Jahody - dvakrát chlazené, dvakrát tekuté

26. června 2012 v 15:36 | Madla |  Cheesecaky, tvarohové dorty a nepečené dorty
Já vím, já vím, že jsem slíbila poslední kousek zvířátkových hrátek, že tu už dávno mělo být vylosování vítěze řízkové kuchařky, ale tak nějak to tu poslední dobou nedávám a nestíhám. A dost, víc už psát nebudu, protože pak by celý článek působil příliš antikoncepčně, a to by rozhodně nebyl záměr.Takže milujte se a množte se, ale hlavně milujte jahody a určitě vyzkoušejte jeden z následujících jahodových receptů.

Třeba tenhle nadýchaný pěnový zázrak od Chez Lucie:


Nelekněte se té růžové, dort bude chutnat i otrlým chlápkům i tak trošku cynickým múzám s alergií na růžovou barvu (jakože já). Recept je zde, a protože jsem na něm nic neměnila, nebudu ho opisovat, jenom přidám odkaz.


A nezbytnou fotodokumentaci, protože je vážně skvělý.


Je to léto vtělené do nadýchané, jemné a krémové úpravy.


Samozřejmě za předpokladu, že máte rádi jahody :-) Já teda člověka, co by nerad jahody, neznám (výjimku tvoří malé děti, tam je odmítání ovoce jev dosti častý - čestnou výjimku tvoří naše mládě, které jako hladová kobylka spase cokoli - třešně, meruňky, jahody, nektarinky, borůvky, ostružiny, angrešt, maliny a tak dál až do aleluja).

Pokud máte fakt nepřekonatelnou alergii na růžovou, vyzkoušejte tenhle cheesecake s jahodami, který jsem loňské léto vyzkoušela podle receptu v Gourmetu.


A byl perfetkní. je jednoduchý, lehký, nepečený, prostě super. Jo a ten nadpis klame, to jako upozorňuju předem, není to cheesecake, je to tvarohový dort s jahodama, ale fakt dobrej, tak si ho udělejte.

Na dortovou formu o průměru 20 cm budete potřebovat:

200 g bílé čokolády
300 g jahod
250 ml smetany ke šlehání
750 g tučného tvarohu
2 vanilkové cukry (home made výroba je snad samozřejmostí, nejsme žádný ořezávatka, že ne ...)

korpus:

180 g (1 balení) sušenek Koka (nebo jakékoli oblíbené sušenky)
80 g změklého másla

Nejdřív si připravíme sušenkový korpus: Sušenky rozdrtíme najemno, sušenkovou drť smícháme s máslem a vzniklou drobenku namačkáme na dno dortové rozevírací formy o průměru 20 cm a dáme na pět minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

Ve vodní lázni si rozpusťte bílou čokoládu, jahody nakrájejte na kousky. Dotuha si ušlehejte smetanu ke šlehání. Do mísy si vyklepněte všechny tvarohy, přidejte ušlehanou šlehačku, vmíchejte cukr a ještě jednou promíchejte. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokošku a zlehka vmíchejte kousky jahod.

Krémovou náplň vlijte na připravený sušenkový korpus a nechte v chladu ztuhnout do druhého dne.


Ozdobte zbylými jahodami. Jo, pokud nemáte rádi sušenky a ve vaší domácnosti se vyskytují asi tak sporadicky jako mimozemšťani, udělejte si třeba vločkovo-mandlový korpus jako já. Recept je tadyk.


Jo a omluvte sníženou kvalitu fotek, byly pořízeny loni, večer, ve večerních podmínkách, kdy naše kuchyně připomíná šerou sluj obývanou napruženými draky se zálibou v požírání princezen. A letos nějak svoje jahodové výtvory (a jiné) nestíhám moc fotit. Každopdáně, je to jahodový ráj.

A jako třetí chlazenou tečku přihazuju výborné jahdoové pití - všem známý a oblíbený jahodový koktejl.


Budete ptřebovat.

hrst jahod
200 ml mléka
2 lžíce bílého jogurtu
dvě lžíce medu

Nacpěte to do mixéru, promixujte a hnedle vypijte.


A život bude hnedle růžovější.

Pokud chete pití, co má grády, ale nechcete se po něm octnout na záchytce, připravte si jahodový koktejl s růžovým vínem.


Nachystejte si:

hrst jahod
150 ml růžového vína
tři lžíce meduňkového sirupu (používám domácí, vyrobený dle tohoto receptu)
lžíci medu

promixovat, vypít a vznést se na růžovém obláčku do výšin :-)



A protože jahody ještě vesele rostou, jahodím i já, tak jestli čas dovolí, budete u mít i jahody v mražené podobě - výtečnou jahodovou zmrzlinu s marcipánem a taky kokosovo-jahodovou zmrzku. Těšíte se? Já děsně :-)

Tak vzhůru do jahod a do jara!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 26. června 2012 v 20:49 | Reagovat

Jahody můžu v jakékoli podobě :-P  :-)

2 Euridika Euridika | 26. června 2012 v 22:27 | Reagovat

Jeee jahodyyy. Zrovna dnes jsem koukala na ruzovoucky dort na blogu Lucie a rikala si ze ho musim vyzkouset. :-D Jinak jahodovy dort z Gurmetu jsem delala loni nekolikrat a byl to rodiny hit, takze vrele doporucuju! :-) Jen se u nas doma vzil pod nazvem "Čůrajcí dort" protože mam nějakou netěsnou dortovou formu a když jsem ho nechala přes noc v lednici, tak jahody pustili šťávu a dort měl ráno pod sebou slušnou loužičkua my myli půlku lednice. ;-) Takže od té doby pod něj dáváme podnos a nikdy ještě nezůstal do rána suchý. Jinak koktejl z ruzoveho vina a jahod povazuji za naprosto genialni napad a hned o vikendu vyzkousim. :-)

3 Madla Madla | E-mail | Web | 27. června 2012 v 6:53 | Reagovat

Janah: Tak to jsme na tom stejně :-) Jahody rulezzz!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 27. června 2012 v 6:55 | Reagovat

Euridika: Určitě ten růžový vyzkoušej, je fakt perfektní :-) A čůrající dort mě fakt pobavil, málem jsem se smíchem taky počůrala :-D
Ten koktejl je fakt super, já bych si ho nejradši dělala pořád :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama