To víte, doba ledová je doba ledová

6. srpna 2012 v 14:51 | Madla |  Zmrzlinárium
aneb nekonečný zmrzlinový příběh. A protože času není nazbyt a oba dva Příšeráci spí klidným poobědovým spánkem, vrhnu se hned rovnou na čtyři skvělé a osvěžující zmrzlinové recepty. A jenom ovocné, jednou borůvky, třikrát meruňky. Bude to šťavanté a bude to sexy. Držte si čepičky!!!

Borůvkový mojito sorbet, asi půl litru:


300 g borůvek
50 ml bílého rumu
100 g třtinového cukru
hrst čerstvé máty
250 ml vody

Do kastůrlku nalijeme vodu, nasypeme hnědý cukr, přilijeme bílý rum a přidáme otrahné lístečky máty. Vaříme asi pět minut do doby, než se cukr rozpustí. Do vařícího se cukrovéo sirupu přidáme borůvky a povaříme ještě tři minuty. Bacha, prská to.
Odstavíme, necháme zchaldnout a rozmixujeme. pro jemnější sorbet můžeme ještě propasírovat, já mám ale v tomhle sorbetu moc ráda kousíčky čerstvé máty. Nalijeme do plastové uzavíratelné krabičky a dáme do mrazáku. A nebo si můžeme udělat nanuky prostým nalitím do nanukových formiček. Pokud cheme sorbet hezky hlaďounký, každou hodinu jej pečlivě promícháme. Nejmíň třikrát, čtyřikrát.

Je omamný, osvěžující a voňavý. Tak šup pro borůvky!


nebo pro meruňky. České meruňky (potažmo ty moravské, ke kterým jsem se dostala já) už pomalu končí, tak jestli jste šťastnými majiteli košíku meruněk, proměňte je v lahodnou zmrzlinu.

Třeba jogurtovo-meruňkovou s perníkovou drtí:


Na asi půl litru budete potřebovat:

200 g meruněk, vypeckovaných
200 ml smetany ke šelhání
3 vrchovaté lžíce (tedy 100 g) bílého jogurtu (ideálně řeckého)
3 vrchovaté lžíce cukru krystal
3 lžíce jablečného sirupu (nemusí být, lze nahradit opět cukrem)

na perníkovou drť:

100 g mandlí (i se slupkou)
100 g strouhaného perníku
50 g ovesných vloček
50 g třtinového cukru
80 g másla, rozpuštěného


Nejdříve si připravíme perníkovou drť. Mandle rozmixujeme spolu s ovesnými vločkami, přidáme strouhaný perník a třtinový cukr, promícháme. Přilijeme rozpuštěné máslo a prsty vytvoříme drobenku. Pokud chceme mít mandle extra voňavé (já to tak dělám ždycky), tak je před rozmixováním necháme deset minut opražit nasucho v troubě nebo na pánvi. Nádherně se pak rozvine jejich chuť a vůně.
Na samotnou zmrzlinu si s cukrem a sirupem rozmixujeme meruňky na kaši. vyšleháme dotuha šlehačku, přidíme k ní hustý bílý jogurt a sladké rozmixované meruňky. zamícháme a zlehka vmícháme perníkovou drť. A zase zmrazíme. A promícháváme, aby byla zmrzlina krásně hlaďounká.


A proč jsem použila jablečný sirup? Kvůli lepší textuře zmrzliny. Aby byla hezky nadýchaná a jemná, což lze bez zmrzlinovače docílit celkem s obtížemi. Jemnosti pomáhá fruktóza, obsažená právě v sirupu - jablečný podpoří pěkně chuť meruněka nepřebíjí ji, takže pokud vám jde také o hebkou zmrzlinu, použijte stejný poměr cukru a sirupu. Ale kupte ten nejkvalitnější, kde je vysoký podíl ovocné složky. Já použila ovocný sirup značky Hello.
K meruňkám skvěle sedne také skořice. Pokud dáváte přednost smetanovým ovocným zmrzlinám, tahle pro vás bude ideální.


Na zhruba půl litru zmrzliny:

250 g meruněk, vypeckovaných
100 ml vody
3 vrchovaté lžíce cukru krystal
3 lžíce jablečného sirupu (lze vynechat a dát jen cukr krystal)
1 lžičku skořice
200 ml smetany ke šlehání
2 vejce

Ve vodě si rozpustíme cukr, přilijeme sirup, přidáme na kostky nakráené meruňky a skořici a pět minut povaříme. necháme vychladnout a poté rozmixujeme na kaši.
Smetanu ke šlehání si vyšleháme dotuha. Rozklepneme obě vejce (celá) a ve vodní lázni je šleháme tři minuty až zesvětlají a ztrojnásobí svůj objem. Přilijeme k ušlehané šlehačce, promícháme. Přidáme rozmixované meruňky a opět promícháme.


A na závěr si dáme něco nádherně pikantního, co vy na to? Meruňky s chilli v mrazivém souznění. Sorbet jednoduchý jako bulharská servírka s vášní španělského donchuana.


Na 750 ml sorbetu si nachystejte:

400 g meruněk
6 malých čerstvých chilli papriček
8 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
4 hřebíčky
300 ml vody
100 g cukru krystal
6 lžic jablečného sirupu (lze nahradit opět jen cukrem)
Svaříme si vodu s cukrem a sirupem, přidáme všechno koření a meruňky a pět minut povaříme. Necháme vychladnout, vyjmeme koření a rozmixujeme. Rozmixovanou hmotu poté ještě pro větší jemnost propasírujeme přes síto. A nalijeme do uzavíratelné nádoby a dáme k ledu. A může občas promíchat, samozřejmě :-)


Tenhle osvěžující a nezvyklý sorbet je fakt sexy, sladkým a poměrně chuťově nevýrazným meruňkám dělá kořenní voňavé garde a chilli vás jen jemně polechtá na patře. Když může být meruňkové čatní s chilli, proč by nemohla být i zmrzlina?
Tak co, dáte si? A líbí se vám nový styl psaní, bez okecávání rovnou na recept? Nebo byste si příště dali i nějakou omáčku? Tu slovní nebo tu na jídlo? A jak prožíváte léto? Napište mi :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 6. srpna 2012 v 18:24 | Reagovat

Všechny tři vypadají opět lákavě, ale maruňková s chilli  je můj favorit! Kde na to bereš čas? A příběh na začátku není špatný.

2 Millie Millie | 6. srpna 2012 v 18:25 | Reagovat

Já jsem pro slovní omáčku, i to je na blogu to krásné, nejen super recepty. Jde o atmosféru

3 Madla Madla | E-mail | Web | 8. srpna 2012 v 7:26 | Reagovat

Maryna: Taková pochvala od tebe, to je pro mě čest! Těším se, že ho vyzkoušíš, pak dej vědět, jak chutnal!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 8. srpna 2012 v 7:27 | Reagovat

Millie: I ta slovní omáčka bude, přeci jen jsem pořád nevyléčená grafomanka :-D
A děkuju moc za milý komentář!

5 HaF HaF | Web | 9. srpna 2012 v 19:09 | Reagovat

Kam chodíš na nápady? Tu borůvkovou asi vyzkoušíme. Borůvky jsme dovezli z dovolené, tak je musíme využít co nejlépe! ;-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 10. srpna 2012 v 7:08 | Reagovat

HaF: Nápady na zmrzliny se mi poslední dobou nějak sami od sebe líhnou v hlavě :-) Pokud někde čerpám inspiraci, tak vždy zdroj uvedu.
Tak ať vám borůvkový mojito sorbet chutná! A výtečná je i ta borůvková s limetkami a kokosovým mlékem -http://madlinakuchyne.blog.cz/1207/doba-ledova-4-zmrzlinove-silenstvi-na-vrcholu

7 vanda vanda | 13. srpna 2012 v 13:25 | Reagovat

No ty zmrzlinky se na mě přímo smějou! Krásakrásakrása!

8 Madla Madla | E-mail | Web | 13. srpna 2012 v 14:35 | Reagovat

vanda: Tak šup, šup pro ovoce a vařit, pasírovat a mrazit :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama