Pstruh na másle, s čerstvou saturejkou

1. července 2012 v 7:30 | Madla |  Rybky nejen mořské
Ryby, rybky, rybičky, lóvte séé, pořvává naše tříleté dítko po každé menší přepšce, a jakomkýkoli klackem (rozuměj udicí) "loví" v kaluži ryby. A vždycky mi jich pár donese. A já tyhle imaginární mřenky vždycjky jen tak zasyrova zbaštím a nad dítwěčím počínám se řehtám pod vousy. Zdaleka nejlepší však je, když se dítko nachomítne k přípravě čerstvého pstruha. To jej pak pro jeho outlocitnost musím odvést (spolu s jeho pozorností) někam, kde nebude vidět, jak tatínek majzne pstruha paličkou po kebuli a vykuchá ho.

Nejradši by milé pstroužky hladil a často spřádá plány, jak s nimi půjde spinkat a podobně. Jeho láska ke zvířatům je prostě nezdolná. Ale když máme upečeného pstruha na talíři, nemůže se dočkat chvilky, kdy dostane první sousto voňavého bílého masíčka, obraného od kostí. Na příslib rybích hodů se dokonce nechá vylákat z hrátek na babiččině dvorku. A to je co říct.

Tak rychle dávám do placu momentálně nejoblíbenější úpravu superčerstvých pstroužků v naší rodině.

Budete potřebovat.

tolik menších pstroužků kolik je strávníků
čerstvou saturejku, nahrubo posekanou
pár plátků másla
kmín
sůl, pepř (ideálně vše čerstvě mleté, já mám, heč :-))

navíc:

špejle
máslo či sádlo (v nouzi olej) na vytření pekáče

Očištěného, vykuchaného a šupinek zbaveného pstroužka z obou stran osolíme a opeříme a okmínujeme. Osolíme a opepříme a okmínujemetaké tělní dutinu, v níž se ještě před pár okamžiky skrývaly vnitřnosti. Do tělní dutiny pak dáme hrstičku čerstvě posekané saturejky, kousky másla


a takto připraveného pstroužka dáme do pekáče vymazaného máslem, do něhož jsme pěkně esteticky narovnali špejle. Na ty špejle nezapomeňte, je to dobrý trik, aby se pstruh nepřichytil kůží k pekáčku.


Pstroužky nezapomene též bohatě poházet čerstvou bylinkou. Na každého pstroužka dáme pár kousíčků másla a honem s ním do trouby, kde ho při 200 stupních budeme péct dvacet až třicet minut, záleží na velikosti vašich ryb.


Podáváme dle libosti, u nás s bramborovou kaší.



Saturejka dodoá pstroužkovi na peprnosti a kmín se k ní skvěle hodí, ale pokud saturejku doma na zahrádce či na balkoně nemáte, použijte s klidem čerstvou majoránku či bazalku. Tady je místo pro mírné babicování povoleno :-) Ale v případě majoránky či bazalky bych kmín nechala s klidem ladem, protože k nim kmínu už netřeba.


Čerstvá ryba, čerstvé bylinky, troška másla, téměř žádná práce, tak si představuju letní vaření. Jak jste na tom s letním vařením vy, co nejradši připravujete?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | Web | 1. července 2012 v 9:17 | Reagovat

Pstruha miluji, saturejka roste na balkóně, tak teď už musím vyrazit jen do rybárny :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 1. července 2012 v 11:00 | Reagovat

Maryna: tak přeju v rybárně šťastný lov :-) My si pro čerstvé pstruhy jezdíme k blízkému rybníku, jedinou nevýhodou sice je, že si rybu musíme doma sami zabít a vykuchat, ale zase je superčerstvá.
Tak dej pak vědět, jestli chutnalo!

3 Jiřík Jiřík | Web | 5. února 2013 v 10:21 | Reagovat

Dlouho jsem nejedl ryby, ale tohle vypadá hodně slibně. Pstruh je ryba, která mě je naučila jíst.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 10. února 2013 v 11:14 | Reagovat

Jiřík: Čerstvý pstruh je opravdu vynikající sám o sobě, stačí troška másla a pár čerstvých bylinek a výtečné jídlo je natošup hotové. Určitě ho vyzkoušejte!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama