Dýňový krém s chilli a citronem

1. října 2012 v 13:40 | Madla |  Z polévkové mísy
Podzim je už neúprosně tady a rozvaluje své barvami hýřící tělo všude, kam jen oko dohlédne. A přináší s sebou své podzimní kamarády - červenou řepu, oranžové dýně, tmavě zelenou kapustu, hnědé brambory, bílý česnek ...
Tak barvičky jsme si zopakovali, jen co je pravda, ale den vám to asi zatím moc neprosvětlilo, což? Tak co takhle jednu hřejivou polévku nejen pro duši? Nemusíte jít shánět slepici ani Betty MacDonaldovou, stačí vzít jedno oranžové Hokkaiďátko, trošku chilli a citronu a máte na talíři řízný a svěží a přitom jemný polévkový krém.

Tak jdeme na to, vy moje malé depresívky.

Na zhruba šest porcí si nachystejte:

jednu menší dýni Hokkaidó (cca 700 g)
vodu

na dochucení:

sušené chilli dle chuti
šťávu z čerstvě vymačkaného citronu

Tak jednoduché. Dýni rozpůlíme, rozčtvrtíme, vybereme semínka a odkrojíme vatovitou dužinu. Slupku ponecháme. Zbytek dýně nakrájíme na cca dvdoucentimetrové kostky, vhodíme do hrnce, zalijme vodou tak, aby byla dýně ponořená. Dáme vařit a vaříme zhruba půl hodiny, až je dýně měkká. Poté necháme mírně vychladnout a rozmixujeme zcela dohladka. Takto připravený dýňový krém zbožňují úplně malé i starší děti.

Ale dospělí si na talíř nalijí dýňový krém, přidají pár mlýnkostrouhnutí sušeného chilli a podle chuti okyselí citronovou šťávou. (Já dávám na talíř tak dvě lžíce, ale řiďte se svou vlastní chutí). Můžeme posypat petrželkovou natí. Zamícháme, pojídáme a zahříváme se.


A nakonec zjistíme, že milujeme podzim a i ty dýně, o které doma skoro všude zakopáváme. Třeba my doma máme už tolik dýní, že zjišťuju, že máme málo polic, štelářů a skříní a já dýně potkávám i na cestě do míst, kam i královna Alžběta musí jít pěšky :-)


A co s dýněmi děláte dobrého vy?

Hřejivý a barevný podzim nejen v žaludku vám přeje Madla.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 1. října 2012 v 16:58 | Reagovat

Zdravím Tě Madlo, jojo dýně, to je moje :-). Dýněmi se to unás jen hemží., Krémová dýňová polévka, dýňové rissoto s pečeným česnekem nebo třeba těstoviny s dýňovou omáčkou a stále nemám dýně dost :-). Dýňová polévka s chilli a citrónem je skvělým protipólem právě k jemně smetanovému dýňovému krému ;-).

2 Madla Madla | E-mail | Web | 1. října 2012 v 20:01 | Reagovat

coco-choc: Tvému dýňovému šílenství není vůbec těžké podlehnout, dala bych si všechno. Jenže bych to jedla jen já, u nás doma jsou skoro všichni dýňoví konzervativci, takže dýni musím dávkovat velmi opatrně a svému muži i hodně nenápadně :-)

3 Terezka Terezka | E-mail | Web | 2. října 2012 v 8:32 | Reagovat

Já už jsem také ve svém živlu, takže polévka orientem vonící byla v neděli a včera jsem si jí musela pro sebe k obědu zopakovat, mrňousek si pochutnal na pyré. Jo a do dýňového menu je potřeba zařadit něco sladkého, já to vidím na brownies:)http://tege.blog.cz/0910/dynove-brownies

4 Maryna Maryna | 2. října 2012 v 8:52 | Reagovat

Dýním zdar! :-) Vyzkouším tu tvou variantu z tureckého turbanu a dám vědět. Jinak hokaido mám děsně ráda v bramborách na šťouchačku, k tomu trochu čerstvého rozmarýnu, osmaženou cibulku a je to luxus.

5 Madla Madla | E-mail | Web | 2. října 2012 v 12:47 | Reagovat

Terezka: Dýně je prostě skvělá na všechny způsoby. Já dnes dělala dokonce dýňovou pomazánku :-D Dýni na sladko chci letos zkusit poprvé - budou dýňové sušenky, dýňový krém s ricottou (domácí) a ty tvé brownies vypadají opravdu nebezpečně, ty budou určitě taky. A taky dýňový cheesecake a zmrzlina ... hádej z čeho ;-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 2. října 2012 v 12:49 | Reagovat

Maryna: já musím s dýněmi opatrně, hlavně když je v dosahu manžel, který těmhle oranžovým obludkám zatím moc nepropadl.
Ale dýně zamaskovaná s rošťouchanýma bramborama a ovoněná rozmarýnem, to by mi mohlo projít. A když ne, nevadí, zní to tak dobře, že budu vlastně i ráda, když si manžel nedá :-)

7 toffo toffo | 3. října 2012 v 22:12 | Reagovat

Mám jí ráda jednoduše upečenou s ořechy a s modrým sýrem. Stejně tak jí hážu do směsi zeleniny /mrkev, celer, brambor, trocha kedluby, česnek, cibule/ pod maso,pečínku, kuře. Ale až ke konci pečení, aby ze zeleniny nebylo bláto.

8 toffo toffo | 3. října 2012 v 22:38 | Reagovat

Rodinu na dýni zvykám, nejvíce na ně nevědomky zapůsobil dýňový chlebíček se skořicí:
http://toffo.blog.cz/1010/dynovy-chlebicek-se-skorici-mezi-radky

9 Madla Madla | E-mail | Web | 4. října 2012 v 8:38 | Reagovat

toffo: To je přímo vlna dýňové inspirace, moc děkuju Maruško! A ten voňavý dýňový chlebíček určitě vyzkouším co nejdřív :-)

10 Meg Meg | Web | 8. října 2012 v 19:22 | Reagovat

Bezva varianta! Ja se jeste chystam na polevku s kokosovym mlekem :) O vikendu jsem pekla pumpkin pie, ale ze bysme z nej byli nejak odvazani, to by se uplne rict nedalo... No zkusit se musi (skoro) vse :)

11 Madla Madla | E-mail | Web | 9. října 2012 v 11:14 | Reagovat

Meg: Na dýňovku s kokosovým mlékem se chystám též :-) Na pumpkin pie jsem sbírala odvahu, ale u nás se zatím ze sladkého nejvíc osvědčily dýňové sušenky :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama