Zapomněla vážení, na jahody mražený ... a taky ty chlazený

7. července 2012 v 6:15 | Madla |  Zmrzlinárium
Poslední dobou jsem tak nějak uhranuta ovocem. Jakmile vidím svého oblíbeného trhovce s českými meruňkami, jahodami, malinami a borůvkami, něco mi přeskočí v hlavě a v peněžence se udělá pěkný průvan. A já si pak odvážím v podvozku kočárku pěkně velkou sezónní voňavou nálož. A nepeču, nemarmeláduju a nedžemuju jako loni, všehno to se svýma dvěma kobylkama schroustáme pěkně za čerstva, v případě jahod s kopcem sladké šlehačky. A se zbytky zatočím tak, že je proměním do lahodné zmrzliny.

A protože sezóna jahod je proklatě krátká, a možná máte v lednici či na záhonku pár krpatých a nevzhledných jahůdek, které by se sice Miss jahoda nevyhrály, ale co s nimi, že? Já vím, přeměňte je na lahodnou sladkou jahodovou zmrzlinu s marcipánem.
Bez zmrzlinovače a skoro taky bez práce.

Budete potřebovat:

250 g jahod
200 ml smetany ke šlehání
3 lžíce jogurtu
3 lžíce medu
100 g pravého mandlového marcipánu

Jahody rozmixujte s medem a rozdrobeným marcipánem. Vyšlehejte si dotuha šlehačku. Do mísy dejte vyšlehanou šlehačku, přidejte jogurt a promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte jahody s medem a marcipánem. Dejte vychladit. Zhruba dvacet minut před podáváním vyjměte zmrzlinu z mrazáku a dejte ji do lednice, aby trochu povolila a šla lépe porcovat.



Tahle zmrzka měla fakt velký úspěch a díky tomu, že je domácí a tudíž hned po vytažení z mrazáku tvrdá, mohla s námi cestovat ve vedru dvacet minut, aniž by se rozpustila a stala se z ní nechutná sladká břečka. Přijeli jsme na oslavu, zmrzlina byla jen jemně natátá na okrajích a dala se krásně kopečkovat. A tím pádem jsem ji ani nestihla vyfotit. Má o jeden stupeň méně růžovější barvu než tahle klasická smetanová jahodová co je na fotce, ale ta chuť je fakt skvělá. A to nemám ráda marcipán! jenže v téhle zmrzlině fakt dělá divy, tak ji rychle vyzkoušejte! Ale fakt tam dejte marcipán, ne žádnou fondánovou a rádoby marcipánovou tyčinku, která kolem mandlí tak akorát profičela, jinak to prostě nebude ono. A nebojte se, chuť není výrazně marcipánová, marcipán tam jde cítit, ale pěkně se doplňuje s jahodama. Sladký marcipán, nakyslé jahody = recept na letní mraženou pohodu.

Pokud jste blázni do kokosu, mám tady ještě jednu jahodovou zmrzlinu s kokosovým mlékem. A neříkejte mi, že u vás neseženete kokosové mléko, když jsem ho sehnala já v našem malém městečku, pro vás to bude určitě hračka.

Na zmrzlinu s plnou kokosovou chutí si připravte:

125 g jahod
100 g bílé čokolády
3 lžíce medu
200 ml smetany ke šlehání
400 ml kokosového mléka (tedy 1 plechovku)
2 lžíce strouhaného kokosu

Jahody si rozmixujte. Šlehačku vyšlehejte.Nad vodní lázní si rozpusťte čokoládu nalámanou na kousky spolu s kokosovým mlékem a medem. Směs občas promíchejte. Až bude hezky tekutá, sundejte z vodní lázně a přimíchejte k dotuha vylšehané šlehačce. Zlehka přimíchejte ke šlehačce, poté přimíchejte rozmixované jahody a nakonec dvě lžíce strouahného kokosu. Dejte na mrazák.


Ihned po vytažení z mrazáku bude taky tužší, takže u ní platí to stejné, co u její jahdoové marcipánové sestřičky. Takže z mrazáku do ledničky, dojíst oběd a pak už kopečkovat tuhle kokosovou dobrotu.


Ta chuť je fakt výrazně kokosová a jahody ji doplňují jen jemně. Je smetanová a prostě výtečná. A že nemá křikralvě růžovou barvu jako ostatní jahdoové zmrzky? Je jenom lehounce růžová, ale milovníkům kokosu bude fakt chutnat. za to se zaručím i hlavou. Tak šup, dáte si?

Jestli už máte zmrzlin plný brejle, určitě si připravte jako příjemnou změnu třeba takovou jaodovou panna cottu s bezovým želé s vodkou.


Ano, slyšíte správně, bezové želé. Vím, že všechny bezy v okolí i stokilometrovém epicentru jsou už definitivně odkvetlé a ne, nezbláznila jsem se. To jsem jen v bezové sezóně naložila bezové kvítky oškubané z pěti bezových květenství do vodky. Měly jsme doma takovou tu malou flaštičku vodky, ani nevím, kde jsme ji schrastili či od někoho dostali, každopdáně, na naložení bezových květů se šikla náramně. Já vím, já vím, tady jsem povídla, jak z naložených bezových květů bude sorbet, ale občas to chce změnu i od zmrzlin a tohle byla taková dobrota, že se s vámi musím podělit stůj co stůj.

Na 4 velké porce si nachystejte:

na jahodovou panna cottu:

200 ml smetany ke šlehání
3 lžíce cukru krystal
3 lžíce jogurtu
2 plátky želatiny
200 g jahod, rozmixovaných

Dva plátky želatiny si namočte ve třech lžícíh vody a nechte na teplém místě (cha, teď v létě prostě kdekoliv :-)) deset minut bobtnat. Mezitím si vlijte smetanu ke šlehání do rendlíku a pomalu zahřívejte. Vsypte cukr a za neustálého míchání nechte rozpustit. Odstavte ze zdroje tepla a přidejte tři lžíce jogurtu. Zamíchejte. Přidejte rozmixované jahody a nakonec nabobtanlou želatinu. Dejte opět nad zdroj tepla a pomalu za stálého míchání zahřívejte (nesmí se vařit, želatina by pak neztuhla),dokud se želatina nerozpustí. nalijte do vysokých sklenic a dejte do lednice. Za tři hodiny by měla být panna cotta ztuhlá a tak se pak můžete pustit do bezového želé s vodkou.


Ještě malý poznatek, já ráda panna cottu ne moc tuhou, připadá mi tak chutnější, ale pokud jste zvyklý na tuhou panna cottu, která hezky drží tvar a dá se vyklápět, zvyšte množství želatiny o jeden plátek a dál pokračujte podle postupu. Ta moje se sice trošku třese, ale je fakt dobrá a s těmi jahodami je osvěžující.

A to bezové želé s vodkou je skvěle doplňuje:

100 ml vodky, v níž byly naloženy bezové kvítky (já je měla naloženy pět týdnů)
4 plátky želatiny
200 ml vody
šťáva ze dvou citronů
3 lžíce medu


Z dvě stě mililitrů vody si odebereme čtyři lžíce, které nalijeme na plátky želatiny. Ve zbývající vodě si rozpustíme med, přidáme citronovou šťávu a vodku, zcezenou z bezových kvítků. A můžete přidat lžičku naložených kvítků, pěkně v želé křoupou :-) Nakonec přidáme nabobtnalou želatinu a za stálého míchání ji necháme zcela rozpustit. Sejmeme ze zdroje tepla, velmi opatrně nalijeme na vychladlou jahodovou panna cottu a dáme zase do lednice vychladit.

To spojení je vážně dokonalé, teplé želé se mi nezdálo nic moc, prostě jako silný bezový čaj s citrónem a medem, ale po vychlazení a zatuhnutí bylo nádherně osvěžující a vodka mu dodala říz.

Letní dobrota, kterou musíte vyzkoušet!

Jo a taky nesmí vaší pozornosti ujít jako vánek lehké tvarohové nočky utopené ve sladkých rozmačkaných jahodách:


Recept je ze lety prověření tady od Marušky, tak je rozhodně vyzkoušejte, chutnaly i mému muži, který do doby, než dostal tohle voňavé letní jídlo, tvrdil, že sladká jídla nejí :-) A ještě si pak přidal ...


Krásné a voňavé léto vám všem přeje Madla!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 8. července 2012 v 20:24 | Reagovat

Mockrát děkuji za zmínku a jsem ráda, že jsme dalšího převedli na sladkou obědovou víru :-)! Ti nevěřící Tomáši :-)!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 9. července 2012 v 17:51 | Reagovat

toffo: Sladká obědová víra byla opravdu božská a tobě patří ještě jednou veliké díky!

3 Euridika Euridika | 10. července 2012 v 17:39 | Reagovat

Ráda bych vyzkoušela nočky. Zdá se mi, že chybí odkaz na zdrojový recept. :-) Nebo ho jen nevidím? Díky. ;-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 10. července 2012 v 18:14 | Reagovat

Euridika: Moc se omlouvám, chyba napravena :-) Tak ať se podaří a ať chutnají!

5 Eliška Eliška | 13. července 2012 v 9:50 | Reagovat

Tak ta jahodová zmrzlina s marcipánem vypadá božsky. Vyzkouším během víkendu, ale... chtěla bych se zeptat, jestli nevíte, kde takový poctivý marcipán koupit. Na objednávku přes internet je toho málo... Myslím, že v běžném obchodě jí asi budu hledat marně.

6 Meg Meg | Web | 15. července 2012 v 19:41 | Reagovat

Madlo, úžasné, do té kokosové se prostě budu muset pustit!

7 Madla Madla | E-mail | Web | 15. července 2012 v 20:33 | Reagovat

Eliška: Já koupila stogramovou tyčinku pravého marcipánu v Tescu, ve stejném oddělení, jak se kupují prášky do pečiva, želatinové ztužovače, apod. Nebo se zkuste poptat v cukrárně.
Určitě ji vyzkoušejte, přeju šťastný lov!

8 Madla Madla | E-mail | Web | 15. července 2012 v 20:33 | Reagovat

Meg: Jen se do ní pusť a pak podej zprávu!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama