Zmrzlinování

19. června 2012 v 17:27 | Madla
Konečně zase udeřila vedra. Ačkoli nejsem zastáncem tropických teplot, vítám je, protože se můžu bezostyšně rozšoupnout při výrobě výtečných domácích zmrzlin. Zmrzlinovač sice nevlastním, ale jde to i bez něj, věřte mi :-)

na poctivou domácí zmrzlinu vám bude stačit jen pár ingrediencí, na sorbet v podstatě jen ovoce, cukr a voda, na smetanové zmrzliny pak smetana, vejce a vámi zvolená přísada (čokoláda, vanilka, káva ...). Ale ještě existuje takový malý kříženec, úplně jednoduchý na výrobu a skvělý chuťově - smetanová jogurtová zmrzlina. A já vám zatím představím dvě její variace.

Doma se mi už pár týdnů válel pytlík sušených švestek. Nejprve jsem z něj chtěla upéct tenhleten výtečný závin, ale kdo by se v těch vedrech chtěl potit u plotny, že? Tak jsem se rozhodla připravit si smetanovo-jogurtovou zmrzlinu s vábivou vůní a chutí švestek. Těm jsem poskytla koupel v bílém rumu se třtinovým cukrem a byla to lahoda neskutečná. Nevěříte? Vyzkoušejte!

Na marinované opilé švestky si anchystejte:

100 g sušených švestek
3 lžíce tmavého cukru (použila jsem Demerarra)
3 lžíce bílého rumu

Švestky propláchneme horkou vodou (protože sušené ovoce bývá dost často sířené - kvůli barvě) a dáme do kastrolku. Nalijeme na ně tři lžíce bílého rumu, zasypeme je třemi lžícemi tmavého cukru. Promícháme a necháme minimálně půl hodiny marinovat. Švestky krásně změknou, zvláční a nasají sposutu chuti. Po marinování je to jen na nás, zda nám nevadí ve zmrzlině troška alkoholu, nebo zda ji připravujeme i pro děti. U nás samozřejmě zvítězila dětská varianta, takže jsem kastrolek se švestkami dala na sporák a na mírném plameni jsem švestky pět minut povařila. Alkohol vyprchá a zbyde z něj jen malý chuťový akcent. Švestky necháme mírně vychladnout a zlehka je rozmixujeme. a rozmixovanou švestkovou hmotu pak opatrně vmícháme do připraveného základu na smetanovo-jogurtovou zmrzlinu.

smetanovo-jogurtová zmrzlina základní:

200 ml smetany ke šlehání
tři lžíce cukru moučka
tři lžíce hustého bílého jogurtu (používám Hollandii)

Dotuha si vyšleháme šlehačku. Ke konci šlehání do tuhnoucí šlhačky vešleháme moučkový cukr. Přemístíme do mísy a přidáme bílý jogurt. Zlehka zamícháme. A zlehka zamícháme i připravené rozmixované marinované švestky. A vlijeme do plastové krabičky a dáme do mrazáku. Minimálně na čtyři hodiny.


Před podáváním necháme zmrzlinu asi čtvrt hodinky povolit při pokojové teplotě, půjde pak líp kopečkovat.


V jemné a decentně sladké zmrzlině kousky voňavých švestek opravdu dominují a dělají z ní vláčnou a voňavou dobortu. Takovou si nikde nekoupíte, tak šup, šup, pro šlehčku, jogurt a švestky :-)

Jestli jste milovníky netradičníh chutí a smetanové zmrzliny vám v hlavě nerozblikají varovnou červenou kontrolku, určitě si pochutnáte na téhle zcela sezónní dobrotě - bezové zmrzlině!


Je sice trošku pracnější než její smetanovo-jogurtová přítlekyně, ale pokud umíte šlhat vajíčka ve vodní lázni, tak ji taky zvládnete :-) A té blátíčkové barvy se nebojte, vím, že květy bezu jsou čistě bílé, leč při vymačkávání bezových kvítků namočených ve smetaně se tam holt dostal asi nějaký ten chlorofyl ... potvora zelená :-)

Inspiraci k téhle zmrzlině jsem našla u báječné Farfally, která se neorientuje jen na pečení z kvásku - i když na všechny otázky kolem kvásku je fakt machr, o tom jako žádná ...Ale učaroval mi její bezový cheesecake, v němž spočívá hlavní finta - louhovat květy bezu ve smetaně, pak z nich smetanu vymačkat a přidat k základní hmotě na cheesecake.

Já původně chtěla dělat něco tak nudného jako je sirup, přiznám se bez váhání. Leč po sdělení mého drahého, že bezovej sirup nerad, jsem musela najít pro asi patnáct květenství bezu jiné využití. A tak, po třech dnech louhování ve smetaně ke šlehání, spatřila světlo světa smetanová bezová zmrzlina. A byla ... (moment překvapení) ... úžasná!

Výrazně aromatická, skvěle smetanová a chutnala i těm, co bez (třeba jako sirup) neradi. Tak honem, honem, než to odkvete, ať můžete mrazit!

Na bezovou smetanovou zmrzlinu budete potřebovat:

200 ml smetany ke šlehání
10 květenství bezu
2 vejce
3 lžíce curku moučka

Jak prosté, milý Watsone, orvěte květenství bezu a ty maličké něžně bílé kvítky bez milosti nacpěte do zavařovačky nebo šroubovací sklenice. Přelijte smetanou ke šlehání, uzvařete víčkem, dejte do chladu a nechte den, dva nebo tři louhovat. Občas, až si půjdete do mrazáku třeba pro zmrzlinu, nádobou porřepte, dejte ji dnem vzhůru, prostě tak, aby se smetanou obalila všechna kvítka. A nelekněte se, část květů, které nebudou ponořeny ve smetaně, zhnědne, to neva. Já nechala bezové kvítky louhovat tři dny, pak už jsem nevydržela, kvítky ve smetaně jsem vyjmula z lednice, nasypala do cedníku a rukou z nich pořádně vyždímala smetanu. Až nebylo fakt co ždímat (nějak záhadně v těch kytkách 50 ml smetany zůstalo), vyšlehala jsem zeleno-hnědě zbarvenou smetanu dotuha. Dost jsem se bála té barvy, to se přiznám, ale vonělo to úžasně! Poté jsem si přirpavila kastrol, do kterého jsem nalila horkou vodu, do kastrolu s horkou vodou jsem dala šlehací válec, do kterého jsem vyklepla dvě celá vejce. Osladila jsem je třemi lžícemi moučkového curku a šlehala jsem tři minutky. Našlahaná sladká vejce jsem smíchala s bezovou smetanou, směs jsem nalila do plastové krabičky a dala mrazit.


A pak už jsem jen koštovala a při každém soustu se mé chuťové pohárky tetelily blahem, cévy se zalévaly mléčným tukem a díky bezovému aroma nepřišel na buben ani nos. Tak šup, šup, jděte orvat bez.

A co se stalo se zbýajícími pěti květenstvími bezu? Ty jsou už třetí týden naloženy ve vodce a já z nich chci spáchat sorbet. Tak snad bude tak dobrý, jako tahle smetanová nálož.

Jestli je tohle na vás příliš a máte radši klasiku, vyráběla jsem i jahodovu zmrzlinu.


Skvělou, poctivou, smetanovou, nepřeslazenou ... prostě super. Recept na ní jsem převazala ze stránek Laskominy od Maryny. Určitě k Maryně nakoukněte, má na svém blogu spoustu pochoutek a jako bonus navíc se věnuje polské kuchyni, což je jev v českých foodblogerských vodách málo prozkoumaný.

Recept jsem tentokrát neupravovala, takže na něj koukněte sem.


Tak, a protože jsem vyráběla i zmrzlinu makovou, na níž jsem zase já Maryně slíbila recept, tak ji sem konečně po dlouhé době dávám.

Na smetanovou makovo-medovou zmrzlinu s plátky mandlí budete potřebovat:

80 g medu
80 g nemletého máku
3 vejce
80 g cukru krupice
400 ml smetany ke šlehání
3 lžíce mandlových lupínků

Nejprve si nad vodní lázní rozpustťe med a přisypte k němu mák. Vodu ve vodní lázni nechte tři minuty zlehka vařit (pozor, ať se nedotkne dna nádoby, v níž je med a mák), občas makovo-medovou směsí promíchněte. Poté odstavte ze zdroje tepla a nechte mírně vychladnout.
Ve vodní lázni si vyšlehejte tři vejce s cukrem stejně jako při přípravě předchozí zmrzliny. Prostě tři minuty šlehejte tři vejce ve vodní lázni a nezapomeňte na cukr. Poté si (už bez vodní lázně) vyšlehejte dotuha obě smetany ke šlehání. Vaječnou směs vlijte do smetany a zamíchejte. Přidejte makovo-medovou směs a také zamíchejte. A naposled úplně zlehka zamíchejte mandlové lupínky. Nalijte do uzavíratelné krabičky, dejte zamrazit a pak si jen užívejte netradiční chuti.


Nádherně žluté zbarvení dodaly zmrzlině domácí vajíčka a samozřejmě med, mák k tomu všemu skvěle pasuje a křupavé mandlové lupínky dovádějí celek k dokonalosti. Je dost sladká, ale fakt šíleně dobrá!


jako jo,je to pracnější, než si vystát frotnu u stánku se zmrzlinou, ale zase víte, co v té zmrzce je, a pokud jste milovníky máku, vrhněte se na ní!

Jo a jestli schválně uhádnete, na čem jsem tuhletu medovo-makovou zmrzlu fotila :-)

Tak a v mrazáku mám ještě višňovou granitu a grapefruitovo-citronový sorbet s tymiánem. Ale o těch až příště, jo?

Jestli chcete ještě nějaké ledové osvěžení, mrkněte sem nebo sem.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 19. června 2012 v 19:53 | Reagovat

No právě, že už opravdu nevím co kvalitního je ve zmrzlinách kupovaných, vyrábím hlavně kvůli Aničce zatím jen zmrzlinu z mixovaných mražených jahod, mléka a mírně cukru. U tebe rozhodně nebudu trpět nedostatkem inspirace :-) PS: velice pozitivní prostírka pod makovou zmrzlinou, celá ta předposlední fotka připomína nově objevenou planetu sluneční soustavy - zmrzlinovou, ta bude mít poslední desátou dráhu :-).

2 Maryna Maryna | 19. června 2012 v 21:05 | Reagovat

Díky! Už se těším jak vyzkouším tu tvou makovou a se švestkama! Maková vypadá nádherně.

3 Meg Meg | Web | 20. června 2012 v 12:53 | Reagovat

Jeee, bezova a makova vypadaji naprosto fantasticky!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 20. června 2012 v 14:37 | Reagovat

toffo: Mluvíš mi z duše. Onehdy jsem četla složení "obyčejného" Ledňáčku a nestačila jsem se divit. Domácí zmrzlina přitom nedá tolik práce a chuťově je prostě úplně někde jinde.
Zmrzlinová planeta je úžasný nápad, tvé komentáře mě vždycky strašně potěší a pohladí, díky ti za ně!

5 Madla Madla | E-mail | Web | 20. června 2012 v 14:37 | Reagovat

maryna: tak to se moc těším na report, dej vědět, jak dopadly! U nás už nejsou a to máme zmrzlin plný mrazák :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 20. června 2012 v 14:38 | Reagovat

Meg. tak šup, šup, vyzkoušej je :-)

7 Vilemína Vilemína | 20. června 2012 v 21:53 | Reagovat

Samá lákadla - ale jahod jsem koupila nějak víc... :-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 21. června 2012 v 7:48 | Reagovat

Vilemína: Díky :-) Tak z přebytku jahod udělej zmrzlinu ... Já včera takhle zbytek jahod proměnila v úžasnou smetanovo-jogurtovou jahdoovu zmrzlinu s marcipánem :-)

9 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. června 2012 v 9:24 | Reagovat

U nás doma se také zmrzlinuje :-). Ale nejsem tak kreativní jako Ty, i když je to záměr. Prostě smetanovo-tvarohová zmrzlina buď jen s hořkou čokoládou, nebo s jahodami (višněmi) a bílou čokoládou jsou ty the best :-). Nicméně zmrzlina s mákem vypadá zajímavě a lákavě!

10 Zuzu Zuzu | E-mail | 21. června 2012 v 11:27 | Reagovat

Domaci zmrzlinu budu teprve zkouset, bez zmrzlinovace, tak nevim, jakou bude mit konzistenci. Jen poradite mi prosim, jak tvorit nadherne kulicky jako mate na fotkach? Nejde mi to ani z kupovane zmrzliny :(

11 Madla Madla | E-mail | Web | 21. června 2012 v 21:52 | Reagovat

coco-choc: Tak doufám, že tvé smetanovo-tvarohové zmrzliny dáš brzy na blog, protože všechny tvé varianty zní skvěle!
Kdybych dala jen na svého drahého, byla by v mrazáku jen vanilková a jahodová zmrzlina, mě ale baví experimentovat, takže zmrzlinování bude mít ještě další pokračování :-)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 21. června 2012 v 21:54 | Reagovat

Zuzu: Také dělám bez zmrzlinovače, konzistence je trošku tužší, ale když se zmrzlina nechá chvíli povolit při pokojoé teplotě, jde pak krásně kopečkovat.
ty kuličky dělám normálně pomocí kleští na zmrzlinu, mám od Tescomy a jsou vážně super. Mají je určitě v každé prodejně s domácími potřebami.

13 Euridika Euridika | 22. června 2012 v 14:51 | Reagovat

Hezký den, zkusila jsem třešńovou a jahodou smetanovou zmrzlinu a obe zase zmrzly na kamen. :-( To jsem je obe i behem mrazeni parkrat promichala. Kopecek z toho nevytvorim ani zbyjeckou. Nevim co delam porad spatne, mam pocit ze u me v mrazaku asi vladnou prisnejsi fyzikali podminky. :-) Nevadi. Rozhodla jsem se uz neplytvat cenym materialem a k svatku si budu od rodiny prat zmrzlinovac. Zmrzlinu totiz opravdu miluju a pri cteni slozeni te kupovane mi beha mraz po zadech. ;-) Vase recepty jsou uzasne kreativni. Urcite se k nim jeste vratim, ale az se zmrzlinovacem.

14 Madla Madla | E-mail | Web | 23. června 2012 v 14:13 | Reagovat

Euridika: Já je mám vždycky taky hodně tvrdé, prostě bez zmrzlinovače je těžší vyrobit tu správnou hedvábnou strukturu, musí se nechat o dost déle povolit při pokojové teplotě. Tak vám přeji, ať vám jde se zmrzlinovačem práce od ruky a ať vám příjemně "zchladí" vaši vášeň pro zmrzlinu :-) (Taky bych si zrmzlinovač přála, žel do naší miniaturní kucchyně by se už nevešel ... :-(
Složení kupovaných zmzlin a nanuků je opravdu děsivé, zvlášť když člověk alespoň trošku dbá na to, co jí.
Zmrzlinové recepty ještě nekončí, tak budete mít jistě z čeho vybírat.

15 HaF HaF | Web | 23. června 2012 v 21:27 | Reagovat

Taky mám trošku problém s "tvrdostí" zmrzliny, ale zmrzlinovač je v plánu. Prodávají ho jako příslušenství k robotu, který donesl Ježíšek.Jen mám pořád dilema, jestli zmrzlinovač nebo mlýnek na mák. ;-)

16 HaF HaF | Web | 23. června 2012 v 21:30 | Reagovat

Nějak na to nevidím, chtěla jsem ještě pokračovat: Začala jsem to řešit formičkami na nanuky. Každý má svou porci a je po problémech. :-D  Jinak máš můj obdiv, tvé kombinace jsou překvapivé a přitom tak lákavé. :-)

17 Euridika Euridika | 24. června 2012 v 14:10 | Reagovat

Madla: děkuji za odpověď. Zmrzlinu jsem včera nechala hodinu a pul stat venku,zamíchala a bylo to ok. Bohužel sme na ní byly jen dvě :-( takže zbytek asi přijde na zmar... Co se týče zmrzlinovač, také mám problém s úložným prostorem v kuchyni, takže jsem našla snad ten nejmenší co na trhuje je :-D http://vyrobnik-zmrzliny.heureka.cz/obh-nordica-6623/specifikace/ Ale chápu, že pro rodinut by to bylo příliš málo. Dostanu ho v srpnu k svátku, tak pak dám vědět, jak jsem spokojená. Ještě jednou děkuji za báječné recepty a inspiraci a těším se na další. ;-)

18 Madla Madla | E-mail | Web | 24. června 2012 v 20:24 | Reagovat

HaF: Já tu tvrdost zmrzliny beru občas i jako výhodu, třeba dnes s námi cestovala za horkého počasí 25 kilometrů a dojela jen krapet natátá na okrajích, takže šla hned pěkně kopečkovat :-)
nanuky taky dělám, ale spíš jen malému, já tak nějak pořád ujíždím na kopečcích :-)

19 Madla Madla | E-mail | Web | 24. června 2012 v 20:29 | Reagovat

Euridika: Ten zmrzlinovač vypadá skvěle, leč pro naši rozrůstající se rodinu by byl opravdu malý. Když se zrmzlina po připravení ve cca dvacetiminutových intervalech tak dvakrát třikrát řádně promixuje, má hned lepší strukturu. Ale i tak je fakt, že se musí před podáváním nechat nějakou tu dobu povolit.
Máte svátek v dobrou dobu, snad bude i srpen a začátek září dost teplé pro takovou milovnici zmrzlin, jakou jste! Ať se zmrzlinování daří!

20 farfalla farfalla | Web | 24. června 2012 v 22:35 | Reagovat

Díky za pochvalu, rdím se! Nějaké ty gramy ze smetany se ztratily i mně:)
Jinak, hned jsem nalila do šlehače smetanu a ušlehala... vanilkovo-třěšňovou, nic dalšího tu nějak nemáme (ale bylo by zhýralé si stěžovat:). Zmrzlina je jednou z mála věcí, které u nás nedělám já, což je super:) ale dlouho nikdo nezmrzlinoval, vedro z nás vysává i nápady na ochlazování se, tak díky za nakopnutí, snad bude zítra dobrá:)

21 Madla Madla | E-mail | Web | 25. června 2012 v 8:27 | Reagovat

farfalla: vanilkovo-třešňová zní skvěle, doma je vanilka i třešně, tak bych ji mohla také zrealizovat :-)
Já mám s těmi zmrzlinami jedinou potíž - hroznou spotřebu šlehačky :-)
V plánu je ještě spousta zmrzlinových kreací, protože zmrzlinový mrazák už skoor zeje prázdnotou :-D

22 Catalina Catalina | Web | 25. června 2012 v 19:32 | Reagovat

Ááááá, k tobě teď nemůžu chodit :D Tolik skvělých zmrzlin a já na ně nemám v mrazáku místo :/ Aspoň se u tebe ale pokochám těmi lákavými kopečky :))

23 Madla Madla | E-mail | Web | 26. června 2012 v 15:36 | Reagovat

Catalina: Tak honem, něco tajně vytáhni a udělej si místo aspoň na jednu vaničku :-)

24 Esmé Esmé | Web | 3. července 2013 v 15:30 | Reagovat

Wow, to jsou úžasné zmrzliny. Přesně takové netypické chutě mám ráda! Rozhodně jsi mi v tomto článku inspirací! :)

25 Madla Madla | Web | 5. července 2013 v 20:35 | Reagovat

Esmé: Děkuju moc za krásná slova, i vaše stránky jsou velice povedené a já tak mám další stránku, kam budu chodit pravidelně slintat... -D
Určitě se do zmrzlin pusťte, jde to i bez zmrzlinovače a člověk se neuěřitelně vyřádí.

26 unline unline | Web | 21. června 2015 v 6:42 | Reagovat

online pujcky zruč nad sázavou [:tired:]

27 Veronika Veronika | 22. června 2016 v 12:51 | Reagovat

Zmrzlina je fakt skvělá. Už jsem dělala makovou a v lednici na mě čeká bezová. :)

28 Terezka Terezka | E-mail | Web | 1. listopadu 2017 v 17:41 | Reagovat

Zmrzlinu mám strašně ráda. Nejraději od ADRIA GOLD (web)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama