Dýňová pomazánka s chilli a citronem

11. října 2012 v 10:18 | Madla |  Pomazánky
Zamilovala jsem si pomazánky. Ne, že bych je dřív nedělala, ale jedla jsem je spíš jenom já a tak se mi do výroby pomazánek extra nechtělo. Pak ale přišel přelom, kdy naše tříletá raolest opustila pevnou náruč rodiny a vlétla vstříc novým školkovým zážitkům. A protože zvykání na tuhle velikou změnu bylo přetěžké, vyzvedávala jsem dítko vždy obědě, spolu s nafasovanou svačinkou. Vždycky byl "chleba s něčím". A to něco mi zachutnalo. Pomazánka z pečeného masa, pomazánka z uzené makrely, čočková pomazánka, kapustová, pomazánka z vařeného hovězího masa ...Jediná z pomazánek, která mi pod frňák neleze, je ta drožďová, ale jinak jsem si pomazánky víc než oblíbila. A tak, majíc doma větší než velké množství dýní, rozhodla jsem kus oranžové krasavice propašovat i do pomazánky. Nebudu kecat, že to byl můj osvícený nápad, inspiraci jsem našla v říjnovém F.O.O.D.u. Jen jsem změnila dochucení. Ve stylu mé oblíbené dýňové polévky.


Takže na čtyři až šest porcí pomazánky si nachystejte:

300 g dužiny z dýně Hokkaidó (může být samozřejmě i jiná oblíbená odrůda)
1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
40 g másla, na plátky
1/2 lžičky najemno nasekaného chilli
šťávu z jednoho citronu
sůl a pepř

Dýni nakrájejte na větší kusy a dejte ji péct do rouby vyhřáté na 200 stupňů do doby, než změkne. Bude to trvat tak půl hodiny, možná trošku déle. Ještě teplou dýni přesuňte do hlubokého talířku a tam ji rozmačkejte vidličkou.
Na pánev (tu na smažení) si dejte másla a nechte ho rozpustit. Na másle si pěkně do zlatohněda osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Ještě teplou osmaženou cibuli vlijte i s máslem k rozmačkané dýni a spojte vidličkou. Dochuťte chilli a citornem a případně solí a pepřem.


Podávejte třeba na domácím bramborovém chlebu.


Dýňová nemusí být jen polévka - i pomazánka je super. Cibule osmažená na másle zesládne a skvěle se doplňuje se sladkou dýní, citronová šťáva dodá potřebnou aciditu a chili zase příjemný říz.

Tak co, jdete do ní? Máte rádi dýně? A co na sladko?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 11. října 2012 v 22:26 | Reagovat

Super, díky za tip na využití té zásoby dýní. Pomazánku jsem ještě nezkoušela. Na sladko jo, ale moc mě to neoslovilo.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 12. října 2012 v 7:51 | Reagovat

Maryna: Určitě ji vyzkoušej, je fakt dobrá. A kombinace chilli, citron a dýně prostě nezklame :-)

3 Kejm Kejm | Web | 22. října 2012 v 18:43 | Reagovat

no vypadá nádherně :)
já zkoušela pečenou dýni a dýňovou polévku a ani jedno mi nechutnalo... takže další experimenty z dýní pokoušet nebudu :D

4 Madla Madla | E-mail | Web | 24. října 2012 v 13:18 | Reagovat

Kejm: Díky :-) Já dýni ráda, takže mě pomazánka chutnala. Někomu ale prostě dýně nesedne :-) U mě to byla tak, že jsem se k dýni musela projíst. Ještě loni jsem ji moc nemusela a teď se jí naopak nemůžu nabažit :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama