Čemu se tak řepíš?

14. září 2012 v 15:44 | Madla |  Sladké vábničky
aneb červená řepa na sladko. A rovnou dvakrát. Momentálně jsem řepný maniak. Má drahá maminka mi zasadila na zahrádce červenou řepu (a taky hokkaiďata - těšte se na recepty, momentálně jsem dýněmi doslova zasypaná) a tak, když můj drahý se šklebícím se obličejem přivezl bednu plnou krásných rudých bulviček, nastalo rozhodování, co s nimi. Udělala jsem polévku z červené řepy, taky chlodnik podle Maryny, řepu jsem pekla s rozmarýnem a česnekem, taky jsem ji "zfetovala" (v původním receptu je ale zbalkanizovaná), ale stejně nejvíc nám chutnala jen tak upečená v alobalu a zastříknutá citronovou šťávou a oliváčem. Jedno veliké mňam. A protože příval řep pořád neustával, ve sklepě už se do písku další řepy nevešly, a na mě jednou při "listování" mými oblíbenými foodblogy vypadl recept na zmrzlinu z červené řepy a při listování mou oblíbenou kuchařkou Chléb v hlavní roli mě zase uchvátil řepný chlebíček.


Proměnila jsem tedy svou kuchyň v malý řepný obětní chrám a po celé té řepné akci, s rudýma rukama a celou kuchyní musím říct, že to fakt stálo za to. Tak předkládám recepty. První na řepný chlebíček s čokoládou. Já tedy zase udělala nějaké změny (ten původní podle receptu byl děsně přeslazenej, takže nebyla cítit skoro ani ta čokoláda), tak nejdřív vám tady napíšu originál a pak vám napíšu, co jsem udělala jinak, ju?

Řepný chlebíček s čokoládou podle kuchařky Chléb v hlavní roli:

170 g nakládané červené řepy, bez nálevu
200 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
80 g kakaa holandského typu
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
230 g třtinového cukru
3 vejce
200 ml oleje
100 g tmavé čokolády, nasekané nahrubo
špetka soli

Výsledek byl dosti hutný, fakt hodně sladký a byla v něm cítit ta soda, což já nerada. Nicméně byl dobrý a já hned třetí den dostla chuť jej upéct podruhé (snědl se týž den po upečení :-)). Trošku jsem improvizovala, protože doma nebylo vše potřebné, ale nakonec byla moje imrpovizace o dost lepší. Chlebíček byl nadýchanější, lehčí, měné sladký a trošku více řepný. Prostě pro mě ideál. A snědl se stejně rychle.

Takže moje varianta:


200 g uvařené červené řepy
150 g polohrubé mouky
100 g celozrnné pšeničné jemně mleté mouky
1 lžíce kaaa
2 lžíce Cara (nebo instantního kafe)
2 lžičky kypřicího prášku180 g třtinového cukru
3 vejce
100 ml oleje
100 ml syrovátky (nebo kefíru, acidofilního mléka apod.)
100 g hořké čokolády, nasekané nahrubo
špetka soli

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Uvařenou řepu jsem spolu se syrovátkou a olejem rozmixovala na hladkou pastu. Do mísy jsem přidal oba druhy mouky, kakao i kávu, kypřicí prášek, třtinový cukr a špetku soli. Promíchala jsem. Do sypké směsi jsem vyklepla tři vejce, přidala řepnou pastu (uvařená vychladlá řepa rozšmelcovaná se syrovátkou a olejem), pořádně zamíchala a nakonec jsem vmíchala nahrubo nasekanou hořkou čokoládu.

Těsto jsem vlila do vymazané a vysypané chlebíčkové formy a pekla jsem necelou hodinu. jakmile byla špejle po vpíchnutí do těsta čistá, vyndala jsem chlebíček z trouby. Nechala jsem ho mírně vychladnout, nožem jsem objela boky formy a chlebíček jsem vyklopila na drátěnou mřížku, kde jsem ho nechala úplně vychladnout.


Je prostě perfektní, nadýchaný a díky řepě, která v těstě působí jako zvlhčovadlo je pěkně morký, žádná protivná dusivka. Je decentně sladký a chuť řepy je v něm cítit jen náznakem. Nikdo ze vzorku ochutnávačů hned nepoznal, z čeho je chlebíček upečen. Hrubé kusy čokolády jsou v nadýchaném kyprém těstě příjemným překvapením.


A ta barva, dámy a pánové, není prostě úžasná? Bez potravinářských barviv, hezky přirozeně dík královně červené řepě.


A teď k té zmrzlině, jo?


Ta už je teda fakt jen pro hard core řepné fanatiky, ale kupodivu chutnala i mému muži, který řepě až tak nefandí (i když po teplé pečené řepě s citronovo-oliváčovou zálivkou se může utlouct). Aby taky nebyla dobrá, když tu řepě zase zdatně sekunduje hořká čokoláda. Recept jsem převzala z Adrianiných stránek a můžu je jen a jen doporučit, přetéká tu jeden chutný recpt za druhým. A fotky vypadají víc než svůdně.

Tentokrát jsem vůbec neupravovala, protože jsem byla fakt zvědavá na originál. A super, přátelé, takže pokud milujete červenou řepu, jděte si ji připravit i ve formě mrazivého potěšení, jako udělaného pro příchod babího léta.

Budete potřebovat:

300 g uvařené, očištěné a vychladlé červené řepy
4 žloutky
100 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání
250 ml mléka (použila jsem plnotučné)
100 g hořké čokolady

Postup jsem si trošku upravila a zjednodušila.

Žloutky šleháme nad vodní lázní tři až čtyři minuty do doby, než zesvětlají a třikrát nezvětší svůj objem. Do našlehaných žloutků pomalu přidáváme cukr astále šleháme. Nad vodní lázní si rozpustíme čokoládu rozlámanou na čtverečky a přidáme k ní 100 ml mléka. Smetanu ke šlehání si vyšleháme dotuha. Uvařenou červenou řepu nakrájíme na kostky a se zbytkem mléka (150 ml) rozmixujeme v micéru na hladkou kaši. Pyré z červené řepy spojíme s vyšlehanými žloutky s cukrem a se smetanou ke šlehání a poté opatrně zamícháme rozpuštěnou čokoládu. Důkladně přešleháme a vlijeme do vhodné nádoby k mrazení. Vždy jednou za hodinu tuhnoucí zmrzlinu prošleháme (třebas vildičkou), aby se netvořily velké krystalky ledu. Opakujeme nejméně čtyřikrát.


Je fakt dobrá! Jen jemně sladká, s výraznou chutí červené řepy a jemnou čokoládovou dochutí. A ta barva! Fakt super! Jelikož je v ní té řepy opravdu dost, nemůžete počítat s klasickou jemnou zmrzlinovou strukturou, tahle zmrzlina má sklon se při nedbalém kopečkování trošku drobit, ale pokud vystihnete ten správný moment, kdy je tak akorát měkká, bude se vám kopečkovat celkem obstojně. Prostě ji vytáhněte z mrazáku tak deset minut před vlastní konzumací, a pak ji trošku povolenou nakopečkujte. A užívejte si tu nezvyklou chuť!

Tak co, kdo do toho jde?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 16. září 2012 v 20:08 | Reagovat

Na řepu se chystám již nějakou dobu, snad na podzim se k ní dostanu. Viděla jsem i rcp na brownies. Zmrzlina je extra nápad, vypadá zajímavě!

Ad dý%nová záplava - netřeba podléhat panice, na skříni se jim přece daří dobře celý rok!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 17. září 2012 v 13:54 | Reagovat

Vilemína: Ano, i já jsem kdesi zahlédla recept na brownies z řepy, ale vím, že mě tehdy odradily fotky. Inu, třeba jej ale také někdy připravím :-)
Zmrzlina byla moc fajn, čokoláda s řepou k sobě pasují i v této nezvyklé kombinaci.
A k těm dýním - u nás to začíná pomalu vypdat tak, že nebudeme mít dost skříní :-)

3 Catalina Catalina | Web | 21. září 2012 v 16:07 | Reagovat

Tak teď bych se pro změnu hned zakousla já :D Do obojího! A máš pravdu, ta barva je úžasná :)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 22. září 2012 v 11:37 | Reagovat

Catalina: Do zmrzliny se nekouše, umrzli by ti zuby :-D Já prostě řepu zbožňuju i ve sladkém provedení.

5 Madla Madla | E-mail | Web | 22. září 2012 v 11:38 | Reagovat

[4]:: samozřejmě: umrzly!

6 Maryna Maryna | 25. září 2012 v 21:17 | Reagovat

Ha, řepová zmrzlina, to je teda nářez! Buchtu znám, ale toto, to mě dostalo.

7 Madla Madla | E-mail | Web | 27. září 2012 v 8:19 | Reagovat

Maryna: To jo, já jsem prostě řepný maniak :-) Ale chutná i normálním smrtelníkům ... :-D

8 Petra Petra | 29. října 2012 v 17:01 | Reagovat

Brownies z červené řepy byl v jednom z čísel Apetitu tuším z konce roku 2010, ale to si nejsem jistá. Každopádně brownies je skvělé a milovníkům červené řepy ho můžu určitě doporučit. Já sama jsem ho pekla už několikrát. Pokud by měl někdo zájem, můžu recept pohledat a napsat zde do komentářů. Jinak paní Madlo, Váš blog je super...naposledy vyzkoušeny a snězeny všechny chlebové recepty, ten semínkový byl za mě nejlepší!:-)
Petra

9 Madla Madla | E-mail | Web | 31. října 2012 v 8:35 | Reagovat

Petra: Jé, to byste byla úplně skvělá, kdyby se vám podařilo recept dohledat a napsat ho sem do komentářů. A já, až se trošku zvendím, bych pak brownies z červené řepy určitě brzy zrealizovala.
A děkuju moc za chválu, ohromně mě to těší!
Pečení chleba je super relax a ten semínkový mi taky chutná nejvíc :-)

10 Petra Petra | E-mail | 8. listopadu 2012 v 12:45 | Reagovat

Tak jsem zde konečně s receptem na Čokoládové brownies z červené řepy - Apetit srpen 2011:-)

Ingredience:
500g syrové červené řepy
100g másla
200g tmavé čokolády, nejlépe 70%
1 lžička vanilkového extraktu
250g světlého třtinového cukru
3 vejce
100g hladké mouky
25 g kakaa holandského typu

Celou, neoloupanou řepu uvařte do měkka. Pak ji oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Troubu předehřejte na 180°C, vymažte formu 20x30cm máslem a vyložte pečícím papírem.
Čokoládu nalámejte na kousky do robotu, přidejte na kostky pokrájené máslo, teplou okapanou řepu, vanilkový extrakt a vše rozmixujte na kaši.
Cukr a vejce dejte do mísy a el.šlehačem utřete do husté, světlé, nadýchané pěny, pak k ní přidejte čokoládovo-řepnou směs a stěrkou opatrně promíchejte tak, abyste přišli o co nejméně vzduchu a pěna nespadla. Přisypte mouku a kakao a zlehka promíchejte.
Nalijte do připraveného pekáčku a dejte péct cca na 25 min, brownies jsou hotové ve chvíli,kdy okraje zpevní, ale střed se ještě lehce chvěje. Nechte vychladnout a krájejte na kostky.

Dobrou chuť:-)

Tohle brownies nám moc chutná, je skoro tak dobré jako Madlin řepný chlebíček:-)

11 Madla Madla | E-mail | Web | 8. listopadu 2012 v 14:08 | Reagovat

Petra: Jste zlatá, děkuju moc a brownies určitě brzy vyzkouším :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama