Zmrzlinování II.

2. července 2012 v 13:53 | Madla |  Zmrzlinárium
Spolu s vlnou veder jsem si to přivalila i já, abych vás přivábila k dalším zrmzlinovým radovánkám. Tak abych se tu před počítačem neupekla, vjedu přímo skrz do našeho mrazáku a představím vám současné ledové superstar. Začneme pěkně zostra - grapefruitovým sorbetem s citrónem a tymiánem. Je nádherně svěží a hezky kyselý. Do těchle veder úplně ideální.


A jak na něj? Jednoduše, budete potřebovat:

200 ml grapefruitového džusu
šťávu ze dvou citronů
čtyři snítky čerstvého tymiánu
100 g cukru
4 lžíce medu
1/2 l vody

Nejrpve si do hrnce nasypeme cukr, přilijeme vodu, přidáme tymián a pět minut vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Cukrový sirup necháme mírně vychladnout a poté do něj přilijeme grapefruitový džus a citronovou šťávu. vyjmem snítky tymiánu (a kldině je vyhodíme). Přimícháme med, naposledy promícháme a dáme zmrzait.


je opravdu osvěžující, asi jako skok do ledové vody uprostřed rozpáleného dne. Ale tady srdeční zástava nehrozí :-)

A víte, s čím chutná ještě líp? No přece se superjednoduchou višňovou granitou s bílým rumem. Višňová granita má hrubší strukturu s krystalky ledu, je chuťově sladší a proto se s tímhle svěžím sorbetem skvěle doplňuje. Ale můžete si ji samozřejmě udělat i sólo.

Budete potřebovat:

2 hrnky vypeckvoaných višní
6 lžic tmavého cukru
6 lžic bílého rumu
1/2 l vody

Vypeckované višně vsypeme do kastrůlku, posypme cukrem, přilijeme bílý rum a promícháme. necháme čtvrt hodinky odstát, aby pustily šťávu. Poté k nim přilijeme vodu, postavíme nad plamen a deset minut zahříváme, aby vyprchal alkohol a zbyl po něm jen huťová stopa. Poté odstavíme, necháme zchladnout a rozmixujeme. Nalijeme do nádoby vhodné k mrazení a zmrazíme.

Pokud vám nevadí v granitě alkohol a nehodláte ji podávat malým dětem, těhotným či kojícím ženám, můžete se na mezikrok s vařením s klidným svědomím vykašlat a višně skropené rumem a oslazené třtinovým curkem rovnou rozmixovat. pak jen přidáte vodu, zamícháte a strčíte do mrazáku.



Před podáváním je nutné nechat granitu déle odpočinout, aby šla lépe kopečkovat.

jasně, není tak jemná jako smetanové zmrzliny, ani jako poctivé sorbety, krystalky ledu jsou v ní viditelné pouhým okem, ale chutná jako ta nejlepší ovocná ledová tříšť na světě. Je fakt osvěžující a když si dáte kopeček třeba so sklenice s minerálkou, budete nadšeni.

Pokud máte radši smetanové zmrzliny, stejně jako maminka mého drahého muže, udělá vám radost tahle kávová se sušenkami.



To bylo tak, naše tříleté mládě dostalo od mých rodičů nafasovanou do batůžku Tatranku. Asi kdyby ho přepadl hlad na třičtvrtě hodinu trvající cestu od prarodičů k nám domů nebo co. Každopdáně, dítko Tatranku nesnědlo (poněvadž to nezná, s ovocem by zatočilo hnedka), doma se krčil rozdělaný balíček oříškových Bebe sušenek, z nichž dítko snědlo půlku sušenky (sušenky dostalo je na Velikonoce jako součást vykoledované výslužky u druhé babičky :-)) a mě ten načatý balíček pořád ve skříňce hrozně vadil. Mohla jsem ho sníst, já vím, ale mě na sušenky taky neužije, navíc mi připadají děsně přeslazené, tak jsem si řekla, že vyzkouším malý experiment a sušenky zakomponuju do podoby smetanové zmrzliny.

A zafungovalo to výtečně!

Zmrzlina je nádherně krémová a díky tomu, že je odlazena jen medem (a sušenkama :-)), tak je taky brzy měkká. Takže žádné čtvrthodinové čekání, až zmrzka i v těchle vedrech dostatečně povolí k tomu, aby se dala kopečkovat, téhle zmrzlinové lady stačí pět minut odpočinku mimo mrazák a je krásně vláčná a připravená k akci.

No nezní to hříšně? Tak ji vyzkoušejte:

nachystejte si:

1 kelímek smetany ke šlehání (tedy 200 ml)
2 vejce
3 lžíce velmi silné kávy (použila jsem tři lžíce velmi koncentrovaného nápoje Caro - dvě lžičky sypké směsi zalité dvěma lžícemi horké vody)
4 lžíce medu
150 g oříškových sušenek, rozmixovaných

Je to jednoduché, vyšlehejte si dotuha smetanu ke šlehání. Nad vodní lázni šlehejte alespoň tři minuty dvě vejce, než zbělají, anpění se a ztrojnásobí svůj objem. V horké kávě nebo Caru si rozpusťte med. (A pokud u toho budete pít vaše oblíbené neslazené kafe, ujasněte si, který hrníček je který, ať se potom ošklivě nezmýlíte a nepoprskáte přitom skoro všechna horní dvířka kuchyňské linky). Našlehaná vejce jemně vmíchejte do ušlehané šlehačky, vlijte medem oslazené silné kafe,zamíchejte a naposled zlehka vmíchejte rozmixované sušenky. Vlijte do nádoby hodné na mrazák a dál už asi víte co. (Dát si nohy na stůl a čekat, než ta dobrota zmrzne .-))


Je sametově krémová, jemná, s intenzivní chutí a vůní kávy a sladkostí sušenek.

Tak co, dali byste si? Nebo vás výroba domácí zmrzliny nechává zcela chladnými? Jakou máte nejradši zrmlinu? A myslíte si, že tohle je konec zmrzlinování?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Pipi Pipi | Web | 3. července 2012 v 17:57 | Reagovat

Na domácí zmrzlinu mě ještě nikdy nic nenalákalo. Já zas tolik ty zmrzky doma nejím, spíše někde venku a ideálně cuc na kládě v čokoládě. Ale možná kvůli juniorovi budu muset začít. Nechtěla bych ho ochudit o letní "zmrzku", ale ty kupované, víme co to je za hrozné složení, že...

Jinak ta kávová mě tedy láká moc, já jsem na smetánku... :-D

2 Madla Madla | E-mail | Web | 3. července 2012 v 21:07 | Reagovat

Pipi: No právě, složení kupovaných (i těch cuc na kládě v čokoládě) je fakt horzné. U nás je vždy jistota mrazáku se zmrzlinami a nanuky, takže junior pak anineškemrá, když jdeme kolem stánku se zmrzlinou. Ví, že doma dostane, a mnohonásobně lepší :-)
Tu kávovou určitě vyzkoušej, je fakt krásně krémová a pěkně měkká. A dej pak vědět!

3 Maryna Maryna | Web | 3. července 2012 v 21:59 | Reagovat

Grepový sorbet musí být v tom vedru úžasný! Už vím, čím dalším zaměstnat zmrzlinovač :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 3. července 2012 v 22:28 | Reagovat

Maryna: Přesně tak, pro milovníky ostrých a osvěžujících chutí byl fakt skvělý. Podobně laděný sorbet - angreštový s meduňkou - mám teď čerstvě v mrazáku: recept je tady: http://madlinakuchyne.blog.cz/1108/studena-vlna
Budu moc ráda, když vyzkoušíš a dáš pak vědět, jak chutnalo :-)

5 Meg Meg | Web | 4. července 2012 v 8:31 | Reagovat

Madlo, ja slintam :)) Jeste ze mi staci zmrzlina jen obcas, jinak bych kvuli tobe zahltila mrazak :)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 4. července 2012 v 10:52 | Reagovat

Meg: A to ještě není konec :-) V hlavě je tolik inspirace a v mrazáku tak málo místa ... ;-)
Současné počasí prostě přeje zmrzlinám! Budu moc ráda, pokud se mi podaří tě k nějaké zmrzlině isnpirovat!

7 Oli Oli | 5. července 2012 v 11:51 | Reagovat

Vypadá to fakt lákavě! Obdivuju tvoji fantazii, já jsem se zmohla jen na tvarohový nanuky s jahodama a jahodový sorbet s bílým rumem a troškou jahodové máty :-) Láká mě ta kávová zmrzlina, tak se chci zeptat na poměr vody a kafe :-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 5. července 2012 v 13:34 | Reagovat

Oli: Díky moc za takovou chválu! Ten jahodový sorbet s bílým rumem a mátou zní skvěle, ten bych si hned dala!
Jo, poměr vody a kafe je důležitej, hned ho do článku doplním. Já jsem dala dvě lžičky instantní kávy (Cara) a čtyři lžíce vody.
určitě vyzkoušej a dej pak vědět!

9 Catalina Catalina | Web | 6. července 2012 v 17:06 | Reagovat

Tak a dost! Jdu si udělat místo v mrazáku ať to stojí co to stojí :D Opět jsi mě dostala! Parádní letní osvěžení, že na mě přímo "sálá" z obrazovky :)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 7. července 2012 v 5:49 | Reagovat

Catalina: A tak to má být :-D Jsem moc ráda, že jsem tě "nakopla" ke zmrzlinování, dej pak vědět, co jsi vyrobila. Ty mě takhle lákáš každou chvíli :-)

11 Oli Oli | 8. července 2012 v 11:33 | Reagovat

Poslušně hlásím, kávová zmrzlina vyzkoušena a je naprosto vynikající :-) Kromě toho máme v mrazáku ještě sorbet z černého rybízu.

12 Madla Madla | E-mail | Web | 8. července 2012 v 13:19 | Reagovat

Oli: Mňam, to je přesně kombinace, kterou miluju i já (samozřejmě zvlášť :-)). Jsem strašně ráda, že se zmrzlina povedla a že chutná! U nás je v mrazáku další várka ledové inspirace, takže se můžeš těšit na brzké pokračování :-)

13 Oli Oli | 8. července 2012 v 14:21 | Reagovat

Tak to už se těším teď :-D

14 Madla Madla | E-mail | Web | 9. července 2012 v 17:51 | Reagovat

Oli: Snad nezklamu :-)

15 Oli Oli | 10. července 2012 v 18:21 | Reagovat

Myslím, že to snad ani není možný ;-)

16 Tři kopečky Tři kopečky | Web | 21. července 2012 v 16:01 | Reagovat

Já dělám kávovou takhle..http://blog.trikopecky.cz/2012-07-11-rekla-krava-krave/
Bez zmrzlinovače si tak nějak neumím svůj život představit. Právě se v něm otáčí borůvkový mojito sorbet.  Jinak tleskám vaší invenci! Když tak na to koukám, tak si říkám, že se s tím asi zbytečně nimrám, když to jde i takhle jednoduše :)

17 Madla Madla | E-mail | Web | 22. července 2012 v 10:54 | Reagovat

Tři kopečky: Na vaši kávovou už jsem koukala, musím ji brzy zkusit, určitě bude minimálně o jeden level výš než ta moje. Já mám v mrazáku zase borůvkovou zmrzlinu s kokosovým mlékem a limetkami :-) A dnes jdu na smetanovou perníkovou a višnovo-jogurtovou. Myslím, že zmrzlinovač by u nás také nezahálel, leč do naší malé kuchyně už by se asi nevešel :-)

18 iva iva | E-mail | Web | 27. července 2012 v 20:25 | Reagovat

Dobrý den, no teda, všechny zmrzlinky vypadají nádherně! Určitě vyzkoušíme a hned také doporučím Vaše stránky dále. Díky iva

19 Madla Madla | E-mail | Web | 28. července 2012 v 15:57 | Reagovat

iva: Určitě vyzkoušejte a pak dejte vědět, jak chutnalo!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama