A zase ta ... zmrzlina

18. srpna 2012 v 14:43 | Madla |  Zmrzlinárium
Jojo, jsem posedlá zmrzlinami. Pokud nemám v mrazáku minimálně dva druhy zmrzlin, tak vymýšlím, kombinuji příchutě a opakovaně provádím obsedantně-kompulzivní úkony jako šlehání smetany, mixování a následné chlazení. Jsem si vědoma toho, že tyto opakující se úkony zhoršují kvalitu mého života, protože pro samé zmrzlinování nemám v mrazáku místo na další věci a když mi v hlavě uzraje nápad na další příchuť, jdou stranou i tak důležité věci jako třeba úklid, zašití roztrhlých tepláků nebo žehlení (ale s tou hromadou prádla, co mám před zraky návštěv schovanou v pokojíčku fakt něco udělám, čestné pionýrské :-)).

Takže tak, přiznání bylo široké internetové obci sděleno a pokud se mezi mými laskavými čtenáři pohybuje i nějaký dušezpytec, může mi v komentářích poradit nějakou terapii. Nevím však, jestli jej poslechnu, protože mě zmrzlinování prostě baví a hlavně, všichni kolem jsou rádi, že dostávají poctivé a dobré zmrzliny.

A začneme hnedle pěknou čokoládovou bombou, čokoládovou zrmzlinou s karamelizovanými banány. Jo, banány. Vím, že kolem je spousta sezónního ovoce, ale kvůli malému prckoletovi občas koupím pár banánů, které mu do přesnídávky rozmačkám k nějakému kyselejšímu ovoci (ostružinám, rybízu). Ale jednou mi takhle při nákupu ujela ruka a doma mi přistálo kilo už dosti zralých banánů. A honem, co s nimi? Bylo snesitelné počasí, ale hlásili zase oteplení. Zmrzlina ty bláho. V šuplíku se krčila tabulka hořké čokolády, tak šup šup, co ještě? Kardamon na ovonění, bourbon a třtinový cukr a bylo to.


Na necelých 400 ml zatraceně dobré zmrzliny budete potřebovat:

100 g tabulku kvalitní hořké čokolády, rozlámané na kousky
3 lžíce mléka
200 ml smetany ke šlehání
2 vejce
2 lžíce medu

na zkaramelizované banány:

tři banány, nakráejné na kousky
tři lžíce třtinového cukru
tři lžíce bourbonu (nebo whisky)
lžičku sušeného mletého kardamonu
80 g másla (20 g na vymzaání, 60 g na povrch banánů)

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu rozlámanou na kousky. K rozlámané čokoládě přilijeme tři lžíce mléka a přidáme dvě lžíce medu. Občas promícháme. Dotuha si vyšleháme smetanu ke šlehání. Do vhodné nádoby, kterou můžeme dát nad vodní lázeň, si vyklepneme dvě vejce (celá). Dáme nad vodní lázeň a metličkou šlehače prošleháváme tři minuty do doby, než vejce zesvětlají a třikrát zvětší svůj objem. Poté vaječnou směs opatrně vešleháme do vyšlehané šlehačky. Přidáme rozpuštěnou čokoládu.

Banány si nakrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky a dáme na plech nebo do pekáčku vymzaného máslem. zasypeme cukrem, skropíme bourbonem a poprášíme kardamonem. Promícháme. Poklademe vločkami másla a vrazíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů na čtvrt hodiny. Zkaramelizované banány necháme cca dvě minutky odpočinout a pak je rozmačkáme vidličkou a přidáme k připravené zmrzlinové směsi. Zlehka promícháme a dáme do vhodné nádoby a na mrazák.

A zhruba každou hodinku obsah misky promícháme. A za další hodinu ase promícháme. A pak zase. A odměnou nám bude nádherně měkká zmrzlina s plnou čokoládou chutí, s kousky sladkých banánů ovoněných bourbonem a kardamonem.


Tak co? Dáte si?

A nebo máte radši chuť na jogurtovo-švestkovou zmrzlinu s mandlovým griliášem?


Na zhruba půl litru švestkové zmrzliny si nachystejte:

200 g vypeckovaných švestek, nakrájených na kousky
2 lžíce cukru
50 ml vody
4 lžíce medu
3 kusy hřebíčku
200 ml smetany ke šlehání
100 ml hustého bílého jogurtu
tři lžíce mandlového griliáše

na mandlový griliáš:

100 g mandlí, ve slupce
100 g cukru krupice
3 lžíce vody



Vypeckované a nahrubo nakrájené švestky dejte vařit do vody s cukrem a hřebíčky. Povařte pět minut a sundejte ze zdroje tepla. Odeberte hřebíčky a nechte mírně vychladnout. Mírně vychladlé švestky rozmixujte. Dotuha si vyšlehejte šlehačku. Ke konci šlehání vešlehejte do smetany med. K vyšlehané šlehačce zamíchejte hustý bílý jogurt a rozmixované švestky. Promíchejte a poté zlehka vmíchejte mandlový griliáš. Dejte na mrazák a zhruba třikrát čtyřikrát během tří čtyř hodin během mražení promíchejte.


Mandlový griliáš si připravíte následovně: Mandle i se slupkou si nahrubo rozmixujte či umelte nebo podrťte. Vsypte na pánvičku a nasucho dvě minuty opékejte, aby se mandle hezky rozvoněly. Poté k nim přisypte cukr, zalijte třemi lžícemi vody a nechte na nejmenším plameni. Cukr se začne tavit a mandle se začnou obalovat horkým karamelem. Počkejte, až bude mít karamel tu správnou zlatohnědou barvu (ne tmavší, byl by hořký!) a sejměte ze sporáku. Vlijte na talíř vymazaný olejem. Na vymazání olejem nezapomeňte, jinak se vám nepodaří griliáš dostat z talíře. Dejte vychladit. Vychladlý a ztuhlá griláš nalámejte na kusy a rozmixujte mixérem na jemno. A přisypte ke zmrzlině. A co se zbytkem? Griliáš můžete přidat k dorbence na koláče, do sušenkové krusty při přípravě různých cheesecaků nebo do crumblu, nasypat si ho do jogurtu k snídani, prostě fantazii se meze nekladou.


Tahle švestková zmrzlina je vážně super! Díky medu je krásně měkká, takže stačí ji nechat mimo mrazák povolit pět minut a už můžete vesele kopečkovat, díky hřebíčku je pěkně voňavá a sladký mandlový griliáš v ní pěkně křupe. A má krásnou barvu, to musíte uznat.

A protože končit se má lehce a s písní na rtech, i já zakončím lehounkoým a svěžím kiwi sorbetem s bílou čokoládou. Je jednoduchý jako facka.


Na zhruba půllitr si nachystejte:

185 g cukru krupice
250 ml vody
500 g kiwi (asi 8 velkých kousků)
50 g bílé čokolády, nalámané na kousky

Do rendlíku nasypte cukr, přilijte vodu a zahřívejte na co nejmírnějším palmeni tak dlouho, až se cukr celý rozpustí. Dejte stranou zchladit. Nebo si to zchlazení urychlete, svařte cukr s polovičním množstvím vody a do cukrového sirupu pak dejte adekvátní množství ledových kostech. Kiwi si oloupejte, nakrájejte na kusy a rozšmelcujte v mixéru. Smíchejte s vychladlým curkovým sirupem.
Nad vodní lázní si rozpusťte bílou čokoládu nalámanou na kostičky a rozpuštěnou čokoládu pak rychle metličkou vmíchejte do směsi. Pořádně promíchejte, aby se čokoláda pěkně rozptýlila a vlijte do vhodné nádoby a dejte na mrazák. A zas jednou za čas promíchejte, však vy už to znáte.


Je osvěžující, s výraznou chutí kiwi a ty malé bílé křupavé krystalky nejsou led, ale bílá čokoláda ve formě malých sladkých kapiček.


No a já se na závěr přiznám, že to se mnou asi není tak strašně špatné, jak jsem psala v úvodu, protože jsem už stihla vysát a utřít prach v půlce domu, zaopatřit dítko, jež si nyní spokojeně hraje, vyrobit další dávku ricotty a víte co? Protože tyhle zmrzliny (až na ten kiwi sorbet, to víte, měla jsem angínu)jsou už dávno minulostí, chystám se dnes na jogurtovou s medem a na jednu zmrzlinu, na kterou jsem strašně zvědavá - na (tramtarará) ... zmrzlinu z červené řepy.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 19. srpna 2012 v 11:57 | Reagovat

Při pohledu na Tvůj blog zjišťuji, že už jsem nějak dlouho žádnou zmrzlinu nedělala. Při tom Tvém množství snad už musíte mít zmrzlé žaludky :-) . Švestková s mandlovým griliášem musela být božská.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 19. srpna 2012 v 15:57 | Reagovat

Maryna: Zatím si nad zmrzlým žaludkem nikdo nenaříká :-) Já vždycky část zmrzliny rozdám, ale je pravda, že největší část končí v mém žaludku. Já osobně bych mohla jíst jen a jen zmrzlinu :-)
Těším se na nějakou tvou!

3 Pipi Pipi | Web | 20. srpna 2012 v 14:52 | Reagovat

Madlo! Jsi šílená! :-D

Tak tohle jsem měla na srdci a teď mi prosím tě řekni, kolik kilo tě tohle zmrzlé bláznovství už stálo! :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 21. srpna 2012 v 10:40 | Reagovat

Pipi: Hi, já vím, přesto se léčit nenechám :-D
Hi, kila zatím nijak nepřibývají, za což však nemůže zmrzlina, ale zvýšená konzumace zeleniny  a ovoce. Jinaksi nemyslím, že na pár kopečků zmrzliny lze svádět nějaká letní kila navíc, jde o celkové stravovací návyky. :-)

5 Meg Meg | Web | 22. srpna 2012 v 20:25 | Reagovat

Madlooo, ty me nicis! Nikdy jsem na zmrzliny moc nebyla, ale tyhle vedra a tvoje kombinace me lakaji uplne neuveritelne :)

6 Monča Monča | E-mail | Web | 22. srpna 2012 v 23:07 | Reagovat

Neodolala jsem! Prubla jsem tu čokoládovou (ikdyž ošizeně z Milky a bez babánů) a mám teď problém jak vydržet a nechat půlku dětem... Je výborná!!! A na rozdíl od karamelové, kterou jsem dělala asi před měsícem, nezůstává na jazyku, což sem dávala za vinu smetaně a potvrdilo se mi to a i přes to byla ta karamelová nezapomenutelná a brzy se na ní vrhnu znovu. Takže mě toto zmrzlinové šílenství velmi těší :-)

7 Madla Madla | E-mail | Web | 23. srpna 2012 v 13:35 | Reagovat

Meg: Tak šup, šup, sezóna švestek je v plném proudu, banány, kiwi a čokoláda na sezónu nehledí, tak honem nějakou udělej, než ty vedra zase pominou :-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 23. srpna 2012 v 13:35 | Reagovat

Monika: Jé, tak to jste mě ohromně potěšila! I čistá čokoládová je moc, tak jí příště udělejte dvojnásobnou porci, ať se dostane i na děti :-D

9 Monča Monča | E-mail | Web | 23. srpna 2012 v 14:13 | Reagovat

Na děti zbyla polovina, já si dovolila vylízat krabičku a mlaskaly si neskutečně, mám jí dělat co nejčastěji a zhruba čtyřnásobné množství :D Potěšení je na všech stranách 8-)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 23. srpna 2012 v 20:17 | Reagovat

Monča: Nejmenší strávníci bývají ti nejvíce kritičtí, tak jsem moc ráda, že jsem se svým zmrzlinovým receptem uspěla. Moc mě to těší a blaží. Takovou maminku jako vy do zlata zasadit!

11 Veronika Veronika | Web | 10. září 2013 v 12:22 | Reagovat

Ahoj Madlo, tak jsem nevedela, co se svestkama a do oka mi padla tvoje zmrzka a je super! Jen je na me mozna trochu moc sladka, tak priste uberu medu, ale jinak fakt vyborna! Diky za bezva recept a zmrzlinam zdar! :)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 13. září 2013 v 12:35 | Reagovat

Veronika: Tak to jsem moc ráda, že ti padla do oka, sladkost ještě poladíš podle svého gusta a můžeš pak zmrzlinovat o sto šest i o sto sedm... :-)
Jsem moc ráda, že chutnala!

13 Mařenka Mařenka | Web | 27. června 2014 v 10:18 | Reagovat

Jaj, tak to jsem neměla číst, ba ani vidět. Léto pomalu začalo a já se děsím, jak budu vypadat v plafkách :-)
Jinak já mám teda v mrazáku úplně opačnej problém, pro samý maso a zeleninu se mi tam nevleze zmrzlina :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama