Voňavé telecí podle Apetitu

18. května 2012 v 7:15 | Madla |  Maso hraje prim
Včera jsem šla dopoledne s dětmi nakoupit. Běžná rutina. Chtěla jsem koupit nějaký chřest a hlavně se pohlédnout, jestli náhodou nemají i chřest zelený, potřebovala jsem taky kukuřičný škrob na domácího pribináčka a čerstvé mléko na home made jogurt. Prostě jen pár věcí. A nakonec jsem skončila s plnou taškou, která mi z podvozku kočáru udělala malý takřka neovladatelný tank. V Albertě totiž měli máslo. České voňavé máslo od Madety, bratru za dvacet čtyři korun českých. No nekup to ... koupila jsem šest kostek a i paní prodavačka se na mě trošku nechápavě dívala. Takže se snad konečně donutím k výrobě domácích croissantů :-)

Když jsme šli směrem k domovu, cestičkou vinutou kolem náměstí, napadlo mě se podívat, jestli v malém knihkupectví, které je ještě menší než naše malé město, mají novou kuchařky Dník Ditty P. Nečekala jsem žádné zázraky, ale tohle knihkupectví opravdu ustrnulo v dobách tuhého socialismu. V oddílu kuchařek "zářil" Jirka Babiců ve světle růžovém ohozu, vedle něj se skvěly novotou dva díly Prostřeno a všude kolem se povalovaly takové ty brožované kuchařky se strašně nekvalitníma fotkama, které vás vůbec nelákají vzít do ruky. Najít tu něco od Hanky Zemanové, Hany Michopulu , nebo od vycházející kulinářské hvězdy Martina Škody je jako najít diamant v kadibudce. Vědoma si přísloví, že líná huba holé neštěstí, jsem se zeptala. Nejenže paní prodavačka a majitelka knihkupectví v jednom neměla ani páru o tom, o jakou se jedná knihu, takže jsem jí musela všechny informace sdělit, ale prý se poptá distributorů. Takže to vidím tak, že budu teď po dva týdny denně navštěvovat zmíněné knihkupectví a oni mi po měsíci (ano, ten rozpor je tam schválně, já jsem totiž až do krve kovaný optimista :-)) sdělí, že je kniha všude vyprodaná... Ale naděje umírá poslední, že ...

Ale konec oslím můstkům, za okny se sice prsí jarní sluníčko, ale ledový severák mu jeho zahřívací snahy sabotuje, takže pokud přijdete promrzlí a profoukaní z venku, upečte si pomalu dušené voňavé telecí masíčko. Recept jsem našla v dubnovém Apetitu, který ani nevím proč jsem si koupila. Asi jsem měla nějakou dívčí, kýčovitou chvilku, protože velikonoční obálka plná přeslazených čokoládových kraslic v infantilním duchu mě v příčetných dobách mého žití spíš odpuzuje. Ale je tam pár dobrých receptů a tenhle k nim teda patří. V receptu je sice uvedeno jehněčí maso, já však v našem městečku na jehněčí natrefím tak maximálně při půjčení filmu Mlčení jehňátek. Ale telecí mi před Velikonocemi koupil můj drahý v Makru, takže jsem obměnila maso a výsledek byl bombový. Takže takhle jsem si recept upravila já:

1 kg vykostěné telecí kýty
čerstvě mletý pepř
2 lžičky soli
1 lžíce fenyklových semen
1 lžíce římského kmínu
2 lžíce olivového oleje
250 ml vývaru (použila jsem domácí vepřový)

Maso si opepříme ze všech stran, pomažeme olivovým olejem. V hmoždíři si nahrubo podrtíme fenyklová semínka s římským kmínem a solí. Koření vetřeme ze všech stran do masa. Maso vložíme do pekáčku, podlijeme vývarem, přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme dvě hodiny. Vyjmeme z trouby, necháme chviličku odpočinout a poté nakrájíme na více či méně úhledné porce.


Já jsem půlhodinu před dopečením, kdy už bylo maso pěkně měkké, k němu přihodila na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel, které jsem taktéž provoněla římským kmínem a fenyklem a zastříkla olivovým olejem.


Jednoduché, s minimálním množstvím ingrediencí a přitom tak strašně dobré. Vyzkoušejte!


Tak dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Martina Martina | Web | 18. května 2012 v 18:53 | Reagovat

Při čtení článku jsem se dost pobavila a zasmála. :-)
A maso vypadá moc hezky, i když se musí vařit 2 hodiny. (I když vím, že maso je po této úpravě naprosto delikatesně úžasné)

2 Meg Meg | Web | 21. května 2012 v 10:50 | Reagovat

Mnam, vypada to lakave a pri tom jednoduse, to je nejlepsi kombinace :)

3 Madla Madla | E-mail | Web | 21. května 2012 v 20:55 | Reagovat

Martina: Tak to jsem moc ráda :-)
Pomalu dušená masa prostě miluju, doslova se pak rozpadají a jsou úplně nabušené chutí :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 21. května 2012 v 20:57 | Reagovat

Meg: Jojo, je to fakt rychlé na přípravu, jednoduché na ingredience a přitom ta chuť je dokonalá. Někdy prostě není čas na nějaké složité vyvařování a přitom je chuť na něco pořádného a tahle dobrota splňuje dokonale.

5 HaF HaF | Web | 22. května 2012 v 23:02 | Reagovat

Jseš prostě jednička! :-D
U nás sice tak zastaralá knihkupectví nemáme, ale teď jsem tam taky způsobila úsměvnou příhodu. Co jdu kolem, tak se zastavím a proběhnu jim kuchařky. Prodavačky mě už znají a tak ví, že Babica a Prostřeno mě neosloví. Kolikrát je i já upozorním na nějaké novinky, vždy si splknem o vaření a já jdu dál po nákupech. Teď jsem tam opět zabrousila a překvapení - měli tam mladinkou brigádnici. Já zase položila otázku zda je něco nového a slečna spustila. Prodavačky se začaly potutelně usmívat, ale necaly ji. Byl mi nabídnut Babica, následně hit sezóny Prostřeno II a když na mě ani to nezabralo, začala mi slečna dělat přednášku o Vaňkovi - kdo to je, čím se zabývá atd. To už její kolegyně nedržely a se smíchem ji zabrzdily, že vlastně tohle všechno jsem jim odpřednášela já a že se spíš má ona zeptat mě, co jim v nabídce vlastně chybí!!! :-D

6 Madla Madla | E-mail | Web | 25. května 2012 v 9:36 | Reagovat

HaF: Hani díky :-)
Jo, někdy je to v knihkupectví sranda, ale v tom našem vážně zamrzl čas :-| .
Mít v okolí knihkupectví s tak milými a sdílnými prodavačkami, o kterých píšeš, je balzám na duši, do takového knihkupectví, byť s Babicou a nekonečným příběhem prostřeno, bych ráda chodila i já.
Zatím mi nezbývá než doufat, že se sitauce časem třeba změní. Knížky (a nejen ty kuchařské) jsou moje životní láska a tak jsem vždycky nešťastná z toho, co nabízí jediné knihkupectví u nás v městečku.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama