Treska v křupavé ořechovo-makové krustě

20. dubna 2012 v 20:33 | Madla |  Rybky nejen mořské
Už je to dlouho, předlouho, co jsem na blog vložila nějaký rybí recept. A přitom jsou u nás doma ryby pravidelnými návštěvníky. Nejradši mám samozřejmě ryby čerstvé, takový pstroužek, který se ještě před hodinkou čile mrskal v sádce u nedalekého rybníka, to je ta pravá dobrota, v níž byste pach rybiny horko těžko hledali. Jenže v zimních měsících se na rybníku bruslilo a prodej ryb byl samozřejmě zrušen. Rybárnu na našem malém městečku nemáme, takže jsem musela pravidelné týdenní výlovy (rybu míváme vždy v pátek, ale často i v jiný den, u nás není neobvyklé si rybu dopřát dvakrát či třikrát do týdne) mrazáku v různých super-, hyper-. Při výběru mražených ryb čtu vždy pečlivě etikety, abych náhodou nekoupila takové ty lisované kostky z bůh ví jakých odřezků, nebo aby mi pak po rozmražení neplaval tenounký plátek rybky v půllitru vody. Teď už se sice prodej ryb na blízkém rybníku zase pěkně rozjel, ale já se s vámi podělím o svou rychlou verzi tresky v křupavé ořechovo-makové vrstvě.

Pro čtyři osoby budete potřebovat:

4 plátky rozmražené tresky
sůl a pepř
4 lžíce máku
1/2 hrnku vlašských ořechů
80 g másla pokojové teploty
1 lžičku soli

Nejprve si umeleme či rozmixujeme ořechy. Nemusí být úplně najemno, klidně můžou zůstat hrubší kousky. Drcené ořechy si nasypeme do misky, přidáme mák a přisypeme sůl. Promícháme. Máslo si necháme povolit při pokojové teplotě, nebo ho na chvíli šoupneme do mikrovlnky. Povolené máslo přidáme k ořechové směsi a pomocí prstů zpracujeme na takovou mokřejší drobenku.
Plátky tresky osušíme papírovou utěrkou, z každé strany zlehka osolíme a opepříme a opatleme ořechovou krustou. Vložíme na plech vystralný papírem na pečení a popatelem i druhou stranu. Dobře to jde takovou tou gumovou stěrkou.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme čtvrt hodinky až dvacet minut do doby, až obal zpevní a zezlátne. Vyjmeme z trouby, necháme chviličku na plechu a pak můžeme servírovat.


U nás se podávalo s vařeným bramborem a gratinovaným celerem. Vážně dobrá kombinace, taková podzimní. No, třeba ještě máte schované nějaké vlašáky, kterým by už slušelo spotřebování. A jestli ne, stejně to vyzkoušejte, je to rychlé a moc dobré. Ořechová krusta vonící máslem ozvláštní i obyčejný kousek někdy trošku nudné ryby.


Zdá se vám to jako šílená kombinace? Ryba, mák a ořechy ... tím spíš to vyzkoušejte a určitě budete mile překvapeni.

Momentálně funguju v módu totálního nestíhání, vaříma peču sice ostošest i ostosedm, ale nějak nestíhám psát články o všech napečených a navařených dobrotách - tak malá ochutnávka toho, nač se můžete těšit. Vrhla jsem se na cupcakes, které mě naprosto pohltily, současně pečuju už o tři kvásky (a momentálně k tomuto článku přikusuju kváskovou bagetu), chystám pro vás hodnotnou soutěž, peču dorty, vařím, peču, samžím, zapékám, blbnu, šílím, hraju si, proklínám se, padám na ústa, zvedám se, směju se, nestíhám ... a tak dále.

Však si počkejte :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 aneta aneta | E-mail | Web | 22. dubna 2012 v 13:22 | Reagovat

uzasny napad na netradicnu tresku! dakujem za recept!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 22. dubna 2012 v 20:46 | Reagovat

aneta: Jsem moc ráda, že se ti líbí! Je fakt super, rychlý, nenáročný na suroviny a moc dobrý :-)

3 Meg Meg | Web | 24. dubna 2012 v 10:19 | Reagovat

Vypada to fakt zajimave :) ja budu muset nejaky vhodny zdroj ryb najit, protoze je doma delame zalostne malo :/

4 Madla Madla | E-mail | Web | 24. dubna 2012 v 17:18 | Reagovat

Meg: Je to vážně super, rychlé a přitom moc dobré. A nepotřebuješ ani čerstvou rybku, stačí kvalitní rozmražené filátko.
Každopdáně držím place při hledání zdroje čerstvých ryb, já na ten náš nedám dopustit :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama