Prima hrátky se zvířátky

4. června 2012 v 22:38 | Madla |  Dorty a moučníky dětské
Už sice nezním jako nějaká postavička z animáčů, kterou ostatní zvířátka šikanují, ale bacilům se v našem obydlí evidentně daří, protože nám už zase hoří polovina domácnosti. Ne, nemusím volat hasiče, to jen malý Paleček nahrazuje přímotop a opičí se po něm i starší dítko. To, které obvykle nevydrží sedět v klidu pět minut teď najednou polehává a pobrekává a ruka šmátralka zjišťuje, že v tomhle tělíčku se horečce vážně skvěle daří. Takže mám náladu pod psa (títmo se omlouvám všem psům, malým i velkým), a abych se nepřidávala do ufňukané party, zlepšuju si náladu něčím dobrým. A protože mezi přebíháním mezi čtením pohádek a chováním a mazlením obou pidižvíků není času nazbyt, mlsám jogurtovo-tvarohový pohár z ledových kaštanů, ale vám naservíruju vzpomínkové menu, které jsem uskutečnila v květnu na počest třetích narozenin našeho nejstaršího. Lehce se usmívám u vzpomínek, protože tehdy jsme byli všichni zdraví, já se nemusela učit chvaty a hmaty důležité pro Vojtovu metodu, prostě nám bylo fajn. A k podpoření nálady jsem na oslavu předložila zvířátkové menu:

špaldové ježečky:


Inspiraci jsem načerpala tady, recept jsem upravila a tak vám jej upravený předávám:

250 g špaldové celozrnné mouky (použila jsem v BIO kvalitě)
125 g másla
75 g tmavého cukru (použila jsem Demerrara)
1 vejce
sušené třešně

na odzobení:

čokoláda
strouhaný kokos

Těsto je vlastně linecké, pokud chcete, použijte bílou mouku, budete mít ježečky pěkně světlé. Já chtěla, aby ježky mohla ochutnávat i moje neteř s alergií na lepek, a navíc, ježci jsou hnědí i ve skutečnosti a tak nechávám mouku na vás. Já hlasuju pořád pro špaldovou. Všechny suroviny, krom sušených třešní, spolu rychle smícháme, a těsto dáme na hodinku až dvě odpočinout do lednice. Zabalené v igelitu, aby neokoralo. Jestliže spěcháme, dáme zabalené těsto na pět minut do mrazáku.
Zchladlé těsto vyjmem, ušouláme z něj váleček a nožem odkrajujeme malé kousky. Sušené třešně si přepůlíme. Z válečků těsta si naděláme v dlani malé placičky, do každé placičky dáme půlku sušené třešně, zabalíme a vytvarujeme ježečka. Dáme na plech vyložený papírem na pečení. A pokračujeme do zblbnutí a do vypotřebování těsta. Pečeme na180 stupňů asi 20 minut. Necháme vycladnout.
Do misky si nasypeme strouhaný kokos. Nad vodní lázní, v mikrovlnce nebo starosvětsky na pánvičce si roztopíme tmavou čokoládu. Až bude zcela rozpuštěná a krásně tekutá, sejmeme ji z tepelného zdroje. Opatrně namáčíme hřbetyježků do rozpuštěné čokoládya ihned je vtiskáváme do strouhaného kokosu, který vytvoří iluzi bodlin. A poté špejlí vyznačíme očka a čumáčky ježečků. (Já teda očička "vypíchla" - to zní fakt hrozně, špejlí do syrových ježečků před pečením). A je to.

Garantuji vám, že všichni udělají obdivné - jé!

Sladkou armádu ježků završil zlatý hřeb oslavy: dort-želvička, plněný tvarohovo-smetanovým krémem z bílé čokolády


Inspirovala jsem se tady, rolády jsem však dělala dvě, jednu tundlenctu bezlepkovou podle Vandy, druhou lety ověřenou piškotovou balenku (kterou jsem však pekla poprvé v životě, jinak ji vždy "ověřovala" moje maminka).

Recept a posutp na kakovou roládu naleznete tady, mě se bohužel moc nepovedla, nebyla vůbec tak nádherně nadýchaná a šla mi blbě sloupnout z pečícícho papíru. Nevim, jestli to enbylo papírem, rukama, nebo vyšší mocí, možná zapacovalo to, že jsem pečící papír vymazala máslem namísto předepsané Hery. Ale dobrá byla, to jo, chuťově ji nemůžu nic vytknout. Kvůli již zmíněné neteři, která krom alergie na lepek taky nesnáší mléčné výrobky , jsem vandinu lahodnou náplň vyměnila za obyč domácí jahodoou marmošku a bylo to dobré. Roláda sice nevypadala tak esteticky, ale chutnala, a to je hlavní.


Balenka z piškotového těsta se naštěstí povedla na jedničku (protože kdyby ne, tak to bych už asi vážně plakala). Tady je důkaz místo slibů:


Byla nadýchaná, krásně pružná, krásně žlutá, tak akorát sladká, lehká jako vánek. Plněná tadytoudlenc domácí rybízovou marmoškou s bílou čokoládou.


Takže pokud si chcete upéct funky želvičku,


upečte si buď dvě rolády a od každé vám tak větší třetina zbyde, nebo upečte jen jednu a nezbyde vám nic. Dobře ale vypadá, když bude v krunýři i pár kakaových koleček, takže si dejte tu práci a upečte stejně rolády dvě ... :-)

Jo, tady je recept na tu světlou piškotovou balenku (to mé vykecávání mě jednou zabije):

100 g polohrubé mouky
100 g cukru
5 vajec

na promazání:

rybízová marmoška


Polovinu množství cukru utřeme se žloutky. Dotuha si vyšleháme sníh z bílků, ke konci šlehání pak přidáme zbytek cukru. Do žloutkové hmoty opatrně zabalujeme pevný sníh spolu s moukou. Piškotové těsto poté velice zlehk promícháme. Dáme na plch vystlaný papírem na pečení a pečeme čtvrt hodinky až dvacet minut při 180 stupních, dokud roláda nezrůžoví. Balenku necháme velmi mírně vychladnout a poté ji překlopíme (papírem nahoru) na nvlhčenou utěrku. Papír na pečení sloupneme, roládu pevně zavineme a necháme vychladnout. Poté rozbalíme, namažeme rybízovou marmeládou a znovu znovu zavineme.



Na lehký smetanovo-tvarohový krém do želvičky si nachystáme:

1 zakysanou smetanu (balení 190 g)
1 měkký tvaroh ve vaničce (250 g)
2 bílé čokolády (200 g)
2 lžíce želatinového ztužovače (používám tento)

Čkošku si nalámeme na čtverečky a rozpustíme nad vodní lázní. Až bude rozpuštěná, zamícháme do ní tvaroh a zaksyanku. Přisypeme dvě lžíce ztužovače (možná by nebyl potřeba, já ale dělala želvičku den předem, tak jsem potřebovala jistotu, že mi krém nebude téct) a pořádně zamícháme.

Rolády nakrájíme na asi centimentr tlusté plátky a vyložíme jimi vhodnu kulatou misku. Já používám skleněnou mísu z Ikea.


Na plátky rolády navrstvíme krém a zakryjeme dětskými piškoy (budou tvořit "bříško" želvičky).


Dáme nejlépe přes noc ztuhnout do chladu.

Hlavičku, nožičky a ocásek vytvarujeme z marcipánu (pravýho, jakože z mandlí, nekupujte žádnou jakobymarcipánovou tyčinku, co neviděla mandle ani z letadla). Oči dotvořte třeba z lentilek, jazyk je ze zbytku sušené třešně.

Želva z boku:


Želva shora:


Želva zezadu:


Byla bezvadná, co vám mám povídat, lehký piškotový krunýř ukrývajíc jemnou lahodnou náplň byl prostě super. A to jste neviděli reakce dětí i dospělých. Foto rozkrojené želvičky nemám, protože rozkuchaná želva mizela světelnou rychlostí, i když se před ní servíroval výobrný kakový dort, který donesla moje maminka. (Recept jsem si už taky střihla, takže bude někdy, někdy, až mi nebude tak ouzko, následovat).

Tak co, jdete do želvičky?

Jestli nejste na sladké, hrátky se zvířátky budou pokračovat i ve slaném duchu, těšte se :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 iXx iXx | Web | 4. června 2012 v 22:55 | Reagovat

Chtěla bych upéct nějakou roládu s jahodovou náplní... :) Možná by to někam vmísit šlo :)

- Ta želva vypadá krásně.. :)

neber tento komentář, prosím, jako reklamu ( o to mi ani nejde ) - spíš bych tě chtěla poprosit o přečtení první části první kapitoly příběhu, ve kterým popisuji život s mým přítelem - od počátku. ( chtěla bych celý příběh věnovat příteli v podobě knihy )
Článek vyjde ve středu ( 6.06. ) mezi 15:00 až 17:00 hodinou. Byla bych moc ráda, kdybys mi napsala upřímný názor a klidně i připomínku k něčemu, co se ti nelíbí a co naopak pochvaluješ
Předem děkuju, za projevený zájem..

2 Pipi Pipi | Web | 5. června 2012 v 10:30 | Reagovat

Krásné, samozřejmě! Miluju kreativní věci, zvláště pro děti! :-D

Jde želva vyklopit po dobrém?

3 farfalla farfalla | Web | 5. června 2012 v 11:25 | Reagovat

Vojtova metoda je asi dobrá věc, ale křik mojí neteře, která ji intenzivně cvičila asi do dvou let věku, mi jen tak z paměti nezmizí (ale fakt pomohla).
Jinak já mám ráda tenhle recept na roládu, pekla jsem ji i teď o víkendu, bez prášku, jen z vyšlehaných vajec (než se nahřeje trouba, času dost, ale funguje i bez toho, teda ten původní recept) a je skvělá. Bez mouky, ale se škrobem, ten to pěkně podrží, ty čistě vaječné někdy kecnou až moc. Vyjde na velký plech, roztírala jsem pečlivě:)  http://conovehonakopci.cz/?p=862

4 Madla Madla | E-mail | Web | 5. června 2012 v 13:38 | Reagovat

iXx: Roláda s jahodovou náplní by dělala moc hezký krunýř :-) želvička nejen skvěle vypadala, ae i byla i moc chutná. Jestli máte komu, rozhodně si tu práci dejte.
Na váš článek se pokusím vynajít si čas, ale nic neslibuju, nějak je poslední dobou čas můj nepřítel :-(

5 Madla Madla | E-mail | Web | 5. června 2012 v 13:40 | Reagovat

Pipi: Díky moc, na chvíli jsem se vrátila do dětských let a musím říct, že i když bylo celé zvířátkové menu trošku pilačka, stálo to zato a nesmírně mě bavilo :-)
Želva jde vyklopit krásně, jen se musímiska opravdu poctivě vyložit roládou a příapdné skulinky třeba rozlámanými dětskými piškoty. Prostě aby krém nedostal šanci se přilepit k misce.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 5. června 2012 v 13:43 | Reagovat

farfalla: No právě, ten křik je opravdu neuvěřitelný, a navíc když má člověk takhle cvičit čtyřikrát denně, do toho má starší dítko občas hysterák, proč malému ubližuju a nervy jsou hnedle na pochodu. Ale pomáhá to, to je pravda, a opravdu hodně.
Já na rolády nikdy moc nebyla, kdysi jsem jednu bezlepkovou vyzkoušela,  a nejen že se nepovedla, nebyla ani dobrá. Ta čokoládová byla lehoučká, jen se krapet trhala. Ale ta piškotvá je klasika, jinou asi dělat nebudu. Každopdáně díky za odkaz, Klářiny recepty jsou super.

7 Mami Mami | Web | 5. června 2012 v 18:13 | Reagovat

Nápad se želvičkou je naprosto úžasný :-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 5. června 2012 v 20:02 | Reagovat

Mami: Děkuju :-) Ta trocha práce rozhodně stála za nadšené "Jé" od všech, i dospělých, účastníků oslavy :-)

9 farfalla farfalla | Web | 5. června 2012 v 23:13 | Reagovat

[6]: Já ji dělám pro nás, lepkové, tak se jí neboj, až budeš zas potřebovat:) máslem papír nevymazávám, nechávám tak, jak je, maximálně se odlepí ten svrchní škraloup (nedá se tomu říkat kůrka, žejo:)
obecně jsou piškoty, ve kterých je část mouky (asi třetina) nahrazena škrobem jemnější.
Hlavně hodně trpělivosti, držím palce. Neteř je starší než druhé, tak do toho naštěstí nikdo kromě rodičů nehysterčil, uf;)

10 Rozalinka Rozalinka | Web | 6. června 2012 v 20:01 | Reagovat

Úžasné určitě něco skusím :-) :-)  :-)  :-)  :-)  :-)  :-)

11 Madla Madla | E-mail | Web | 6. června 2012 v 21:33 | Reagovat

farfalla: Já nepozorně četla. Roládu určitě vyzkouším a nejen na želvičku, tak se těším.
Jinak se mi v mrazáku mrazí smetanová bezová zmrzlina, tak díky moc za nakopnutí, už se těším na zítřek, až ji ochutnám, voní totiž perfektně!

12 Madla Madla | E-mail | Web | 6. června 2012 v 21:33 | Reagovat

Rozalinka: Děkuju moc! Určitě vyzkoušejte a dejte pak vědět, jak se podařilo  ahlavně, jak chutnalo!

13 Catalina Catalina | Web | 9. června 2012 v 15:05 | Reagovat

Nemůžu se rozhodnout, co se mi líbí víc, jestli to jsou ti malí roztomilí ježečci, nebo velká sladká želva :D Všechny zvířátka jsou prostě k nakousnutí! Doufám, že se brzo vyléčíte, s takovými dobrotami to musí jít rychle :)

14 Madla Madla | E-mail | Web | 9. června 2012 v 18:24 | Reagovat

Catalina: Díky moc za krásný komentář, od takové přebornice na sladké pečení mě potěší dvojnásob! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama