Polévka z bílého chřestu, hrášku a brambor

27. května 2012 v 9:10 | Madla |  Z polévkové mísy
Poslední dobou to se mnou a vkládáním nových článků do blogu vypadá bídně. Tak nějak mě dvě malé děti, péče o domácnost a neustálé vaření dokáží vyšťavit víc, než bych chtěla. Každodenní vaření pro rodinu, plus navíc vaření a mixování domácích masozeleninových příkrmů a ovocných přesnídávek pro nejmenšího strávníka pak způsobují, že stojím celé dny u plotny nebo s dětmi běhám po nákupech, a když proběhne nějaká změna, je to spíš k horšímu, jako teď, kdy mě úplně přestalo poslouchat rameno. Takže v průběhu týdne sem budu vkládat jen recepty, které zvládne připravit i jednoruký :-) (navíc s jednou nešikovnější rukou).

Dnes zabiju dvě mouchy jednou rukou, teda jednou ranou, protože sem konečně přihodím svou současně nejoblíbenější polévku - zeleninový krém z bílého chřestu, hrášku a brambor. Letos jsem sice žádný chřestový recept ještě nepřidala, ale doma čile chřestíme, od risotta, italské klasiky s prosciuttem a pramezánem nebo chřestu podle jamieho se vracím i k chřestu s holandskou nebo chřestu na másle s orpaženou strouhankou. Chřestu prostě není nikdy dost. A jestli jste taky správní chřestomilové a je vám líto vyhodit šlupky a odlomky chřestu, uvařte si tuhle výbornou polévku.

Na litr polévky budete potřebovat.

odlomené konce a oloupané slupky chřestu z půlkilového balení (asi 200 g)
2 větší brambory
hrníček (250 ml) zeleného hrášku
650 ml vody
1 lžíce soli

Celý chřest důkladně omyjeme. Z chřestu odlomíme spodní konce a chřest oloupeme. (Uznávám, pokud máte k dispozici jen levou ruku, s tímhle krokem vám někdo bude muset pomoct, ale zbytek zvládnete i jako jednoruký bandita, to vám garantuju). Včetně těch odlomených konců. Oloupaný chřest použijeme na něco jiného. Odlomené konce a slupky dáme do hrnce, přidáme dvě větší oloupané a na kostky nakrájené brambroy, lžíci soli a vodu. Vaříme deset minut. Poté přidáme hrášek a vaříme ještě pět minut.
necháme mírně vychladnout a z polévky sítkem vyberemem slupky z chřestu. A zbytek rozmixujeme. Dochutíme ještě solí a čerstvě mletým pepřeme. A můžeme podávat.


Třeba jen tak minimalisticky samotné, nebo poprášené hrstkou parmezánu.


A nebo s pramezánovými chipsy.


Parmezánové chipsy vyrobíme jednoduše. najmeno nastrouháme parmezán, malé hromádky parmezánu dáme na pečicí papír a šoupneme na chvíli do trouby vyhřáté na 200 stupňů. parmezán zezltáne a dostane bezvadnou kouřovou příchuť.


A moje nejoblíbenější úprava je s ančovičkami. jednoduše do polévky přidám dvě až tři mrňavá filátka pikantních ančoviček a pak si jen vychutnávám jemnou chuť polévky skombinovanou s výraznou chutí slaných ančoviček.



Mňám!


Tož dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Dianne Dianne | Web | 27. května 2012 v 9:26 | Reagovat

Mňam hned bych si dala, jsi opravdu šikovná a máš nádhernej blog, ať se ti daří! ;-)

2 Meg Meg | Web | 27. května 2012 v 13:23 | Reagovat

Taky bych si taky hned dala, kremove polevky, ty jsou moje. Ty ancovicky zni dost zajimave :)

3 toffo toffo | 27. května 2012 v 21:56 | Reagovat

Já já mám chřestící vývar v mrazáku, díky, málem bych zapoměla.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 28. května 2012 v 5:48 | Reagovat

Dianne: Děkuju moc za krásná slova chvály. Polévka je opravdu vynikající, určitě ji vyzkoušejte.

5 Madla Madla | E-mail | Web | 28. května 2012 v 5:49 | Reagovat

Meg: Znám tvou zálibu v krémových polévkách, také na nich dost ulítávám :-) S těma ančovičkama je fakt nejlepší :-D

6 Madla Madla | E-mail | Web | 28. května 2012 v 5:50 | Reagovat

toffo: Chřestící vývar v mrazáku je dobrá devíza na horší časy. U nás však nikdy nezbyde :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama