Brownies versus blondies - sladký boj s jasným výsledkem

3. května 2012 v 13:35 | Madla |  Dorty a dezerty čokoládové, pralinky
Tak nějak poslední dobou vůbec nestíhám. Ne, že bych trpěla dlouhodobou prokrastinací, chystala se na výstup na Kilimandžáro nebo objevovala lék proti lidské blbosti. Ne ne, žádné ušlechtilé výmluvy nemám, jen mě prostě poslední dobou udolává rutina "rodičovské" dovolené, která občas připomíná spíš výlet do pracovního tábora s neustále se prodlužující dobou návratu. S vylézající teplotou na teploměru rostla exponenciálně i teplota naší domácí drobotiny, takže místo úpravy fotek a psaní receptů a mých úžasných předmluv k nim jsem balila vřískající dítě do studených zábalů, vymýšlela si spousty nových pohádek a snažila se udržet v klidu čtyřicítkami horečkami sálající dítko. A když už byl na západní frontě klid, stačila jedna procházka v horkém ufoukaném dni, a topit začal druhý drobek. Teď už je zdá se všechno v pohodě a se mnou zase šijí všichni čerti a už si plánuju "zvířátkové" pohoštění na oslavu synkových třetích narozenin.

Takže jsem ostuda, která téměř každý den vaří a peče, ale prostě nějak nestíhám nové dobroty, co za hřích stojí, tady prezentovat. Pořád ještě jídlo fotím, pořád se ještě považuju za foodblogerku a foodloverku (ještěže ne foodveverku), tak jdu napravit staré resty a představit vám souboj brownies versus blondies.

Brownies miluju, jak je patrné třeba z tohoto článku, ale blodnies jsem neznala. A chtěla jsem je vyzkoušet.
Zkombinovala jsem dva úžasné recepty, jeden od Anetky, druhý od Cataliny. A protože na oslavu měla přijet i malá (te%d už pětiletá) neteřinka se špatnou snášenlivostí lepku, chtěla jsem brownies a blondies udělat bezlepkové, aby si na sladkostech mohla pochutnat i malá mlsná princezna. Princezna se nakonec ukázala být nad očekávání mlsnější a speciálně pro ni upečené dobroty jí pod frňáček nejely. Každopdáně obě varianty byly (i přes drobná úskalí, o nichž se zde zmíním) velice dobré, ale jednoznačně zvítězily brownies.

A já, i když jsem přirozená blondýna, dám asi vždycky přednost brunetkám před blondýnami. Navíc ty podle Anetky, s voňavými peprmintkami, byly jednoduše skvělé a ještě vám po nich voněl dech :-)

Takže tady je recept. Vynechala jsem jen peprmintovou esenci, protože tu prostě běžně sehnat nejde a než bych vypotřebovala množství nutné pro objednávku z interentu, nepekla bych už nikdy nic jiného (což by byla nuda, ačkoli jsou tyhle brownies fakt pekelně dobré).

180 g másla
180 g tmavé čokolády (použila jsem 85%)
80 g hladké mouky (já použila amarantovou)
40 g kakaa
2 balíčky Peprmintek od Orionu
3 vejce
270 g hnědého cukru

Nad vodní lázní (používám skleněnou misku nad hrncem, voda nesmí! dosahovat ke dnu misky) si v misce rozpustíme na čtverečky nalámanou čokoládu a na kousky nakrájené máslo. Během rozpouštění občas promícháme. Rozpuštěnou čokoládu s máslem oddělejte z vodní lázně a nechejte mírně zchladnout.Troubu si vyhřejte na 180 stupňů a malý plech či pekáček si vystelte papírem na pečení. já malý plech ani pekáček vhodné velikosti nevlastním, a protože jsem stejně chtěla péct i blondies, udělala jsem si z alobalu takovou přehradu, kterou jsem přepažila klasický velký hluboký plech. A taky to tak šlo :-)
Ušlehejte vejce s cukrem asi 7-8 minut, dokud dvojnásobně nenabydou a nezesvětlají. Opatrně lijte čůrkem zchladlou rozpuštěnou čokoládu s máslem a zlehka vmíchejte do vaječné směsi. Až bude směs dokonale promíchaná, přeijte do ní přes síto mouku a kakao. A zase zlehoučka zamíchejte. Když je těsto pěkně promíchané, vlhké a lepivé, přisypte do něj nakrájené Peprmintky. Já na tenhle krok zapomněla, jako né že bych zapomněla na Peprmintky úplně, ale prostě mi nedošlo, že by se měly pokrájet a pak se mi celek dost blbě krájel, takže je fakt nezapomeňte pokrájet - nemusíte růčo, stačí je párkrát prohnat v mixéru nebo foodprocesoru. naposled zlehka zamíchejte. A dejte do trouby vyhřáté na už zmiňovaných 180 stupňů. A pečte 20-25 minut.
Tentokrát nezkoušejte trik se špejlí, protože brownies mají být uvnitř vlhké a jakoby mazlavé. Upečenost brownies poznáte podle povrchu - měl by být hezky lesklý a mít na sobě malé trhlinky.
Nechejte úplně vychladnout a až poté krájejte na malé kousky.

Jsou perfektní, jednoduše perfektní. Samozřejmě, že nechutnají všem, stejně jako já nemám ráda třeba Milánskou směs (takové ty bůhvízčeho drobky v mléčné čokoládě), tak můj drahý nerad Peprmintky a tím pádem mu ani tento moučník neučaroval. Ale mě teda jo a podstatné části příbuzenstva taky. Protože jsem při přípravě brownies použila amarantovou mouku, byl výsledek ještě víc hutnější než klasické brownies bývají. Ale kupodivu, moc to nevadilo a já měla co dělat, abych zachránila na focení poslední tři pidi kousky.


Jo a fakt nezapomeňte ty Peprmitnky pokrájet nebo nahrubo pomixovat, když je tam dáte celé, hodně po upečení ztvrdnou a pak jdou brownies fak špatně krájet. Ale zase si užijete plné peprmintové chuti, když se zahryznete přímo do Peprmintky.


Tipy a triky pro lidi s alergií na lepek a celiatiky:

- pokud trpíte "pouze" alergií na lepek (nezaměňovat s celiakií), použijte místo klasické hladké bílé mouky hladkou mouku špaldovou - těsto i výsledek budou mít stejné vlastnosti, jako byste použili mouku bílou. Ale pozor! - i špaldová mouka obsahuje lepek, hodně tedy záleží na indivuální snášenlivosti lepku. Je vhodné nejprve vyzkoušet např. malé množství špaldy s bezlepkovou moukou a řídit se pak podle reakce organismu. Někdo špaldu snáší dobře i při alergii na lepek, někdo je na tom hůře a musí používat čistě bezlepkové potraviny

- pokud trpíte vyloženě celiakií, vsaďte raději na kukuřičnou mouku, má asi nejlepší vlastnosti na sladké pečení (můžete samozřejmě použít i speciální bezlepkové směsi na pečení). Já použila mouku amarantovou, ale ta je hodně těžká, a proto je možné, že při použití bezlepkové mouky budou brownies trochu hutnější. Pohanková mouka je zase dosti výrazná. Můžete použít i kombinaci několika druhů bezlepkových muk, nebo si pomoci i namletými ořechy či mandlemi.
Každopdáně bohuužel lepek je lepek a tak bude výsledek vždy trošku chuťově odlišný od originálu s bílou pšeničnou moukou.

Pokud nemáte právě v lásce tmavé moučníky a hořká čokoláda vám nechutná (fakt znám i takové lidi - sice je nechápu, ale respektuju jejich přesvědčení :-)), můžete si přirpavit bílou variantu - blondies.

Já použila základní recept od Cataliny a ještě jsem své blondýnky vylepšila nahrubo nasekanými vlašskými ořechy, které jsem si předem nasucho opražila čtvrt hodinky při 200 stupních v troubě.

Takže Catalinina původní verze je tady, Anetčiny blondies s ořechy jsou tady a moje upravená verze je tady:

na pekáček o rozměrech 25 x 25 cm budete potřebovat:

195 g hladké mouky (já opět použila amrantovou, pekla jsem totiž společně s brownies)
1/2 lžičky soli
1 lžičku kypřícího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
120 g kvalitní bílé čokolády, posekané na malé kousky
300 g tmavého třtinového cukru
20 g vanilkového cukru (domácí jasně vede :-))
165 g rozpuštěného a mírně zchladlého másla
1 velké vejce

Prosátou mouku, sůl, kypřící prášek, sodu a posekanou čokoládu smícháme dohromady. Hnědý i vanilkový cukr vyšleháme spolu s máslem do světlé pěny, přidáme vejce a krátce prošleháme. Pak do cukrového krému zlehka vmícháme moučnou směs. Do zlehka promíchaného těsta velmi nasypeme nahrubo posekané ořechy a zlehka zamícháme. Těsto nalijeme do pekáče vystlaného papírem na pečení a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20-25 minut, dokud není povrch hezky lesklý a pevný. I u blondies platí, že mají být uvnitř trochu vlhké, jakoby mírně nedopečené. Necháme je zcela vychladnout a poté krájíme na pidi čtverečky.


Protože do blodnies jde o dost víc mouky než do brownies, projevila se tu hutnost amrantové mouky více a ačkoli jsem oba moučníky pekla stejně dlouho, blodnies byly o dost hutnější než brownies a připomínaly spíše sušenky. Každopdáně sušenky dost dobré, plné kousků bílé čokolády a ořechů. Jsou ale fakt dost sladké, takže k nim doporučuju třeba silnou černou neslazenou kávu.

Každopdáně, i když na celé čáře vyhrály hnědovlásky (a já jsem pořád přirozená blondýna), blondýnky se zavděčily i v pozdějším čase (ale o jejich využití zase až příště).

Pokud u vás zrovna bouří, upečte si něco sladkého pro potěchu těla i mysli.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ditta Ditta | Web | 3. května 2012 v 16:26 | Reagovat

Dělala jsem brownies zatím jen jednou - byly z bílé čokolády, měly bílou barvu a něco bylo špatně během přípravy nebo pečení, nevím, neb se mi nepovedly. Od té doby nemám odvahu zkusit je znovu, protože, když se to pokazí, není to zákusek za pár kaček. Takhle jsem taky někdy před 2 roky zbabrala pound cake (máslo, mouka, vejce, cukr - vše po 250 g) a nebylo to moc k jídlu. Ale když to tak u tebe čtu, tak to možná zase zkusím. Zdraví Ditta.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 3. května 2012 v 18:48 | Reagovat

Ditta: Je fakt, že můj oblíbený cheesecake a také brownies nejsou zrovna levné a proto, když se pokazí, je lítost dvojnásobná. I já byla dost smutná, když "hlavní" strávnice mé výtvory odmítla, ale zbytku rodiny naštěstí moc chutnaly. Tak až budeš mít někdy nějakou výjimečnou příležitost, určitě je vyzkoušej, jsou opravdu perfektní!

3 Martina Martina | Web | 3. května 2012 v 18:55 | Reagovat

Mně se víc líbí blondies, protože já na kakao a čokoládu v moučnících moc nejsem. A taky děkuji za bezlepkovou variantu, bude se hodit.

4 farfalla farfalla | Web | 3. května 2012 v 20:32 | Reagovat

Ty Anetčiny znám jsou super a i u tebe vypadají moc dobře
Jen s tou špaldou bych si fakt netroufla tvrdit, že alergici ji můžou použít - je to dost kus od kusu, kdo kolik snese, ale tak snad ví (ale oni dost často neví, zvlášť v začátcích diety... a když jim google vyhodí na dotaz špalda a argie na lepek tvůj odkaz na předních, velice se zaradují, přitom spíš nemohou:).

Lepek je tam třeba "jinak" a podobně jako  žito, špalda obsahuje i jiné škroby a pojivé látky než pšenice, ale lepek prostě taky. Věruška to psala, já vím, ale bojím se, že to není zas tolik směrodatné (ačkoli taky tu mám literaturu, kde se píše, že někdo někdy...).

Já nahrazuju ořechy, kukuřičnou moukou (moc dobrý s ní byl banánový chlebíček s čokoládou od chez lucie) a pohankou jak kdy, je hodně výrazná a spousta lidí ji moc nemusí. Amarant hodně nabyde a zhutňuje, to je fakt.

5 aneta aneta | E-mail | Web | 4. května 2012 v 10:26 | Reagovat

som rada, ze ta moje pepermintove brownies tak nadchli;-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 4. května 2012 v 10:29 | Reagovat

Martina: Blondies jsou taky bezva, jen při bezlepkovém pečení počítejte s tím, že výsledek bude o dost hutnější, přeci jen je tam té mouky potřeba více než u brownies a bezlepkové mouky jsou všeobecně dost hutné.

7 Madla Madla | E-mail | Web | 4. května 2012 v 10:35 | Reagovat

farfalla: Jojo, ty Anetčiny jsou fakt parádnický!
Díky za komentář ohledně alergie, hned k článku připíšu poznámku, že je to hodně individuální. Mě jen má sestra (matka oné rozmlsané alergičky na lepek) tvrdila, že malá špaldu snáší v pohodě, pak jsem to četla i u Věrušky, ale dopíšu to tam, a´t kvůli mě nemá někdo zdravotní problémy.
Vidíš, na kukuřičnou mouku jsem úplně zapomněla, taky to tam dopíšu, ta je spíš chuťově neutrálnější, to by mohlo jít. Ten tvůj proměněný banánový chlebíček zní skvěle, já takhle podobně dělala banánového beránka s mákem (i když už bylo po Velikonocích, dítko bylo prostě z beránkových moučníků u vytržení).

8 Madla Madla | E-mail | Web | 4. května 2012 v 10:43 | Reagovat

aneta: jsou prostě úžasné! Už se těším, až je vyzkouším i s normální moukou, já jsem prostě browniesový maniak a tyhle jsou spolu s brownies se zkaramelizovanými banány zatím nejlepší :-D

9 Meg Meg | Web | 4. května 2012 v 21:37 | Reagovat

Na ty brownies se uz straaasne dlouho chystam, a jak bude prilezitost, budou! a blondies jsem jeste nezkousela, ja ostauda... Ale tolik bych toho chtela zkusit... :)

10 HaF HaF | Web | 5. května 2012 v 21:06 | Reagovat

Smekám, jak to milá Madlo děláš? Já to blogování poslední dobou vůbec nestíhám.
Obojí vypadá báječně a obojí bych s chutí ochutnala! :-)

11 Madla Madla | E-mail | Web | 6. května 2012 v 6:32 | Reagovat

Meg: Určitě je vyzkoušej, budou ti chutnat! Hele, mě se taky kvůli tobě můj imaginární baken list strašlivě natahuje :-)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 6. května 2012 v 6:34 | Reagovat

HaF: Haničko, děkuju moc za tak krásná slova. Já mám naopak pocit, že blogování zanedbávám, v galerii mám tolik fotek jídla, o které se chci podělit, ale nějak k nim nestíhám psát články :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama