Trojí rybízová inspirace

2. září 2012 v 14:36 | Madla |  Sladké vábničky
Sezóna rybízu už pomalu, ale jistě končí a já vám tak nabídnu hned tři rybízové recepty. Všechny jsem v průběhu minulého týdne upekla podrobila přísné ochutnávce, ze které vyšli vítězně. A protože čas kavpí jako splašená kobyla, držte si čepičky, jedeme z kopce přímo na recepty.

První z receptů je inspirací na rybízový koláč se sněhem podle Maryny. Maryna je velká pokušitelka a na jejím blogu najdete takovou nálož laskomin, že se po letmém prohlédnutí jejích stránek budu vaše chuťové buňky tetelit ještě několik týdnů.


Moje chuťové pohárky zažily veliké tetelení při konzumaci sněhového rybízového koláče. Recept, kterým jsem se inspirovala, najdete zde a já vám předkládám zase ten svůj. Snad se na mě Maryna nebude zlobit, že jsem přesně nedodržela její rozpis, ale občas v kuchyni hrozně ráda experimentuju.


na křehké těsto do dortové rozevírací formy o průměru 20 cm budete potřebovat:

100 g másla, pokrájeného na kousky
80 g moučkového cukru
1 vejce
100 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké bílé pšeničné mouky
50 g strouhaného perníku

na náplň:

6 bílků (asi 180 g)
špetka soli
500 g rybízu
180 g krupicového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu (Gustin)
1 lžička skořice
1 lžíce strouhaného perníku

Všechny sruoviny na křehké těsto rychle zpracujte na hladké těsto (nejlépe to jde rukama), vložte do igelitové fólie adejte buď na půl hodiny do lednice nebo na pět minut do mrazáku. Zchlazené těsto rozprostřeme pomocí prstů do dortové rozevírací dortové formy o průměru 20 cm a z těsta vytáhneme i okraje. Těstové dno propícháme vidličkou, dáme na něj pečicí papír, který zatížíme fazolemi a dáme na čtvrt hodiny péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Poté vyjmeme předpečený kropus, opatrně sloupneme papír s fazolemi a na korpus rovnoměrně nasypeme tři lžíce strouhaného perníku. Strouhaný perník zabrání rozmočení korpusu od bílkovo-rybízové hmoty.

Náplň vytvoříme následovně: bílky osolíme špetkou soli a vyšleháme z nich tuhý sníh. Do vyšlehaného sněhu postupně zašleháváme cukr. Až je veškerý cukr zašlehán, přidáme lžíci kukuřičného škobu. Zašleháme a čtyři vrchovaté lžíce sněhu odložíme stranou. Do zbylé sněhové hmoty pak zlehka vmícháme skořici a strouahný perník a poté omytý a odstkopkovaný rybíz. Rybízovo-pěnovou hmotu nalijeme na předpečený kropus posypaný strouahným perníkem a sněhovou rybízovou hmotu přikryjeme čtyřmi lžícemi čistého sněhu. Pečeme třičtvrtě hodiny při 180 stupních. Pokud by sníh hnědl příliš rychle, přikryjeme povrch koláče alobalem.



Je super! Křehké máslové těsto ovoněné perníkem, lehký sladký rybízový sníh s pikantním rybízem a bílá sněhová čepice, která nejvíc chutnala našemu tříleťákovi, který ji v cukuletu oloupal téměř z celého dortu.


Sice se trošku hůř krájí (sníh praská), ale fakt stojí za to!


Další rybízová inspirace mi přišla do rány, když jsem si pročítala Věruščin blog. Její tvarohový moučník byl přesně to, nač jsem měla chuť. Zase jsem si jej upravila podle zásob v ledničce, ale i s úpravami byl neodolatelný a já vím, že jej budu péct častěji. Stejně jako ten sněhový podle Maryny.


Původní Věruščin recept máte tady, moji inovovanou verzi vám předkládám:

Na rozevírací dortovou formu o půrměru 20 cm budete potřebovat:

na těsto:

100 g másla, nakrájeného na kousky
1 hrnek mouky (250 ml - dala jsem půl na půl celozrnnou špaldovou a klasickou bílou polohrubou)
1/2 hrnku moučkového cukru

na tvarohovou náplň:

250 g měkkého tvarohu (v kostce)
250 g ricotty (jak jinak než domácí)
2 lžíce zakysané smetany
4 vrchovaté lžíce řeckého jogurtu
100 ml syrovátky (nebo mléka)
1 hrnek moučkového cukru
lžíci vanilkového cukru (jestli nemáte domácí, nedávejte radši nic)
30 g kukuřičného škrobu Gustin
půl hrnku drobného ovoce (použila jsem rybíz)

Je to rychlovka. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou rozevírací formu si vysteleme pečícím papírem. Suroviny na těsto si rukama smícháme v misce. Vznikne nám drobenka. Asi třetinu drobenky odebereme a odložíme stranou. Drobenku nasypeme na dno rozevírací formy a rukama uhňácáme dno. Na dno nalijemem tvarohovou náplň s ovocem.
Tu vyrobíme jednoduše. Ve velké míse smícháme ricottu, tvaroh, smetanu a jogurt, osladíme cukrem (i vanilkovým), přilijeme syrovátku (nebo mléko) a zlehka zamícháme prosátý kukuřičný škrob. Já ještě přidala čtyři lžíce rybízového sněhu z předchozího receptu. Nalijeme na drobenkové dno, uhladíme a posypeme zbylou drobenkou. Pečeme zhruba hodinu.


Podáváme zcela vychladlý. Což teda trvá dlouho, takže doporučuju tenhle dort upéct třeba večer, aby do rána hezky zchládl. je sytý, jemně sladký a chutná i dětem, kteří jinak mléčné výrobky vůbec nejí.


Máte dítko, které nebaští tvaroh, jsou mu ukradené jogurty, nad ricottou by ohrnovalo nos? Upečte mu tenhle koláč a můžete pak nad prázdným talířem dělat zlomyslné kyš, kyš :-) (Našich dětí se to naštěstí netýká, ten starší má takovou spotřebu mléčných výrobků, že by mi vůbec nevadilo, kdyby nás chtěla sponzorovat nějaká mlékárna ...co, najde se někdo, já vás vychválím do nebes :-))


Až jsem se divila, jak tenhle koláč neskutečně rychle zmizel. Jedli ho všichni ajá měla co dělat, abych k účelům dokumentace uchránila alespoň poslední kousek.


Pokud už nemáte rybíz, nevadí, použijte třeba nadrobno krájené švestky anebo klidně i sušené ovvoce, myslím, že by by skvěle chutnal třeba s brusinkami nebo se sultánkami.



Tak a pokud očekáváte do třetice další koláč, tak pěkně dokysela protáhněte obličej, protože vám naservíruju ... rybízové knedlíky. Ne, ne, nebudu vás nutit šoulat malé kousíčky těsta, honit po stole neposlušné kuličky rybízu, balit je do těsta a snažit se udělat z nich něco jako knedlík, abyste potom kyselostí křivili obličej. Nee, já jsem otestovala hrnečkové rybízové knedlíky, na které byl recept v srpnovém čísle magazínu Albert.


Není to žádná vyšší dívčí, ale je to rychlé a polité pořádnou procí slazeného tvarohu i dobré :-)

Na tři porce si nachystejte:

2 vejce
200 g polohrubé mouky
250 ml mléka (já použila syrovátku)
špetka soli
200 g červeného rybízu (původně je 300 g, to je ale fakt moc)
máslo na vymzaání hrníčků
hrubá mouka nebo dětská krupička na vysypání hrníčků

k podávání:

tvaroh smíchaný s ricottou, zředěný syrovátkou a oslazený medem (nebo podle redakce pribináčky + přelití máslem)
moučkový cukr

mimoto budete ptřebovat:

3 čtvrtlitrové hrníčky

Smíchejte žloutky, mouku, mléko (syrovátku) a špetku soli. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Čtvrtlitrové hrnky pořádně vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a na střídačku naplňte těstem, rybízem, zase těstem, zase rybízem a zakončete těstem. Rybízu nedávejte přespříliš (jako já), jinak se vám budou knedlíky blbě krájet a nebudou vypadat moc esteticky.

Do širokého hrnce vložte složenou utěrku nebo látkovou plenu, na ní dejte hrnečky s těstem a rybízem, nalijte vodu tak, aby sahala do poloviny výšky hrnečků a přiklopené vařte 35 minut. Knedlíky vyjměte, nechte pět minut v klidu a poté je opatrně vyklopte.


Pokud to nepůjde, předeďte po obvodu hrníčku ostrým nožem a knedlíky pak půjdou vyklopit natošup. Hotové knedlík nakrájejte,


posypte moučkovým cukrem,


bohatě zalijte oslazenou tvarohovou omáčkou.


Musím říct, že jsem se na ně tvářila ze začátku dost skepticky (o mém drahém ani nemluvě), ale nakonec to bylo docela příjemné překvapení. Z alberťáckého časopisu s jejich knedlíkovými recepty chci ještě ozkoušet knedlíky plněné jablky.


A hola, hola, zítra začíná škola (a školka - a nejvíc se asi těší rodiče :-))
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 2. září 2012 v 20:25 | Reagovat

Krása! Sněhová čepice se Ti fakt povedla a s perníkem to musí byt excelentní. Ten druhý koláč taky budu muset vyzkoušet. Nevím, kdo je větší pokušitelka :-)

2 toffo toffo | 3. září 2012 v 8:11 | Reagovat

Srpnový Albert už nezastihnu, ale kynuté knedlíky plněné jablíčky jsou klasa, i když bych tomu nikdy nevěřila. Většinou plním švestkovými povidly a když nevystačí povidla na těsto, přichází na řadu jablíčka. Sypu je před zabalením skořicí a rodina je pak v knedlíkové hromadě hledá jako bonus. To co píšeš o tvarohovém koláči od Věrušky, to si myslím i já, i když jsem zatím recept nerealizovala. Když někdo nerad tvaroh naslano, tak to může jít nasladko.Doufám, že na něj Aničku natáhnu :-)

3 Madla Madla | E-mail | Web | 3. září 2012 v 13:33 | Reagovat

Maryna: Já se od tebe nechávám tak strašně ráda pokoušet :-) Akorát díky objevení tvého blogu nestíhám ty všechny dobroty realizovat :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 3. září 2012 v 13:35 | Reagovat

toffo: Já jsem na sladkou knedlíkovou víru přetáhla sebe i rodinu až letos, takže sladké knedlíkové variace budou zatím mé první. Na ty jablíčkové knedlíky se těším, dostala jsem od roidčů košík jablek ještě z loňska, tak je musím rychle upotřebit. Tvaroh schovaný v koláči zbaští všichni odmítači mléčných výrobků :-) (Dokonce i můj muž :-))

5 Meg Meg | Web | 6. září 2012 v 11:39 | Reagovat

Paani, nadhera! do obou kolacu bych se hned pustila, mnam, lituju, ze uz nemam rybiz... :)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 7. září 2012 v 10:56 | Reagovat

Meg: Jé, díky moc za chválu, červenám se jak puberťačka před prvním rande :-)
To je škoda s tím rybízem, třeba ještě na nějaký narazíš! A ten tvarohový jde udělat skoro se vším, rybíz v něm být striktně nemusí :-)

7 Catalina Catalina | Web | 11. září 2012 v 15:41 | Reagovat

Úžasné! Moc se mi to líbí :) Hlavně ty knedlíky jsou pořádně originální. Skvělá práce, Madli, jako vždy :))

8 Madla Madla | E-mail | Web | 12. září 2012 v 6:49 | Reagovat

Catalina: Teda, díky moc za takovou krásnou chválu, to si ani nezasloužím. já se brzy chystám na tvé překrásné černé labutě, tak snad mi štěstí popřeje.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama