Houbový kuba - zapomenutý poklad

7. května 2012 v 3:13 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Protože jsem fakt ve velké časové tísni (kombinace horečkami oblbého ze spaní křičícího miminka spolu s přípravami a a velkým pečením na dnešní narozeninovou oslavu staršího mláděte) vezmu to krátce a bez vytáček, bez obvyklých oslích můstků, hupnem přímo na recept.

Ideální jako zimní jídlo, ale v podstatě i teď, protože je to rychlé, je to dobré, zdravé a jednoduché, potřebujete jen pár surovin, a jestli máte po zimě ještě nějaké sušené houby, tak je konečně upotřebíte. Recept jsem si půjčila z blogu Vaření a pečení a tímto vás na tento blog zvu na ochutnávku. Jdou přímo k věci, neokecávaj, jsou stručný, respektují sezónu a z té spousty receptů si určitě nějaký dobrý vyberete.

Já se vrhla na Kubu, jednak jsem kubu ještě nikdy nepřipravovala, jednak se mi líbil název pokrmu :-) a taky jsem teda potřebovala zlikvidovat skleničku sušených hub, co jsem dostala od tchyně a palici česneku.

1 velkou hrst sušených hřibů nebo 1/2 kila čerstvých hub
250 g krup
2 plátky másla
1 cibuli
2-3 stroužky česneku
sůl
kmín
případně zelená petrželka.

1.Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do studené vody, aby nabobtnaly.
2. Kroupy propereme v sítu pod tekoucí vodou, pak je prolijeme vodou vroucí a dáme vařit v poměru 1 díl krup a 3 díly osolené vody. Přidáme jeden plátek másla pro zlepšení chutě.
3. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme nadrobno a na másle ji necháme zesklovatět.
4. Přidáme scezené a pokrájené houby, sůl, kmín a dusíme doměkka.
5. Měkké kroupy scedíme, propláchneme a promícháme je v pekáčku s houbami a utřeným česnekem.
Kubu můžeme závěrem ještě krátce zapéct, já jej ovšem nezapékala a užila jsem si jej v této podobě.


Fakt mě překvapilo, jak to bylo dobré. Ke Kubovi přikusujte nějakou zeleninu a fakt si ho udělejte, není vůbec špatné uvařit jednou za čas ekonomicky nenáročné jídlo z repertoáru našich prababiček.


Navíc, kroupy jsou zdravé, nenadýmají, česnek je taky zdravý, o houbách nemluvě, tak šup, šup, pěkně honem pro kroupy a vyzkoušejte to!


Tak dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Sasamed Sasamed | 7. května 2012 v 15:01 | Reagovat

Doporučuju vyzkoušet kroupy taky jen tak, jako přílohu k omáčkám. Buď jen v osolené vodě a nebo pokud to sosík dovoluje, tak ještě s majoránkou a česnekem.

2 toffo toffo | Web | 8. května 2012 v 16:45 | Reagovat

Přimlouvám se za sádlo, místo másla. Přijde mi, že sádlo kroupy ovoní. A majoránku.

3 Madla Madla | E-mail | Web | 9. května 2012 v 10:52 | Reagovat

Sasamed: To je dobrý tip, děkuju moc!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 9. května 2012 v 10:54 | Reagovat

toffo: Sádlo a majoránka jsou nerozluční parťáci. Já bohužel sádlo tehdy neměla (teď jsem ale dostala skleničku krásně hedvábného domácího), takže jsem si musela vystačit s máslem, které nám doma nesmí nikdy chybět. Ale určitě vyzkouším i s tím sádlem a majoránku dám čerstvou, pěkně z balkonu.

5 Markéta Markéta | 9. května 2012 v 16:15 | Reagovat

Houbového kubu jsem jesště nezkoušela, ale určitě ráda zkusím připravit na své nové pracovní desce ze žuly. Více o pracovních deskách na http://kuchynske-pracovni-desky.cz

6 toffo toffo | Web | 9. května 2012 v 19:01 | Reagovat

Já to věděla, že Markéta zanechá koment u vícero blogů, jak průhledné...http://toffo.blog.cz/1204/v-hlavni-roli-muz-a-ceska-kuchyne#komentare

7 Madla Madla | E-mail | Web | 9. května 2012 v 20:18 | Reagovat

Markéta: No, ehm, k přípravě houbového Kuby není prakticky pracovní deska potřeba :-) (Když nepočítám zeleninu jako přílohu).

8 Madla Madla | E-mail | Web | 9. května 2012 v 20:19 | Reagovat

toffo: Reklama převlečená za komnetář je dosti častý nešvar, tady mi ro přišlo dvojnásob vtipné, když u toho svého Kuby pracovní desku prakticky nepotřebuju :-)

9 DolceVita DolceVita | Web | 9. května 2012 v 20:28 | Reagovat

toffo:
Markéta je tvrdá jako žulová deska a neúnavně pracuje, aby všude nechala své stopy s odkazem :-) Mám jich na webu také celou hromadu.

10 DolceVita DolceVita | Web | 9. května 2012 v 20:31 | Reagovat

Skočit na kubu je dobrá věc :-) U nás doma jsem milovnicí krup sama, ale ani to mě neodradí, abych se sem tam na kubu vrhla.

Mám ráda verzi s čerstvou majoránkou a nebráním se ani použití čerstvých hub. Skvělé jsou křemenáče, tak snad bude letos dobrá houbová sezóna. Už se těším :-)

11 Terezka Terezka | Web | 9. května 2012 v 21:07 | Reagovat

Kubu bych si dala také, asi  bude o víkendu i u nás. Akorát, Madlo, ty kroupy fakt nenadýmají?

12 toffo toffo | Web | 10. května 2012 v 19:10 | Reagovat

Terezka: Mám teď půjčený BioAbecedář Hanky Zemanové, tak jsem se hned na kroupy podívala, o nadýmavosti ani zmínka. Tak myslím, že by jí neopomněla a přidala tipy a triky, jak stravitelnosti pomoci, stejně jako to popsala u fazolí. Z tohoto hlediska se mi tohle biodílo líbí. Pro jistotu jsem koukla do dalších dvou kuchařek a také nic.

13 toffo toffo | Web | 10. května 2012 v 21:06 | Reagovat

Tak beru zpět, už jsem se dočetla. Obecně jsou zralá obilná zrna špatně stravitelná. Proto se doporučují tvrdší druhy předem máčet. A důkladně kousat, tím se předejde neúplnému trávení obilnin, které pak mohou kvasit ve střevech a nadýmat.

14 Madla Madla | E-mail | Web | 11. května 2012 v 17:20 | Reagovat

DolceVita: S čerstvou majoránkou a krásnými křemenáči musí být kuba přímo úžasný.
Už se také těším na houbovou sezónu, náš "mladej" je hodně houbovej, tak až bude v lese hledat své houbové poklady, bude v sedmém nebi nejen on, ale i jeho rodiče.
tahle prostá nenáročná jídla jsou skvělá.
Houbám zdar!

15 Madla Madla | E-mail | Web | 11. května 2012 v 17:22 | Reagovat

Terezka: Já zblajzla fakt velkou porci a hned poté kojila a všechno bylo v pohodě, i Hanka (Haf jen tak) píše na svém blogu, že odvar z krup je vhodný i pro miminka, takže s tou nadýmavostí by snad neměl být problém.

16 Madla Madla | E-mail | Web | 11. května 2012 v 17:24 | Reagovat

toffo: Díky moc za vložení info o kroupách, já jsem teď kvůli nemocnému malému nestíhala ani psát komentáře.
A jak se ti Bioabecedář líbí? Já mám shodou okolností půjčené druhé pokračování a nějak z něj moc nadšená nejsem ...

17 Terezka Terezka | Web | 11. května 2012 v 20:44 | Reagovat

15: Madla,
no, právě, jak psala toffo, tak jsem měla zafixováno, že to kvasí ve střevech...tak nevím...

18 Madla Madla | E-mail | Web | 11. května 2012 v 22:01 | Reagovat

Terezka: Asi je to i o individuální snášenlivosti. Pokud malého Maxíka trápí hodně prdíky, tak bych asi neriskovala. Náš malý na bříško tolik netrpěl (a taky už je starší), takže začínám pomaličku zkoušet všechno možné.

19 HaF HaF | Web | 12. května 2012 v 23:32 | Reagovat

Kroupy máme rádi, ale kuba zatím neprošel kvůli houbám, snad jednou.
K nadýmavosti krup - mám to vyčteno z knihy Strava jako lék, tak snad to není mylná informace. Možná, že jako pokrm, můžou způsobit problém, ale odvar možná ne. Doufám, že jsem někomu nepřivodila nějakou komplikaci, to by mne mrzelo.

20 Madla Madla | E-mail | Web | 14. května 2012 v 21:16 | Reagovat

HaF: Rodinní příslušníci neví, oč přichází! ta nadýmavost asi nebude tak hrozná, já dokonce zkusila uvařit kroupy do masozeleninového příkrmu našemu malému a vše v pohodě, chuntalo mu a bříško ho z jídla nebolelo.:-)

21 toffo toffo | 15. května 2012 v 14:12 | Reagovat

Bioabecedář - pro mně jsou zajímavé první dvě kapitoly, např. druhy obilovin, luštěnin, které potraviny spolu kombinovat, to že ovesné vločky snižují cukr v krvi. Konopný olej. Je fakt, že některé potravinové složky jsem začala opomíjet a měla bych se k nim vrátit - tedy už se vracím :-) Úplně zbytečné mi přijdou doporučení a reklamy na konkrétní zboží z trhu.

22 HaF HaF | Web | 15. května 2012 v 22:05 | Reagovat

[21]: Já právě přemýšlím, zda si Bioabecedář koupit, nebo ne. Biokuchařku mám a je fajn, ale Bioabecedář mají u nás v knihkupectví zabalen a není možnost jej prolistovat. A já nerada kupuji zajíce v pytli. :-(

23 Květka Květka | E-mail | Web | 15. listopadu 2016 v 15:44 | Reagovat

[2]: Jednoznačně sádlo, potvrzuju. Jinak název pokrmu pochází z lidového názvu jedné vzácné jedlé houby, které se říkalo Kuba nebo Kubíček. Jmenuje se Stroček trubcovitý a musím říct, že jsem ji v lese asi ještě nikdy neviděla..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama