Cuketová buchta s mandlemi a čokoládou - výtečná

12. srpna 2012 v 10:16 | Madla |  Sladké vábničky
Máte rádi cukety? A pěstujete je? Nebo je dostáváte? Mými pravidelnými letními cuketovými dodavateli je moje maminka, pravidelně dostanu i pár přerostlých potvůrek od kamarádky Lucky a taky od švagrové. Ale od mámy, od té jich mám regulérně nejvíc. A taky nejlepších, protože moje maminka nemá ráda přerostlé cuekty a tak kolikrát dostanu úplně malinké křehké cuketky, které se dají sníst jen tak, nebo v salátu a já si tak můžu vychutnat jejich jemnou ořechovou chuť.

Ale co s cuketami, které jsou střední nebo maximální velikosti? Prostě se stane, že ty potvory přerostou, jenže mě nevadí ani plody maximální velikosti, prostě je nastrouhám a vytvořím z nich výtečnou buchtu plnou čokolády a mandlí. Tak jestli máte velkou cuketu a nevíte co s ní, upečte si se mnou vláčnou a fakt dobrou buchtu.


Recept jsem převzala od Tege, udělala jsem pár úprav (vlašáky nahradily mandle, do těsta jsem přidala svůj milovaný kardamom, místo kefíru jsem dala syrovátku, které mám monetálně díky své zálibě v domácí ricottě nadbytek) a zjistila jsem, že se jedná o moučník velmi variabilní, který snese dost úprav a přesto vždycky překvapí výbornou chutí. A je vláčný a příjemně vlhký. Tak jo, přestávám se slintáním a představím vám recept:

2 a 1/4 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku holandského kakaa
1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
1 čajová lžička soli
1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
1 lžíce sušeného kardamomu
1/2 hrnku rozpuštěného másla
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1/2 hrnku podmáslí (já použila syrovátku, ale použít i kefírové mléko apod.)
2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (zhruba jedna střední cuketa)
na posypání:
150 g nahrubo nasekaných mandlí
100 g nahrob nasekané hořké čokolády
Do jedné mísy si prosijeme hladkou mouku, kakao, kypřicí prášek, lžičku soli a kardamom, promícháme a dáme stranou.
Ve větší míse si smícháme třtinový cukr s olejem a máslem a po jednom zašleháme vejce. Do této tekuté směsi pak po částech přisypáváme sypkou směs a přiléváme syrovátku (podmáslí, kefír ...). Nakonec vmícháme nahrubo nastrouahnou cuketu, promícháme a vlijeme na klasický velký plech s vysokým okrajem. Posypeme nahribo posekanou hořkou čokoládou a mandlemi a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi třičtvrtě hodiny. Pokud po vpíchnutí špjele těsto nelepí, je hotovo a můžeme tuhle voňavou dobrotu vytáhnout z trouby.


Je fakt výborná! Vláčná, vlhká, pěkně čokoládová, s jemnou vůní kardamomu a přitom je fakt jednoduchá na přípravu. A já, protože jsem zavalena další dávkou cuket od maminky, chystám se na její upgrade - tentokrát bude do kávova :-)


Rozhodně si ji upečte!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | 12. srpna 2012 v 12:07 | Reagovat

Mňam! A já mám zrovna dva obry v lednici... Jejich osud je zpečetěn :)
Jinak se přimlouvám za zachování velkých fotek. Ráda si je prohlížím a slintám ve velkém rozlišení :)

2 Catalina Catalina | Web | 12. srpna 2012 v 15:05 | Reagovat

Nejprve mě podle fotek napadlo, že se jedná o brownies z cukety :) Vypadá to vážně skvěle! Už jen ta čokoláda a mandle nahoře mě neskutečně lákají. Taky mám moc ráda buchty z cuket, jsou pak - přesně, jak píšeš - neuvěřitelně vláčné.

3 Madla Madla | E-mail | Web | 12. srpna 2012 v 19:49 | Reagovat

Jana: Jé, tak to jsem opravdu ráda, že jsem tě tak navnadila! Určitě vyzkoušej a dej vědět, jak chutnalo!
A díky za komentář k fotkám, ještě uvidím podle dalších reakcí, jestli je nechám takhle, nebo je radši zformátuju, aby se rychleji načítaly.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 12. srpna 2012 v 19:53 | Reagovat

Catalina: myslím, že brownies z cukety by ani vytvořit nešlo, dík cuketě by pak přišlo o takovou tu žvýkačkovitou konzistenci, ale i tak je tahle buchta neuvěřitelně dobrá (a taky zdravá :-))
Pokud máš cukety, určitě si ji upeč, nebudeš zklamaná! Ta čokoláda  amandle navrchu jsou fakt skvělé, náš junior je okusoval přímo z buchty :-)
Tak cuketám a pečení zdar!

5 Terezka Terezka | Web | 12. srpna 2012 v 21:43 | Reagovat

Madlo, s mandlemi je to také dobrý nápad! Pěkně se ti buchta povedla, já mám také cukety ze zahrádky od tchánů, takže jdu zítra péct...

6 Maryna Maryna | 13. srpna 2012 v 7:53 | Reagovat

Potvrzuji, že je fakt výborná! Vláčná a voňavá a hlavně zarytí odpůrci cukety vůbec nepoznají, že ji jedí! Vyráběla jsem z podmáslí.

7 Meg Meg | Web | 13. srpna 2012 v 13:44 | Reagovat

Madlo, ja te chci doma :)) I kdyz mam pocit, ze bych se pak asi ani nedokazala zvednout ze zidle :D

8 Madla Madla | E-mail | Web | 13. srpna 2012 v 14:28 | Reagovat

Terezka:Terezko, ídky moc! Byla vážně perfektní a ty mandle sx čokoládou navrchu, och, och!

9 Madla Madla | E-mail | Web | 13. srpna 2012 v 14:30 | Reagovat

Maryna: teda, ty jsi ale rychlík! Přesně tak, u nás se po ní zaprášilo po necelých dvou dnech a nikdo vlastně nepoznal, z čehože to ta dobrá buchta je :-)
Ještě plánuju takhle sladce zamaskovat červenou řepu, to bude teprve legrace :-)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 13. srpna 2012 v 14:33 | Reagovat

Meg: Ono to až takové terno není, navíc bys mě musela adoptovat už se dvěma dětmi :-)
Ale díky, báječná poklona  ajá se rdím jak novicka před papežem :-D

11 Jana Jana | 14. srpna 2012 v 10:33 | Reagovat

Buchta vypadá výborně,jen mám jednu otázku. Je pro chuť důležitý kardamon?

Děkuju

12 Madla Madla | E-mail | Web | 14. srpna 2012 v 11:14 | Reagovat

Jana: Buchta je výborná i bez kardamonu, bude prostě čistě kakaová s čokoldávo-mandlovým vrškem. Já kardamon miluju, takže ho často přidávám, ale i v originále je buchta bez něj. Tak ať vám chutná a dejte pak vědět!

13 Věra Věra | 20. srpna 2012 v 22:17 | Reagovat

Buchtu jsem upekla v pátek pro sobotní návštěvu a už při ochutnávání chvilku po upečení byla výtečná. Větší zbytek jsme hravě dojedli s návštěvou v sobotu. A vynechala jsem kardamom, kterým si manžel ochucuje mletou kávu a dostala jsem vynadáno, že jsem ho nepoužila i do buchty. Takže příště...
Moc děkuji za recept.
Věra

14 Madla Madla | E-mail | Web | 21. srpna 2012 v 10:43 | Reagovat

Věra: Kardamon a káva, to jsou nerozluční spojenci. Jsem moc ráda, že u vás měla buchta takový úspěch, to mě opravdu těší!
ať žijí cukety ve sladké úpravě :-)

15 Lenka Lenka | 1. září 2012 v 22:05 | Reagovat

Nevím, kde jsem udělala chybu-postupovala jsem přesně podle receptu, ale výsledkem bohužel nebyla buchta, ale spíš něco připomínající velkou sušenku na plechu :-(
Těsto vůbec nevyskočilo a není vláčné, spíše suché :-?
Kde jsem mohla udělat chybu??? ???

16 Madla Madla | E-mail | Web | 2. září 2012 v 7:47 | Reagovat

Lenka: Teda, to netuším v čem mohl být zakopaný pes. Mě se vždy povedla krásně kyprá a nadýchaná. Nebyl třeba prošlý prdopeč? A nepekla jste ji moc dlouho? Každá trouba peče jinak, takže i doba pečení se musí přizpůsobit.
To je mi fakt líto, snad se třeba příště povede!

17 Lenka Lenka | 23. září 2013 v 19:20 | Reagovat

Buchta je skvělá, potvrzuji :-) Za nejlepší benefity této buchty považuju kardamon a mandličky na povrchu - perfektní!

18 Madla Madla | E-mail | Web | 24. září 2013 v 10:29 | Reagovat

Lenka: No tak to jsem opravdu moc ráda!

19 Katka Katka | 20. března 2014 v 19:10 | Reagovat

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kolik toho kardamomu tam dáváte a kde se dá sehnat nejlevněji. Děkuju :-)

20 Madla Madla | E-mail | Web | 23. března 2014 v 20:27 | Reagovat

Katka: Tak, jak je to v receptu, jednu zarovnanou lžíci (ale záleží na tom, jak moc máte ráda kardamon, stačí i třeba kávová lžička). Já ho kupuji mletý ve svém oblíbeném krámku s kořením a čaji, takže vám bohužel neporadím, kde je nejlevnější.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama