Profiterols s bazalkou a krémem z domácí ricotty

4. října 2012 v 9:00 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
Strašně ráda si hraju na hostitelku. Baví mě vymýšlet kombinace chutí a posloupnost chodů. Někdy se rozšoupnu, někdy méně, podle toho, jak děti dovolí. Ovšem i kvůli malé návštěvě ráda upeču něco nevšedního, co mý nejbližší ještě jen tak neochutnali. A tak jim trošku rozšiřuju obzory. Už poznali crumble, panna cottu, cheesecaky a teď jsem měla strašnou chuť si něco odpálit. Něco malého a taky slaného. Protože sladké už jsem měla - byl cheesecake, mramorovaný, z domácí ricotty a s kávovo-marcipánovou příchutí. Jemný zázrak, který vás vystřelí do nebe.


A do nebe vás vystřelí i tyhle slané profiterolky. Odpalované těsto je hračka, já použila svoje léta ověřené.

75 gramů másla
175 mililitrů vody
špetku soli
100 gramů mouky
3 vejce (rozkvedlaná)

A dejme se do toho. Rozpálíme si troubu na 200 stupňů a necháme ji, ať se pěkně žhaví. Její čas ještě přijde. Tentokrát si místo mísy nachystáme kastrol, ve kterém budeme těsto odpalovat.
Do kastrolu nejprve vlijeme jemně osolenou vodu a máslo. Necháme přijít k varu, a jakmile se máslo rozpustí, vsypeme k němu naráz celou dávku mouky a začneme míchat vařečkou. A ačkoli se to nezdá, stačí malá chvilička a mouka se s omáslovanou a osolenou vodou spojí v krásné "těsto". "Těsto" pořád promícháváme a máme jej nad zdrojem tepla. Když se těsto přestane lepit na vařečku samotnou a dno a boky nádoby, odpalujeme ještě minimálně jednu minutu. Mouka se musí totiž pořádně provařit, vlasntě prosmažit.
Až se nikde nic nelepí, odstavíme hrnec s hmotou mimo zdroj tepla anecháme jej mírně prochladnout. Stačí na teplotu těla.
Zvlášť v hrnku si rozšleháme tři vejce a do přiměřeně teplé hmoty je po malých částech přiléváme. A intentivně mícháme. Vždycky po přilití vejce směs pořádně vařečkou zpracujeme a další vaječnou dávku lijeme, až když je ta následující už pěkně vsáklá do těsta. Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem se snažíme umně sázet kopečky jeden jako druhý. Vrazíme do rozpálené trouby a pečeme deset minut až čtvrt hodiny podle velikosti. A rozhodně neotevíráme troubu!
Až začnou vašim odpalovaným výtvorům hnědnout špičky, snižte teplotu na 160 stupňů a ještě pět minut dopečte.
Ještě horké profiterols přesuňte z plechu na mřížku a do každého z nich bodněte nožema trošku pootočte. Z vnitřku pak vyjde pára, která zabrání zvlhnutí těsta. Počkete, až ta nádhera vychladne, pak je rozřízněte a naplňte libovolným sladkým či slaným krémem.
Já plnila výtečnou cuketovou pomazánkou, ke které jsem přidala ještě tři lžíce hutné a chutné domácí ricotty.
Recept na pomazánku je zde.
Co dobrého slaného dáváte do větrníčků či profiterols vy?
A máte rádi podzim? A dýně? A cheesecaky? Tak se těšte, protože následující týdny budou dýňové a cheesecakové a vůbec strašně receptové. Jdu péct dýňové sušenky, kdo se ke mně přidá?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 4. října 2012 v 16:39 | Reagovat

Vypadají nádherně s tou bazalkou a určitě i chutnají! Na slano je taky občas dělám, většinou s nějakou pikantní sýrovou pomazánkou.

2 Abi Abi | 6. října 2012 v 11:53 | Reagovat

přesně tohle jsem dneska potřebovala! Děkuji! přijde návštěva a ty jsi mě zachránila - budu je plnit pestem, pečenou rajčatovou omáčkou od Vandy a cuketovou pomazánkou :-)

3 Madla Madla | E-mail | Web | 6. října 2012 v 19:06 | Reagovat

Maryna: Byly opravdu výtečné, lehké a nadýchané, až jsem se divila, jak moc chutnaly!
Pikantní sýrová pomazánka nezní vůbec špatně, tu musím příště vyzkoušet (poslední dobou na pomazánkách nějak ulítávám :-))

4 Madla Madla | E-mail | Web | 6. října 2012 v 19:06 | Reagovat

Abi: Tak to jsem moc ráda :-) Teda, takové náplně bych si dala líbit, to bude dobrota!

5 Meg Meg | Web | 8. října 2012 v 19:26 | Reagovat

Dala bych si je s cimkoliv :)) Vypadaji suprove!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 9. října 2012 v 11:12 | Reagovat

Meg: Teď v neděli jsem je dělala znovua plnila je sladkou rajčatovou omáčkou s bazalkou. Byly moc dobré. A já se snad časem dokopu k tvým krásným labutím  ovocným sněhem, protože na ty myslím prostě pořád ;-)

7 HaF HaF | Web | 10. října 2012 v 22:36 | Reagovat

Krásné a milé slané pohoštění! Nám chutnaly větrníčky podle Anuše: http://hafjentak.blog.cz/1004/brynzove-vetrnicky  a jinak z odpalovaného těsta vedou mraky: http://hafjentak.blog.cz/1105/nejsou-mraky-jako-mraky
U tohoto těsta je výhoda, že nezklame s jakoukoli náplní! ;-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 11. října 2012 v 10:24 | Reagovat

HaF: Ty větrníčky s brynzou mě dostaly do kolen - rozhodně musím vyzkoušet. A na tvé krásné mraky jsem už pěla ódy, myslím, že je velmi brzy vyzkouším. Dostala jsem přepravku hrušek, tak je vyzkouším s hruškama, úplně se na tu dobrotu těším!

9 Kamila Kamila | 15. října 2012 v 23:00 | Reagovat

Vypadá to krááásně, ostatně jako vždy =) A kdypak bude recept na ten jen tak mimochodem zmíněný kávovo-marcipánová cheesecake???

10 Madla Madla | E-mail | Web | 16. října 2012 v 14:20 | Reagovat

Kamila: Jéé, děkuju moc za takovou chválu, to si ani nezasloužím ;-) Recept na kávovo-marcipánový cheesecake bude určitě v tomto týdnu, nějak se mi ty dortové příspěvky nahrodmadily, tak udělám jeden vícereceptový :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama