Višňový crumble a knedlíky s meruňkama dvakrát jinak

1. srpna 2012 v 13:03 | Madla |  Sladké vábničky
aneb, řekni to ovocem. Mám pocit, že mě to ovoce za chvíli semele a já o tom ani nestíhám psát. Teď končí višně i na chladnějších částech Moravy, taktéž na domorodé moravské meruňky čeká exit už příští týden, s borůvkama si nejsem tak jistá, ale protože jsem už tři týdny neviděla svého oblíbeného stánkaře s drobnými ametystovými plody v kelímcích, budou už asi i borůvky za zenitem. A to je škoda, protože já mám v záloze tolik báječných ovocných receptů, borůvkový mojito sorbet, jogurtovou meruňkovou zmrzlinu s mandlovo-perníkovou drtí, meruňkový sorbet s chilli, a teď nevím, jestli má vůbec cenu sem dávat ledovou ovocnou inspiraci, když už sezóna meruněk a borůvek končí.

Ale abych aspoň stihla nějaké ovocné resty, představím vám nejdřív báječný višňový crumble s mandlemi a perníkem.


Na šest malých porcí budete potřebovat:

100 g mandlí (i se slupkou)
100 g strouhaného perníku
50 g ovesných vloček
50 g třtinového cukru
80 g másla, rozpuštěného

odpeckované višně
6 lžic třtinového cukru
máslo na vymazání zapékacích misek (zrhuba 60 g)

Malé zapékací misky bohatě vytřeme máslem a do každé vsypeme lžíci třtinového cukru. Protřeseme, aby se ukr dostal rovnoměrně na celé dno misky a na vrstvu cukru rozprostřeme odpeckované višně. na višně navrstvíme "drobenku". tu si vytvířme úplně jednoduše. Mandle (opravdu doporučuju je před samotnou přípravou na čtvrt hodinky nasucho opražit v troubě nebo na pánvi, jejich aroma achuť se neuvěřitelně prohloubí) rozmixujeme, ovesné vločky rozmixujeme a vše smícháme se strouhaným perníkem a třtinovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo a pomocí prstů vytvoříme drobenku, kterou navrstvíme na ovoce, tak, aby bylo celé rovnoměrně přikryté. Takhle přirpavený dezert si můžeme odložit do ledničky a pak machrovat přřed návštěvou s čerstvým horkým crumblem. Pečeme dvacet minut v troubě rozehřáté na 200 stupňů. Necháme chvíli vychladnout a podáváme.


Nejlepší je třeba s créme fraiché nebo zaksysanou smetanou, ale absolutní dokonalosti dosáhnete, když jej budete servírovat s nějakou dobrou smetanovou zmrzlinou. Třeba se smetanovou zmrzlinou s mandlemi.



Jo a jí se to lžičkou :-) Crumble sice nevypadá moc esteticky, ale křupavá sladká drobenka skrývající zkaramelizované ovoce je prostě super. A když k tomu přidáte domácí zmrzlinu, máte za pár minut ten nejlepší a nejrychlejší dezert na světě. To jako že se Madla jmenuju!


Pokud máte rádi crumble, vyzkoušejte třeba tenhle s karamelizovanými jablky, nebo rynglovo-jablíčkový.

A pokud máte ještě nějaké meruňky, určitě vyzkoušejte meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta podle Maryny. Jsou fakt skvělé.


Jsou báječné a to vám říkám jako člověk, který až dosud neměl saldké knedle vůbec v oblibě, tenoučká slupička odpalovaného těsta dává v plné síle vyniknout šťavnatým sladkým meruňkám. Já je podávala přelité rozpuštěným máslem a posypané strouhaným perníkem a moučkovým cukrem.


A kombinace to byla vážně skvělá, což dokládá i náš tříletý mrňous, který zvládl sníst tři ohromné knedle a manžel, který se knedlíky vyžádal místo pstruha! (A to mi ještě přřed pár týdny tvrdil, že ovocné knedlíky fakt nee).

Jenže tohle tvrdil, dokud nedostal tvarohové nočky utopené v jahodách. Recept je od Marušky a už jsem ho tu představovala. Dvě menší porce nočků mi zůstaly, takže pustovaly do mrazáku a tak, když drahý odcestoval na služebku, vytasila jsem nočky z mrazáku, povařila je pět minut v mírně osolené vodě a podávala přelité bíločokoládovou omáčkou s meruňkami.


Tu si připravíte supersnadně, stogramovou tabulku bílé čokolády si rozlámejte na dílky, dejte do rendlíku, zalijte čtyřmi lžícemi mléka nebo smetany (já použila smetanu, heč) a za občasného míchání rozpusťte. Přidejte čtyři meruňky nakrájené na kousky a ještě dvě minutky prohřívejte.


Přelijte přes uvařené nočky a pěkně je v omáčce obalte.

Dobrou chuť a pravé nefalšované ovocné léto vám všem přeje Madla!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 1. srpna 2012 v 21:11 | Reagovat

Jeee, tak to mám radost, že Vám knedlíky chutnaly. Překvapilo mě, že knedlíky z odpalovaného těsta zná tak málo lidí. A višňový crumble bych si dala moc, mám děsně ráda nakyslé chutě, ale u nás na Zelňáku už nejsou :-(

2 Madla Madla | E-mail | Web | 2. srpna 2012 v 7:50 | Reagovat

Maryna: Byly perfektní a jsou zařazeny do letního jídleního repertoáru. U nás na dvorku ještě nějaké višně jsou, že bych poslala kyselou zásilku do Brna? ;-)
A co takhle tykání, mám pocit, že jsme zhruba stejně staré a o společných rradostech nejen kolem jídla se nám tak bude mnohem lépe bavit :-)

3 Maryna Maryna | 2. srpna 2012 v 9:00 | Reagovat

[2]: S tykáním není problém, myslím, že už bylo i několikrát aplikováno. Tady jsem použila "Vám", protože jsem měla na mysli i dítko a manžela.

4 Vilemína Vilemína | Web | 2. srpna 2012 v 13:14 | Reagovat

Hlásím, že odpalované těsto znám, dělávali jsme ho doma odjakživa, dokud matka raději nepřešla na Knemix (asi v 70. letech) anebo pak na tvarohová těsta.

Tedy čokoomáčka s meruňkami, to jsou muka!! Už se na tvarohové knedlíčky chystám nějakou dobu, ale ještě mám v plánu zkusit recept s jablky přímo v těstě, uvidím:)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 2. srpna 2012 v 13:50 | Reagovat

Maryna: Jojo, tak to jo :-) Dítko i manžel byli nadšeni, až jsem se divila, takže díky moc za recept, který pomohl ke transformaci totálních nejdlíků sladkých jídel na občasné jedlíky :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 2. srpna 2012 v 13:53 | Reagovat

Vilemína: A s jakým těstem ti chutnají meruňkové knedlíky víc, s tvarohovým nebo odpalovaným?
ta čokoomáčka s meruňkama byla vážně uper, musela jsem se ovládat, abych něco nechala dítko k obědu, určitě ji vyzkoušej! Na tvůj jablkový recept se moc těším, určitě bude super a na podzim jako když se najde!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama