Líné letní vaření - risotto s cuketou a rajčaty

21. srpna 2012 v 11:01 | Madla |  Rýžové a těstovinové variace
Sezóna je sezóna vážení a milí, a tak mé srdce jihne nad darovanými přebytky ze zahrad jiných - z rajčat a okurek od manželových rodičů, z cuket rozličných velikostí, oranžolících Hokkaiďátek a v neposlední řadě červených řep od mých rodičů.
Léto je prostě radost, protože darovaných přebytků obvykle nebývá tolik, že bych si musela nějak složitě lámat hlavu co s nimi a vymýšlet kulinářská harakiri ve stylu cuketový džem a podobně, ale není toho ani málo, takže k nějaké té kuchařské invenci jsem přeci jen nucena. Bezvadná byla cuketová pomazánka, velkou cuketu jsem zpracovala ve vynikající cuketové buchtě s mandlemi a čokoládou a jedna střední cuketka si počkala, až ji spolu s rajčátky obětuju v risotttu.


V risottu lehkém, letně vyladěném. Nachystejte si hrnec, dýnko (Jakže to je česky? Prkýnko?), nůž, vařečku a struhadlo a žufánek (sběračku? naběračku?) protože víc netřeba.


Na tři veliké porce si nachystejte:


rýži Arborio (1 hrnek - 250 ml)
1 středně velkou cibuli, najemno nakrájenou
3 česnekové stroužky, nakrájené na plátky
růžové víno - 1,5 dl do risotta, zbytek na osvěžení kuchařky/kuchaře
vývar (nejlépe domácí) - 700 ml (použila jsem vepřový)
jednu střední (cca 10 cm velkou) cuketu, nakrájenou na hrubší kostky
rajčata (3 ks), nakrájená na kostky
100 g másla
3 lžíce olivového oleje
hrst paremzánu + další parmezán na posypání

Do hrnce vlijeme tři lžíce olivového oleje a vložíme plátek másla (cca 20 g). Dáme nad mírný plamen. Zahřejeme též vývar, který budeme potřebovat horký. Do másla s olejem vsypmeme nadrobno nakrájenou cibuli a česneka opékáme dvě minuty. Poté přisypeme rýži a znovu dvě minuty opékáme, za stálého promíchávání. Rýži zalijeme vínem, počkáme, až se víno odpaří a za občasného promíchávání přiléváme naběračku vývaru. Vždy počkáme, až rýže vstřebá tekutinu a až poté přilejeme další horký vývar. Od přidání prvního žufánku vývaru by mělo být risotto za dvacet minut hotové. Až je rýže takřka měkká, přidáme do ní nakrájené rajče a cuketu a dolijeme zbylým vývarem. Pokud je rýže již měkká, odstavíme ji ze zdroje tepla a ihned vmícháme 80 g (těch 20 g jsme použili na začátku) na kostičky nakráejného studeného másla. Promícháme a zasypeme hrstí parmezánu. Opět promícháme, zaklopíme pokličkou a necháme pět minut odležet, aby se chutě pěkně propojily.


Servírujeme na nahřátých talířích a posypeme hrstí jemně nastrouhaného parmezánu.


A popíjíme vychlazené růžové víno.

Dobrou chuť a příjemné léto vám všem přeje Madla!

PS: Nemáte někdo cuketu? Mě už všechny došly :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 21. srpna 2012 v 12:14 | Reagovat

Kdyby byl zájem o špagetovou dýni, tak za chvilku budou :-) A rizoto vypadá luxusně.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 21. srpna 2012 v 21:36 | Reagovat

Maryna: Dýní mám dostatek, sice teda Hokkaidó, ale bude jich větší než velké množství. Špagetovou dýni jsem však ještě neměla, těším se na tvé dýňové recepty, určitě se jimi nechám inspirovat.

3 Meg Meg | Web | 22. srpna 2012 v 20:35 | Reagovat

Cuketu bohuzel nemame, takze si tu jen slintam :)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 23. srpna 2012 v 13:37 | Reagovat

Meg: Třeba když budeš hodná, tak tě někdo cuketou podaruje ;-)
Já cuekty miluju, ale manžel už z mého cuketování moc nadšený není, dneska se mě ptal, jestli už to jsou poslední cuekty, co jíme (měli jsme cuketový krém :-))

5 Catalina Catalina | Web | 24. srpna 2012 v 19:05 | Reagovat

Ááách, mňam! Na to, jak nevařím, jsem nedávno zkoušela risotto a byla jsem fakt překvapená, že se mi to docela podařilo :D Tvoje zní skvěle, už vím, jaké zkusím příště :))

6 Madla Madla | E-mail | Web | 24. srpna 2012 v 20:21 | Reagovat

Catalina: Italské risotto je úžasná věc, já ho miluju a od té doby, co jsem ho ochutnala, mi klasické české rizoto do kuchyně nesmí. Risotto v tvé režii muselo být prostě neodolatelně svůdné!

7 lutheran lutheran | Web | 20. června 2015 v 19:22 | Reagovat

pujcky online ihned stříbro :-|

8 hypersonic hypersonic | Web | 22. června 2015 v 12:31 | Reagovat

nebankovni půjčka 100000 :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama