Prima hrátky se zvířátky - pokračování

9. června 2012 v 18:49 | Madla |  Slané potěšení
A tentokrát na slanou notu. A protože starší z dítek opět hicuje a naříká, bude to pěkně rychle. Nečekejte žádné vychytané recepty, spíš jen takovou malou inspiraci pro malou (no dobře tak delší, záleží, jak jste rychlí a šikovní) kreativní chvilku.

Na oslavě manželových narozenin měly velký úspěch nivové kuličky s ořechy. A tak jsem opět koupila spoustu Nivy, spoustu Lučiny, ale místo nudných kuliček jsem uhňácala malé roztomilé myšky.

Inu, hleďte:



Jak vidno, není toho na myšky potřeba moc. Čumáček a očka jsem tvořila nejprve z barevného pepře, ouška pak z mandlových lupínků a ocásek ...? Ten byl z česnekové pažitky. Jako podložka posloužily křupavé Bake rolls.


Poté se však do věci vložil můj drahý a došlo na intervenci. Takže aby byly jedlé i oči a čumák, vystřídal barevný pepř černý sezam a myšky tak získaly trošku asijské rysy.


Byla to trošku piplačka, uznávám, ale fakt to stálo za to!

Vždycky, když naše robátko slaví narozeniny, peču mu hrozivého slaného krokodýla. I letos tomu bylo tak, a protože všem strašně moc chutnal (a dokonce mě o recept poprosila má drahá sestra, och!), přidávám recept.



Inspirací mi byly opět stránky Maminčiných receptů. Přípravu krokodýla má detailně popsanou a vyfocenou, tak jestli do něj půjdete, jukněte se na to. Já navíc do těsta přidala místo oregána uzenou papriku, která krokodýlovi propůjčila krásnou barvu. Jinak jsem dělala stejné těsto a a dravého plaza jsem plnila nahrubo nakrájenou anglickou slaninou, najemno nakrájeným pórkem a rozdrobenou Nivou.

těsto: 260 ml mléka, 3 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 lžíce uzené papriky, 20 g čerstvých kvasnic
náplň: pórek, anglická slanina, niv
Ze surovin na těsto vypracujeme hebké a nelepivé těsto, které necháme dvě hodiny nkynout na teplém místě. Po vykynutí těsto přemístíme na vál a rozválíme asi na velikost plechu. Nožem nebo rádýlkem obkrojíme tak, aby vznikl pravidelný obdélník a seřízneme mu trochu rohy. Doprostřed těsta navrstvíme náplň (můžeme libovolně obměnit). Podle obrázku těsto rádýlkem nařežeme a poskládáme. Krokodýla přemístíme na plech s papírem na pečení a zformujeme do žádaného tvaru. Z odkrojků těsta vytvoříme oči a nohy. Nůžkami nasříhneme zuby a bodliny na zádech. Oči můžeme dotvořit olivami, do kterých zapíchneme špejli (a tu špejli s olivou zapíchneme do místa, kde chceme mít oči.). Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 20-30 minut.


Svrchní pohled sice nevypadá nic moc, krokouš na něm vypadá krapet rozplácle, ale zdání klame, byl pěkně plastický a co víc, moc dobrý. Uzená paprika dodala těstu nejen barvu, ale i dobrou chuť a tenhle praplaz sklidil úspěch. Nejen vizuálně, ale i chuťově.

Tak co, jdete do zvířátek?

Jestli hrátek se zvířátky ještě nemáte plné zuby, ještě mám v zásobě poslední zvířátka, tentokrát masová.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Martina Martina | Web | 9. června 2012 v 19:54 | Reagovat

Myšky vypadají opravdu kouzelně, ale na piplačky moc nejsem.

A toho krokodýla někdy zkusím.

2 Jindra Jindra | E-mail | 11. června 2012 v 9:08 | Reagovat

Parádní zvířátka a už se těším na další várku těch masových. Jindra :-P

3 Pipi Pipi | Web | 13. června 2012 v 7:57 | Reagovat

Jé, já bych tak chtěla, aby mi někdo k narozeninám upekl krokodýla... :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 13. června 2012 v 13:26 | Reagovat

Martina: Díky :-D Zas taková pilačka to nebyla, horší je domácí výroba pralinek :-)
Krokodýla určitě vyzkoušej, je bezvadný!

5 Madla Madla | E-mail | Web | 13. června 2012 v 13:26 | Reagovat

Jindra: Budou, budou, jen jsem na tom poslední dobou s časem nějak bídně ... :-(

6 Madla Madla | E-mail | Web | 13. června 2012 v 13:26 | Reagovat

Pipi: Já bych ti klidně krokodýla i sladkou želvičku upekla :-) Horší by byl transport do Prahy :-D

7 toffo toffo | 13. června 2012 v 22:37 | Reagovat

Mohla by to být pěkná halucinace, na nějakém mejdanu na závěr podávat bílé myšky z nivy :-) Nakládaný pepř by třeba manža zkousl?

8 Madla Madla | E-mail | Web | 14. června 2012 v 7:40 | Reagovat

toffo: To jo, to je dobrý nápad :-)
Nakládaný pepř by šel, to mě nenapdalo ;-)

9 HaF HaF | Web | 14. června 2012 v 23:25 | Reagovat

Nádhera! U nás už se spíš ocení domácí hambáč nebo steak!
Kde jsou ty doby, kdy děti byly malé a člověk mohl rozvinout fantazii! Dnes se jen ozve - Mami jseš v pořádku? Jaký zvířátka, nejsu malej, sis nevšimla?
No nic, jdu vzpomínat a těším se na další kreativní výtvory!!! ;-)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 16. června 2012 v 11:40 | Reagovat

HaF: Díky, docela jsem se vyblbla :-) Tenhle dětský věk mě strašně baví, až budou dva puboši rozežraní, budu ještě ráda vzpomínat, jak jsem se piplala s myšičkama a další havětí :-)
Nad domácí hambáč nebo steak není, ten bych si dala s chutí :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama