Čokoládový crumble se švestkami a hruškami + dvě domácí zmrzky navíc

13. října 2012 v 14:20 | Madla |  Zmrzlinárium
Když jsem na blogu Maryniných laskomin viděla úžasný tenoučký závin z filo těsta plněný švestkami a hruškami, musela jsem se vztekle proplesknout, že jsem taková lenora. I já ctím sezónu a v sezóně švestek jsem vařila a pekla s fialovými vejčitými plody o sto šest i o sto sedm. Pekla jsem, vařila (samozřejmě švestkové knedlíky z brambrového těsta s mákem) a dokonce mrazila, leč řadu dobrot jsem prostě nestihla zadokumentovat. A to jsem na mateřské. Co budu dělat, až budu chodit do práce?
No, co by, připravím tenhle crumble, který je tak strašně rychle hotový a strašně dobrý. Není moc sladký a v podstatě je děsně zdravej, protože jsou v něm samé zdravé věci (máslo je taky zdravý, že jo? :-)).

Na čokoládový crumble se švestakmi a hruškami si nachystejte:

100 g mandlí (i se slupkou - obsahuje spoustu fajn živin), ideálně předem nasucho opražené v troubě nebo na pánvi (znáte to, aroma a chuť se rozvinou, bla, bla, bla ...)
150 g ovesných vloček, namletých
100 g hořké čokolády (použila jsem 75 % Lindt)
80 g másla, rozpuštěného

třtinový cukr
máslo na vymazání formiček
švestky a hrušky

Nastartujte mixéry, milí zlatí, protože bez těchle hluk vyrábějících věciček prostě drobenku na crumble nevyrobíte. Rozmixujte najemno mandle (ideálně předem opražené a už vychladlé), vsypte do mísy. Rozmixujte vločky a vsypte k mandlím. Rozmixujte čokoládu a hádejte co? Vsypte k mandlím a vločkám. Promíchejte, přidjete rozpuštěné máslo, ještě jednou pořádně promíchejte.

Kokotky (nevím, proč se u tohohle slova vždycky pousměju, no jo, já jsem stará puberťačka :-)) si vymažte máslem a vysypte třtinovým curkem (tak půl lžíce na jednu kokotku o objemu 250 ml). Do máslem vymazaných a cukrem vysypaných kokotek dejte hrušky nakrájené na měsíčky a vypeckované rozpůlené švestky. Na vrstvu ovoce dejte dvě lžíce čokoládové drobenky a prdněte to do trouby vyhřáté na 180 stupňů na čtvrt hodinky. Nechte mírně vychladnut, ozdobte třeba hustým bílým jogurtem (už jsem vám říkala, že miluju ten řecký a ochotně pro něj stále chodím přes celé město?), nebo zakysanou smetanou.


A pokud už nevíte co roupama dělat, nebo jste taky tak děsně zmlsaní, dejte si na crumble porci domácí zmrzliny. Skvělá je medová z řeckého jogurtu nebo taky čokoládová s domácí ricottou.


Miluju různé variace na téma crumble. Dá se s nima vyblnout do aleluja, je to rychlovka a ještě jsem nepotkala nikoho, komu by crumble nechutnal. A tenhle s čokoládou je fakt jako stvořený pro hnusné podzimní dny. Jaký crumble děláte nejradši vy? Experimentujete s "drobenkami" a s ovocem? A s čím ho nejradši jíte?

Já se zmrzlinama. Co taky čekat od zmrzlinového cvoka, který i v podzimním nečase má v mrazáku čtyři druhy zmrzlin :-)

A dvě z nich (ty už teda skoro nejsou, no ...) vám představím.

O své nově objevené vášni k řeckému jogrutu jsem už psala tady. A pořád mě to neopustilo. Jakmile se začínám dopracovávat ke dnu kilového kyblíku, startuju kočár, oblékám děti a nedbaje na počasí, štráduju si to přes celé město k jedinému obchodu, v němž tenhle sametové hustý jogurtový zázrak mají. Je tak dobrý, že ostatní jogurty mu můžou tak akorát políbit zadek. A co teprve tahle zmrzlina z něj, to je ta pravá jogurtovo-medová bomba!


Na zhruba půl litru zmrzliny si nachystejte:

300 ml smetany ke šlehání
200 ml řeckého jogurtu
6 lžic kvalitního medu

a navíc třeba:

čokoládové müsli (což u mě byla drobenka z výše zmíněného crumblu)

Nicnení jednodušší. Smetanu ke šlehání si vyšleháme dotuha. K tuhé smetaně přimícháme jogurt a med a znovu krátce prošleháme tak, aby se všechny přísady spojili. Vlijeme do uzavíratelné krabičky vhodné k mrazení ašoupneme do mrazáku. Můžeme zlehka zamíchat třeba čokoládové müsli nebo zbytek z čokoládové drobenky z výroby crumble. Během mražení zmrzlinu každou hodinu důkladně promícháme vidličkou.


Jelikož jsme k oslazení použili jen med, zmrzlina bude krásně krémová a jemná a dá se kopečkovat prakticky hned po vytažení z mrazáku. Nevěříte? Tak vyzkoušejte ...

Pro mě je kombinace kvalitního jogurtu a medu prostě dokonalá. A když k tomu přidáte i křupavé čokoládové müsli, je to ještě větší požitek. Taková snídaňová zmrzlina :-)

Neméně hříšná je zmrzlina čokoládová. A s domácí ricottou (teda ne tou pravou, co se dělá ze syrovátky, tu bych doma fakt technologicky nezvládla, čistě terminologicky nejde o ricottu, ale o měkký smetanový termizovaný sýr, ale než bych napsala tohle sousloví, tak by mě už nebavilo psát celý recept, takže zůstaneme u ricotty a mlékaři budou vědět, jak je to ve sktuečnosti, platí?).


Na zhruba půl litru zmrzliny si nachystejte:

100 g kvalitní hořké čokolády (použila jsem 86%, ale značku už jsem zapomněla)
4 lžíce mléka (ideálně plnotučné)
200 ml smetany ke šlehání
2 vejce
4 lžíce medu
150 g ricotty

Recept na domácí ricottu je tady. Je jednoduchý jako facka a výsledkem je skvost, na kterém budete regulérně závsilí. takže si dejte tu práci, protože tahle zmrzka si zaslouží to nejlepší.
tak, ricottu už máte vychladlou v ledničce, není-liž pravda?

Tak se pojďme pustit do zmrzky.

Čokoládu si nalámejte na čtverečky nebo prostě na kusy a dejte ji spolu s mlékem a medem rozpustit nad vodní lázeň. Pokud fandíte technice, tak ji rozpusťte v mikrovlnce, já ale miluju starou dobrou vodní lázeň. Zatímco se čokoláda rozpouští, vyšleháme si dotuha smetanu ke šlehání. Poté si nachystáme další hrnec s horkou vodou, do kterého napasujeme nádobu, ve které budeme šlehat vejce. Vejce šleháme ve vodní lázni tři až čtyři minuty, dokud nezesvětlají a neztrojnásobí svůj objem. Poté vaječnou směs vlijeme k vyšlehané šlehačce a zamícháme. Přidáme rozpuštěnou čokoládu s medem a mlékem a opět promícháme. A nakonec vmícháme ricottu. Nalijeme do plastové uzavíratelné nádoby a zase každou hodinu promícháme. Nejmíň třikrát, čtyřikrát.


Výsledkem bude totální krémová zmrzlina s plnou čokoládou chutí. Je nádherně měkká, takže bacha, nemusíte ji nechávat povolit a možná se vám bude trošku blbě (teda špatně) porcovat, ale ta chuť vás uzemní. Fakt, nekecám.

Jo a prosím omluvte nekvalitní fotky roztékající se zrmzliny, ono je celkem kumšt vyfotit zmrzku, navíc tohle je foto ještě z teplých časů, kdy bylo v září pár dní 27 stupňů. A teď, se zavázaným krkem, zmrzliny fakt fotit nechci, měla bych na ni totiž strašnou chuť a nechci pokoušet svou nepříliš pevnou vůli a dráždit potvory, kterým se evidentntě zalíbilo na mých mandlích a průduškách.

Tak sladký a vábivý podzim bez krvelačných bacilů vám přeje Madla.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | E-mail | Web | 13. října 2012 v 22:09 | Reagovat

S tím crumblem jsme se docela sešly ;-) Rovnou odpovím na otázku - crumble asi už navždy jen s custardem. Zmrzlina vypadá lákavě, jogurt taky, ale custard mě dostal na první pokus... I když možná změním názor, až se konečně dopustím domácí zmrzliny - na ty vaše tu pokaždé slintám :-D

2 Maryna Maryna | 14. října 2012 v 9:06 | Reagovat

Naprosto chápu Tvou závislost na řeckém jogurtu, taky mám v ledničce neustále kilový kyblík s ním :-) Takže zmrzku rozhodně vyzkouším.

3 Madla Madla | E-mail | Web | 14. října 2012 v 9:47 | Reagovat

Lucie: Jak vidno, foodblogerská telepatie nezná mezí :-) A custard jsem neznala, takže až se dám trošku do pucu, určitě ho brzy vyzkouším. A jen tak pro detail - šódó je "omáčka" z vína, to, co se podává k dukátovým buchtičkám je vanilkový krém.
Ale každopdáně máte moc hezký blog, určitě budu jeho pravidleným návštěvníkem!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 14. října 2012 v 9:49 | Reagovat

Maryna: Jóó, řecký jogurt umí vyrobit slušnou závislost. :-) A zmrzlina z něj je prostě nepřekonatelná.

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 15. října 2012 v 20:41 | Reagovat

Ahoj Madlo!

Ty jsi pro mě zmrzlinová královna, budu-li někdy v životě dělat domácí zmrzku, zamířím rovnou k tobě :-D

PS: moc ráda bych ti psala komentáře častěji, ale vždycky, když jsem u tebe na blogu, tak mi spadne, nebo zamrzne Firefox.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 16. října 2012 v 14:22 | Reagovat

pipi: Děkuju moc, Pipi! Ty umíš tak potěšit :-) Domácí zmrzlina za to určitě stojí, hlavně když člověk dbá na složení jídla pro sebe a pro své strávníky (hlavně ty nejmenší).
Sakryš, tvůj Firefox nemá můj blog v lásce, liška jedna mazaná :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama