Srpen 2012

Domácí ricotta - rychle, snadně a výtečně

27. srpna 2012 v 11:07 | Madla |  Sýrové variace
Znáte ricottu? Ten jemný hedvábně krémový sýr tvarohového typu? Asi jo, ale já jsem byla dost překvapena, že většina lidí v mém širokém okruhu ricottu vůbec nezná. Taky aby znali, když jediná ricotta, co se dá koupit (u nás na malém městě), je ta od Italaatu, která fakt není nic moc. Připadá mi hrudkovatá a má takovou divnou vápníkovou pachuť. Ale jednou jsem se u Farfally v komentářích dočetla, že si Farfalla vyrábí doma vlasní ricottu, tak jsem si řekla, že přece nebudu žádný béčko a zkusím to taky. A výsledekm jsem byla fakt úžasně překvapena! Hned poprvé mi vznikla nádherně jemná, jemňoučce nasládlá ricotta, které ta kupovaná nesahá ani po kotníky. A totéž vzniklo podruhé, potřetí ... A já jdu zítra na nákupy a hádejte pro co, pro plnotučný mlíko a pro smetany :-)

Protože recept na domácí ricottu byl dokonce i v jakémsi čísle Apetitu ( já to číslo samozřejmě nemám - navíc nemám Apetit moc v lásce, je to taková navoněná bída), tak doufám, že nebudu za troubu, který tu troubí všeobecně známý recept a všichni kolem už vesele ricottujete.

Ale pokud ne, tak si na asi 400 g ricotty nachystejte:

1 1/2 l plnotučného čerstvého mléka (kupuju Bio farmářské mléko v Albertu)
1/2 l smetany ke šlehání (čím tučnější, tím lepší)
1 lžička mořské soli
4 lžíce citronové šťávy

Dále budete potřebovat:

kuchyňský teploměr
cedník
čistou utěrku nebo plenku (ne tu jednorázovou papírovou :-))

Je to jednoduché jak bulharská striptérka. Do velkého hrnce nalijete mléko, smetanu, sůl a dáte vařit. A promícháte, aby se sůl rozpustila. Až začne mléko se smetanou na okrajích jemně bublinkovat, změřte smetanu s mlékem kuchyňským teploměrem. Pokud bude ukazovat 80 stupňů celsia, máte vyhráno a nalijte do mléčněsmetanové směsi citronovou šťávu. Ztlumte oheň na minimum a ještě dvě minuty promíchávejte. Směs se začne ihned srážet. Poté vypněte oheň a nechte směs ještě pět minut dojít na teplém sporáku. Poté hrnec s ricottou sejměte a dejte někam do pokojové teploty a klidně si ho hodinku nevšímejte. Poté si na hrnec nebo mísu dejte cedník vyložený látkovou plenou a obsah hrnce vlijte do cedníku.


A nechte minimálně hodinu ricottu okapat. Okapanou ricottu vyklepněte z cedníku do plastové krabičky a dejte do lednice. Přiklopená tam vydrží bez úhony až pět dní.


A co s vykapanou syrovátkou? Můžete ji vypít (je ultrazdravá, mě ale nechutná), nebo jí dávat místo mléka do všech možných těst. Od té doby, co si doma vyrábím svou vlastní ricottu, tak používám syrovátku do všech typů těst - klidně i do křehkých, prostě tam dám místo vody či mléka adekvátní množství syrovátky a funguje to. A nebo si můžete ze syrovátky udělat zdravý koktejl, když ji naředíte půl na půl s mlékem a přidáte ovoce a trošku medu či cukru. Já leju syrovátku i do okurkového salátu s podmáslím. Prostě meze použití syrovátky jsou velmi široké.


Tipy: Pokud nemáte kuchyňský teploměr a nechce se vám ho kupovat, správnou teplotu mléka se smetanou poznáte tak, že se smetanovomléčná směs potáhne jemným škraloupem. ten jednoduše seberte a vlijte citronovou šťávu.
Čerstvě vylisovanou citronovou šťávu je lepší lít do směsi přes takový ten prťavý cedník na čaj, protože ten vám zayhtí i úplně malinká semínka z citronu a vaše ricotta tak bude dokonale hladká a jemná.
Místo utěrky používám ráda látkovou plenu, kterou jsem si přistřihla tak akorát, aby mi pasovala na cedník. Ricotta je pak pořádně vykapaná a pěkně hustá.


Domácí ricotta je vážně skvělá - jemná, hutná, s plnou smetanovou chutí. A co s ní? Zkuste třeba výborný cuketový koláč, zapečte ji na slano, na sladko, udělejte si pomazánku. V podstatě ji můžete použít do všech receptů, kam byste vrzli tvaroh. Akorát, že ricotta je mnohem lepší. Fakt, nekecám.

Tak co, jdete do toho? Nebo je to na vás moc velká hujeřina? Nebo už mě máte na háku a ricottíte dlouho?

Lehký cuketový slaný koláč

24. srpna 2012 v 14:53 | Madla |  Slané potěšení
Cukety, cukety a zase cukety. Přerostlé, tak akorát, i ty úplně malinkaté na mě koukají z tašky nebo přepravky pokaždé, když k nám na návštěvu zavítají mí rodiče. A já s cuektami experimentuju moc a moc ráda. A jako experiment vznikl i tento koláč. Na rozdíl od klasické quiche (ano, quiche je holka) je lehký, bez smetany a tučného sýra, s domácí ricottou (na kterou bude fakt recept hned záhy, slibuju!) a celozrnným těstem. A tady je:

Na koláčovou formu o průměru 18 cm budee potřebovat:

křehké těsto:

120 g hladké mouky
130 g špaldové celozrnné mouky
2 lžičky soli
150 g másla, studeného, nakrájeného na kousky
1 žloutek
2 lžíce syrovátky (nebo mléka)

Na náplň

150 g ricotty
2 vejce
čtvrt lžičky soli
čtvrt lžičky pepře (čerstvě mletého prosím)
1 malou chilli papričku, poskeanou

na ozdobu:

malou cuketu, nakrájenou na pásky či kolečka
drcené chilli

V malé míse si rychle smícháme všechny přísady na těsto, které nelepí. Pracujeme rychle. Nejlíp to jde rukama. Zpracované těsto dáme buď na pět minut do mrazáku a pokud nespěcháme (kdo ale nespěchá, že :-)), tak ho dáme do lednce na minimálně půl hodinu. Vychlazené těsto rozválíme na placku, vyložíme jím koláčovou formu a její boky a propícháme jej vidličkou. Dáme péct na čtvrt hodiny do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

Ve velké míse si ušleháme ricottu, vejce a cuketovou pomazánku. Ochutíme pepřem, solí a chilli. nalijeme na předpečený korpus, ozdobíme malou cuketkou nakrájenou na plátky a jemně posypeme chilli. Pečeme ještě další půlhodinu, až náplň pěkně zpevní.


Fotku celého koláče nemám, protože prostě nevydržel. Ačkoli můj drahý muž tvrdí, že nemá rád cuekty a v lásce nechová ani celozrnné výrobky, na tenhle koláč se vrhl jako kdyby týden nejedl.


Tak maskování cuket zdar!

Líné letní vaření - risotto s cuketou a rajčaty

21. srpna 2012 v 11:01 | Madla |  Rýžové a těstovinové variace
Sezóna je sezóna vážení a milí, a tak mé srdce jihne nad darovanými přebytky ze zahrad jiných - z rajčat a okurek od manželových rodičů, z cuket rozličných velikostí, oranžolících Hokkaiďátek a v neposlední řadě červených řep od mých rodičů.
Léto je prostě radost, protože darovaných přebytků obvykle nebývá tolik, že bych si musela nějak složitě lámat hlavu co s nimi a vymýšlet kulinářská harakiri ve stylu cuketový džem a podobně, ale není toho ani málo, takže k nějaké té kuchařské invenci jsem přeci jen nucena. Bezvadná byla cuketová pomazánka, velkou cuketu jsem zpracovala ve vynikající cuketové buchtě s mandlemi a čokoládou a jedna střední cuketka si počkala, až ji spolu s rajčátky obětuju v risotttu.


V risottu lehkém, letně vyladěném. Nachystejte si hrnec, dýnko (Jakže to je česky? Prkýnko?), nůž, vařečku a struhadlo a žufánek (sběračku? naběračku?) protože víc netřeba.


Na tři veliké porce si nachystejte:


rýži Arborio (1 hrnek - 250 ml)
1 středně velkou cibuli, najemno nakrájenou
3 česnekové stroužky, nakrájené na plátky
růžové víno - 1,5 dl do risotta, zbytek na osvěžení kuchařky/kuchaře
vývar (nejlépe domácí) - 700 ml (použila jsem vepřový)
jednu střední (cca 10 cm velkou) cuketu, nakrájenou na hrubší kostky
rajčata (3 ks), nakrájená na kostky
100 g másla
3 lžíce olivového oleje
hrst paremzánu + další parmezán na posypání

Do hrnce vlijeme tři lžíce olivového oleje a vložíme plátek másla (cca 20 g). Dáme nad mírný plamen. Zahřejeme též vývar, který budeme potřebovat horký. Do másla s olejem vsypmeme nadrobno nakrájenou cibuli a česneka opékáme dvě minuty. Poté přisypeme rýži a znovu dvě minuty opékáme, za stálého promíchávání. Rýži zalijeme vínem, počkáme, až se víno odpaří a za občasného promíchávání přiléváme naběračku vývaru. Vždy počkáme, až rýže vstřebá tekutinu a až poté přilejeme další horký vývar. Od přidání prvního žufánku vývaru by mělo být risotto za dvacet minut hotové. Až je rýže takřka měkká, přidáme do ní nakrájené rajče a cuketu a dolijeme zbylým vývarem. Pokud je rýže již měkká, odstavíme ji ze zdroje tepla a ihned vmícháme 80 g (těch 20 g jsme použili na začátku) na kostičky nakráejného studeného másla. Promícháme a zasypeme hrstí parmezánu. Opět promícháme, zaklopíme pokličkou a necháme pět minut odležet, aby se chutě pěkně propojily.


Servírujeme na nahřátých talířích a posypeme hrstí jemně nastrouhaného parmezánu.


A popíjíme vychlazené růžové víno.

Dobrou chuť a příjemné léto vám všem přeje Madla!

PS: Nemáte někdo cuketu? Mě už všechny došly :-)

A zase ta ... zmrzlina

18. srpna 2012 v 14:43 | Madla |  Zmrzlinárium
Jojo, jsem posedlá zmrzlinami. Pokud nemám v mrazáku minimálně dva druhy zmrzlin, tak vymýšlím, kombinuji příchutě a opakovaně provádím obsedantně-kompulzivní úkony jako šlehání smetany, mixování a následné chlazení. Jsem si vědoma toho, že tyto opakující se úkony zhoršují kvalitu mého života, protože pro samé zmrzlinování nemám v mrazáku místo na další věci a když mi v hlavě uzraje nápad na další příchuť, jdou stranou i tak důležité věci jako třeba úklid, zašití roztrhlých tepláků nebo žehlení (ale s tou hromadou prádla, co mám před zraky návštěv schovanou v pokojíčku fakt něco udělám, čestné pionýrské :-)).

Takže tak, přiznání bylo široké internetové obci sděleno a pokud se mezi mými laskavými čtenáři pohybuje i nějaký dušezpytec, může mi v komentářích poradit nějakou terapii. Nevím však, jestli jej poslechnu, protože mě zmrzlinování prostě baví a hlavně, všichni kolem jsou rádi, že dostávají poctivé a dobré zmrzliny.

A začneme hnedle pěknou čokoládovou bombou, čokoládovou zrmzlinou s karamelizovanými banány. Jo, banány. Vím, že kolem je spousta sezónního ovoce, ale kvůli malému prckoletovi občas koupím pár banánů, které mu do přesnídávky rozmačkám k nějakému kyselejšímu ovoci (ostružinám, rybízu). Ale jednou mi takhle při nákupu ujela ruka a doma mi přistálo kilo už dosti zralých banánů. A honem, co s nimi? Bylo snesitelné počasí, ale hlásili zase oteplení. Zmrzlina ty bláho. V šuplíku se krčila tabulka hořké čokolády, tak šup šup, co ještě? Kardamon na ovonění, bourbon a třtinový cukr a bylo to.


Na necelých 400 ml zatraceně dobré zmrzliny budete potřebovat:

100 g tabulku kvalitní hořké čokolády, rozlámané na kousky
3 lžíce mléka
200 ml smetany ke šlehání
2 vejce
2 lžíce medu

na zkaramelizované banány:

tři banány, nakráejné na kousky
tři lžíce třtinového cukru
tři lžíce bourbonu (nebo whisky)
lžičku sušeného mletého kardamonu
80 g másla (20 g na vymzaání, 60 g na povrch banánů)

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu rozlámanou na kousky. K rozlámané čokoládě přilijeme tři lžíce mléka a přidáme dvě lžíce medu. Občas promícháme. Dotuha si vyšleháme smetanu ke šlehání. Do vhodné nádoby, kterou můžeme dát nad vodní lázeň, si vyklepneme dvě vejce (celá). Dáme nad vodní lázeň a metličkou šlehače prošleháváme tři minuty do doby, než vejce zesvětlají a třikrát zvětší svůj objem. Poté vaječnou směs opatrně vešleháme do vyšlehané šlehačky. Přidáme rozpuštěnou čokoládu.

Banány si nakrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky a dáme na plech nebo do pekáčku vymzaného máslem. zasypeme cukrem, skropíme bourbonem a poprášíme kardamonem. Promícháme. Poklademe vločkami másla a vrazíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů na čtvrt hodiny. Zkaramelizované banány necháme cca dvě minutky odpočinout a pak je rozmačkáme vidličkou a přidáme k připravené zmrzlinové směsi. Zlehka promícháme a dáme do vhodné nádoby a na mrazák.

A zhruba každou hodinku obsah misky promícháme. A za další hodinu ase promícháme. A pak zase. A odměnou nám bude nádherně měkká zmrzlina s plnou čokoládou chutí, s kousky sladkých banánů ovoněných bourbonem a kardamonem.


Tak co? Dáte si?

A nebo máte radši chuť na jogurtovo-švestkovou zmrzlinu s mandlovým griliášem?


Na zhruba půl litru švestkové zmrzliny si nachystejte:

200 g vypeckovaných švestek, nakrájených na kousky
2 lžíce cukru
50 ml vody
4 lžíce medu
3 kusy hřebíčku
200 ml smetany ke šlehání
100 ml hustého bílého jogurtu
tři lžíce mandlového griliáše

na mandlový griliáš:

100 g mandlí, ve slupce
100 g cukru krupice
3 lžíce vody



Vypeckované a nahrubo nakrájené švestky dejte vařit do vody s cukrem a hřebíčky. Povařte pět minut a sundejte ze zdroje tepla. Odeberte hřebíčky a nechte mírně vychladnout. Mírně vychladlé švestky rozmixujte. Dotuha si vyšlehejte šlehačku. Ke konci šlehání vešlehejte do smetany med. K vyšlehané šlehačce zamíchejte hustý bílý jogurt a rozmixované švestky. Promíchejte a poté zlehka vmíchejte mandlový griliáš. Dejte na mrazák a zhruba třikrát čtyřikrát během tří čtyř hodin během mražení promíchejte.


Mandlový griliáš si připravíte následovně: Mandle i se slupkou si nahrubo rozmixujte či umelte nebo podrťte. Vsypte na pánvičku a nasucho dvě minuty opékejte, aby se mandle hezky rozvoněly. Poté k nim přisypte cukr, zalijte třemi lžícemi vody a nechte na nejmenším plameni. Cukr se začne tavit a mandle se začnou obalovat horkým karamelem. Počkejte, až bude mít karamel tu správnou zlatohnědou barvu (ne tmavší, byl by hořký!) a sejměte ze sporáku. Vlijte na talíř vymazaný olejem. Na vymazání olejem nezapomeňte, jinak se vám nepodaří griliáš dostat z talíře. Dejte vychladit. Vychladlý a ztuhlá griláš nalámejte na kusy a rozmixujte mixérem na jemno. A přisypte ke zmrzlině. A co se zbytkem? Griliáš můžete přidat k dorbence na koláče, do sušenkové krusty při přípravě různých cheesecaků nebo do crumblu, nasypat si ho do jogurtu k snídani, prostě fantazii se meze nekladou.


Tahle švestková zmrzlina je vážně super! Díky medu je krásně měkká, takže stačí ji nechat mimo mrazák povolit pět minut a už můžete vesele kopečkovat, díky hřebíčku je pěkně voňavá a sladký mandlový griliáš v ní pěkně křupe. A má krásnou barvu, to musíte uznat.

A protože končit se má lehce a s písní na rtech, i já zakončím lehounkoým a svěžím kiwi sorbetem s bílou čokoládou. Je jednoduchý jako facka.


Na zhruba půllitr si nachystejte:

185 g cukru krupice
250 ml vody
500 g kiwi (asi 8 velkých kousků)
50 g bílé čokolády, nalámané na kousky

Do rendlíku nasypte cukr, přilijte vodu a zahřívejte na co nejmírnějším palmeni tak dlouho, až se cukr celý rozpustí. Dejte stranou zchladit. Nebo si to zchlazení urychlete, svařte cukr s polovičním množstvím vody a do cukrového sirupu pak dejte adekvátní množství ledových kostech. Kiwi si oloupejte, nakrájejte na kusy a rozšmelcujte v mixéru. Smíchejte s vychladlým curkovým sirupem.
Nad vodní lázní si rozpusťte bílou čokoládu nalámanou na kostičky a rozpuštěnou čokoládu pak rychle metličkou vmíchejte do směsi. Pořádně promíchejte, aby se čokoláda pěkně rozptýlila a vlijte do vhodné nádoby a dejte na mrazák. A zas jednou za čas promíchejte, však vy už to znáte.


Je osvěžující, s výraznou chutí kiwi a ty malé bílé křupavé krystalky nejsou led, ale bílá čokoláda ve formě malých sladkých kapiček.


No a já se na závěr přiznám, že to se mnou asi není tak strašně špatné, jak jsem psala v úvodu, protože jsem už stihla vysát a utřít prach v půlce domu, zaopatřit dítko, jež si nyní spokojeně hraje, vyrobit další dávku ricotty a víte co? Protože tyhle zmrzliny (až na ten kiwi sorbet, to víte, měla jsem angínu)jsou už dávno minulostí, chystám se dnes na jogurtovou s medem a na jednu zmrzlinu, na kterou jsem strašně zvědavá - na (tramtarará) ... zmrzlinu z červené řepy.

Cuketová buchta s mandlemi a čokoládou - výtečná

12. srpna 2012 v 10:16 | Madla |  Sladké vábničky
Máte rádi cukety? A pěstujete je? Nebo je dostáváte? Mými pravidelnými letními cuketovými dodavateli je moje maminka, pravidelně dostanu i pár přerostlých potvůrek od kamarádky Lucky a taky od švagrové. Ale od mámy, od té jich mám regulérně nejvíc. A taky nejlepších, protože moje maminka nemá ráda přerostlé cuekty a tak kolikrát dostanu úplně malinké křehké cuketky, které se dají sníst jen tak, nebo v salátu a já si tak můžu vychutnat jejich jemnou ořechovou chuť.

Ale co s cuketami, které jsou střední nebo maximální velikosti? Prostě se stane, že ty potvory přerostou, jenže mě nevadí ani plody maximální velikosti, prostě je nastrouhám a vytvořím z nich výtečnou buchtu plnou čokolády a mandlí. Tak jestli máte velkou cuketu a nevíte co s ní, upečte si se mnou vláčnou a fakt dobrou buchtu.


Recept jsem převzala od Tege, udělala jsem pár úprav (vlašáky nahradily mandle, do těsta jsem přidala svůj milovaný kardamom, místo kefíru jsem dala syrovátku, které mám monetálně díky své zálibě v domácí ricottě nadbytek) a zjistila jsem, že se jedná o moučník velmi variabilní, který snese dost úprav a přesto vždycky překvapí výbornou chutí. A je vláčný a příjemně vlhký. Tak jo, přestávám se slintáním a představím vám recept:

2 a 1/4 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku holandského kakaa
1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
1 čajová lžička soli
1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
1 lžíce sušeného kardamomu
1/2 hrnku rozpuštěného másla
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1/2 hrnku podmáslí (já použila syrovátku, ale použít i kefírové mléko apod.)
2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (zhruba jedna střední cuketa)
na posypání:
150 g nahrubo nasekaných mandlí
100 g nahrob nasekané hořké čokolády
Do jedné mísy si prosijeme hladkou mouku, kakao, kypřicí prášek, lžičku soli a kardamom, promícháme a dáme stranou.
Ve větší míse si smícháme třtinový cukr s olejem a máslem a po jednom zašleháme vejce. Do této tekuté směsi pak po částech přisypáváme sypkou směs a přiléváme syrovátku (podmáslí, kefír ...). Nakonec vmícháme nahrubo nastrouahnou cuketu, promícháme a vlijeme na klasický velký plech s vysokým okrajem. Posypeme nahribo posekanou hořkou čokoládou a mandlemi a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi třičtvrtě hodiny. Pokud po vpíchnutí špjele těsto nelepí, je hotovo a můžeme tuhle voňavou dobrotu vytáhnout z trouby.


Je fakt výborná! Vláčná, vlhká, pěkně čokoládová, s jemnou vůní kardamomu a přitom je fakt jednoduchá na přípravu. A já, protože jsem zavalena další dávkou cuket od maminky, chystám se na její upgrade - tentokrát bude do kávova :-)


Rozhodně si ji upečte!

Rychlá a vynikající cuketová pomazánka

10. srpna 2012 v 14:37 | Madla |  Pomazánky
Dějou se to věci, lidi. Kupříkladu prý vypadám těhotně a zároveň i pohuble a taky máme doma malého Meresjeva. Ta první část by byla na fakt dlouhé povídání, tak aspoň o té druhé části, ze které mám fakt radost. To takhle odložím našeho čerstvě desetiměsíčního benjamínka na deku v obýváku a jdu umývat nádobí po svačině, po dvou minutách se ohlédnu a zděsím se ... dítko není na dece, ani v jejím nejbližším okolí. Vejdu do obýváku a už ho vidím, v poloze ležícího střelce si to lebedí u svého brášky, který stojmo kreslí jednoho buvola za druhým a okusuje mu bačkorky, čemuž se náš tříleták strašně řehtá. Takže v horizontu dvou minut překonalo dítko pouze za pomoci paží asi třímetrovou vzdálenost a já si můžu vydechnout. Konečně je tu pokrok, na který jsem, uhmožděna čtyřmi měsíci intenzivního vojtění, čekala.

A důvodů k radosti mám ještě mnoho, dostávám vysluněná báječná rajčata a křupavé okurky od rodičů měho drahého, od našich zase cukety (nepřerostlé, některé vyloženě malinké - úžasné) a dýně Hokkaidó. A v Hrušce jsem před dvěma dny objevila řecký jogurt - hustý a tak nabitý plnou mléčnou chutí, že si ostatní jogurty můžou tak akorát naliskat. Řecký jogurt v sympatickém kilovém kyblíčkovém balení je na našem malém městě prostě nevídaný zjev, o kterém jsem dosud slýchávala jen v bájných vyprávěních foodblogerů a foodloverů. A teď se můžu přidat, protože dnes byla doškrabána poslední lžička, kyblík jogurut je pečlivě vymyt a čeká na své příští pískovišťové určení. A já mám radost jako malé děcko a odpoledne si jdu přes celé město pro další nálož mléčného Řecka. Tak snad ho tam budou mít pořád.

Tak a ještě k té cuketové pomazánce. Recept jsem převzala z on-line verze Apetitu, a pokud máte nadbytek cuket, rozhodně si ji udělejte, zní to sice divně, ale je fakt dobrá.


Budete potřebovat:

1 středně velkou nebo tři malé cuekty
3 lžíce olivového oleje
4-5 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
2 rozdrcené chilli papričky
2 lžíce nastrouhaného parmezánu
2 lžíce zakysané smetany
sůl na dochucení

Nejdřív si nahrubo nastrouhejte omytou cuektu. Klidně i se šlupkou. Dejte ji do cedníku, trošku posolte, promíchejte a nechte půl hodiny vypotit. Pak si nadrobno nakrájejte česnek a chilli a na olivovém oleji ho dvě minutky opékejte. Vymačkete z cuket přebytečnou šťávu a cuketky zbavené vody přidejte k česneku. Opékejte ještě tři minuty. Nastrouhejte si najemno parmezán. Odstavte cuketovou směs z ohně a ihned vmíchejte nastrouhaný parmezán. Zjemněte dvěma lžícemi zakysané smetany (lepší je créme fraiché) a dochuťte troškou soli.


Je fakt skvělá! Jemná a lahodná a přesto má díky chilli říz.


Tak pokud nevíte co s cuketkama, zmasakrujte je a pak mi dejte vědět, jak vám chutnalo.


Tak užívejte plodů léta a nenechte si zajít úsměv na tváři.

To víte, doba ledová je doba ledová

6. srpna 2012 v 14:51 | Madla |  Zmrzlinárium
aneb nekonečný zmrzlinový příběh. A protože času není nazbyt a oba dva Příšeráci spí klidným poobědovým spánkem, vrhnu se hned rovnou na čtyři skvělé a osvěžující zmrzlinové recepty. A jenom ovocné, jednou borůvky, třikrát meruňky. Bude to šťavanté a bude to sexy. Držte si čepičky!!!

Borůvkový mojito sorbet, asi půl litru:


300 g borůvek
50 ml bílého rumu
100 g třtinového cukru
hrst čerstvé máty
250 ml vody

Do kastůrlku nalijeme vodu, nasypeme hnědý cukr, přilijeme bílý rum a přidáme otrahné lístečky máty. Vaříme asi pět minut do doby, než se cukr rozpustí. Do vařícího se cukrovéo sirupu přidáme borůvky a povaříme ještě tři minuty. Bacha, prská to.
Odstavíme, necháme zchaldnout a rozmixujeme. pro jemnější sorbet můžeme ještě propasírovat, já mám ale v tomhle sorbetu moc ráda kousíčky čerstvé máty. Nalijeme do plastové uzavíratelné krabičky a dáme do mrazáku. A nebo si můžeme udělat nanuky prostým nalitím do nanukových formiček. Pokud cheme sorbet hezky hlaďounký, každou hodinu jej pečlivě promícháme. Nejmíň třikrát, čtyřikrát.

Je omamný, osvěžující a voňavý. Tak šup pro borůvky!


nebo pro meruňky. České meruňky (potažmo ty moravské, ke kterým jsem se dostala já) už pomalu končí, tak jestli jste šťastnými majiteli košíku meruněk, proměňte je v lahodnou zmrzlinu.

Třeba jogurtovo-meruňkovou s perníkovou drtí:


Na asi půl litru budete potřebovat:

200 g meruněk, vypeckovaných
200 ml smetany ke šelhání
3 vrchovaté lžíce (tedy 100 g) bílého jogurtu (ideálně řeckého)
3 vrchovaté lžíce cukru krystal
3 lžíce jablečného sirupu (nemusí být, lze nahradit opět cukrem)

na perníkovou drť:

100 g mandlí (i se slupkou)
100 g strouhaného perníku
50 g ovesných vloček
50 g třtinového cukru
80 g másla, rozpuštěného


Nejdříve si připravíme perníkovou drť. Mandle rozmixujeme spolu s ovesnými vločkami, přidáme strouhaný perník a třtinový cukr, promícháme. Přilijeme rozpuštěné máslo a prsty vytvoříme drobenku. Pokud chceme mít mandle extra voňavé (já to tak dělám ždycky), tak je před rozmixováním necháme deset minut opražit nasucho v troubě nebo na pánvi. Nádherně se pak rozvine jejich chuť a vůně.
Na samotnou zmrzlinu si s cukrem a sirupem rozmixujeme meruňky na kaši. vyšleháme dotuha šlehačku, přidíme k ní hustý bílý jogurt a sladké rozmixované meruňky. zamícháme a zlehka vmícháme perníkovou drť. A zase zmrazíme. A promícháváme, aby byla zmrzlina krásně hlaďounká.


A proč jsem použila jablečný sirup? Kvůli lepší textuře zmrzliny. Aby byla hezky nadýchaná a jemná, což lze bez zmrzlinovače docílit celkem s obtížemi. Jemnosti pomáhá fruktóza, obsažená právě v sirupu - jablečný podpoří pěkně chuť meruněka nepřebíjí ji, takže pokud vám jde také o hebkou zmrzlinu, použijte stejný poměr cukru a sirupu. Ale kupte ten nejkvalitnější, kde je vysoký podíl ovocné složky. Já použila ovocný sirup značky Hello.
K meruňkám skvěle sedne také skořice. Pokud dáváte přednost smetanovým ovocným zmrzlinám, tahle pro vás bude ideální.


Na zhruba půl litru zmrzliny:

250 g meruněk, vypeckovaných
100 ml vody
3 vrchovaté lžíce cukru krystal
3 lžíce jablečného sirupu (lze vynechat a dát jen cukr krystal)
1 lžičku skořice
200 ml smetany ke šlehání
2 vejce

Ve vodě si rozpustíme cukr, přilijeme sirup, přidáme na kostky nakráené meruňky a skořici a pět minut povaříme. necháme vychladnout a poté rozmixujeme na kaši.
Smetanu ke šlehání si vyšleháme dotuha. Rozklepneme obě vejce (celá) a ve vodní lázni je šleháme tři minuty až zesvětlají a ztrojnásobí svůj objem. Přilijeme k ušlehané šlehačce, promícháme. Přidáme rozmixované meruňky a opět promícháme.


A na závěr si dáme něco nádherně pikantního, co vy na to? Meruňky s chilli v mrazivém souznění. Sorbet jednoduchý jako bulharská servírka s vášní španělského donchuana.


Na 750 ml sorbetu si nachystejte:

400 g meruněk
6 malých čerstvých chilli papriček
8 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
4 hřebíčky
300 ml vody
100 g cukru krystal
6 lžic jablečného sirupu (lze nahradit opět jen cukrem)
Svaříme si vodu s cukrem a sirupem, přidáme všechno koření a meruňky a pět minut povaříme. Necháme vychladnout, vyjmeme koření a rozmixujeme. Rozmixovanou hmotu poté ještě pro větší jemnost propasírujeme přes síto. A nalijeme do uzavíratelné nádoby a dáme k ledu. A může občas promíchat, samozřejmě :-)


Tenhle osvěžující a nezvyklý sorbet je fakt sexy, sladkým a poměrně chuťově nevýrazným meruňkám dělá kořenní voňavé garde a chilli vás jen jemně polechtá na patře. Když může být meruňkové čatní s chilli, proč by nemohla být i zmrzlina?
Tak co, dáte si? A líbí se vám nový styl psaní, bez okecávání rovnou na recept? Nebo byste si příště dali i nějakou omáčku? Tu slovní nebo tu na jídlo? A jak prožíváte léto? Napište mi :-)

Líné letní vaření - vařený květák se sýrem

2. srpna 2012 v 10:43 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Takový recept nerecept. Uvažovala jsem, jesti ho sem vůbec budu dávat, protože něco tak směšně jednoduchého mě může z nadšené foodie pečící kváskový chléb, vyrábějící vlastní pralinky a domácí paštiky (a nově i ricottu - těšte se!) rychle poslat do společnosti příšerností z Mimibazaru s jejich kečupovými polívkami a párky v sekané.

Ale třeba trpíte stejně jako já chronickým nedostatkem času a místo stání u plotny se radši střílíte vodníma pistolkama, bude se vám tenhle recept hodit jako inspirace. Příprava zabere jen patnáct minut (nekecám!), je to rychlé a dobré. Recept jsem našla v on-line Apetitu (díky bože za internet!).

Potřebovat budete.

jeden květák velký podle počtu strávníků (střední květák vyjde tak na 4-5 porcí)
1/2 lžičky kmínu
100 g másla, nakrájeného na plátky
200 g uzeného sýra (použila jsem uzenou Parenicu), nahrubo nastrouahného

Květák rozebereme na větší růžice, vložíme do vroucí osolené vody s kmínem a vaříme pět až deset minut, aby růžice květáku zůstaly pevnější. Poté vodu slijeme a květák necháme v hrnci. Ihned jej ještě horký poklademe plátky másla a posypeme nahrubo strouhaným sýrem. Necháme stát pět minut a podáváme.


Nejlépe chutná s vařenými novými bramborami sypanými petrželkou a s domácí tatarkou.


Tipy a triky na odstranění škůdců z květáku: květák rozebraný na růžice dejte do velké mísy plné osolené studené vody a nechte jej tam deset minut. Z květáku vylezou všichni broučci a breberky, které poté sesbíráte na haldině, květák slijete a dáte klasicky vařit.

Tipy při vaření: Při vaření květáku nechte na pár minut odklopenou poklici, aby z květáku mohly uniknout čpavé látky. A do vody, v níž květák vaříte, přidejte kmín, snížíte tak nadýmavost květáku.



A jak na domácí tatarku? Já používám dokonale blbuvzdorný recept od paní Naďi ze stánek pana Cuketky.


Z ledničky si nejméně hodinu před přípravou vytáhněte:

2 vejce (upotřebíme však pouze žloutky)
150 ml slunečnicového olje
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z půlky citronu (nebo lžička bílého vinného octa)
sůl, pepř

Potřebujete však tyčový mixér a taky vysokou nádobu, co se používá třeba k vyšlehání šlehačky. Do této vysoké nádoby si odměřte olej, vyklepněte žloutky (a bílky si nasyslete do mrazáku třeba na Pavlovu), přidejte lžíci hořčice a citronovu šťávu, vražte tam mixér a velmi, velmi pomalu táhněte nahoru. Celý proces výroby trvá pět až deset sekund. Ano, sekund, vážení a milí, a ještě se mi nestalo, že bych majonézu podle tohoto návodu nějak zprasila. Dochucení už je na vás, můžete přidat bylinky, najemno nasekané ančovičky nebo olivy, jarní cibulku, rozetřený česnek apod. A můžete ji udělat i z olivového oleje, toho však použijte 200 ml, protože je hustší.

Majonéza má nádherně žlutou barvu a i když je ze syrových vajec, ještě nám z ní nikdy nic nebylo (a to používám domácí vejce).

Tak dobrou letní chuť a co nejméně žhavých chvilek v kuchyni!

Višňový crumble a knedlíky s meruňkama dvakrát jinak

1. srpna 2012 v 13:03 | Madla |  Sladké vábničky
aneb, řekni to ovocem. Mám pocit, že mě to ovoce za chvíli semele a já o tom ani nestíhám psát. Teď končí višně i na chladnějších částech Moravy, taktéž na domorodé moravské meruňky čeká exit už příští týden, s borůvkama si nejsem tak jistá, ale protože jsem už tři týdny neviděla svého oblíbeného stánkaře s drobnými ametystovými plody v kelímcích, budou už asi i borůvky za zenitem. A to je škoda, protože já mám v záloze tolik báječných ovocných receptů, borůvkový mojito sorbet, jogurtovou meruňkovou zmrzlinu s mandlovo-perníkovou drtí, meruňkový sorbet s chilli, a teď nevím, jestli má vůbec cenu sem dávat ledovou ovocnou inspiraci, když už sezóna meruněk a borůvek končí.

Ale abych aspoň stihla nějaké ovocné resty, představím vám nejdřív báječný višňový crumble s mandlemi a perníkem.


Na šest malých porcí budete potřebovat:

100 g mandlí (i se slupkou)
100 g strouhaného perníku
50 g ovesných vloček
50 g třtinového cukru
80 g másla, rozpuštěného

odpeckované višně
6 lžic třtinového cukru
máslo na vymazání zapékacích misek (zrhuba 60 g)

Malé zapékací misky bohatě vytřeme máslem a do každé vsypeme lžíci třtinového cukru. Protřeseme, aby se ukr dostal rovnoměrně na celé dno misky a na vrstvu cukru rozprostřeme odpeckované višně. na višně navrstvíme "drobenku". tu si vytvířme úplně jednoduše. Mandle (opravdu doporučuju je před samotnou přípravou na čtvrt hodinky nasucho opražit v troubě nebo na pánvi, jejich aroma achuť se neuvěřitelně prohloubí) rozmixujeme, ovesné vločky rozmixujeme a vše smícháme se strouhaným perníkem a třtinovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo a pomocí prstů vytvoříme drobenku, kterou navrstvíme na ovoce, tak, aby bylo celé rovnoměrně přikryté. Takhle přirpavený dezert si můžeme odložit do ledničky a pak machrovat přřed návštěvou s čerstvým horkým crumblem. Pečeme dvacet minut v troubě rozehřáté na 200 stupňů. Necháme chvíli vychladnout a podáváme.


Nejlepší je třeba s créme fraiché nebo zaksysanou smetanou, ale absolutní dokonalosti dosáhnete, když jej budete servírovat s nějakou dobrou smetanovou zmrzlinou. Třeba se smetanovou zmrzlinou s mandlemi.



Jo a jí se to lžičkou :-) Crumble sice nevypadá moc esteticky, ale křupavá sladká drobenka skrývající zkaramelizované ovoce je prostě super. A když k tomu přidáte domácí zmrzlinu, máte za pár minut ten nejlepší a nejrychlejší dezert na světě. To jako že se Madla jmenuju!


Pokud máte rádi crumble, vyzkoušejte třeba tenhle s karamelizovanými jablky, nebo rynglovo-jablíčkový.

A pokud máte ještě nějaké meruňky, určitě vyzkoušejte meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta podle Maryny. Jsou fakt skvělé.


Jsou báječné a to vám říkám jako člověk, který až dosud neměl saldké knedle vůbec v oblibě, tenoučká slupička odpalovaného těsta dává v plné síle vyniknout šťavnatým sladkým meruňkám. Já je podávala přelité rozpuštěným máslem a posypané strouhaným perníkem a moučkovým cukrem.


A kombinace to byla vážně skvělá, což dokládá i náš tříletý mrňous, který zvládl sníst tři ohromné knedle a manžel, který se knedlíky vyžádal místo pstruha! (A to mi ještě přřed pár týdny tvrdil, že ovocné knedlíky fakt nee).

Jenže tohle tvrdil, dokud nedostal tvarohové nočky utopené v jahodách. Recept je od Marušky a už jsem ho tu představovala. Dvě menší porce nočků mi zůstaly, takže pustovaly do mrazáku a tak, když drahý odcestoval na služebku, vytasila jsem nočky z mrazáku, povařila je pět minut v mírně osolené vodě a podávala přelité bíločokoládovou omáčkou s meruňkami.


Tu si připravíte supersnadně, stogramovou tabulku bílé čokolády si rozlámejte na dílky, dejte do rendlíku, zalijte čtyřmi lžícemi mléka nebo smetany (já použila smetanu, heč) a za občasného míchání rozpusťte. Přidejte čtyři meruňky nakrájené na kousky a ještě dvě minutky prohřívejte.


Přelijte přes uvařené nočky a pěkně je v omáčce obalte.

Dobrou chuť a pravé nefalšované ovocné léto vám všem přeje Madla!