Sladké Velikonoce

6. dubna 2012 v 13:47 | Madla |  Sladké vábničky
Já vím, já vím, slíbila jsem rajskou omáčku, když už jsem konečně stvořila ty knedlíky, tak ať je máte v čem omočit, ale Velikonoce už nám dejchaj na záda (i když podle venkovních teplot to vypadá, že bysme se měli pomalu chystat spíš na vánoční pečení)a já jsem pekla, až mi skoro za patama hořelo, takže se s vámi musím prostě podlěit o své voňavé výsledky.

První jsem se vrhla na mazanec. Loni ten můj totiž nebyl vůbec dokonalý. Chutově byl skvělý, to jako jó, o tom žádná, ale vizuálně připomínal spíš létající talíř. Prostě to byla necelé tři centimetry tlustá placka. Takže letos jsem se vrhla na mazanec podle Lucie, trošku si ho ozdravila přidáním špaldové mouky a třtinového cukru (abych měla pocit, že si toho předvelikonočního mlsání užívám uvědoměle) a do těsta jsem místo rozinek přidala báječně nakyslé brusinky. A bylo to úžasné!

Kus mazance jsem opět dala tchyni jako poděkování za hlídání naší akční ratolesti a byla jsem obdařena takovou chválu, že jsem se ani nestačila červenat. Tenhle mazanec krásně voní máslem a svou chutí a vláčností připomíná spíše biskupský chlebíček. Je úžasný. Tady je Luciin vzor a tady máte mou variantu.

200 ml mléka
60 g cukru muscovado
60 g cukru domácího vanilkového cukru
30 g droždí
300 g polohrubé mouky
200 g hladké celozrnné špaldové mouky
špetka soli
3 žloutky
kůra z jednoho citrónu
50 g brusinek
50 g plátkovaných mandlí
120 g rozpuštěného másla (nesmí být ještě horké)
vejce na potření

Z části vlažného mléka, lžičky cukru, dvou lžiček hladké mouky a droždí si uděláme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Do mísy si prosijeme obě mouky,které osolíme špetkou soli. Přilijeme vzešlý kvásek, tři žloutky a zbytek mléka. Přisypeme oba druhy cukru, muscovado (dodá krásnou hnědou barvu a karamelovou chuť) a domácí vanilkový cukr (o chuti tu snad mlvuit nemusím :-)) , citrónovou kůru, brusinky a plátky mandlí a opatrně vařečkou propracujeme. Přilijeme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme tužší těsto, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Nakynuté těsto znovu propracujeme a zformujeme z něj bochánek, který dáme na plech vyložený pečícím papírem ještě další půlhodinu kynout. Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, střed nařízneme do kříže a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi deset minut, poté snížíme teplotu na 160 stupňů a dopečeme ještě půl hodiny. Pokud začíná mazanec hodně hnědnout, přikryjeme jeho povrch alobalem.


Je dokonalý! Křehký, jemný, vláčný, máslem vonící. Doufám, že nikoho nenapadne tam cpát místo másla Heru, použijte pěkně to nejvkvalitnější a nejlepší máslo jaké seženete, vanilkový cukr jedině domácí (žádné fialové hnusy s etylvanilinem prosím). Díky špaldové mouce a třtinovému cukru je sice výrazně hnědší, ale cukr muscovadu mu dodá mazanci příjemný karamelový podtón a špaldová mouka zase jemnou oříškovou příchuť. O křupavých mandlích asi netřeba dlouho povídat, a že se brusinky postaraly svou nakyslostí o příjemné vyvážení chuti, to je snad jasné.


Ani jsem netušila, že se po něm tak zapráší. Ačkoli ho byl fakt pořádný kus, mizel neskutečně rychle a já jen koukala, jak si manžel chodí pořád pořád ukrajovat a jak bych ho mohla vystopovat jen podle máslem a mandlemi vonících drobečků.


Rozhodně si ho udělejte a třeba ještě dnes! A aby nebyl zase až tak strašně zdravý, namažte si ho trošku poctivým českým máslem. Džemy ani marmelády netřeba, chutná opravdu skvěle jen s lehkou máslovou pokrývkou.


Mazanec byl byl zbaštěn za neuvěřitelné dva dny a já měla zase neodolatelnou chuť stvořit něco tematického. I vzpomněla jsem si na prastarou keramickou formu beránka, která obložená silnou vrstvou prachu odpočívá na půdě. I vyslala jsem svého drahého, aby formu donesl, pěkně ji umyla a začala vymýšlet, jakýmže těstem ji naplním. Tu jsem svým slovanským bokem zavadila o mrazák a v hlavě se mi rozsvítila varovná kontrolka. Bílky, blikalo tam, v mrazáku mám nasysleno spoustu bílků! I nadešel jejich čas. Čas zúčtování bílků, čas superbílkového beránka. Pro recept a inspiraci jsem si zašla sem a beránka jsem obměnila tak, že jsem do bílkového těsta přidala své oblíbené brusinky a slunečnicová semínka.

Takže jestli jste pilní a křečkujete si bílky do zásoby, na makronky si ještě netroufáte a Pavlovy máte stejně jako já už plné zuby (protože ji na přání lačných pečete prostě furt), pusťe se do tohohle bílkového beránka.

Na těsto si nachystejte:

7 bílků
špetku soli
160 g moučkového cukru
160 g hladké mouky
70 g rozpuštěného másla
slunečnicová semínka
sušené brusinky

Z bílků a soli ušleháme sníh. Po malých dávkách přisypáváme cukr a ušleháme dotuha.
Vařečkou zlehka vmícháme mouku s vlažným máslem a brusinky se slunečnicovými semínky.
Těsto urovnáme do vymazané a vysypané formy a asi hodinu pečeme na 180 stupňů.



Beránek nádherně voněl a vypadal moc hezky i bez zdobení. Pohled zezadu:


Já jsem však měla rozmražené ještě čtyři bílky, takže jsem je ušlehala se špetkou soli, po částech jsem přidala 240 g cukru krupice a došlehala dotuha. A pak jsem bílkem nahatého beránka pěkně opatlala a vrazila ho do trouby vyhřáté na 100 stupňů ještě na hodinu dosušit, aby mu bílkový kabátek pěkně zatuhl.


A pak jsem jen citronovou polevou (citronová šťáva + moučkový cukr) přilepila oči z lenitek a pusu z brusinky).
A na světě byl superbílkový beránek.
A byl skvělý - jemný a vláčný, tak akorát sladký, prostě dobrota. Pokud budete svého beránka taky upgradeovat tímto způsobem, nezapomeňte jej zdobit přímo na plechu vystlaném pečícím papírem, protože jinak by se vám beránek dost špatně transportoval do trouby.


Když jsem hotového beránka dala na stůl, ani jsem netušila, s jakým nelíčeným obdivem se setká. Naše tříletá ratolest po poobědovém posilujícím spánku spatřila beránka a po zavýsknutí: "Jé, beránek!", začala vykládat, že půjde s beránkem na pastvu, bude mu nosti travičku a bude se s ním kamarádit. A v nestřeženém okamžiku ulouplo dítko kousek bílkové polevy a začalo beránka hladit po holých zádíčkách ... A když jsem mu chtěla milého beránka nabídnout coby krmi ke svačině, hned jsem vypadala jako Herodes, který mu chce zaříznout jeho nového nejlepšího kamaráda.
Nakonec se "porážka" beránka přeci jen uskutečnila a dnes z milého superbílkáče zbyl poslední kousek. A já jdu péct dalšího. Co bych pro rozzářené dětské oči a nelíčenou radost neudělala ...

Sladké Velikonoce Vám všem a dámám všeho věku co nejméně bolavých sedacích partií.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 9. dubna 2012 v 0:38 | Reagovat

Přeji pěkné svátky! Krásně napečeno, u nás je letos jen beránek, zato nádivka se pekla dvakrát! :-D

2 Madla Madla | E-mail | Web | 9. dubna 2012 v 11:11 | Reagovat

HaF: Děkuji moc za přání a opožděně přeju též krásné a pohodové Velikonoce.
Já se přiznám, ž enádivku jsem ještě nepekla, chystám se to napravit až po svátcích, kdy se půjdu se synátorem a kočárkem provětrat do lesa, tak snad tam najdu nějaké vhodné lupení :-)

3 toffo toffo | Web | 9. dubna 2012 v 20:58 | Reagovat

Já ty ovce prostě obdivuju, stojí spartakiádně na zelené travičce v jemném sluničku a hýbou se jim jen držtičky. Byl jich plný kopec a ten pohled na ně byl tak uklidňující, oni nikam nespěchajík nic neřeší a dá se s nimi i domluvit - béé. Také jsem zkoušela sněhového beránka, je to velejemné obdivuhodné pečivo a ty jsi mu vymyslela tak krásný bílý kabátek. Chápu to pohádkové nadšení malého synka, plesala bych stejně. A co takhle bílý daněk?

4 Madla Madla | E-mail | Web | 10. dubna 2012 v 10:17 | Reagovat

toffo: Klid a mír popásajících se oveček je opravdu nakažlivý. Ten pohled ti závidím, škoda jen, že je na českých pastvinách už celkem vzácný.
A máš samozřejmě velikou pravdu - měli bychom si z oveček vzít příklad a alespoň ve volných dnech se zklidnit, přestat se hnát a nechat se unášet časem a krásou přítomných chvil. tak snad jste i vy měli doma pohodové Velikonoce.
Beránek byl opravdu výborný a jemný, ale synkovi stejně nejvíc chutnal naducaný bílý kožíšek :-)
Bílého daňka bych brala všema deseti, ale jen jako společníka na pokoukání, v kuchyni bych mu ublížit nedokázala ...

5 Meg Meg | Web | 12. dubna 2012 v 20:17 | Reagovat

Mazanec vypadal skvele a s tim maslem bych se do nej pustila hned :) A beranek naprosto luxusni, tvou ratolest chapu :))

6 Madla Madla | E-mail | Web | 12. dubna 2012 v 20:44 | Reagovat

Meg: Díky, mazanec byl fakt skvělý, jiný už ani dělat nebudu :-)
A k beránkovi nemám slov, protože se zatím zdá, že se beránková forma zatím neomrzela, takže u nás budou Velikonoce nejspíš celý rok :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama