou náplň:

3 měkké tvarohy ve vaničce
1 zakysanou smetanu
2 vejce
100 g moučkového cukru
40 g vanilkového cukru (nejlepší je samozřejmě domácí)
60 g kukuřičného škrobu (např. Gustin)
3 polévkové lžíce kvalitního kakaa

Rozpis ingrediencí je počítán formu o průměru dvacet centimetrů. takže pokud máte formu větší, přidejte klidně vaničku tvarohu navíc a prostě si ingredience znásobte.

Máslo si nechte povlit bu´d při pokojové teplotě, nebo jej nehcte chvíli prohřát v mikrovlnce. Nemělo by být úplně tekuté, ale tuhé taky ne. Prostě změklé máslo, no. Změklé máslo seškrábněte do mísy, přidejte k němu cukr, vyklepněte vajíčko a nasypejte oba druhy mouky. Vařečkou (já al enejradši prsty, strašně ráda se dotýkám těsta aužívám si, když se z těch pár surovin stává pěkné a pružné těsto) rychle uhněťte nepříliš lepivé těsto. To dejte buď na půl hodinky do lednice, pokud ale spěcháte (já mám pocit, že spěchám pořád), tak se nebojte hroudu těsta zabalit do igelitové fólie a ubytovat na pět minut v mrazáku.
Vychlazené těsto namačkejte (opět nejlépe prsty) do dortové formy o průměru dvacet centimetrů a to tak, aby bylo těsto i pěkně po stranách formy.

Na náplň si vemte fakt velikou mísu, vyklopte do ní tvarohy, zakysanku, rozklepněte vajíčka, nasypejte moučkový ai vanilkový cukr a promíchejte. Pak přes síto přesijte kukuřičný škrob a opravdu pořádně promíchejte.

A teď to přijde, milé pekařky amilí pekaři, náplň si rozdělte na dva zrhuba stejné díly, druhý díl překydněte do jiné misky, přisypte k němu tři lžíce kakaa a pořádně promíchejte.

A teď si vemte dvě lžíce, jednu zastrčte do bílé tvarohové hmoty, druhou pak do hmoty kakaové a na připravený korpus z máslového těsta klaďte střídavě kopeček z jedné lžíce bílého tvarohového krému, na něj dejte kopeček lžíce z kakového krému a tak pokračujte až do spotřebování obou krémů. Pokud se vám ve středu formy dělá kopec, klidně s formou trošku zatřeste, náplň si sedne a pěkně se rozprostře.

Až bude hotovo, vražte tu nádheru do trouby vyhřáté na 200 stupňů (jo, fakt na tak moc, tvarohová hmota potřebuje pořádný fajrunk na propečení) a pečte třičtvrtě hodiny až hodinu. Mě většinou stačila ta třičtvrtě hodina, ale každá trouba peče jinak, milý Watsone.

Moučník se bude po upečení ve středu ještě trošku třást, ale jakmile ztuhne, tak se zpevní, nebojte se!


Jen to chladnutí trvá krásné zebře fakt dost dlouho, nechte ji chladnout minimálně šest hodin, ale raději přes noc.


Pokud máte rádi tvaroh, budete v sedmém nebi. Ale to budete i tak, to vám garantuju. Koho by neomámil křehký máslový korpus (proč se asi říká máslový a ne Herový?) plný nadýchaného, šťavnatého a jemně sladkého tvarohu. Pro mě osobně je tahle zebra prostě ta nejlepší.

Tak ji vyzkoušejte a dejte vědět, jestli se náhodou třeba nepletu.


Tak dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 23. dubna 2012 v 16:19 | Reagovat

Krásný recept, hezky se povedla!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 24. dubna 2012 v 17:17 | Reagovat

Vilemína: Díky moc, zebra je prostě hvězda :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama