Lehký cuketový slaný koláč

24. srpna 2012 v 14:53 | Madla |  Slané potěšení
Cukety, cukety a zase cukety. Přerostlé, tak akorát, i ty úplně malinkaté na mě koukají z tašky nebo přepravky pokaždé, když k nám na návštěvu zavítají mí rodiče. A já s cuektami experimentuju moc a moc ráda. A jako experiment vznikl i tento koláč. Na rozdíl od klasické quiche (ano, quiche je holka) je lehký, bez smetany a tučného sýra, s domácí ricottou (na kterou bude fakt recept hned záhy, slibuju!) a celozrnným těstem. A tady je:

Na koláčovou formu o průměru 18 cm budee potřebovat:

křehké těsto:

120 g hladké mouky
130 g špaldové celozrnné mouky
2 lžičky soli
150 g másla, studeného, nakrájeného na kousky
1 žloutek
2 lžíce syrovátky (nebo mléka)

Na náplň

150 g ricotty
2 vejce
čtvrt lžičky soli
čtvrt lžičky pepře (čerstvě mletého prosím)
1 malou chilli papričku, poskeanou

na ozdobu:

malou cuketu, nakrájenou na pásky či kolečka
drcené chilli

V malé míse si rychle smícháme všechny přísady na těsto, které nelepí. Pracujeme rychle. Nejlíp to jde rukama. Zpracované těsto dáme buď na pět minut do mrazáku a pokud nespěcháme (kdo ale nespěchá, že :-)), tak ho dáme do lednce na minimálně půl hodinu. Vychlazené těsto rozválíme na placku, vyložíme jím koláčovou formu a její boky a propícháme jej vidličkou. Dáme péct na čtvrt hodiny do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

Ve velké míse si ušleháme ricottu, vejce a cuketovou pomazánku. Ochutíme pepřem, solí a chilli. nalijeme na předpečený korpus, ozdobíme malou cuketkou nakrájenou na plátky a jemně posypeme chilli. Pečeme ještě další půlhodinu, až náplň pěkně zpevní.


Fotku celého koláče nemám, protože prostě nevydržel. Ačkoli můj drahý muž tvrdí, že nemá rád cuekty a v lásce nechová ani celozrnné výrobky, na tenhle koláč se vrhl jako kdyby týden nejedl.


Tak maskování cuket zdar!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 28. srpna 2012 v 15:19 | Reagovat

Ja ti ty cukety tak zavidim! Super!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 29. srpna 2012 v 11:15 | Reagovat

Meg: A já ti zase závidím ajvar, čevabčiči a labutě :-)

3 toffo toffo | 31. srpna 2012 v 12:52 | Reagovat

Potřebovala jsem upotřebit polovinu zbylého těsta vándráckého chleba pečeného na klacku, nad ohníčkem.(je to téměř křehké těsto, ale bez žloutku, zato s prdopečem a jelikož už vařím a peču zdravěji, půl napůl mouka špaldová a hladká bílá). Samozřejmě jsem si vzpoměla na cuketovou pomazánku, tak jsem se zařídila podobně. Restovanou vychladlou cuketu s česnekem jsem povzbudila šplíchancem šlehačky, jedním vajíčkem a mými vlastnotroubně sušenými, nadrobno nakrájenými rajčaty. Navrch nakrájený sýr Hermelín, složený do sluníčka. Je to sice takový koláč zbytkoš, ale ta cuketa je v tomto stavu na jedničku.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 1. září 2012 v 21:43 | Reagovat

toffo: No teda, tvoje variace zní víc než výborně! Takový slaný koláč bych si hned dala líbit (a hned o něm bych si dala tvůj úžasný domácí hamburger!)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama