Chłodnik litewski - červená řepa v tekuté úpravě

4. července 2012 v 15:07 | Madla |  Z polévkové mísy
Máte rádi polévky? I v těchle vedrech? Já jako kovaný polévkomilec musím na každou z těchto otázek odpovědět ano. Ale s čistým svědomím prohlašuju, že v těchle úpalech odmítám vařit teplé polévky každý den, a když je chuť na polévku přítomna, ale úmorná vedra též, volím polévky studené. Ty bohužel nemají v našich končinách tradici a ani konzervativní jádro naší rozrůstající se rodiny jim zatím příliš nepřivyklo, ale co, jsou dobré, jsou zdravé a kuchařka kvůli nim nemusí vypustit duši.

Třeba tenhle chlodnik, polévka z červené řepy, vaří se jen chviličku, podává se vychlazený a je fakt výtečný!


Já teda miluju řepu ve všech podobách, což o zbytku rodinného kolektivu neplatí, ale co, aspoň zbylo víc pro mě :-)

Recept i postup jsem zcela převzala ze stránek Maryniných, takže tentokrát jen odkaz (je moc vedro i na to psaní) a obrazový report k tomu.


Pokud chcete tuto polévku povýšit na jídlo par excellance, připravte si na ozdobu koprové pesto se slunečnicovými semínky. Je to rychlé, děsně dobré a dá se nacpat kamkoli.

Potřebujete:

tenký svazek kopru
stejné množství petržele
hrst bazalkových listů (použila jsem červenou bazalku)
100 g neloupaných mandlí
100 g slunečnicových semínek
8 velkých stroužků česneku
olivový olej
parmezán

Umixovat, ochutnávat, přidávat dle chuti jednotlivé ingredience a podle tekutosti olej. Pokud chcete s pestem zdobit polévku, přidávejte olej opatrně a nemixujte moc dlouho, strukturou by mělo být pesto pěkně tuhé a hrubé. Ale tak to mám ráda já, jak to máte rádi vy, je na vás.



A A co s koprovým pestem? Nařeďte ho troškou oliváče a zamíchejte do teplých těstovin, přidejte lžíci do okurkového salátu s podmáslím, do tvarohové pomazánky s vařeným masem z lososa, jemně si s ním namažte opečenou bruscettu, kterou pak poklaďte mozarellou a rajčaty, prostě se s ním vyblnete, to vám slibuju.


Je fakt dobré, a červená řepa taky, zvlášť pěkně studená. Toť vše, howght, tečka.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | Web | 4. července 2012 v 17:07 | Reagovat

Povedla se Ti a s tím pestem vypadá úžasně. Jsem ráda, že Ti chutná!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 4. července 2012 v 19:11 | Reagovat

Maryna: Díky moc, je fakt skvělá a rozhodně jsem ji nevařila naposled :-)

3 Sasamed Sasamed | 5. července 2012 v 1:01 | Reagovat

Chlodnik je jedna z mých nejoblíbenějších letních polévek. Celé slavné Gazpacho se může jít zahrabat :)

4 Vanda Vanda | Web | 5. července 2012 v 9:49 | Reagovat

Zlatá slova, v létě není nic lepšího než studená polívka. Ani na nic jiného nemám chuť. Jo vlastně ještě domácí ledňáky. Nestačím vyklápět z formiček!
Tahle polívka u nás jistojistě přijde na řadu!

5 Madla Madla | E-mail | Web | 5. července 2012 v 13:34 | Reagovat

Sasamed: Jojo, je fakt skvělej, taky ho mám mnohem radši než gazpacho :-D

6 Madla Madla | E-mail | Web | 5. července 2012 v 13:37 | Reagovat

Vanda: Je jenom škoda, že v Čechcách (a samozřejmě i na Moravě) nemají studené polévky takovou tradici. Domácí ledňáci jsou super, u nás jsou nanukové formičky taky pořád v oběhu, nemají skoro ani čas oschnout po umytí :-)
Určitě ji vyzkoušej, Maryna prostě ví, co je dobré :-)

7 Meg Meg | Web | 6. července 2012 v 11:22 | Reagovat

Pani, to budu muset zkusit. Polevky miluju, ale studene jsem jeste ani nezkousela. Snad bude co nejdriv cas, tyhle fotky vypadaji naprosto fantasticky!

8 Madla Madla | E-mail | Web | 6. července 2012 v 13:11 | Reagovat

Meg: Díky moc! Je fakt osvěžující a určitě ti bude chutnat, protože vím, jak máš ráda červenou řepu :-)
Tak dej pak vědět!

9 toffo toffo | 8. července 2012 v 20:28 | Reagovat

Podepisuju se pod Meg. Pak dám vědět ;-)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 9. července 2012 v 17:52 | Reagovat

toffo: Moc se těším na report :-)

11 Vilemína Vilemína | Web | 20. července 2012 v 20:29 | Reagovat

Skvělá barevná nálož, s vejci úžasně dekorativní. Řepu můžeme, tak si znamenám.

12 Madla Madla | E-mail | Web | 21. července 2012 v 10:40 | Reagovat

Vilemína: Díky, nejen, že byla krásně barevná, byla i velice chutná (ovšem jen pro milovníky červené řepy, takže u nás v rodině jsem ji baštila přvážně jen já :-))
Tak dej pak vědět, jak chutnala!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama