Krémové risotto s bílým chřestem a hráškem

30. května 2012 v 17:32 | Madla |  Rýžové a těstovinové variace
Miluju risotto. Ne takové to rizoto známé ze školních jídlen, ve kterém byly neidentifikovatelné kousky masa, rozvařená zelenina, s nezbytným eidamovým posypem, doplněné (snad kvůli vitamínům či nevím proč) kyselou okurkou. A kupodivu v mém okolí je spousta lidí, kteří právě takovéhle rizoto rádi mají. Můj manžel k nim však nepatří. Bohudíky. Krátce po svatbě mi vyjmenoval hrozivý seznam jídel, která nejí a já se zděsila, co budu vlastně vařit. Po počátečním neustálém vyptávání, jestli teda jí tohle a tamto, jsem se na to vybodla a začala jsem vařit a péct to, co chutná mě.

A světe div se, od té doby mému drahému chutnají tvarohové a jogurtové dezerty, bílé smetanové omáčky, těstoviny, ovesných vloček sní nevědomky víc, než celá běžná mužská populace ve středně velkém českém městě, a světe div se, taky miluje risotto, i když rýže patřila do jedné z položek jeho "tak tohle fakt nejím".

Stačilo, abych jednou připravila hebké a nadýchané houbové risotto a od té doby je rýže Arborio na nákupním seznamu pravidelnou položkou. A protože teď končí sezóna chřestu a my si chřestu dosyta užili (i když jen toho bílého, fňuk, zelený jsem prostě nesehnala ... Teda jo, sehnala bych, minulý týden jsem ho zahlédla v tescu, ale po mém počátečním radostném výkřiku následovalo rozladění, když jsem zjistila, že jsou stonky chřestu totálně zvadlé a gumové a naprosto nezlomitelné). Zítra jdu sehnat ještě nějaký chřest a pokud seženu zelený, rozloučím se s ním v podobě tohoto úžasného koláče z Vandina blogu crustycorner. Tenhle blog je perfektní, fakt. Nádherné fotky, srozumitelně a jednoduše napsané recepty, vše psané s velkou mírou nadsázky a sebeironie. Není den, kdy bych na Vandiny stránky nezavítala a nenechala si zalít pusu slinami nad jejími božskými výtvory. Chystám se na její citronovo-tymiánové sušenky, až se trošku ochladí, hned je spáchám!

Tak ale zpět k risottu, pro čtyři osoby (nebo tři hodně hladové) si nachystejte:

25 g másla
šplíchanec olivového oleje
1 menší cibuli, nadrobno nakrájenou
tři stroužky čenseku, nahrubo posekaného
6 hrstí rýže Arborio
1,5 dl suchého bílého vína (používám Veltlínské zelené)
1 l kvalitního kuřecího vývaru (já použila krůtí)
asi 150 g bílého chřestu, pokrájeného na kousky
půl hrnku čerstvého hrášku
100 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
dvě velké hrsti parmezánu (+ libovolný počet hrstí na posypání)

25 g másla a šplíchanec olivového oleje (ten oliváč zabrání přepálení másla) dejte do hrnce, nechte rozpustit a pak do hrnce nasypte nakrájenou cibuli a čensek. Smažte do zlatova. Pak zasypejte rýží a tu chviličku také osmažte spolu s česnekem a cibulí. Rýži poté zalijte vínem a pořád opatrně promíchávejte. Až víno sákne do rýže, přilijte k rýži naběračku horkého! vývaru. A promíchejte. Od risotta není radno se příliš vzdalovat, na necelou půlhodinku vás fakt potřebuje, ale ta péče se vám vrátí, to si pište. Vždy, když je vývar vsáklý do rýže a za vařečkou zůstává cestička, nalijte do rýže další vývar. Rýže si ho bude pomalu upíjet a nacucávat se jím až se všechna zrnka změní v baculaté nacucané peřinky plné chuti. Od okamžiku prvního podlévání by měla být rýže za zhruba 18 minut hotová. Zhruba po pěti minutách od prvního podlití přidejte do jemně bublajícího vývaru (měl by být horký, aby vám nezkrátil dobu varu) pokrájený (a oloupaný) bílý chřest a hrášek. A pokračujte v podlévání vývarem. Průběžně ochtunávejte rýži. Pokud je ještě tvrdá, přilijte zase vývar, promíchejte apokračujte, dokud nebude krásně vláčká a měkká. Pak ji odstavte ze zdroje tepla, zamíchetje do ní kostičky vychlazeného másla a zasypte dvěma hrstěmi najemno nastrouhaného parmezánu. Přiklopte pokličkou a nechte pět minut odpočinout. Poté servírujte na nahřátých talířích.


Můžete srvírovat s parmezánovými chipsy jako Vanda (ty se ale u nás s prominutím sežraly spolu s bramborovo-hráškovou chřestovou polévkou.


My si vystačily s obligátním parmezánovým popraškem.


Jednoduché, krémové, úžasné.

Pokud budete mít víc štěstí než já (nebo bydlíte někde, kde nejsou farmářské trhy jen úžasným snem rezonujícím ve vaší hlavě) a narazíte na zelený chřest, vyzkoušejte tohle dvouchřestové risotto.

Tak dobrou chuť a chřestu zdar!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama