Líné letní vaření - vařený květák se sýrem

2. srpna 2012 v 10:43 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Takový recept nerecept. Uvažovala jsem, jesti ho sem vůbec budu dávat, protože něco tak směšně jednoduchého mě může z nadšené foodie pečící kváskový chléb, vyrábějící vlastní pralinky a domácí paštiky (a nově i ricottu - těšte se!) rychle poslat do společnosti příšerností z Mimibazaru s jejich kečupovými polívkami a párky v sekané.

Ale třeba trpíte stejně jako já chronickým nedostatkem času a místo stání u plotny se radši střílíte vodníma pistolkama, bude se vám tenhle recept hodit jako inspirace. Příprava zabere jen patnáct minut (nekecám!), je to rychlé a dobré. Recept jsem našla v on-line Apetitu (díky bože za internet!).

Potřebovat budete.

jeden květák velký podle počtu strávníků (střední květák vyjde tak na 4-5 porcí)
1/2 lžičky kmínu
100 g másla, nakrájeného na plátky
200 g uzeného sýra (použila jsem uzenou Parenicu), nahrubo nastrouahného

Květák rozebereme na větší růžice, vložíme do vroucí osolené vody s kmínem a vaříme pět až deset minut, aby růžice květáku zůstaly pevnější. Poté vodu slijeme a květák necháme v hrnci. Ihned jej ještě horký poklademe plátky másla a posypeme nahrubo strouhaným sýrem. Necháme stát pět minut a podáváme.


Nejlépe chutná s vařenými novými bramborami sypanými petrželkou a s domácí tatarkou.


Tipy a triky na odstranění škůdců z květáku: květák rozebraný na růžice dejte do velké mísy plné osolené studené vody a nechte jej tam deset minut. Z květáku vylezou všichni broučci a breberky, které poté sesbíráte na haldině, květák slijete a dáte klasicky vařit.

Tipy při vaření: Při vaření květáku nechte na pár minut odklopenou poklici, aby z květáku mohly uniknout čpavé látky. A do vody, v níž květák vaříte, přidejte kmín, snížíte tak nadýmavost květáku.



A jak na domácí tatarku? Já používám dokonale blbuvzdorný recept od paní Naďi ze stánek pana Cuketky.


Z ledničky si nejméně hodinu před přípravou vytáhněte:

2 vejce (upotřebíme však pouze žloutky)
150 ml slunečnicového olje
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z půlky citronu (nebo lžička bílého vinného octa)
sůl, pepř

Potřebujete však tyčový mixér a taky vysokou nádobu, co se používá třeba k vyšlehání šlehačky. Do této vysoké nádoby si odměřte olej, vyklepněte žloutky (a bílky si nasyslete do mrazáku třeba na Pavlovu), přidejte lžíci hořčice a citronovu šťávu, vražte tam mixér a velmi, velmi pomalu táhněte nahoru. Celý proces výroby trvá pět až deset sekund. Ano, sekund, vážení a milí, a ještě se mi nestalo, že bych majonézu podle tohoto návodu nějak zprasila. Dochucení už je na vás, můžete přidat bylinky, najemno nasekané ančovičky nebo olivy, jarní cibulku, rozetřený česnek apod. A můžete ji udělat i z olivového oleje, toho však použijte 200 ml, protože je hustší.

Majonéza má nádherně žlutou barvu a i když je ze syrových vajec, ještě nám z ní nikdy nic nebylo (a to používám domácí vejce).

Tak dobrou letní chuť a co nejméně žhavých chvilek v kuchyni!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama