Chřest zapečený se strouhankou, parmezánem a ančovičkami

16. června 2012 v 18:28 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Tak nějak si poslední dobou připadám jako brouk Kvapník. Pořád chvátám, chvátám, nemám chvíli klid, nestíhám, nestačím (ale svačím, to zas jo :-)), ale tady na blogu to vypadá, že se nimrám v nose a hledím přitom do ... dály.

Ale protože dnes je díky emigraci staršího dítka trošku volněji, mám konečně chvíli času i na své oblíbené blogování. Tak honem, honem, malé robě ještě choruní, v obchodech je k mání ještě poslední chřest, tak vám tu pěkně rychle přestavím svou zatím nejoblíbenější úpravu chřestu. je to rychlovka a dobrota, co si víc přát, přátelé.

Na proci pro dvě osoby si nachystejte:

500 g bílého chřestu
hrst strouhanky
hrst najemno nastrouahného parmezánu
2-3 proužky ančoviček (možno vynechat)
pár cákanců olivového oleje na dno pekáče
50 g másla, nakrájeného na kousíčky
sůl, pepř

Nejrpve si oloupeme chřest, odlámeme dřevnaté konce (a nevyhazujeme je, uděláme si z nich eno nůňo polívku - třeba tuhle nebo tudle). Připravený chřest dáme vařit na zrhuba deset minut do osolené vody s troškou cukru, plátekm citronu a plátkem másla. Jen při tomto poctivém vaření chuť chřestu pěkně vynikne. Pokud nevlastníte hrnec na chřest (jako já :-(), svažte chřest kuchyňským provázkem a postavte ho do hrnce na výšku tak, aby vrcholky chřestu (to, co se neloupe) trčely ven z vody. A vařte deset minut. Pokud máte anorektický chřest, vařte méně. Chřest vyjměte, rozvažte a dejte na plech vymazaný zlehka olivovým olejem.
V hlubkém talířku či misce smíchejte pramzeán se strouhankou a k sypké směsi přimíchejte na kousíčky nakráejné ančovičky. Směsí posypte chřest, poklaďte kousíčky másla a vražte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte zhruba dvacet minut do zezlátnutí.


Servírujte jen tak, nebo jako přílohu k masu. Já servírovala ke kotletce v medovo-zázvorové marinádě a bylo to perfektní.


Ale tenhle chřest má své kouzlo sám o sobě. Stačí pár kvalitních ingrediencí a je to. Pokud nemáte rádi ančovičky, nepřidávejte je tam, ale dodají tomu správný šmrnc, já ančovičky miluju.


Pokud ještě narazíte na nějaký chřest, rozlučte se s ním rychle a důstojně :-) Já kupuju krásný slovenský chřest v bio kvalitě v Albertu (trhy tu nemáme, bééé ... a Albert je co se týče kvality ovoce a zeleniny ze všech supermarketů v našem městě zatím dost dobrý - samozřejmě teď raději nakupuju u občas se vyskytujících zahrákrářů nabízejících své přebytky, ale ti chřest fakt nemaj, maj tak akorát saláty, nějaké sazeničky, bylinky a taky jahody a o těch bude další článek :-))

A nebo taky né, poněvadž zase udeřila vedra, bude možná další článek o zmrzlinách, jaký chcete dřív, řekněte mi :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 17. června 2012 v 21:21 | Reagovat

Letos už asi ne, ale příští rok určitě vyzkouším!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 18. června 2012 v 13:15 | Reagovat

Maryna: No, se svou poslední chřestovou rozlučkou jsem přišla kapánek s křížkem po funusu :-) Tak snad bude příští rok chutnat!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama