Bramborový chléb

8. října 2012 v 11:32 | Madla |  Slané potěšení
Jsem asi divná. V jednom z minulých článků jsem kafrala, jak nesnáším podzim, teď si ho ale začínám užívat. Mám doma spoustu krásných Hokkaiďat, dostala jsem košík nádherných sladkých kdoulí, ve sklepš jsou uskladněna jablka a v písku odpočívá červená řepa. A brambory. Čerstvě vykutané z prochladlé náruče země, ještě v ražebním lesku, jen tak, uvařené se slupkou a s tvarohovo-bylinkovým dipem byly skvělé na oběd. A protože jsem megaloman a vždycky všeho dělám hodně (ani nechtějte vědět, co všechno jsem pekla a připravovala na včerejší Kubíčkovu oslavu prvních narozenin :-)), zbylo mi pěkných pár uvařených brambor. A protože ohřívané už by nebyly nejlepší, rozmačkala jsem je a část jsem vrazila do kynutého bramboráku (recept bude snad také záhy) a část do bramborového chleba. Velikého, kyprého, voňavého a skvělého.Vygůglila jsem pár receptů, zkusila jsem tento a byl fakt vynikající.


Na bramborový chléb si nachystejte:

500 ml vody (nebo jako já půl na půl se syrovátkou)
150 g vařených brambor
1 kg hladké pšeničné mouky
3 lžičky kmínu
1 lžičku fenyklových semínek
40 g kvasnic (nebo pytlík sušených)
3 lžičky octa

na potření:

voda
sůl
rozmačkaný česnek

Do mísy s moukou nadrobíme droždí, zalijeme sklenicí vlažné vody. Po chvíli přidáme sůl, kmín, ocet, sklenici vody a nastrouhané předem uvařené brambory. Vypracujeme tuhé těsto a necháme půl hodiny kynout. Během doby kynutí těsto třikrát převálíme. Necháme kynout ještě hodinu.
Troubu si rozpálíme na plný výkon, tedy 250 stupňů. Vykynuté těsto dáme na hrubou moukou pomoučený plech a ještě necháme půl hodiny kynout. Do trouby vložíme hrnek s vodou a bramborový chléb pečeme půl hodiny naplno a půl hodiny na 180 stupňů.
Hotový bramborový chléb ihned potřeme slanou vodou ochucenou prolisovaným česnekem a necháme jej vychladnout na mřížce. Uchováváme jej zabalený v čisté látkové pleně nebo utěrce.



Je veliký. A skvělý. A voňavý. A váš. A víte, co v něm je. A při hnětení těsta si krásně odpočinete a při pečení chleba si prohřejete váš příbytek. Takže lék na podzimní chmury: upečte si chleba! já ho budu určitě opakovat a navíc přidám do těsta ještě nadrobno nakrájený česnek.

Upečte si chleba, je to jednuché, je to relax, je to super. Zkuste chleba bez hnětení, který zpopularizoval pan Cuketka, nároční pak můžou vyzkoušet pravou Šumavu s kváskem, zmlsaní zas tmavý chléb s mákem, mandlemi a sezamovými semínky.

Tak co, jak jste na tom s chlebem vy? Kupujete nebo radši občas upečete?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alizia Alizia | Web | 8. října 2012 v 14:13 | Reagovat

Wau, tak ten vypadá dokonale! Chleba jsem pekla jen jednou z kvásku...sice byl mňamózní, ale ten čas nad tím strávený :-/ Takže spíš kupuji v biopotravinách celozrnný žitný, ten nemá chybu :-)

2 Meg Meg | Web | 8. října 2012 v 19:29 | Reagovat

Chleba kupujeme, z mistni pekarny nam chutna (nejlepe pohankovy). Musim si uz konecne dodat odvahu :)

3 Michaela Michaela | Web | 9. října 2012 v 6:29 | Reagovat

Pecu, pecu. U nas je teraz oblubeny z celozrnnej muky do ktorej zamiesam lanove semienk, biely aj cierny sezam a rimsku rascu. Ale lubime aj zemiakovy :)

4 Vanda Vanda | Web | 9. října 2012 v 8:23 | Reagovat

Madli, ten voní až k nám. Pekla jsem v pekárně, ale nějak se nám přejedl, tak se už dlouho předlouho chystám udělat kváskovej pěkně v troubě. A jinak když jsem u našich, kteří mají vedle sebe obchod Sklizeno  tak kupuju Bačovský chléb. Mňam

5 Vanda Vanda | Web | 9. října 2012 v 8:26 | Reagovat

právě jsme si okomentovaly ve stejný čas příspěvek. Souhra co? :-D

6 Madla Madla | E-mail | Web | 9. října 2012 v 11:05 | Reagovat

Alizia: Dokonalý je :-) Kváskový chleba miluju, ale je fakt, že s kváskovým pečivem je o dost víc práce než s klasickým pečivem z droždí. Ale výsledky pak stojí za to!

7 Madla Madla | E-mail | Web | 9. října 2012 v 11:07 | Reagovat

Meg: U nás v městečku bohužel chleba za moc nestojí, ale když manžel koupí pšenično-žitný z mohelnické pekárny, to jsem schopná sníst půl bochníku na posezení :-)
Do pečení chelba se určitě pusť, taková ostřílená pekařka to zvládne levou zadní :-D

8 Madla Madla | E-mail | Web | 9. října 2012 v 11:08 | Reagovat

Michaela: Vypečený chlebík z celozrnné mouky se semínky a sezamem by určitě chutnal i mě. Jak začne mrznout, bude u nás doma vonět domácí chlebík mnohem častěji :-)

9 Madla Madla | E-mail | Web | 9. října 2012 v 11:10 | Reagovat

Vanda: Já občas pekárnu zneužívám ke hnětení těsta, ještě jsem v ní ale nepekla (tak nějak mám něco proti hranatým chlebům a hákům upečeným v těstě :-)
Kváskový chléb jsem hodně pekla loni, to bylo super, teď je načase vypěstovat si nový kvásek a zase se vesele do kváskování vrhnout :-)
Moc se těším na tvé vypečené kváskové experimenty!

10 Maryna Maryna | 9. října 2012 v 14:38 | Reagovat

Vypadá krásně voňavě. Úplně jsem na něj dostala chuť.

11 Madla Madla | E-mail | Web | 9. října 2012 v 20:22 | Reagovat

Maryna: Já mám zase pořád chuť na tvůj pain au Levain, musím se vzmužit a zase si vypěstovat kvásek :-)

12 Catalina Catalina | E-mail | Web | 10. října 2012 v 12:37 | Reagovat

Nic si z toho nedělej, mě se  názory na roční období taky pořád mění :D V zimě chci léto, v létě zimu :D Chleba vypadá nádherně a vzdušně, jen se zakousnout - u jednoho krajíce by jistě nezůstalo :))

13 Madla Madla | E-mail | Web | 11. října 2012 v 10:27 | Reagovat

Catalina: Já teda chladné roční obodbí nerada, stejně jako hodně horké léto, jsem hrozná, no ;-)
Jediné, co mě na podzimu baví, je to ovoce a zelenina, a houby, na ty nesmím zapomenout :-)
Chleba je opravdu parádní, lehký a vzdušný, voňavý a vláčný.

14 Kulíšek Kulíšek | Web | 15. října 2012 v 23:08 | Reagovat

Ten vypadá nádherně, naprosto si mě inspirovala. Další chleba, který upeču bude určitě tento. Krása! :)

15 Madla Madla | E-mail | Web | 16. října 2012 v 14:18 | Reagovat

Kulíšek: To jsem moc ráda! Je opravdu podzimní, vláčný a voňavý, tak budu moc ráda, když ho vyzkoušíš!

16 oznamovac oznamovac | Web | 27. listopadu 2012 v 15:37 | Reagovat

Minulý měsíc jsem si nechal postavit kuchyň na míru. Po dlouhé době hledání, jsem konečně našel firmu, podle mých představ. Mrkněte na jejich stránky.http://www.potrusil.cz/kuchyne

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama