Pomazánka z ricotty a pečených paprik

16. října 2012 v 14:09 | Madla |  Pomazánky
A už zase pomazánka! Uznávám tedy, že papriky už jsou trošku mimo sezónu, ale třeba ještě někde natrefíte na pěkné české papriky. Tak jako já u dědouška. Dědoušek není člen rodiny, ani rodinný známý, jak by se mohlo podle oslovení zdát. Dědoušek je stařičký seschlý pán, který každé dopoledne (za umírněného počasí, takže teď už má chudák po sezóně) prodává na svém místečku přebytky ze své zahrádky. Moc toho není - petrželová a celerová nať, zelí, kapusta, brambory. A papriky. Těch jsem od něj koupila pěknou řádku a tak čekaly pěkně uskladněny v lednici na svůj osud. A dočkaly se. Dostaly se pod maso, do salátu, na pizzu a zbytek milých paprik jsem upekla. Část pečených paprik se ocitla ve šťouchaných bramborách a ze zbytku jsem udělala pomazánku. Výbornou. Můj drahý na pomazánky moc není, ale tahle mu jela, až jsem se divila.

Tak dávám konečně na blog jeden u nás vysoce aktuální recept, protože včera jsem upekla další dávku posledních paprik, dnes dopoledne jsem vyrobila ricottu (mlékaři ví své a budou dělat psst, jo?) a zatímco robě spí spánkem spravedlivým, dodělala jsem konečně ricottovou pomazánku z pečených paprik.

Jak na ni? Potřebovat budete:

asi 150 g pečených paprik
200 g ricotty
3 lžíce syrovátky (nebo mléka)
1 stroužek česneku, rozetřený
1 lžíce pesta (u nás domácí celerovo-mandlové)
sůl

Papriky umixujeme s ricottou, směs případně naředíme, dochutíme česnekem a pestem. Případně dosolíme.


Je jemná, nadýchaná a dík pečeným paprikám má tak trošku kouřovou příchuť (ale velmi, velmi nenápadnou).
A na dobrém českém chlebu? Není co řešit, prostě je to svačinka, nad kterou i sebepřísnější výživář rozzáří svou tvář :-)


A co vy, vyrábíte pomazánky? Nebo na to mažete?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Bětka Bětka | E-mail | 16. října 2012 v 14:55 | Reagovat

Ja pomazanky zboznuju a na ty vase se chodim zalibne koukat, ale pritel mi s nimi nechce pomahat, tak mi pokazde trochu trva, nez ten kotel sporadam sama:-) Chtela jsem se zeptat, jestli by nestacilo papriky opect na panvi nebo je rozmixovat jen tak? Nemam totiz troubu (achich ouvej)...

2 Alizia Alizia | E-mail | Web | 17. října 2012 v 8:49 | Reagovat

Pomazánku z pečených paprik jsem dělala někdy v létě, jen místo ricotty tam byl myslím tvaroh...překvapilo mě jak moc je dobrá a sklidila úspěch i milovníků masitých pokrmů :-) Tady tu z ricotty taky vyzkouším, díky za recept :-)

3 Madla Madla | E-mail | Web | 19. října 2012 v 8:55 | Reagovat

Bětka: Děkuju moc za krásná slova, moc mě to těší! S pomazánkami jsem na tom mnohdy stejně jako vy, takže je pak někdy zužitkuju třeba tím, že je přidám do šťouchaných brambor nebo do zeleninové polévky :-)
Určitě bude stačit opéct papriky jen na pánvi, navíc to bude i rychlejší :-D
Dejte pak vědět, jak vám pomazánka chutnala.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 19. října 2012 v 8:57 | Reagovat

Alizia: S tvarohem byla určitě vynikající, příště ji zkusím obměnit.

5 Catalina Catalina | E-mail | Web | 19. října 2012 v 21:25 | Reagovat

Mňam! Všechno s ricottou musí chutnat báječně :) Já si pomazánky nedělám skoro vůbec, většinou sáhnu po másle, nebo nečem "hotovém" :D Ale mamka je do pomazánek blázen.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 21. října 2012 v 15:27 | Reagovat

Catalina: Jojo, souhlasím s dalším ricottovým nadšencem :-) Poslední dobou se mi těch receptů s ricottou nasbíralo fakt hodně, takže určitě budou další následovat :-)

7 Meg Meg | Web | 2. listopadu 2012 v 13:06 | Reagovat

Pomazanky jsou skvela vecere nebo svacina - koneckoncu i snidane, diky moc za recept :)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 2. listopadu 2012 v 16:18 | Reagovat

Meg: Přesně tak, pomazánek není nikdy dost :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama