Doba ledová 4 - zmrzlinové šílenství na vrcholu

26. července 2012 v 13:50 | Madla |  Zmrzlinárium
Konečně se vrátilo léto. A pryč je i mé rozhodování, jestli na blog prásknout pěkně propečený bůček na cibuli a česneku, bohatě podlévaný pivem nebo vás zchladit pořádnou náloží osvěžujících zmrzlin. Vyhrály to zmrzliny, ale bylo to o prsa. Ještě včera u nás co chvíli pršelo a obloha zatažená hustou šedou houní nenaznačovala žádné lepší zítřky. Ale i to má své výhody, když bylo hnusně, užívala jsem si letošní první, druhé a třetí džemování, jehož výsledky vám snad brzy také představím.

Ale první ty zmrzliny, ju?

Protože teď jsou v báječné kondici české borůvky, hodím sem do placu možná už profláklou, nicméně výbornou borůvkovou zmrlinu s limetkami a kokosovým mlékem. Recept na ní jsem našla v magazínu Albert, ale jak jsem tak pátrala v hlubokých vodách internetu, její původ byl v Apetitu. A od koho ji okopírovali tam, nemám šajnu. Ale to neva, ať za ní stojí kdo chce, udělal moc dobře, protože je skvělá, osvěžující, výrazně borůvková a taky krásná. Já si ji trošku upravila, aby byla ještě lepší, protože při dodržení původního receptu se mi zdála sladší, takže borůvky tak krásně nevynikly a taky málo limetková. Takže jestli vás zajímá původní origoš zmrzka, tak tady je na ni odkaz.

Ale určitě si udělejte tu mou, limetky podtrhují svěžest borůvek a zrmzlina má nádherně temně fialovou barvu. Jen pohleďte:


Potřebovat na ni budete:

3 limetky
120 g třtinového cukru
150 g borůvek
200 ml kokosového mléka (podle Albertu kokosové mléko, podle Apetitu kokosový krém)
200 ml smetany ke šlehání

Nastrouhejte kůru ze tří limetek a pak z nich vymačkejte šťávu. Vlijte ji do kastrolku a přidjete třtinový cukr. Pomalu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přisypte borvůky a dvě minuty povařte, dokud borůvky nezačnou praskat. A míchejte a neodcházejte, protože cukrový sirup s borvůkami má tendenci se připralovat. Odstavte z tepelného zdroje a do borůvkové směsi vlijte kokosové mléko. Ušlehejte do tuha smetanu ke šlehání a přidejte ji ke směsi. Pořádně promíchejte a vlijte do nádoby vhodné na mrazák. Misku vložte do mrazáku a za hodinu hmotu prošlehejte metličkou. Vraťte do mrazáku a ještě tak dvakrát třikrát zmrzlinu během tuhnutí prošlehejte.

Jestli vám tak nezáleží na konzistenci, vykašlete se na prošlehávání během mrazení a směs nalijte do tvořítek na nanuky. Já mám však ráda zmrzlinu s hladkou krémovou konzistencí a té se bez zmrzlinovače dá dosáhnout jedině občasným prošleháním tuhnoucí směsi. Fakt to není taková práce, chce si to jen vzpomenout :-)


No není nádherná?

Pokud už borůvky nemůžete sehnat, nebo nejsou ovocné chutě nic pro vás (což nechápu, nicméně respektuju), uděljete si třeba perníkovou zmrzlinu s bourbonovými brusinkami. Je smetanová, jemná, výrazně perníková a opilé brusinky jí dodávají vážně šmrnc. Jen bacha na děti, těch ožralých brusinek je v ní vážně dost, takže si ji užívejte jen mimo dosah pidilidí.



Na opilou perníkačku potřebujete:

2 vejce
200 ml smetany ke šlehání
4 lžíce medu
3 lžíce strouhaného perníku

Na brusinky v bourbonu:

50 g sušených brusinek
3 lžíce bourbonu

Nejdřív si naložte brusinky do bourbonu. Nejdřív je opláchěte pod horkou vodou, nasypte do uzavíratelné sklenice a přelijte třemi lžícemi bourbonu. A nechte pár hodin marinovat. Občas skleničkou zaškvrdlejte nebo ji obraťte dnem vhůru, aby se bourbon dostal ke všem brusinkám. Já své milé brusinky nechala opíjet celých dvacet čtyři hodin a druhý den byly krásně alkoholem nacucané, šťastně se usmívající a voňavé.

Perníkovou zmrzlinu vyrobíte jednoduše. Ušlehejte si dotuha smetanu ke šlehání. Ve vodní lázni so rozpusťte čtyři lžíce medu (pokud máte med tekutý, je to výhra, tenhle mezikrok si můžete odpustit). Do hrnce s horkou vodou dejte nádobu, v níž budete šlehat vejce. Do ní rozklepněte dvě celá vejce a šlehejte poctivě tři minuty, než vajíčka zesvětlají a trojnásobně nabydou. Ke konci šlehání k nim přidejte rozpuštěný med a úplně naposled tři lžíce strouhaného perníku. Vaječnou směs promíchejte s ušlehanou šlehačkou a do přirpavené směsi vlijte bourbonem nacucané brusinky. Zlehka promíchejte, dejte do mrazáku a za hodinu se k pomalu tuhnoucí směsi zase vraťte a poctivě ji promíchejte. vešleháte do ní tak vzduch a zúčastníte se rozbíjení krystalů vody, které by pak měly za následek tužší konzistenci zmrzliny. Zmrzku ještě tak třikrát až čtyřikrát během mražení prošlehejte.Med se postará o hebkost zmrzliny a ve spojení s perníkovou chutí vám jeho výrazná chuť a aroma vadit nebude, naopak, s perníkovu chutí ladí velice dobře. A tuhle zmrzku (pokud ji opravdu během mražení poctivě tak čtyřikrát prošleháte) můžete podávat skoro ihned po vytažení z mrazáku. K dosažení správné konzistence nutné pro estetické kopečkování jí stačí nechat při pokojové teplotě tak pět až deset minut.


Pokud se vám vážně nechce prošlehávat zmrzlinu během mražení, udělejte si zmrzlinu ze Salka. Ano, z toho šíleně sladkého kondenzovaného mléka, které jste možná jako děti ucucávaly z tubiček pod názvem Piknik. Já jsem na tuhle zmrzlinu nrazila zase v on-line Apetitu. Ovšem zase jsem si ji přizpůsobila k obrazu svému. Původní recept je totiž tak šíleně sladký, že to až dobré není, a navíc postrádal další chuťovou složku. A tu jsem dodala já, když jsem do směsi Salka a šlehačky přidala opražené mandle. Trošku jsem si tím pádem upravial postup, ale hříšně dobrá zmrzlina za to stála. Pokud máte rádi smetanové zmrzliny a máte taky rádi mandle, jste na správné adrese, a pusťte se do ní.

Na smetanovou mandlovou zmrzlinu budete potřebovat:

400 ml smetany ke šlehání
200 ml (tedy půlku plechovky) slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
3 lžíce mandlových lupínků

Mandlové lupínky si nejprve nasucho opražte na pánvi. Stačí pět minut a jejich vůně a chuť se neskutečně rozvinou. Opražené mandlové lupínky nechte zchladnout a poté je vsypte do uzavíratelné sklenice. A zalijte smetanou ke šlehání. A nechte louhovat. Klidně den či dva. Já nechala dva dny a po otevření sklenice na mě čekala nádherná voňavá mandlová smetana. Zceďte mandle (a nevylévejte proboha tu smetanu nabitou chutí a vůní, ani ty mandlové lupínky). Dotuha ušlehejte mandlovou smetanu, dotuha ušlehejte i další smetanu ke šlehání. K ušlehaným smetanám přilijte slazneé kondenzované mléko a promíchejte. Přidejte mandlové lupínky, zlehak pormíchejte, vlijte do uzavíratelné nádoby, uzavřete víkem avražte do mrazáku.


Asi dvacet minut před zamýšlenou konzumací zmrzliny přesuňte krabičku se zmrzlinou ven a nechte ji povolit. Půjde tak lépe kopečkovat. Tahle zmrzka má sice asi milion kalorií, ale je fakt dokonalá, s plnou smetanovou chutí a výraznými mandlovými tóny. Kdo chce dosáhnout ještě výraznější mandlové chuti, může pdo zmrzlinové směsi dát lžičku mandlové esence, já jsem však nepřítelem zbytečných éček a navíc si myslím, že opražením a následným dvoudenním marinováním mandlových plátků ve smetaně získá zmrzlina z mandlových půvabů dost a dost.



Tak co, dáte si? Děláte si doma zmrzliny? A jíte vůbec zmrzliny? A chutnají vám ty kupované? Jakou máte nejradši?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Oli Oli | 26. července 2012 v 22:19 | Reagovat

Mňam, mňam, nejvíc se mi líbí ta mandlová, tu asi brzy vyzkouším :-) Myslím, že jsem ji kdysi podle receptu z Apetitu zkoušela a bylo to opravdu tak sladký, že jsme to nakonec vyhodili :-( Tak doufám, že teď to bude super. Mandle miluju :-), zvlášť opražený.

2 Šárka Šárka | 26. července 2012 v 22:54 | Reagovat

Já jdu do té borůvkové, jen marně přemýšlím, kde se dá koupit kokosové mléko... Letos jsem zakoupila tvořítka na nanuky a kvůli dětem (tři a rok a půl) začala poprvé vyrábět zmrzlinu :-)  z přebytků ze zahrady to byla zatím jen jahodová a malinová, recept jsem našla na webu a podle stavu zásob volně obmněňuji. Takže 300g jahod či malin, 130g cukru-dávám třtinový (stačí i méně cukru tak 100g podle ovoce), lžíce citronové šťávy, 150ml smetany a 50 ml mléka (je dobrá i jen z mléka). Všechno tyčovým mixérem umixuju a dám do tvořítek zmrazit. Maliny ještě propasíruju přes sítko a dětičky se můžou utlouct. Dokonce i můj rok a půl starý chlapeček ji miluje a já se se zalíbením dívám, jak je červený od hlavy až po paty :-)

3 Maryna Maryna | Web | 27. července 2012 v 8:03 | Reagovat

Je, na borůvkovou se o víkendu taky chystám, ale chci vyzkoušet jogurtovou. Smetanovo-mandlová, ta musí být, mňam!

4 harrashi harrashi | E-mail | Web | 27. července 2012 v 21:53 | Reagovat

Dobrý den, já sice tolik nevařím, ale obdivuji Vaše výtvory. Souhlasíte, abych na svém blogu měla odkaz na Váš? Děkuji za odpověď, Ivana

5 Madla Madla | E-mail | Web | 28. července 2012 v 15:59 | Reagovat

Oli: T mandlová je vážně skvělá, pro milovníky smetanových zmrzlin je jako dělaná. Ta původní apetiťácká byla fakt šíleně sladká, dala se jíst jen zasypaná červeným rybízem ;-)
Tak dej vědět, jestli chutnala, hořím nedočkavostí!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 28. července 2012 v 16:04 | Reagovat

Šárka: Borůvková je úžasná, jemně smetanová a přitom příjemně navinulá díky borůvkáma pikatntní s limetkami.
Kokosové mléko jsem koupila i na našem malém městě v Albertě, v regále kde mají exotické potraviny. Určitě by ho měly mít v nějakém Tescu, Lidlu či Albertu.
Voňavé ovocné přebytky z malin a jahod vám závidím na dálku, po takových dobrých a zdravých ovocných nanucích se jen zapráší. určitě ani nestačíte vyklepávat nanauky z formiček. Takovéto ovocné nanuky dělám moc ráda našemu tříletému prkovi i já, ale navíc dělám zmrzky i do krabiček, protože já prostě miluju to kopečkování :-)

7 Madla Madla | E-mail | Web | 28. července 2012 v 16:05 | Reagovat

Maryna: Na tvou borůvkovou s jogurtem se moc těším, určitě bude úplně páradní, ostatně jako všechny tvé vymazlené zmrzliny. :-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 28. července 2012 v 16:06 | Reagovat

harrashi: Děkuju moc za krásná slova chvály a budu moc a moc ráda, když si na své stránky dáte odkaz na můj blog. Snad vás třeba někdy inspiruju ke spáchání něčeho dobrého :-)

9 Tři kopečky Tři kopečky | Web | 29. července 2012 v 9:17 | Reagovat

Jak tak na to koukám, tak děláte asi cca 500 - 700 ml, ale stejně mi nejde do hlavy, jak to zvládáte sníst..můj stroj potřebuje aspoň litr směsi, aby se nezadřel, ovšem i když rozdávám/prodávám plnými hrstmi, mrazák furt nějak praská ve švech..

10 Madla Madla | E-mail | Web | 29. července 2012 v 11:14 | Reagovat

Tři kopečky: Ano, ano, váš odhad je naprosto správný :-) u nás máme v mrazáku prostě jeden šuplík jen na zmrzliny a kdybych měla víc vhodných krabiček, tak nemáme v mrazáku nic jiného :-)
Letos mě to zmrzlinování nějak chytlo, boduík jsem velký milovník kvalitních mražených dobrot a i naše tříleté dítko není zmrzlinový skeptik, takže o odběratele nemám nouzi :-)

11 Oli Oli | 2. srpna 2012 v 10:18 | Reagovat

Mandlovou zmrzlinu jsem vyzkoušela, jen se mi při její přípravě stala menší "nehoda" :-) Když jsem přidávala do šlehaček Salko, tak jsem až potom, co jsem ho tam dala celý, zjistila, že má ta plechovka skoro 400 g místo 200, takže jsem se snažila tu půlku odebrat, takže je to celkově trochu sladší, než by mělo být, ale jinak moc dobrý. Užívám si ji jen tak i do ledový kávy, mňam :-)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 2. srpna 2012 v 13:55 | Reagovat

Oli: Jéje, tak tomu říkám sladká nehoda :-D Ale pokud pak zmrzlina putuje do horkého neslazeného kafe, nemusí to být vůbec špatné :-)
Ale radši do receptu ještě připíšu, že se jedná o půlku plechovku ;-)
Každopdáně jsem moc ráda, že zmrzka chutná aurčitě vyzkoušej i další mražené exmepláře :-)

13 dobreazdrave.cz dobreazdrave.cz | Web | 11. listopadu 2012 v 23:25 | Reagovat

Máte rádi sladké tiramisu, ale trpíte alergií na vajíčka? Nebo se obáváte salmonelózy? Nezoufejte. Řešení může být velmi jednoduché. Stačí jen mírná změna v použitých surovinách, například nahradit syrové vajíčka smetanou na vaření. Jeden zajímavý recept v tomto duchu jsem včera viděla na Primě. V programu „Když vaří táta“.

http://dobreazdrave.cz/opet-jiny-recept-na-tiramisu/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama