Ricotta pečená ve slanině - vzpomínka na léto

19. září 2012 v 20:35 | Madla |  Sýrové variace
Léto už je dočista v p..... prčicích a vy jste smutná. Vždycky jste podzim milovala, jenže letos je to z nějakého zvláštního důvodu jinak. Jste naštavná, nebaví vás navlékat děti do všech těch vrstev, punčocháčky počínaje a svetry s bundami konče. Nebaví vás brzké stmívání. A kupodivu vás ani netěší nadcházející čas, který přeje pomalu dušeným a pečeným masům, vydatným a hustým polévkám, kořenové zelenině, dýním, červené řepě. Chcete léto. A chcete ho moc.

Chcete mít na sobě dlouhé letní šaty a připadat si jako éterická víla, ne být zababušená ve svetru a bundě, kdy vypadáte prostě jako, no rozhodně ne nijak étericky. Děsíte se prvních dětských nachlazení, které se pak budou táhnout celou rodinou a z celého domu pak bude jedna ukýchaná zelená nudle u nosu. Nesnášíte ranní doprovázení do školky doprovázené pláčem vaší tříleté ratolesti.

Chcete léto. Teplo. Chcete jíst saláty, lehká zeleninová jídla, risotta, těstoviny na sto a jeden způsob, panna cotty, chcete pořád vyrábět zmrzliny. Vaše třicetileté kosti potřebují trošku prohřát a pookřát. Šamanským tanečkem vábíte babí léto a doufáte, že se povede a že bude ještě chvíli příjemně. Musí být, když máte v mrazáku ještě čtyři druhy zmrzlin.

Zatímco lákáte návrat teplých dní, vzpomínáte na léto, utíráte uslintanému miminu pusu, máte neodolatelnou chuť připravit si křupavou voňavou ricottu ve slanině. Inspiraci jste našla v Apetitu a od té doby jste ji pekla nepočítaně. A z domácí ricotty.

Pokud si chcete zavzpomínat na léto jako já, přichystejte si pro dvě osoby následující:

200 g ricotty (nejlépe domácí :-))
1 vejce
50 g parmezánu, jemně nastrouhaného
2 lžíce najemno nasekané čerstvé bazalky
2 lžíce najemno nasekaných petrželkových lístků
2 stroužky česneku, rozetřeného
1/2 lžičky soli
čerstvý mletý černý pepř
4 plátky libovější anglické slaniny

Ricottu, vejce a parmezán dejte do mísy a šlehejte mixérem tak dlouho, dokud se vše nespojí ve vláčnou jemnou hmotu. Přimíchejte sůl, čerstvý peř a nasekané bylinky. Nachystejte si malé zapékací misky nebo silnostěnné hrníčky, které vystelte dvěma plátky slaniny. Na slaninu navrstvěte ricottovou hmotu, a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na dvacet až dvacet pět minut. Ricotta by měla být pěkně zlatavá a pevná. Pté vyjměte z trouby, nechte pět minut odpočinout, vyklopte a servírujte. Třeba jako předkrm na směsi listových salátů, nebo jako lehkou večeři či oběd s bramborami.


Jemná ricotta, ovoněná čerstvými bylinkami a parmezánem, skrytá v dokřupava vypečené slanině. Lehké, jednoduché a vážně moc dobré.


PS: Pokud se pustíte podle výše zmíněného odkazu do výroby domácí ricotty, vězte, že podle mlékařů neuděláte domácí ricottu, ale měkký termizovaný sýr, něco jako odlehčené mascarpone. Jenže než bych vždycky napsala takhle dlouhý nápis, přešla by mě chuť psát další recepty. Takže pro mě to bude vždycky domácí ricotta, i když vím, že originální ricotta se vyrábí ze syrovátky, kdežto já tu svou vyrábím z plnotučného mléka a smetany. A je zatraceně dobrá, takže ať to je či není ricotta, můžete se těšit na další recepty s ní.

Těšíte se? Máte rádi podzim? Je vám zima? Teče vám z nosu? Máte rádi dýně? A co na to Rumcajs?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 21. září 2012 v 23:34 | Reagovat

Tak tohle bych hnedle ochutnala!
Jinak já podzim moc ráda, asi proto, že jsem podzimní dítko. Většina ovoce a zeleniny právě dozrává, doma se chystají chutné zásoby na zimu, začíná období zvěřiny, později je čas zabíjaček, přichází nové víno, pálí se slivovice, prostě období úrody a dostatku! :-)
A navíc mi podzim strašně voní. Má dar na svém začátku připomenout léto a na svém konci má poetické podvečery u krbu, s vyhlídkou nejpěknějších svátků roku - Vánoc. :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 22. září 2012 v 11:42 | Reagovat

HaF: Díky za tak nádherný a poetický komentář, který mě hned lépe naladil. Máš samozřejmě pravdu, ale já se u nás v městečku ke zvěřině nedostanu, ani kdybych sama vyfasovala kulovnici a šla do lesa na lov :-D, o zabijačkách to stejné. Ale je pravda, že podzim je voňavý a je oázou pro všechny smysly, jen u nás je zatím obdobím smyslů zkaleným různými nachlazeními kolujícími celou rodinou a špatným zvykáním si na novou situaci - nástup do školky. Ale ještě loni jsem podzim milovala!

3 Meg Meg | Web | 26. září 2012 v 7:38 | Reagovat

Sice HaF krasne vybasnila podzim, ale pro me by jeste leto mohlo zustat :)) I tuhle ricottu si dovedu predstavit na salatu, mnam :)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 27. září 2012 v 8:27 | Reagovat

Meg: Přesně tak, já jsem ráda za každý teplý den a za každý ještě trošku letně laděný recept :-)
Na salátu by tahle ricotta byla opravdu perfektní, to musím co nejdřív udělat :-)

5 Eliska Eliska | E-mail | 21. října 2012 v 12:16 | Reagovat

Ahoj,tak tohle by bylo dobre i s reckym syrem HALOUMI.Ten chutna v podstate jako guma musi se usmazit na panvi a okorenit,ale s tou slaninou a peceny v troube by mohl byt super,hned vecer to zkusim-diky za recept,mas pekne stranky ledacos se priucim.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 21. října 2012 v 15:28 | Reagovat

Eliska: Děkuju moc za pochvalu, ale pořád je co zlepšovat :-) Sýr Haloumi jsem ještě nezkoušela, ale s bylinkami a slaninou si rozumí snad každý sýr ;-)
Tak doufám, že se povede a bude vám chutnat!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama